През дирекцията преминават повечето обществени поръчки.

Вече е образувано досъдебно производство за купуването на некачествените униформи и обувки за военния контингент в Афганистан.

Министърът припомни, че вече е уволнен директорът на "Военни клубове и военно-почивно дело“ Петър Манолов след проверка на Инспектората на МО заради многобройни нарушения при провеждане на обществени поръчки.

Парламентът не прие днес доклада за състоянието на армията през миналата година, предаде БТА.

БСП и ДПС обявиха, че той не отговаря на реалната ситуация във въоръжените сили. Премълчавали се проблемите и липсвали мерки за тяхното преодоляване.

Найденов уточни, че документът е преработен от служебното министерство вариант на доклада, изготвен от кабинета "Борисов".

По думите на министъра бойната техника е в плачевно състояние.

"Практически са спрени всички проекти за модернизация на въоръжените сили. Има нарушен баланс между гражданската и военна експертиза, подценяване и игнориране на професионалната военна експертиза. Управлението на ГЕРБ е загубено време за въоръжените сили, а технологичната пропаст между нас и партньорите ни е трудно преодолима", допълни Найденов.

Той добави, че картината "меко казано предизвиква загриженост".

Найденов съобщи, че вече са изготвени законодателни промени за отмяна на пенсионната реформа в армията.

До края на миналата година военните се пенсионираха само със стаж, но правителството на ГЕРБ реши да въведе и изискване за възраст.

По думите му, предприетата пенсионна реформа и поредицата антисоциални решения на предишното управление довели до демотивация на личния състав, несигурност за кадровото развитие на военнослужещите, опасения за нови съкращения и до много непопълнени щатове в армията.