Това съобщи председателят на фондация "Толерантност" Огнян Узунов, който представи резултатите от проекта на организацията за превенция на агресивното поведение сред малолетни и непълнолетни, направили опит за самоубийство.
Финансирането на програмата е осигурено от общината. Специалистите от фондацията са работили в клиниката по токсикология във Военноморската болница в града.
Oт началото на юни до сега в отделението са приети 51 души, опитали самоубийство. От тях 16 са деца, а 23-ма - родители на тийнейджъри. По думите на Узунов освен заради родителите си, непълнолетните посягат на живота си и ако се чувстват социални пораженци, особено ако са подложени на присмех и обиди в средата си.
Специалистите приемат, че с такава стъпка младежите всъщност отправят вик за помощ. Най-често използваните средства за самоубийство били различни медикаменти.
Фондацията вече разговаря с общината да бъдат отпуснати пари за продължаването на проекта, каза още Узунов. Той изрази желание работата с младежите да бъде разширена, като целта на специалистите е да успеят да поддържат връзка с тях и след излизането им от болницата.