Това каза мениджър на “Еures” мрежата за България и директор информация и анализи към Агенцията по заетостта Зина Андреева пред "Фокус".
Продължават да се търсят български работници. През април и май беше получена заявка от кипърски работодател за всякакъв вид специалисти от строителния бранш за летището, което се строи в Ларнака, посочи Андреева.
Освен това в почти всички страни от Европа се търсят работници от селскостопанския сектор.
Търсят се и инженери от дърводобивната промишленост в Швеция и Финландия, инженери от електрониката и машиностроенето в Германия.
Търсят се и най-различни други професии, които изискват да имат сертифициран занаят, като заварчици, транжори на месо и др.
Съществува обаче риск за националната икономика при износа на работна сила от България, коментира Андреева. Когато на хората се предлагат в пъти по-високи заплати и добри условия на живот, естествено е да търсят възможности за работа в чужбина. Но от друга страна в България все още може да се намери решение на въпроса с недостига на работна сила, тъй като съществува възможност много хора да бъдат преквалифицирани и обучени, заяви Андреева.
Тази и следващата година приоритет в активната политика на Агенцията по заетостта и на Министерството на труда и социалната политика е преди всичко квалификацията и преквалификацията. “Огромни средства се отделят, за да може да се насърчи квалификацията на хората вече заети в различни браншове, а също така и на многото безработни лица да им се опреснят знанията или да придобият нови, каза Зина Андреева.
Според нея страната ни има големи възможности за това трябва работодателите да бъдат отворени, те трябва да дават заявка за това какво им е нужно: “Всяка година Министерството на труда и социалната политика прави проучване сред работодателите от какво имат необходимост. Ние отново сме извели най-търсещите се специалности, като Агенцията по заетостта за тях ще прави курсове приоритетно”, посочи още Андреева.