Левицата очаква да не се злоупотребява с парламентарната трибуна като арена на сблъсък за местния вот. Това заяви председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков при откриването на новата сесия на НС, цитиран от Дарик. Миков изреди приоритетите на мнозинството и на левицата през новия политически сезон. Сред основните задачи са подготовката на бюджета за 2008 г. и промените в данъчните закони, завършването на съдебната реформа чрез изграждането на двата нови органа – постоянно действащ ВСС и инспектората към него.
Председателят на групата на левицата акцентира и върху темата за националната сигурност и предстоящото приемане на специален закон за изграждането на Националната агенция за сигурност.
Коалиция за България разбира очакванията на учителите за по-високи доходи, но оценяваме и очакванията на хората за по-високо качество на образованието в България, каза още Миков.
И председателката на групата на НДСВ Анелия Мингова призова популизмът и политиканстването да не изкушават политическите сили. Мингова подчерта, че жълтите подкрепят въвеждането на плоския данък, но са срещу драстичното увеличение на максималния осигурителен доход.
ДПС оценява като израз на политическа безпомощност опитите да се съставят етнически алианси по места и ще отговори на тези опити с добре познатото оръжие - разумът и толерантността, каза пък зам.-председателят на партията Йордан Цонев.
ОДС остава твърда опозиция на всичко това, което се случва като начин на управление на тройната коалиция, на начина на приемане на закони, които са в ущърб на гражданите и облагодетелстват само управляващите и техните обръчи от фирми, обясни председателят на ПГ на СДС Христо Кирчев от ОДС. ОДС ще се бори за увеличаване на правомощията на общините и тяхната финансова свобода. Партията ще внесе промени в закона за здравното осигуряване, с които ще задължи държавата да осигурява децата и пенсионерите.
Няма да подкрепим предлагания нов удар срещу хората с ниски доходи с премахването на необлагането на минималната работна заплата, каза лидерът на ДСБ Иван Костов. Ние сме за плоския данък, но ще настояваме да има необлагаем минимум, допълни той. ДСБ ще възобнови искането си да се намали ставката на ДДС от 20 на 18% и ще предложи свой пакет данъчни закони, каза още Костов.
"Честита последна сесия на 40-я парламент”, с тези думи започна изказването си лидерът на „Атака” Волен Сидеров. Той отново призова за нови парламентарни избори.
Парламентът да излезе в служебен отпуск от 28 септември до 28 октомври, предлoжи зам.-председателя на ПГ на ОДС Яне Янев. 2/3 от депутатите били членове на национални или регионални ръководства на партии, които участват в местните избори.