Това заяви министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров след среща с областни управители, кметове на общини, депутати и представители на Министерство на земеделието и продоволствието (МЗП), предаде “Фокус”. В 30-дневен срок предстои обсъждане на проектозаповедта, след което тя ще влезе в сила и стопаните, чиито земи влизат в тези защитени зони, ще могат да получават компенсациите си още тази година. Зона "Суха река" е с обща площ 254 377 дка. Тя е разположена в общините Силистра, Тервел, Добрич, Крушари.
До края на октомври Министерският съвет (МС) трябва да разгледа отложените защитени зони по “Натура 2000”. Вече няма анти “Натура”-нагласи в отделните райони, заяви Чакъров и увери, че страната ни няма да търпи санкции за неизпълнение на ангажименти по отношение на местообитанията на дивите птици. От своя страна председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите Георги Божинов каза, че инвестицията в защитена територия е много по-доходоносна от бързата печалба по черноморското крайбрежие например. Той подчерта, че трябва да се работи именно по осведомяването на инвеститорите за тези възможности. 124 милиона евро са предвидени за компенсации на земеделските производители, чийто земи попадат в екологичната мрежа. Компенсациите за земеделските стопани са за ограниченията, които ще им бъдат наложени, във връзка с "Натура 2000". Заместник-министърът на земеделието и продоволствието Димитър Пейчев пък обясни, че например за късно косене се предвиждат компенсации от 113 евро на хектар; за обработване на земята без изкуствени торове - 39 евро на хектар; за ръчно отстраняване на плевели - 154 евро на хектар, за работа без пестициди - 58 евро на хектар и други.
Част от ограниченията са свързани с това кога земеделските стопани могат да извеждат на паша животните си и кога да косят. Предвидени са и 42 милиона евро за обучение на земеделските производители.