Да бълваш безотговорно само водопад от думи може би някой път носи своите плюсове, да не си оставяш магарето в калта и защитаваш тезите си сигурно носи плюсове в политиката, но да загубиш мярката и да изпростееш, както не веднъж и дваж се случва на политиците ни, това вече не е добре.

После рейтингът на институциите бил нисък. С гневните си изказвания май няма как вече да вдигате рейтинг или пък бъркам?

В началото беше Словото, и Словото беше с Бог, и Словото беше Бог, на това ни учи премъдрото Евангелие от Йоан. В този цитат от него съвсем ясно и недвусмислено се посочва, че онова, което е наречено Словото е нещото, равностойно на Върховния Създател, неговата творяща сила е градивната енергия на целия свят.

Ако по този начин градивно разсъждаваха и родните елитни депутати, министри и още по-високо поставени над тях, едва ли щеше да се стигне до поредният политически скандал в държавата преди Българското председателство.

Явно политиците ни са докачливи и обидчиви, но повечето от тях никак, ама никак не си подбират думите и мерят с двойния аршин.

Този път огънят лумна от едно изречение на премиера Бойко Борисов: "Ние като морален жест приехме оставката на здравния министър Николай Петров, в същото време в парламента продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик, хора, които са купували гласове, и то от затворници, хора, които наричат българите дебили." 

След това левицата поиска премиерът да дойде в пленарна зала и да съобщи кои са депутатите наркотрафиканти и купувачи на гласове. Председателят на Народното събрание Димитър Главчев защити премиера си, не му издържаха нервите и изгони лидерът на БСП Корнелия Нинова от пленарно заседание. БСП напуснаха залата, както и ДПС. Тонът все повече се втвърди. Днес БСП не бе в зала, а ДПС два пъти я напусна. Стана ясно, че БСП ще влезе при разглеждане на оставката на Димитър Главчев, бюджета и вота на недоверие, който ще поискат. 

Дали това ще доведе до сериозни трусове на политическата сцена ще видим.

Вчера Главчев се обърна към Нинова с думите: „Не можете да си говорите каквото си искате“, но явно това правило за политиците май не важи.

Ден след изказването на Борисов Корнелия Нинова заяви:  "Днес начело на държавата стоят членове на групировките, мутрите на прехода - вън от ръководството на държавата. Докато те са там, преходът няма да приключи. Приватизацията е половинчато решение."

Тя също не уточни кои са мутрите. Със сигурност и Борисов и Нинова знаят много добре, че ако нарекат наркотрафикантите, купувачите на гласове или мутрите ще бъдат осъдени, защото всеки е невинен до доказване на противното.

Друг е въпросът защо има такива сред тях, как след като взаимно се обвиняват са го допуснали в годините, защо тези хора не са зад решетките, а са във властта и т.н.?

Макар и сега двете политически сили да се хванаха по здраво за „гушите“ българският избирател като, че ли вече даже и не се впечатлява от подобен род изказвания, защото те не са престанали да се леят от дълбокомислените глави на управниците ни. Само през последните два месец бях избълвани един куп непремерени такива, за които можеш само да се чудиш и да се маеш от чия уста излизат.

Депутатът от БСП Иво Христов направи култовото си изказване, че 80% от българския народ са дебили. Бившият вече шеф на НИМ Божидар Димитров отреагира на изказване на говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова с думите за нея: „Пикла без цицки“. Едва ли Димитров не е наясно, че Захарова говори от името на една руска институция, но... Пак неотдавна Валентин Касабов от Обединени патриоти заяви гръмко и с гордост: „Тахтабите от ДПС ще ги смачкаме. Да не ни се пречкат в краката“. Междувременно колегата му Валери Симеонов бе осъден на първа инстанция за дискриминационно изказване от парламентарната трибуна.

Пак в Народното събрание са се разменяли репликите „убийци“, „фашисти“, „комунисти“, „кръвопийци“, „политически травестит“.

Валери Симеонов се обърна към Елена Йончева за филма й "Границата" „напънала се планината родила мишка“ и т.н..

За подобен език депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров, не веднъж и дваж прекалявал, напусна Народното събрание.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов пък си позволи да изрече, че „предпочита да има млади буйни пилоти, а не заспали плъхове“, визирайки българските пилоти и протеста им. Е и той все едно бе на мегдана или в кръчмата, а не на този пост, когато си позволи „естетичното“ говорене на политик и сравнението с плъхове на тези, които го хранят.

Примери колкото си щеш. Случаите не са един и два, но никой не си измъква поуките, защото подобно говорене допуска и избирателя и като, че ли на моменти го поощрява. Друг път негово величество избирателят изобщо не ги забелязва родните управници, защото отдавна вече не го интересува политиката. Но простотията в политиката като, че ли в последно време отново прехвърли границите на дипломатичност, естетичност и висок пилотаж. И с една дума „прекалиха“. Ясно е,че това няма да срути кабинета „Борисов 3“, ясно е и че опозицията не е толкова кротка, но не забравяйте г-да и г-жи политици, че вие давате тона за песен в тази държава.