Коя е пресечната точка на иновациите, дизайна, комуникацията, културата, науката и изкуството? Дигиталната среда, създадена от човека. Тя отдавна е много повече от място, където общуваме, работим и обменяме информация. Трансформацията там променя и света около нас, отваря нови възможности, но и поставя въпроса за нашето място в него.

Аспектите на дигиталното и технологичните инструменти определят по-голямата част от живота ни днес. Как обаче влияят на тялото ни? Можем ли да създаваме изкуство в този процес? Кога технологиите могат да преосмислят живота ни за добро?

Това са посоките в новия епизод на подкаста на Dir.bg "Trendy". Той се появява заедно с новата инициатива SHAPESHIFT Talks, която събира професионалисти от сферата на изкуството и технологиите в опит да обясни взаимовръзката между човека и дигиталната среда.

"Съвременните хора трябва да имаме обща представа за новостите в технологиите, за да можем да ги използваме пълноценно, както в работата си, така и в живота въобще" - казва инициаторката Мария Тодорова от Next DC.

Чуйте аудиото!

Защо трябва да познаваме например Metaverse - пита Миленита, която по време на записа на подкаста се занимава с ремонт на селска къща с вар. Мария Тодорова отвръща, че тя не би живяла в Метавселената, но е добре да знаем за нея, за да разбираме по-добре новите поколения, за които дигиталното е тяхната естествена среда. "Тя им дава други възможности и те имат други възприятия. Това не е лошо на всяка цена. И всеки от нас трябва да разбира трансформацията. И това си струва да бъде изследвано" - казва Мария, споделя, че ако сега тя е на 20 г. би учила UX дизайн и допълва - "Важното е да бъдем много добре информирани, за да разберем кое е полезното в технологиите и кое трябва да бъде внимателно наблюдавано".

Визуалният артист Ели Жотева обръща внимание на информацията, че 60% от клетките в хипокампуса на мозъка спират да работят, когато сме във VR среда. "Затова са ни необходими повече сетива - докосване, мирис и т.н", за да имаме пълноценни преживявания там".

Ели Жотева е международен артист и преподавател, базиран в Лос Анджелис. Тя смесва различни форми на изкуство с квантова механика, концепциите на неврофизиката и машинното зрение. Тя също участва в SHAPESHIFT Talks, както и в разговора в този подкаст. Според нея технологията ни позволява да виждаме по-далеч от сетивата ни и развива потенциала ни да видим друг живот извън планетата, но и онзи в нас самите - "Всички видяхме изображенията на вселената от НАСА, създадени от инфрачервени камери, които показват билиони съзвездия. Ето как технологията може да разшири въображението ни". Ели създава изкуство чрез изображения от Ядрено-магнитен резонанс, който "снима" вътрешните ѝ органи. За това изкуство тя казва: "Зрителят може да отвори тези органи заедно с нервите ми и да получи усещане за невероятната дълбочина на човешкото тяло, което технологиите ни позволяват да виждаме".

Ели Жотева дава пример и с Биофийдбек терапията и технологията, която тотално променя нейния живот и вътрешния ѝ усет - "Това е терапия, която ни позволява да играем игри с мозъчните си вълни в реално време. С нея можем да играем с фините си настройки и да променим начина, по който мозъка ни реагира, например в стресови ситуации. В този случай технологията е като огледало. С него оглеждаме вътрешния си свят, за да можем да го променим. От тогава започна и интереса ми да използвам подобни сензори в изкуството".

Според Ели артистите, които създават изкуство през тези технологии, дават възможност на зрителите да разберат повече за себе си и да използват това знание за добро.

Началото на SHAPESHIFT Talks e на 21 юли, от 15 часа в NEXT Courtworking в Национална тенис база в гората на Борисовата градина с разговори на тема "Defining The Digital Self" с отговори на въпроси като:

  • Какво трябва и трябва ли изобщо да променим в себе си като професионалисти и хора с определена чувствителност, за да сме в крак с дигиталното пространство?

  • Компромис ли е да замениш несъвършеното, но така лично движение на четката, държана от ръка, с компютър?

  • Как дигиталното ни вдъхновява за нови форми и кога ни обърква? Повдигаме глобални теми за начина, по който дигиталното непрекъснато променя формата си и се обновява, вдъхновявайки нови начини на живот.

  • С какви инструменти и подходи разполагаме?

  • Как да оперираме в среда, в която това откъде си и къде се намираш, няма никакво значение?

Лекторите ни са българи, надхвърлили границата на България и физически, и като ниво на работа и постижения.

Снимки: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic