В условията на общество в полуразпад, с разбити традиционни политически ценности и политическа система, която от доста време не може да отговори на потребностите на гражданите, прави изборната ситуация у нас изключително непредвидима, твърди политологът Страхил Делийски. Това, което според него може със сигурност сега да се каже е, че при изборите 2 в 1, парламентарните ще са "за" и "против" ГЕРБ и Бойко Борисов, а президентските ще са "за" и "против" Румен Радев. На тази база Делийски открива сближаване между ГЕРБ и ДПС, които заедно ще застанат при балотажа зад кандидата, който ще бъде противник на Радев.

Според Делийски на тези избори партиите са го докарали до положение да нямат влияние в обществото, за да извадят партиен кандидат за президент и заради това сме свидетели на инициативни комитети, които правят това.

Политологът предлага да обърнем внимание първо на участниците в инициативните комитети, които издигат кандидатурите за президент на Румен Радев, на проф. Анастас Герджиков и на Лозан Панов. Това според него са все хора със сходни социални профили, между които обаче не се забелязват шофьори, продавачки, общи работници или пък миньори. За Делийски тъкмо тези хора, съставляват 80 на сто от българското общество, което обаче няма представителство в тези инициативни комитети.

На второ място Делийски препоръчва да обърнем внимание на това, кой плаща предизборната кампания на кандидата за президент от съответния инициативен комитет. Едва тогава ще се разбере кой кандидат, чии интереси защитава.

  • След като Бойко Борисов не излезе срещу Румен Радев за първият пост в държавата, предрешена ли е вече надпреварата за президентството?
  • Защо проектът "Продължаваме промяната" застана зад кандидатурата на Румен Радев а не подкрепи избора на "Демократична България"?
  • Кой от представените за вицепрезидент е най-силният кандидат - Илияна Йотова, полк. Невяна Митева или Мария Касимова?

Отговорите на Страхил Делийски, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Страхил Делийски е политолог, доктор по политически науки, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Преподава "Политически комуникации" и "Политическа антропология". Автор на множество публикации в периодичния печат върху българския политически процес и развитието на политическите идеи и идеологи