"Оптимус ще ни освободи от физическата работа, за да можем ние да творим", казва Илон Мъск.

Как обаче живеем днес в свят, в който технологиите заемат и завземат все по-голяма територия от човешкото? Ние ли управляваме технологиите или те управляват нас? Защо предпочитаме да се редим на опашката, където е касиерката в магазина, въпреки че има каси за самообслужване? Тези въпроси се обсъждат в новия епизод на подкаста на Dir.bg "Trendy". Той задава и един основен въпрос, който засяга всички ни - защо, след като чрез технологиите практически сме все по-свързани, в своите убеждения ние сме все по-разделени?

Отговорът на журналиста и програмист Георги Караманев е "Защото все по-малко се замисляме", докато ""Изкуственият интелект става все по-добър да ни дава това, което уж искаме". Караманев обаче създава сайта "Дигитални истории" именно, за да стимулира "замислянето".

Мисленето и замислянето ще са дейности, който ще можем да извършваме, след като все повече от физическата дейност започне да се извършва от роботи. От Оптимус например, който до три години би трябвало да навлезе активно и масово в живота ни - в производства, в транспортния сектор, в логистиката, дори в домовете ни. Оптимус ще унищожава и ще създава професии. Ще променя икономиката. И нас самите.

Оптимус е създаден на основата на алгоритъма за автономно шофиране на Tesla. Ще може да вдига 60 кг, ще се движи с почти пешеходната скорост от 8 км/ч, ще има и дисплей, на който да се показва всякаква полезна информация.

"Оптимус има потенциала да надмине бизнеса с превозни средства", казва Илон Мъск, човекът, който стана най-богатият на света именно чрез бизнеса с превозни средства.

За първата четвърт на 2022-а компанията на Мъск, която ще произвежда Оптимус има приходи от 16,9 милиарда долара.

В подкаста се обсъжда и друг голям въпрос - може ли Мъск да се грижи за цялото човечество чрез робота Оптимус, при положение че един от неговите синове - 18-годишният Ксавие, се отказа по съдебен път от баща си?

И още въпроси за замисляне:

  • Как технологиите ще променят комуникацията?

  • Отива ли си Facebook?

  • Можем ли да живеем без мрежите, които ни предлагат онова, което да харесваме и което да ни ядосва?

  • Доколко технологията опосредства живота ни?

Наскоро Георги Караманев спечели първа награда в категория "Технологии и иновации" в конкурса за чиста журналистика Web Report на Dir.bg с текста си "Какво знаят за теб "Гугъл" и "Фейсбук"? И защо това има значение?". Още от дигиталните истории на Георги Караманев - в сайта му https://karamanev.me/

Снимки: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic