"В цялото шумно, злободневно дребнотемие, в което пребиваваме, е трудно да виждаме хората, които озаряват и остават траен смисъл" - това казва създателят на кампанията "Будител на годината" Ива Дойчинова. Тази година, инициативата търси "будителя на десетилетието" и номинациите са отворени до края на месец август. Всеки може да номинира своя личен будител през последните десет години с кратка мотивация на [email protected].

"Началото бе опипум, защото не вярвах, че нашето общество ще разпознае думата "будител" в днешно време. Това беше една голяма борба, защото повечето нации обичат да остават героите си в миналото, защото така им гарантират неприкосновеност и чисто име. Докато будителят от бъдещето - хората имат естествено съпротивление дали той е толкова идеален и светъл като Паисий Хилендарски, например" - казва още журналистката и будителка Ива Дойчинова. Според нея за будител на годината би следвало да бъдат номинирани "хора, които успяват, чрез каузата, мисията и мислите си да променят обществото, съдбите на хора около себе си и околната среда, това, което виждаме, говорим и мислим".

Чуйте повече в аудио подкаста "Trendy"!

За кампанията Ива казва още: "Сама себе си убеждавах, че не само тези будители ги има, но те са устойчиви. Някои от тези личности продължават да доказват, че са будители, независимо, че нещата са се променили. Например, Георги Господинов, който на 24 май, в присъствието на политиците, той се обърна първо към децата и каза - "Здравейте, деца!" И с това обърна приоритетите ни - на кого и за какво говорим. Той показа с цялото си гражданско поведение и обобщение на нещата, които се случват около нас какво означава да бъдеш точен, верен и да намериш вярната поанта на деня". Ива дава и други примери на по-малко популярни хора, които обаче са направили нещо значимо за другите. 

Кой е вашият будител? Номинирайте го с кратко писмо до [email protected].

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic

Снимка: iStock by Getty Images, колаж: Петя Александрова, Dir.bg