С какво ще запомним този ден?

С това, че удължиха извънредната обстановка у нас с още 3 месеца. Обещаха на ресторантьорите да отворят на 1 март.

С това, че европейските държави обмислят да съдят "Астра Зенека", ако не спази сроковете за доставка на ваксини.

Или пък така - ФИФА твърди, че футболен клуб от българския елит е собственост на държавата.

Каква я мислехме, каква стана?

Само 31 процента отговориха с "Да" на въпроса ни: "Ще посетите ли заведение, ако ги отворят протестно?"

За това по-малко хора да са готови да отидат на ресторант, в случай, че те заработят въпреки ограниченията, според проф. Антоанета Христова - политически психолог и директор на Института за изследване на населението и човека на БАН, до голяма степен са допринесли медиите.

"Всички медии показаха, че през последната седмица-две много сериозно се правят проверки на заведения, затова дали работят легално. Вероятно, без да знам какво точно гласи законодателството, следват и глоби, за тези, които са хванати. Излъчено е сериозно послание, че трябва да се спазват правилата, свързани с коронавируса. И затова предполагам, че повечето хора ще се въздържат. Но това няма да се отнася до една друга малка част от хората. Винаги има такива, на които не им пука за закона, които се смятат над него и мислят, че могат да се възползват от вратичката, която им се дава от ресторантьорите, например. Но ако те биват стимулирани чрез липса на контрол да останат там, процесът ще продължи и тези, които се въздържат, също ще отидат", смята проф. Христова.

А що се касае до времето, в което заведенията ще отворят легално, според експерта повечето хора ще се освободят и ще използват възможността. "Представям си, че още първите дни ще има много голямо посещение на заведенията. Желанието за социален живот в последно време става все по-силно, тъй като времето, в което сме в напрежение, продължи доста. Затворени сме много дълго време, а човекът е социално животно, което означава, че всичко останало се възприема като огромно ограничение. Това дори се ползва за сблъсък между либерали и консерватори, между тези, които искат да спазват правилата и тези, които смятат, че има световна конспирация или че правителствата нарочно създават ограничения, за да държат пресиран народа си. Всяка от двете страни свързва това и със съответната идеология - тази, че няма коронавирус и че всичко е нормално, и другата, която вярва, че има вирус и срещу него трябва да има сериозни мерки, защото не го познавам", коментира проф. Христова.