Офшорните фирми без право да купуват земеделска земя

Фирми, в които съдружници или акционери са пряко или косвено регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, не могат да придобиват земеделски земи.

Обратно в новината

Коментари - Офшорните фирми без право да купуват земеделска земя | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Че то и досега се купува чрез подставени лица. По-интересно е от кое племе са купувачите.

След дъжд качулка.Всички хора отдавна са изгонени от родните си места,а земята е изкупена от крадци.

Правилно, не може неясни капитали да изкупуват земята...

Делян Пеевски кове закон след закон Абе, тоя няма ли диабет с тия сланини....

Пак липсва основен регулационен момент - горна граница и на собствеността и на управлението върху земеделски площи. Бг напоследък е страна с изключително уедрено земеделие. Този модел е латиноамерикански, а не европейски. Собствеността също е неглижирана в поземлените отношения, което е признак на варварство и не води до добро.

гласувала ли е ?

Нещо ме е натиснала параноята. Първо, пречат на чужденци да купуват земя. Натиск върху цените надолу, значи. Второ офшорките - още един конкурент елиминиран. И трето - обсъждат данък върху земите, които не са дадени под аренда. Значи данъкът ще бута хората да продават, а ограниченията ще бутат цените надолу. Защо ли ми изглежда като лобизъм на агропредприемачите?

еее те другарете камунисте не инвестират у земеделие ве тикви, те вече инвестира'а у каквото си струваше. обаче порадичтото са тъпи, изгубиа и пай са гладни!!!!!!!!! точете ножките - скоро че се ръгаме!!!!!!!!!!!

дпс бсп герб и други мафиотски структори ще добавя както и недоказани доходи от борчета и нарко дилари

А трябва да има горна граница върху собствеността на замята. Всички пишман-икономисти заредени със "съвременните" теории биха казали "НЕ, замеделието трябва да се уедрява!" Глупости! Уедреното земеделие означава, че някой е собственик на милиони декари, а останалите хора са му работници с голи ръце, демек почти роби. ДА, може уедреното земеделие да дава добри резултати, но от това се възползват само шепа хора - олигарси, феодали или както искате ги наречете! Ако има граница примерно от 1000дк на човек /физическо лице/, това е достатъчно едро стопанство за да оцелее и ще има много такива по селата. Тогава по селата ще живеят повече хора и ще обработват собствена земя. Ще се създаде една средна земеделска класа. Горницата над 1000дк да се облага с данък. Също да се сложи данък и върху земята собственост на юридически лица/фирми и фондове/ защото зад тази собственост се крият пак обикновени хора. Крайната цел е стопанствата да са достатъчно едри за да оцеляват, да е ясно коя нива чия е, в чии джоб влизат печалбите и благата да се разпределят между голям брой хора.

С 1000 декара не може да оцелееш. Не може да си купиш съвременна техника,трудно ще излезеш на пазара без прекупвачи. Живея в зърнопроизводителен район и стабилните агрофирми започват от 30 000 до 130 000 декара.Земите са в различни землища и ги застраховат от капризите на природата.За техниката и зърнобазите няма да говоря. Които работят не са роби,те са наемни работници.....по цял свят ги има.

Смотан минус,ти виждал ли си някога поле,оран,сеене,жетва.....да дебнеш ден за ден какво ще бъде времето и кога какво да направиш......тъпанарска работа,то на жълтите павета нищо не расте.

Границата от 1000дк е примерна. При това за един човек /физическо лице/. Представи си едно средно-статистическо семейство с деца плюс бабата и дядото ... Така едно семейно стопанство може да бъде няколко хиляди дк. В САЩ средно един фермер обработва между 500 до 1500дк - поне това аз знам! Ако греша, поправи ме! Казах и каква трябва да е целта на законодателството - да се приемат закони водещи до изграждане и подкрепа на "Средна земеделска класа". Накой може да има само 20 дк но да са поливни градини и да произвежда зеленчуци. Друг да има собствени и наети земи от няколко хиляди дк. и да произвежда зърно. Трети да има овощни градини... Покрай всички тези ще има и работници, но броя на собствениците на земя и броя на стопанствата ще е значително по-голям. РАзпределението на земята ще е между повече хора. Именно това, да имат собствена земя и бизнес е голям стимул за много хора да работят и да живеят на село. Държавата не е нужно да ги храни, трябва единствено да приеме правилните закони! Покрай многото собственици на земя ще се появят и разни гаражи за ремонт на техниката, складове за зърно,мелници, хлебопекарни...И всички тези обекти ще са на различни собственици. Важното е да няма големи играчи, защото те изкривяват пазара, налагат някакъв монопол.

Съмнителан загриженост за земята проявиха нашите политици. Тях не ги интиресува народа че тъне в мизерия и намалява драстично (не ромите), ама земята е друго нещо.

Нов термин се появи днес в националния ефир - В многоетническия квартал Столипиново горя асансьорна шахта???? Била пълно с отпадъци до четвъртия етаж????? Нема такава държава!!!!

преби ми))) Да не са ни казали колко много етноси живеят там? От друга страна, помня, че нашите "бежанците" уж са се настанявали по такива квартали... та може за това сега ще ги наричат така

Офшорните фирми без право да купуват земеделска земя Сигурен съм че офшорните фирми ме горят от желание да "копат"/обработват/ земята. Все си мисля, че те се създават за друг вид бизнес, като например този с Карадере.

не мога да разбера как може някой да се радва, че му забраняват да се разпорежда с негова собственост - да не можеш да си продадеш земята на когото си искаш!?!?!?! както обикновено - по нашите земи свободата не е ценност, лъжливите "равенство", "справедливост" "национална гордост" са си винаги начело. който заменя свобода срещу икономически облаги е загубен в перспектива - нали е ясно?

явно не е ясно

Няма на когото искаш брато. Вие хем х..я изодзаде, хем душата в рая. Нали искате арабята и турчулята да не купуват. Хем вако, хем тако. Аааааа.........

Тия така го набутаха на Роско, че са требе да купува само у гръцко!

Щом няма пазар на земята цената пада драстично? Ха сега се сетете кой ще спечели от този закон? Чужденците като не могат да си купят земя в Б-я ще си купят при нашите съседи.

Никъде не пише, че става въпрос за чужденци - физически лица, които са пребивавали повече от 5 години, означава, че и българските граждани, които работят в чужбина попадат в това. Сбогом емигранти, които решите да се връщате и да инвестирате в селскостопанство. Атака обещаха да накажат всички, които са решили да работят в чужбина и успяха, въпросът е защо от БСП и ГЕРБ им се вързаха. Отговорът - явно някой иска да купува земеделски земи на безценица. Сега като сложат и данъци върху необработваемите земи, какот се гласят и арендаторът ще те рекетира - продавай ми на мен, щото иначе ще фалираш. А няма да има на кого друг да продадеш - щото не можеш да брадчед ти в Германия да му я продадеш.... НАй-големия обир в историята на БЪлгария. Досега не мислех за протестирам, но след приемането на този закон просто отивам жълтите павета. Тези трябва да си ходят. Забележете, че и ГЕРБ са в кюпа.

И този закон, както и всички останали, е написан така, че всеки да го тълкува както си иска и всички да са прави. Накратко - златна кокошка за адвокатите.

Никъде не фигурира "чужденец". Важи си с пълна сила и за българите, които не пребивават в България, т.е. тези, които законно работят в друга държава, дори и от ЕС.

глупак? Чул не дочул, законът още не е приет, някой журналист е написал нещо, което може и да не е вярно, но веднага се започват едни вайкания, едни заклеймявания, едни тъпи коментари, подкрепени от възможни ситуации. Значи ти с едно прочитане намери нещо ужасно в закона, а не си зададе въпроса дали това е вярно, и ако е вярно защо са го направили така? Толкова ли другите ги смяташ за тъпи, или ти се смяташ за много умен? От такива мрънкала, чули недочули, разбрали недоразбрали, ми е дошло до гуша. И веднага плаши мрънкалото с протести. Ама то като протестираш, не означава, че си прав. И това ли още не си разбрал?

Какво значи законът не е приет, след като поправките са гласувани на второ четене.