Ядем само 10% български плодове и зеленчуци

Българските плодове и зеленчуци вече са голяма рядкост и не надвишават 10 на сто от общо консумираните у нас. Останалото е внос. Почти няма и свежа продукция.

Обратно в новината

Коментари - Ядем само 10% български плодове и зеленчуци | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ujabg

Ям 100% български плодове и зеленчуци! Сам си ги пройзвеждам

ми що вдигнаха цените тогава заради пороите търгашите

За мутренските текезета на шумкарите - това са едрите арендатори (в т ч и коопепации), за които нивата на собственика се разорава без разрешението му, защото така е по шумкарския закон. Така, че текезето е вампирясало вече като мутренско и продължава да унищожава българския селянин и в частност зеленчукарството.

Кого шашнахте с тази новина?Изберете българското-кое?Да се премахнат всички предавания в които ми казват как да се храня.Дали ще си до кофата за боклук,или ще си купя поредната бомба-все тая.Да живеят милионерите.

Ядем картофи от Египет, домати от Турция, дини от Гърция, ябълки от Италия, фасул от Киргизтан, чесън от Китай, лук от Полша, правим сирене от африканско палмово масло, лютеница от китайско пюре, луканка от аржентинско замразено месо... Българско значи висококачествено

humfry

"Българските" фирми, които масово използвам вносни суровини, после продават стоката като "българска", ама тя реално само е асемблирана в България. И как би могло да е по-различно, след като в България всеки иска да стане милионер за два дни, понеже така е модерно. Разликите в цените на суровините и крайните стоки са колосални, отвъд въображението на повечето хора.

суровините братле са много евтини. толкова че не покриват производствените разходи за килограм домати например. парадокса е че тежеста се носи изцяло от производителите. оказва се че търговеца, които не е дал и стотинка за производство купува килограм домати от производителя за 30- 40 стотинки и го продава по 1,20 лв на пазара и прави 400% печалба. сега ми кажи на чии гръб е тази печалба? а изнудването става организирано, като се започе от наи големите търговски вериги до наи дребния търговец. и всичко това без да се плащат данъци, защото търговците по правило се регистрират като земеделски производители (нищо че нищо не произвеждат). към цялата тази картинка прибави и фактът че в страни като съседна гърция например производството се субсидира от държавата и ес с десетки пъти в повече отколкото при нас. осигуряват се хладилни помещения за стоката и пазари. как ще ги конкурираме като гърка и на 20 стотинки да си продаде доматите пак гладен няма да остане. а за нашия производител тази цена означава фалит.

humfry

Куфарчета и избори... "Няма логика 20-25 процента от напусналите страната ни 1,5 млн. души, да работят градинарство в Гърция, Испания, Англия и други държави, вместо да правят това тук" Ами няма! Няма логика и в това да си съсипеш икономиката, да я подариш, да нямаш местно производство и износ, и да обясняваш всичко местно колко било лошо, ама факт! Затова има още дълго да консумираме полски, турски, и всякакви други продукти. Няма логика и вноса на почти всички стоки, суровини и продукти в едн държава да ти е 90%, ама отново факт! България е страната на антилогиката. Но не може и друго да се очаква в страна, където повечето големци са изкуствени, барабар с политиците. Нямаме истински интелектуалци, каквито сме имали преди 9-ти септември 1944 година. Истинския интелектуалец определено не е всяко първеню, което е завършило университет, но очите му стават на палачинка при вида на 100 долара. В днешно време всички са зависими и роби на парите, нито са имали възможността да се превърнат в нещо по-различно по естествен път. Самият факт, че при подобни новини няма много коментари, говори много лошо за съдбата на нацията и страната.

Земите пустеят, безработицата гони рекорди, а циганите са на помощи. Няма кой да обработва земята.

Де ги видя тия пустеещи земи? Май наизуст говориш.

Има колкото искаш!

Не става. Не може полов член от негър, пък мозък от атомен физик. Или - или.

Ама и тоя Сорос , уж зает с Украйна , пък как намира време да съсисипе и българското селско стопанство...

Ейй, селянията така и не разбра че през зимата няма домати , или ако има няма как да не са "пластмасови"

преди изпращахме цели влакови композиций за Русия сега внасяме също толкова от чузбина да ви таковам демокрацията и управлението

И руснаците вече не ти искат боклуците.

петър

ти си луд или глупав в Бургас от където съм Руснаците получават оргазъм като влязът в зеленчуков магазин пазаруват като луди и винаги търсят нещо Българско няма значение от къде е стоката но ако им кажеш че е от Турция или Гърция веднага си тръгват просто още празят спомена за вкусните и истински Български плодове и зеленчуци

Eвропейският съюз най-накрая постигна това, което искаше. Разсипа и ликвидира българския земеделец и животновъд ! Тотално смачка българския земеделски стопанин ! Защо ? Ами , много просто - за да се продават гумените полски и турски домати, дървените гръцки дини, пластмасовите македонски ябълки и круши и генномодифицираната "сладка царевица" от Монсанто ! За да нямат вносните боклуци конкуренция в лицето на българския земеделец !!! Монсанто- генните подобрители!!! Ха-ха-ха..какво подобрявате бе, малоумници ? От това, което Господ е сътворил, по-добро не може да се сътвори бе, неверници! Купувайте сега отровните евро-боклуци от хипермаркетите им!!!

Що бе Васо? Чакаш до месец юли и ядеш български слънчеви домати, чакаш до август и ядеш български дини. През останалото време - нагъваш консерви и компоти. Какъв ти е проблемът?

европейския съюз нищо не ливидира ние всичко ликвидирахме сами първо отрязахме Русия после арабския свят а за капак изпратихме мутрите да бият и да изкупуват продукция без пари земеделието си го разбихме сами доста преди да влезем в ЕС

"отрязахме Русия" Така звучи някакси по приемливо. Кой кого е зарязал - спорно е.

Не го ликвидира Европейския съюз, а СДС преди много години! Не политизирам нещата, но това е истината!

Бегом марш , от панелките обратно на село , да садите домати. Не може всеки да е мърчандайзер...

Ами ако си счупя маникюра?

Това е само за кадри на БКП

Сетих се какво ми разказваше един познат - селскостопански работник в Гърция, участник в мероприятието. Огромно поле с чушки капия. Грък фермер, българи - работници. Естествено субсидиите отдавна са покрили разходите. Време за беритба. Гъркът хваща българите, дава им по една тояга и задачата е бой с тоягата по растенията. Когато нивата е смляна, гъркът се обажда на застрахователя и подава иск, че реколтата е очукана от градушка. Съответно щетите му се заплащат.

Зор да сме в ЕС. Сега какво ревете??? Нали това им беше целта! Или си мислихте, че западняците ни искаха в ЕС за наше добро??? Блажени са вярващите.

Това е и целта - да минем изцяло на вносна пластмаса! Скоро ще забранят и да се отглеждат зеленчуци и пилци в малките лични дворчета, само стойте и гледайте!

Според мен положението няма да се промени, докато ДПС командва в Министерството на земеделието. Те защитават интересите на турските производители, които изпращат тук Бог знае какво. Добре, че купувам минимално зеленчуци /имам връзки със село/, а когато се наложи, се старая да купувам продукция, която не изглежда атрактивно с надеждата, че все пак е българска.

В началото на лятото в Надежда един продаваше джанки! по 5 лв. килото! Даже го снимах.До джанките беше изложил ранни кайсии по 3.5 лв.Това са нашите търговци и производители!

Демек е продавал плодова ракия без акциз.

Много си прав, че това са търговците! Но това НЕ са произвадителите.

Аз произвеждам вкусни български плодове и зеленчуци,но няма да си продам доматите за 1.49 лв на килограм,нито ще ви дам по 5 лв. боба,нито по левче картофите.Не си заслужава на тези цени за моята качествена стока.

Само така маляга. Още по-добре за мене.

Ало гърчето, аз не купувам от пенделчета като теб, а купувам само от селата, където продават баби и дядовци, защото не искам да плащам чужда продукция! Може и да са ми по - скъпи, но са 99 % истински и вкуса им е друг, а не като та гръцките малякарски пластмаси!

Прав си. Само тези, които не копаят не знаят истинската стойност на зеленчуците.

Ами да се приберат селяндурите по селата си и да вземат да садят домати ...

Ъм ти от де си бе сельо?

УНИЩОЖИХТЕ ТКЗС-ТО И СЕГА ИСКАТЕ ОТ БОНЕ КРАЙНЕНЕЦА СЪС БЕЛЧО И СИВУШКА ДА ХРАНЯТ СОФИЙСКИТЕ ДЕБИЛИ С ДОМАТИ .... .... А В СЪЩОТО ВРЕМЕ ХАСАН ОТ ОДРИН КАРА ТРАКТОР :))

Заври си го ТКЗС то там където слънце не грее и кажи как е в Тексас.

В ТЕКСАС ТЪПИТЕ МЕКСИКАНСКИ РОБИ БАЧКАТ ЯКО НА ФЕРМИТЕ НА НАС БЕЛИТЕ ПЛАНТАТОРИ .... .... И В БЪЛГАРИЯ Е ТАКА :))

Виждам, че искаш да вземеш отношение и да блеснеш по всяка тема в този форум, ама тук си очевидно некомпетентен. Както и повечето пишещи. В България Белчо и Сивушка няма. Откъде си го измислил - не знам, фантазия може би. В едно средностатистическо българско село има един, двама или трима арендатори. Всеки от тях обработва 5-10 хиляди декара. Дребни фермери на практика няма. Защо едрите фермери предпочитат някои по-мързеливи култури, а не заленчуци - това е съвсем друга тема. Явно са си направили сметката. Така, че вземете си актуализирайте информацията, стига като папагали повтаряйте ТКЗС та ТКЗС. Факт - Белчо и Сивушка няма.

Никой не казва колко произвеждаме!!!Моето село произвеждаше между 150-250 тона/1тон е равен на 1000 килограма/ праскови на ден!!!Питам се при цена едро между 0,40 -0,75 лв за килограм 60 000 лв на ден разпределени между производтелите за какво иде реч.....

Изобщо не се учудвам.Нали се кефихма на субсидиите от ЕС.Сега разбрахте ли,какво правят несиметричните субсидии -ликвидират отрасли!Е този начин на субсидиране,дори да вягаме срещу другите -пак няма да ги стигнем.Много е гот да си в ЕС,кефещо е да просиш и чакаш от някого нещо.Та освен,че пътуваме без визи,каква е ползата от членството и в ЕС?

kikuno

Вайкат се и се правят на идиоти но никой не повдига въпроса защо се изплащат субсидии на изорана площ а не на произведена продукция .Сега всяка година разравят горските поляни където винаги са пасли само животни и никога не са използвани за земеделие но им се плаща за това а плодове и зеленчуци се внасят от чужбина защото лобито на мошениците и турците е най-силно.

Инфото е вярно! В София в пълно с турци от Добрич, които освен, че неграмотни и прости, мислят "столичани" за идиоти! А е знайно, че над 60 % са от селата. Та тия мошеници купуват от борсите евтини продукти и ги пласират уж като тях стока, производители ;) Питам една едва говореща български КОИ са бг домати от 5-те наредени, оная стана по червена от тях... Бабките по пазарите и уличките са си точни! Това са производители!

Чуждия монопол в хранителните вериги убиват българската продукция. Изкупуването е под себестойноста на продукта и бг земеделеца няма никаква далавера да произвежда. От друга страна високите субсидии на другите държави позволяват подбиване на цената. За приемр Гърция която може да продава на. 10 ст. кило праскови и пак е на печалба, а бг производителя ако падне на 50 ст вече е в графа губещ. Корупцията в митниците стимулира вноса от трети страни, който подбиват също реалната цена. Ако желаете да ядете наистина екологично чист плод, то купувайте само от познати производители, тъй като има много търговци на борсата който лъжат за произхода. на плодове.

Че има платени, има, но ти и от това не разбираш ... Имам собтвена градина и при изчисление - доматето ми излиза на под 30стотинки килото - недей да говориш глупости, имам над 400 корена и отделям по под 30 мин. дневно !! ако искаш ще го подкарам с цифри, господинчо! Дано да умрат гладни всичките такива производители :)

Информацията е силно преувеличена. Наистина площите със зеленчуци и плодове сериозно намаляха през периода, но това не означава автоматично, че е намаляло и производството. В България е прекалено скъпо и неефективно да се произвежда, особено от трайни култури. В страната ни влиза силно дотирана чужда земеделска продукция, която горе-долу отговаря ценово на потребителското търсене. Също така влиза на много ниски цени и некачествена според чуждите стандарти продукция, която намира добър потребителски прием у нас. В България могат да оцелеят само богати производители на продукция от трайни насаждения и обикновени дребни, но високоефективни зеленчукови производители.

Глупост си ти. Само един облъчен мозък или заинтересован може да отрича очеВАДНОТО

"Високоефективни" производители = такива които произвеждат ГМО. От Отворено общество няма ли да разберат, че много добре познаваме платените соросоиди ...

Хм. ГМО-то не го харесваш. Хубавото не можеш да си го позволиш. Проблемът все си е в тебе. Хубаво без пари нема. Искаш ама няма.

Добре, ако не изнасяме то къде отиват останалите 90% български плодове и зеленчуци? Няма логика.. Изнасяме и още как. Второ, къде са спали нашите управляващи да разрешат България да няма право на същите евросубсидии за производство на плодове и зеленчуци както са в другите страни на ЕС? А защо след като е допусната грешката сега не искат промяна на това и равенство? И да станем конкурент? Дори да заплашим с излизане от ЕС ако нямаме равностойни субсидии като другите? Имаме голяма територия и малко население, трябва да сме конкурент. А не пазар. И без това народа ни е беден. За изкупуване на земята ни, да наложим вето както направиха поляците за 20 години напред. Всичко е до решения на управляващите. Ако няма корупция и ако мислят за българският народ, всичко това може да се оправи.

В общи линии е вярно. Само че при социализЪма имаше държава, която пълнеше. Тук и на държавата не й пука, просто защото я няма. Има едно контролирано от олигарси и външни колонизатори безотговорно ООД

какво била пълнила държавата?

Явно не главата ти

Пълни все още с МИТКО ПАЛАУЗОВЦИ!

Едно от най-мъдрите неща за днес.

Това е резултатът от либерастията, демокрастията и елиминирането на държавата като институция. Винаги купувам български продукти. Стига да ги има. И това не се отнася само за зеленчуците.

А се оплакват че им застояла продукцията след санкциите.

Айде стига бе, аз защо съм останал с впечатление че бяха 110%. :):):) А за 10-те% нека дружно да благодарим на: - всички любими партии; - всички любими правителства; - на Турция, Македония, Полша Гърция о т.н.; - на целия ЕС; - на търговците ни; - на трудолюбивия БГ народ; - на когото още си пожелаете и няма да сбъркате - на

С гол патриотизъм не става. Прави нещо дето другите да не могат.

???? т. ест ти предлагаш да се откажем и от тоя сектор и да го караме само на внос? И то само защото някой политик не си е свършил работата да договори равноправни (с производителите в останалите евро държави) условия ????

баце. Ти си производител на зарзават. Аз съм производител на друго. Теб държавата те субсидира. Ами и аз ще искам моята стока да бъде субсидирана. Третия производител - и той. Къде ще му излезе края? и най-вече откъде пари? Отде на де зарзаватопроизводителите ще са субсидирани, а всички други производители - не?

Мързелът български до какво води....

Имаше законопроект за големите вериги, с което искаха да ги задължат да има определено количество български плодове и зеленчуци, но Президента го блокира, а и после ГЕРБ не го гласува, а Атака вече бе излезнала от парламента. Така че за пореден път въпросът е, защо президента подкрепя монополистите? А го върна, защото оценката за голяма верига бе по някаква сума пари. Както даде на КС и закон за такса за свързване на ВЕИ-тата, с което обслужи и тях, за да имаме по-скъп ток.

Защото е марионетка и кукла на конци. Никога България не е имала такъв откровен лобист-президент. Който разбере какво имам предвид ще изпита срам. Който гледа прекалено много телевизия ще ме обяви за "комонист".

При социализма се борихме да станем развита, свръхвисокотехнологична, свръхвисокоразвита промишлена страна! Е, станахме! Съвсем естествено е, че изостаналите западни страни ще внасят у нас нискотехнологична, евтитина селскостопанска продукция! И къф е сега проблема? Да се връщаме в 18-ти век, когао България беше изостанала селскостопанска страна без промишленост? Е, няма угодия!

Напротив, в 18 век и в миналия век даже България имаше огромна промишленост. Произвеждахме, имаше и сумата и заводи. Икономиката ни беше над средното ниво за Европа, да не кажа много развита. Живота наистина беше хубав. Явно не сте били родени през социализма. Точно сега България няма промишленост през демокрацията, когато всички заводи и фабрики се разпродадоха и сега нямаме работа за народа и нищо не произвеждаме. Угодията е да се върнем през социализма, когато всички бяха равни, но това вече е невъзможно. В днешно време трябва да се ликвидира капитализма, ние не можем по американския метод и той не е приложим за нас.

Хаха. И да чакаме пак по 10 години за лада? Айде няма нужда.

Вувузел

"18 век и в миналия век даже България имаше огромна промишленост", произвеждахме гайтани и потури за турската армия и масури за совалките за тъкачните станове! Е, още грънци, джезвета, котлета и легени!

НА ВРЕМЕТО ИВАН КОСТОВ РАЗСИПА ТКЗС-ТО.ТОВА БЕШЕ ЧАСТ ОТ УСЛОВИЯТА ЗА ДА НИ ПРИЕМЕ ЕВРОСЪЮЗА....ОТКЪДЕ ДА ДОЙДЕ ТОВА БЪЛГАРСКО ПРОИЗВОДСТВО....ТЪПИЯ ЕВРОСЪЮЗ ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛ НИ НАПРАВИ КОНСУМАТОР А ЧЕСТИТО...

Сорри, разсипа го фалиралата Русия, дето немаше паре да ни купува продукцията, не сама селскостопанската, но и промишлената, цялата икономика!

ЕС няма интерес от развита и конкурентноспособна България. Затова всеки отрасъл, който се явява потенциална конкуренция и заплаха за хегемонията на развитите страни се съсипва умишлено. Дали с по-добри преференции за френските селскостопански производители, с намесата на продажни родни "политици" или с нареждания от американското посолство - това е резултатът.

Няма значение какво е. По-евтино ли го давате от гръцкото? НЕ По-добро ли е? НЕ Е, тогава? На кой му пука какви са ти били разходите. Това си е твой проблем.

Прекупвачите карат с ТИРове по няколко пъти седмично. Никой прекупвач не е станал богат от на родителите ти щайгата с домати. И никак не са редки моментите когато прекупвачът продава десетки тонове започнали да се развалят домати на 20% от това за което ги е купил. Имам приятели прекупвачи.

Искаш да кажеш - приятели циреи, които изнудват и убиват истинските производители. Това обикновено са мутри, които купуват на безценица и препродават скъпо. Това е един от основните проблеми не само в тази област. Имам предвид "държавно" протекционираните мутри.

Е да, бабите и другите, които имат по 5 корена от всичко, не карат скъпи коли. Говорим за производител, не на някой с 5 кокошки и 5-10 корена домати

Ами ако искаш някой да дойде и да ти купи доматите по 5 лева, пък после да ги продаде на хората за по левче. За къв чеп ги вадиш сега тия домати? Извади ги март месец. Дали домат, дали смартфон - законите са едни - закъснееш ли и не предложиш евтин и качествен продукт - отиваш в небитието. Същата работа с Нокиа, същата работа с вас.

щеше да е вярно, ако в БГ производителите получаваха същите субсидии, като тези които внасят.

За да се изкарат домати март месец, ще трябва да се бръкне надълбоко за парници и разни системи, тогава не 5, ами 10лв ще иска и ще реве, че са му малко

Така е. Разходите за отопление на гърците и турците са много по-малки. За съжаление още при старта тръгват с 2 месеца напред.

Това, че всеки иска да кара мерцедес след една година производство на домати е ясно. Изтъкват се десетки прични, мутрите, вноса, купувачите и т.н. Аз лично дори в момента виждам мега домати по 5лв килцето на пазара. Представям си, ако спрат вноса, тогава българската мега продукция ще удари 10лв.

Кой разбира, кой не разбира коментира...

След Струмяни надолу до Петрич са само парници. Всеки скот иска да забогатее от 300 кв. метра парник. Надува цените, лъже и маже. Това, че слагат тор без мярка е едно на ръка. Ако отидеш да си купиш на място те лъжат и в цената и в количеството. Да си ядат скапаните зеленчуци. Така бизнес не се прави. Купувам си плодове и зеленчуци от веригите. Хем по евтино, хем никой не ме лъже в килограмите.

хем за нищо не стават :)

И винаги се изтъква, че всичко що е расло в Бг е мега чисто, био и т.н.,а е повечето случай е по-зле от вносното от към гмо, тор и др, Единственият плюс е, че не ги берат зелени и затова са по-добри от някои вносни, но това не значи, че са супер мега био, на всеки метър са великите био магазини и скотовете са заслепени от гръмките реклами, как ще живеят 150 год поне и няма да хванат рак

Така е, вече почва да ни личи - израждаме се! Ядем развалени храни с пренапечатани срокове на годност, ГМО продукти и откровени отрови!

Би ли ни обяснил научно как ГМО може да ни изроди и да ни личи дори.

Стършел

Шега: Огледай се в огледалото :) И почети по форумите - израждането не е само външно!

Що минус бре? Купувам го вчера - годно до след 1 седмица, чета баркода със смартфона - заминало преди три месеца! А и носът ми не ме лъже, даже кварталните кучета избягаха! От разните снаксове комшийката взе да свети в тъмното!

Александър

Дам, снаксовете по принцип са супер полезна храна. И здравословна :)

Когато в началото на демокрацията комунистите ни казваха, че ще бъдат изклани животните и ще бъде унищожено българското земеделие и ще внасяме всичко от чужбина, ние се подигравхаме с тях и скачахме като украинците днес по площадите. За съжаление и аз правих същото. Сега, 25 години по късно, когато българите масово измират от какви ли не заболявания, когато всичко живо под 40 г. възраст се е подредило по опашки с еднопосочни билети за извън България виждаме, че всичко това излезна истина, но вече е късно.

При социализма аз ( обикновен човек съм ) ядях домати от юни до септември. хората затваряха по 200 буркана лютеница. Сега ям домати целогодишно.

Само дето сега не е точно домати :)

Сега не затваряш по 200 буркани лютеница защото тока е скъп, а ГМО-то домат внесен от Полша хем не е домат и от него лютеница не става хем не пада под 2 лв. Да си спомняш, че есенно време доматите при соца ставаха по 5 ст. килограма ? А за да ядеш сега домати-ГМО целогодишно и дплати със следното: няма болници, няма пенсии, няма полиция, няма училища, децата ти в чужбина (завинаги), няма тротоари - там има заппадни брички, няма море, няма български език - има чалга. Е брато мисля, че доматите ги ядем с колците.

ядеш нещо което прилича на домат само по цвят и форма ....

така наречеената демокрация (защото в България демокрация няма) ни я донесе луканков от москва. никой не е скачал за да отвоюва 10-ти ноември както това се случва в украйна. имаше отделни личности (Илия Минев) които бяха спрени от назначените от ДС - седесари на България е нужен ЛУСТРАЦИОНЕН закон по модел на Украйна и нещата ще тръгнат както си трябва!

Те в Украйна като са тръгнали нещатаааа...

От Москва и с Луканов пристигна предателството на Горбачов. Нищо повече! За тези които са или идиоти или платени и твърдят, че в България нямало демокрация, щото "комунистите" я правили и опропастили им се затваря устата много лесно - навсякъде където има "соросоидна" демокрация се случва все едно и също - предприятията се затварят, природните ресурси се концесионират от западни (а не руски) фирми, банките, медиите и естествените монополи са подаряват на западни компании. На всякъде има глад, мизерия, болести, просташки компрадорски елит. Такива (със соросоидна демокрация) държави има поне 40 в Света. И там ли комунистите ... ? А защо нашите "комунисти" Боце, Костофф, Пръмова, Сталинка, Плевню викат йес сър и гласуват наляво и надясно против Русия ? Да си глупак не е лесно ...

Мдам, първо казаха, после го и организирха и си измиха ръцете с пребоядисаните другари, дето за награда заселиха на запад. Ама естествено, че ще ти кажат, да не си мислиш, че тоя "преход" стана ей така - и го оставиха без да си нагласят нещата? 25г. съсипия - 29 комунисти и пребоядисани такива подписаха плана Ран-Ът и още от тогава са се съгласили със бившия "враг" да ни ет народа по всички показатели. Точно това и става и не го ли спрем - жална ни майка.