Спряха европейските здравни карти

Внезапно вчера спря издаването на европейски здравни карти в цялата страна, пише "24 часа", като се позова на оплакали се читатели. Заповедта за това била на здравната каса.

Обратно в новината

Коментари - Спряха европейските здравни карти | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз искам да споделя моя опит.Сина ми учи в Холандия..Наложи се да направи консултация по спешност.Според правилата там консултацията трябваше да се заплати,срещу което медицинското заведение издаде фактура.Преди 3 месеца съм депозирала тази фактура,както и изисканите документи,в НЗОК.Обясниха ми ,че минималния срок за да се изплатят парите е 6 месеца,през което време НЗОК отправя запитване до здравното заведение,след което решава каква част от парите ще възстанови на здравноосигурения-по мое мнение изключително тромава и тежка процедура.Интересното в случая е че тази комисия има някакъв свой курс по който превръща еврото в левове и той е 1 към 1!!!!!.Така,че ако ви се наложи да ползвате тази карта - забравете,безсмислено е!Първо ще чакате минимум 6 месеца да ви се възтановят парите и то едва половината от тях,и това само ако сте настоятелен и им напомняте за себе си!!!

Все някога виновните трябва да започнат да ги наказват. Другите страни се чудят как да защитят гражданите си. Тук непрекъснато ни унижават. Но данъци и такси редовно си прибират. НАСТОЯВАМ ПРОКУРАТУРАТА ДА СЕ САМОСЕЗИРА ПО СЛУЧАЯ.

Аз съм доволен от НЗОК относно издаването на ЕЗОК. Пенсионер съм и през 2010г. ми беше издадена ЕЗОК в 15 дневен срок с давност до 2020г. т.е., с период на валидност 10г. По този начин се спестяват средства на държавата от издаването на ЕЗОК за всяка година, но това важи само за пенсионерите. До колкото ЕЗОК е валидна в ЕС не мога да коментирам поради това, че не ми се е налагало да я ползвам и дай Боже да не ми се налага. Относно тези, който не са все още пенсионери най правилно е да се подменя ЕЗОК всяка година и то автоматично на валиден адрес /препоръчано/при спазване на всички правила и закони. Ако се свържат всички НЗОК в ЕС не е необходима даже да се издават ЕЗОК всяка година, а само еднократно поради това, че може да се провери в реално време дали картата е валидна в даден период от време. Всичко добро!

Да, само че да си видял рационално мислещ чиновник в България?

Просто недоумявам защо въпроса за въпросните ЗОКарти с валидност и в държавите в европейския съюз и другите нечленуващи в ЕС, но които поне в тази област зачитат постигнатите договорености (Швейцария) трябва да е дискусионен, да става обект на дебати в Народното събрание от нефелнете ни депутати и в крайна сметка да се приеме, че не е задължителна, а препоръчителна??? Най-правилното решение е всички, на които се налага да пътуват в държави от ЕС независимо от продължителността, при надлежно поискан документ за здравно осигурителен статус, да му бъде издаван съответния ДОКУМЕНТ, чиято валидност да е НЕОСПОРИМА в страните от ЕС, да е с валидност примерно като задграничните паспорти и подновяването да е ангажимент на съответнто ведомство!!

На луди калинки ни направиха .

Българската Европейска здрана карта е бзмислена, защото здравните заведения в Европа не я приемат. Така е защото стандарта на живот е шокиращо различен и здравните осигуровки, които плащаме, са незначителни. Те не покриват цените на здравните услуги в Европа. Това ще е така, докато в БГ МРЗ е 240 лв. а във Франция е 2600 лв..

Това изобщо не е вярно. От моя опит в Германия, или приемат картата директно, или трябва малко да им обясниш за какво става дума, и пак я приемат.

И на сестра ми картата я приеха в Германия, само че мина през една от местните здравни каси. А сега с тези папирки, ще обрекат хората да се мъчат ако не могат да си платят и им се налага да търсят лекар. Никой няма да им приеме папирките, защото важат само карти по чужбина. Интересно дали дървената чиновническа глава, виновна за договора ще я резнат като в Испания...

Наложи се преди две години да ползвам европейската си здравна карта в държава от европейския съюз разбира се по спешност. Когато я показах...поклатиха отрицателно глава и си платих дължимата сума. Моля ви ако някой е ползвал услугите на Бг ЕВРОПЕЙСКА ЗДРАВНА КАРТА...да сподели впечетлението си. Благодаря ви.

Сегашното състояние на нещата ми прилича на онези документи, без които не можеш да пътуваш служебно с въздушен транспорт и където с много ситен шрифт е "обяснено", че "ако ти се наложи да ползваш медицинска помощ първо си плащаш, второ си изскваш съответен документ и трето като се върнеш в Б-я подаваш документи да ти бъде ВЪЗСТАНОВЕНА заплатената за медицинската интервеция сума, като нейното 100% компенсиране не е гарантирано"???!!! Така приблизително стоят нещата в Б-я. Жалко, но ФАКТ!!

Ползвал съм удостоверението и единствения проблем беше, че лекарят не знаеше как точно да го ползва, но имаше желание и намери начин. Доволен съм. Относно срока, мисля че по Европа-та също им важат 1, а може и 2 години да беше, но там си се казва просто здравна карта и веднъж издадена, автоматично се подновява, новата я изпращат на адреса по регистрация и си важи за Европа. И това по Италия, дето беше уж на дъното, преди на влезем ние в Европата ....

На мен мин. година ми се наложи по доказуема спешност (чрез Бърза помощ) да се оперирам в България ( с двойно и италианско гражданство съм и съответно изрядни здравно-усигурителни документи ) но уви у нас се наложи да си заплатя за 3 год. назад осигуровките, като си възстановя правата в Касата и чак тогава ме оперираха по системата за избор на екип т.е. пак си платих.От Италия ми отговориха на интернет запитването, че не е доказуема спешността на интервенцията.Извод-ЕС... да, е политическа организация, в икономическата си част само облекчава митата...но пари не дава никой въпреки подписаните договорености.Така че умната, когато планирате излизания из ЕС.

Надявай се, то надеждата умира последна, но все пак умира

Ха ха ха, представям си как медицинската сестра взема удостоверението и почва да го разкодира. От някои европеиски фонд отпускат пари специално на даучат докторите на кирилица и да разкодират написаното, на грозната бланка - на ръка за да е по достоверно. И понеже пак трябва да се доказваме, как точно трявба да стане, като си взема еднопосочен билет, защото не живея в България, или пък щот патувам със собствената си кола. Пак ще пълним гушите на неграмотни преводачи, защото касата освен да измисля нови правила с които да ни усложнява живота друго не може да прави. Пожелавам на всички да бъдат здрави, че ... здравно осигуряване нямаме

Това с картите е много гнило и мирише на корупционна практика отвсякъде ! Какви са тези глупости за повече от 2 месеца !!! Ами ако живееш в Русе и пътуваш до Румъния за по-няколко часа и там ти се случи нещо? Ами ако трябва да пътуваш до друга европейска страна след 2 дни с престой 2 дни за кога ще се редиш на опашки за карти ? Тази карта трябва да бъде задължителна, да се издава във всички поликлиники и да се получава от личния лекар и да важи и за България като документ , че си здравно осигурен. Работата е ясна - целта е да се облагодетелстват фирмите издаващи тези карти. ДАНС трябва да направи проверка по случая. Да не се окаже, че са потънали средства някъде и сега нямат пара за печатане на карти.

Добре, че моята важи още няколко месеца. През последните години се убедих в едно- от здравната каса няма абсолютно никаква полза. Съвсем отговорно твърдя, че досега освен за задължителните общи кръвни изследвания, не съм успяла да се възползвам по никакъв начин от осигуровките, които съм плащала години наред. Всички се правят на ударени и не искат да дават направления, да не говорим за изследвания. Опитвам се да имам дете. Въпреки, че немалка част от изследванията се поемат от здравна каса, до сега няма лекар , който да ми е дал направление. Явно държавата не иска деца. Иска касички, от които редовно да цица.

Успех!

Към всичко казано досега от аудиторията на които са писали ще добавя.Подобре да излезем от еврозоната ,бяхме малко по добре и със спирането на здравните карти както казаха някой по горе погазват правата на човека .На една почивка ако излезе и мъ се наложи недай си боже нещо неотложно какво ще прави ,да умира .Като е тръгвал никой не знае какво може да се случи.

До: vuvuzel Това е абсолютната истина! Застарелите ръководни кадри са от периода на (пре)зрелия социализъм, обаче от Позитано 20 ни насаждат представата, че видите ли за това била виновна "демокрацията" след 1989 година! А децата на застарелите функционери са още по-зле от родителите си!!!

младитте тикви от Банкя са супер!

Тея малоумни лапачи от здравната каса сега ли установиха , че договорът е изтекъл и че тепърва следва да се обяви процедура за нов изпълнител. Начело с шефката им всички трябва да си заминат заради този скандален гаф.

Не може - още не е дошло времето за пенсия, а и да дойде - пак не може да я пенсионират, така че - до живот. А, и там по 30-40 дена невзета отпукса за няколко десетки години. ;)

Да има нещо дето Герберската власт не е объркала и забатачила. Освен в рязането на ленти на неща започнати от "лошите" предишни за друго не стават

В белите държави /ние сме циганска/ такава карта не само,че се издава, но и автоматично се подновява от съответната институция. В денят на изтичане на старата получаваш новата в пощенската си кутия. Проблемът при нас е,че застарелите ръководни кадри си живеят 50 г. назад във времето, когато всичко се пишеше на циклостил и индиго ... а нововъведението е забранена думичка

До: ЦЦ Ко ши пайм, ко ши пайм - отиваш в някоя бяла европейска държава, и си изваждаш здравната карта оттам - това поне знам, че навсякъде могат да ти издадат здравна карта, с изключение на България, където те правят на палячо!!!

Аз предлагам да заведем дело и да осъдим Здравната Каса в Страсбург! Ще я осъдим 100% защото това е нарушение на всякакви права, поне що се отнася до държави членки на Европейския Съюз каквато, предполагам че е и България. Напоследък България много често е осъждана в Страсбург за какво ли не!

А защо въпросните на възрастен карти се издват само с валидност 1 година?! Скоро ще трябва да си паря пета карта! Изглежда са намерили начин да точат държавни пари като без нужда кипи безмислен труд. Ако някой се опасява, че притежателят може да загуби осигурителни права в периода на валидност на картата, то е ясно че такива права се губат за 3 месеца. Тогава да вземат да ги издават с валидност 3 месеца... Идиоти ръководят държавата на всички нива!

Единствената цел е да ни правят на маймуни!!! И да ги осъдим в Страсбург, пак ние ще плащаме!

В Холандия СЪЩО се издават едногодишни, независимо от възрастта. НО (!!!) : Необходими са 2 седмици. Може да я поръчаш онлайн, по телефона, по пощата или най-близкия ти офис. Ако поискаш повече от 2 пъти започват да ти я издават автоматично и я пращат по пощата в началото на всяка календарна година ( поне нашия застраховаел) . Не струва нищо.

Егати .. и защо сме в ЕС ? И каков значение има колко време ще сенамирам извън БГ и ще съм в някоя държава в ЕС ? Всичко в БГ е едно голямо л----но

Последния път ми издадоха картата с два месеца закъснение. От тогава така и тка предпочитам да си вземам удостоверение, което става на другия ден. В здравеопазването ни всичко е застинало във времето на сталинизма. Толкова ли е трудно заявките да се приемат електронно и да се проверяват автоматично от страницата на НАП, вместо няккви лелки да подмятат формуляри написани на ръка.

Забравяш, че администрацията изпълнява строго социална функция. Ако направиш всичко автоматично, много "незаменими" ще останат без работа. Ще почнат да реват по медии, да плюят по сайтове, а това не е добре за обществото. Съдейки по масовата некадърност, основната идея на държавната администрация е да храни хората неспособни да се реализират на свободния пазар на труда.

Ми то няма лошо да има безработни стига държавата да им плаща достатъчно голямо обезщетение - примерно 6 00 лв на месец като България. Тгава и фирмите няма да могат да се възползват от евтиния труд и ще трябва да вдигнат заплатите чувствително над тази сума. В голяма част от европа има тенденция много администрации да се премахват за сметка на IT, както и всичко да се outsource-ва такак че безработицата бива компенсирана старателно.

А какво се прави в случай, че на лицето Х му се наложи да отиде в някоя от страните членки на ЕС, за да му бъде направена някаква операция или маниполация? А престоят на лицето Х в съответната държава ще е 7 дена.

Май там е проблема, че все повече българи се възползват от правото си да се лекуват в чужбита, и касата сигурно го е закъсала с плащанията. А те, плащанията, са европейски... Мдааа...

Горкото ни министерство ,ама то не знае какво става в самото министерсво ,а ние искаме да зне толкова жизнено важни неща ,като например,здравното ни пребиваване в Европейският съюз

Б.Б. вече се произнесе по казуса: Уволнявайте дисциплинарно виновните, за да не Ви уволня аз!!!

И таз хубава! Хубава работа, ама българска. Срокът на договора изведнъж, внезапно и съвсем неочаквано изтекъл. И ко ши прайм ся? В белите държави много бързо някой бива наказан за това, че не си е свършил работата, т.е. своевременно да се задейства нова процедура. Ако няма човек на такава длъжност, отговарящ за подновяването на такива договори, го отнася началник отдел кадри за това, че няма назначен такъв човек. И следващия път гледай как няколко човека си счупват краката да търчат година преди да изтече договора да търсят нова фирма.