Чужди медии: Не се разболявайте в България

Уникалното за България събитие - разследване за корупция на действащ министър - на здравеопазването, намира днес широк отзвук в чуждестранните медии. Те свързват случая с плачевното състояние на българското здравеопазване.

Обратно в новината

Коментари - Чужди медии: Не се разболявайте в България | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Е-неточни са -и от "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" и от "Зюддойче Цайтунг: -та ние -отБг сме най-верните от СИВ...

Абе люде всичко тово става със симтемна политика за изграждане на кадри иадекватно финансиране а при нас-разгонване на кадрите по западна европа и щатите а напоследък при Бойко и с системно неплащане и постоянни мутренски заплахи.Резултата е ясен след 5-7 години ще стане както го описвот нашите класици-продаваш кравичката или вола и отиваш при един некадърник който освен че ще те обрули няма да ти свърши никаква работа.Когато сееш ветрове жънеш бури.

Боко гледа да си искара добрата оценка от Брюксел - защото е по лесно да жертваш свой министър вместо да осъдиж червен крадльо.....ебаси за това ли възмездие гласувахме - боко почна да ми червенее

v BG lekarite sa bokluci.. vqrno trqbva da polu4avat po golemi zaplati, no i da polu4avat po golemi zaplati te sa BOKLUCI po du6a i sa tolkova al4ni 4e dori i 1 milion da im dava6 6te iskat o6te.. az vednaj padnah ot motor4e i bqh celiq v krav i gi 4akah tiq da si izpiqt kafeto, sled tova za ne6tastie doide nqkav hvanat da kara piqn i mu se moliha 15 min za da dade krav, i me zaqrqzaha da 4akam celiq v krav i s nepromiti rani, i 4e otgore na si4ko 6ibaniq dolen policai mi vika stani da ti zemem proba na dregera za alkohol , a az s rani celiq :D abe v BG darjavnata administraciq e pod vsqkakva kritika... v darjavnata administraciq rabotqt nai golemite bokluci ot ob6tostvoto.. cqloto BG ob6testvo sa bokluci, ama v darjavna administraciq sa nai golemite bokluci

Не се разболявайте, не яжте, не пийте, не дишайте, не карайте кола, не се раждайте в Булгаристан! Тук живота е кратък и опасен, а погребениято-скъпи!

абе тази германка луда ли е??като е толкова от хи цласс що учи в благоевград а не някаде в германя??кои знае от кое село с 3 колиби е дошла в бг и сега дава мнение.на запад е още по гадно ако се разболееш.в америца популваш 100 формуляра и чакаш като кон дори да си на прага да ритнеш топа.мен така ме дуряха и след 3 часа зад едно перде трябваше да се саблека само за да доиде неква расисцка свинкя да ме пита как се чувствам!!!и след това...аре бацаи 180усд за един вапрос и 3 часа чакане.в бг за тя пари поне щяха да ме носят на руце и деиствително да ми направя преглед и нужните манишпулации(при нужда).аи сиктир и западните кретени.нали тяхна е идеята да сасипат всичко в бг за да ни владеят и да богатеят от нас.нали те ни раздадоха дурявицата?нали те продаваха оружие на турците да ни избиват ?/а сега седнали да ни критикуват че сме наи корумпирани...мрусници *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

koga nashata system che se prigodi kum frenskata

влисаш здрав излисаш болен !! това са болниците в бг !! са нищо на света не бих влезал доброволно да се "лекувам" в бг болница !! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Това за ръkавиците е истина.А колкото до Блaго...така е, положението е трагично. Имаме там в Американския един доктор Даскалов, дето ако те боли корема/не зависимо мъж ли си, жена ли си :)/ все си беменнен/а...Иначе в София има и мн добри доктори...но са далеч. А за да отидеш при добър доктор в Благо, то трябва задължително да отидеш в частния му кабинет-иначе си загинал.

А да не би по малките селца и градчета в Европа в събота и неделя да е пълно с дежурни топ специалисти? Отидете някъде в немския или френския прованс и ще се радвате, ако има някой в радиус 100 км да ви обърне поне малко внимание. От нашите лекари има много добри, но мършата разваля общото впечатление.

Higienata v bolnicite v Balgariq v 90 % v tqh e po zle ot tretiq svqt.Medecinskite sesri daje i zabolekarite da pestqt pari rabotqt bez rakavici.V otdeleniata e mrasno i ne se pravi spored men kontrol ot kompetentnite organi i ako se napravi e samo na hartiq.Ministerstoto na zdraveopazvanetoi da si bezraboten bez dohodi te kara dase osigorqva6.Kato otiva6 nadoktor za preglet trqbva da dopla6ta6 ine se znae 4e nqma dahvane6 nqkoq drugo boles.Balgariq lbolnite sa kato tarsa4i na silni osa6taniq.prosto zdaveopazvaneto v BAlgaria e mnogo zle i nqma vrazka s evropeiskoto .Sramno mnogo sramno.

Ами да. Не трябва вече да се разболявате тук. Сама чу - много късно се е родила студентката-авторка, за да проследи точната хронология. Преди 20 години здравеопазването в България беше и качествено, и напълно безплатно. Здравната профилактика - също, затова и болните бяха далеч от сатанинската черна статискита на смъртността у нас днес. В България масово идваха чужденци от съседни държави, за да се лекуват тук, защото, макар за чужденците здравните услуги да бяха платени (за разлика от безплатните здравни услуги за нас) те пак оставаха и по-качествени, и по-евтини, отколкото скъпите и не по-качествени здравни услуги у тях, родните страни на въпросните чужденци. Говорим за изследвания, манипулации, операции от различен характер. Та студентката-авторка няма как да знае онова време, щото и доби българските студенти вече не знаят това минало на собствената си родина - старателно изчегъртано и фалшифицирано в "новите" им "учебници" по история и измишльотините за "страшния комунизъм" отпреди 20 години. Та така.

Наистина си читател, а не наблюдател. Не говори глупости-ще вземе някой по-млад да ти повярва, а по-старите ще ти се смеят.От 35 години съм в здравеопазването и не помня да са идвали чужденци от СВЯСТНА държава да се лекуват в Бг. Ако е имало някой, това е било по спешност, да речем след катастрофа или нещо друго. И пак до 1-2 дни идваха неговите хора да си го приберат... Нито медицината ни беше на ниво, нито апаратура свястна имахме, нито ни позволяваха да направим нещо, различно от Съветската школа. Германската студентка няма как дазнае всичко това, разбира се... А комунизмът в здравеопазването беше наистина страшен

И къде сте бил "лекар" 35 години?! Или "35 години в здравеопазването" значи нещо друго? Като "не помните" да са идвали чужденци в България за медицински изследвания и платени услуги, питайте някой ваш колега какво е означавало името "Клиника за чужденци" тогава, когато имаше такива. Ама гледайте да е някой с добра памет, по възможност - от София, а най-добре - да е работил в сградата на Центъра по хигиена или в близост, в бившата Окръжна болница, очна клиника и пр...., да е със запазено нормално мислене и да не е пострадал от комичното, но затова пък свръхагресивно и елементарно зомбиране през последните 20 години на раздувки и легенди за "страшното минало"... Толкова "страшно", че смъртността днес е пъти по-голяма от тогава.

Ти си лекар, колкото всички останали във форума сме камили! Не само лъжеш като дърт мангал, но и хабер си нямаш от медицината при социализма. Ако си въобразяваш, че в този форум коментират само хлапаци, означава че си и тъп. На лъжата краката винаги са къси! При социализма имаше изключителни лекари, които наистина лекуваха хората. За разлика от днешните търгаши. Освен това руската медицина е една от най-добрите в света. Признато е. По-добре потърси помощ от лекар, колкото и да ти струва - имаш проблеми!

читател, стига си лъгал. Преди 20 г. положението беше достатъчно зле, а българското здравно обслужване беше далече зад това в Западна Европа, САЩ, Япония и т.н. Лошото е, че никой не направи опит за сериозна реформа в здравеопазването и резултатът сега е налице - пълно разкапване.

Какво общо има купуването на лекарства на неигодна цена с нашето здравеопазване Нашите лекари са по-добри от чуждите, но нямат шанс да го докажат! Д-р Хаус например минава през купища диагнози, докато стигне до най-невзрачната и обикновенна диагноза. Нашите лекари веднага разбират за какво става въпрос.Ако им се осигурят съвременни апаратура, лаборатории и условия за лечение и диагностициране, ще се разбере колко са добри!

Миме-младо и зелено лекарче...:)

Ми естествено ,какво ви учудва? За западноевропейците здравеопазването Е НАЙ-ВАЖНАТА СОЦИАЛНА УСЛУГА и те всички отдавна са я решили с европейския модел "равноправно и еднакво насочено към всички здравеопазване, с безплатна медицинска услуга и без грам корупция" и чийто модел дори Япония следва вече 60 години. По -добре си задайте въпроса"Какво направиха последните 4 български правителства унищожили здравеопазването? "-Започнаха да следват единствено заръките на чичо Сам и неговото "Отворено общество" и да правят здравеопазването ПО АМЕРИКАНСКИ, като по този начин извадиха България ИЗВЪН ЕВРОПА! Това е добра антиреклама за българския туризъм- кой турист ще смее да се разболява у нас? ideyazabulgaria.org

Къде било безплатно здравеопазването?! НЕ Е БЕЗПЛАТНО, както няма нищо безплатно на този свят. Просто на едни, които бачкат, им взимат половината от заплатата за да има "безплатно" здравеопазване на други, които паразитират на гърба на държавата. Но какво ли се хабя да обяснявам, като няма кой да разбере....

Как да не завиждаш на "белите" държави - какво само им прави впечатление????През "уикиндите не те "поглежда" медицинско лице даже и да си в нужда" - за нас това е естествено, от кога медицинските работници се борят да бъдат чиновници на работните си места - е, добре станаха такива, но високо платени и продължават да реват, че им малки заплатите - различни от тези в ЕС - а Вие уважаеми медици знаети ли как се работи там, знаете ли какво значи спешна помощ там, знаете ли как индивидуално разглеждат всеки случай - не като досада, от която трябва се избавим,знаети ли психологическият конфорт,предоставян там в ЕС - е, когато се научите да работите като тях, тогава имаите притенции - имате много да учите!!!!!УСПЕХ за Вас и в частност за нас пациентите!!!

А Вие, НЕуважаеми/а, живяли ли сте някога в чужбина, че знае как се работи там?! Или просто клатите въздуха, за да става течение? На запад болшинството от докторите са без никакво клинично мислене, предоверяват се на техниката... здравната каса им цака такива пари, че няма нужда да мислят (и за подкупи, и за клинични случаи...). Така че, хайде да не се изказвате неподготвен/а, че е смешно, да не кажа смехотворно :D

bulgaria i bulgarite-vragove na choveshkata rasa !!!

Нека тази статия внимателно да се прочете от нашите лекари...5 години вече съм по болници със съпруга си....мога да напиша роман на ужасите. а най жалкото е че нашите лекари се превърнаха в търгаши и по-точно търговци на здраве - срам и позор за българския болен, който няма пари Господ да го пази:(