Стотици лекари напуснали страната от началото на годината

400 лекари са напуснали България от началото на годината, за да работят в чужбина. Ако не се вземат мерки след 15 г. страната може да остане без медици.

Обратно в новината

Коментари - Стотици лекари напуснали страната от началото на годината | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Нищо в България няма да се промени докато не се признае открито, че Русия е заплаха за националната сигурност и докато високопоставени политици са руски агенти и работят не за националния интерес, а за този на чужда държава.

То след 15 години България може и да остане без пациенти като знам колко са кадърни нашите лекари. Нали наехме 2ма при нас в Германия. На 3-тия месец рИваха да се връщат.

В България на почит са мошеници, кръчмари, магазинери и т.н., пред които се кланяме и си плащаме безропотно. А лекарите, които се усъвършенстват цял живот и се грижат за здравето ни биват само се оплювани. Защо не сме единни? Защо не се подкрепяме?

А Ръководните органи на разни лекарски сдружения мислят само за купони наречени "тийм билдинг"- по няколко пъти на година. Ядене, пиене и т.н., не е истина. И кой плаща.

Аксиома:Закона за "национализацията" от 1947г превърна българите в народ от крадци.Това е един от най-големите "подаръци" който комунистите оставиха на БГ.Преди неколко дни двама идиота във форума недоумяваха как това е възможно.Е ми проумяването на некои неща е въпрос на умствени възможности.И сега за конкретния случай:лекарите.Наистина е много неприятно че и те се превърнаха в такива.Те не са служители на "чистота" или не знам какво.Те са лекари,и това и те да крадат е наистина недопустимо.Нали нема да повдигам въпроса за техната квалификация.А фасоните им са като на завъшили Джон Хопкинс.Но това е друга тема.Медицината в една държава е функция на неиното икономическо ниво.Това значи:ЗАПЛАТИТЕ НА ЛЕКАРИТЕ В БГ НЕ МОГАТ ДА СА КАТО НА ТЕЗИ В АМЕРИКА.Ако горките лекари не го разбират значи са много тъпи.Ако парите които получават им са малко да заминават,обаче преди това да ОСТАВЯТ $200000(толко струва конвертируемо мед. образование).И живи и здрави.Инак кво излиза.Излиза че аз балъка ше им плата образованието а след това те си земат кура под мишка и айде чао.В "спешо отделение" помните ли колко беше дълга на д-р бентън негърчето: $100000 колкото е струвало образованието преди 20г.Е сега трева да са $200000(двеста хил долара).Оставят ги са свободни.

Пич, нещо дълбоко си се объЛкал. Първо, държавната поръчка за следване в медицинските университети е около 900 лева на семестър. Така е от около 10-12 години. За разлика от Германия, Холандия, Франция, Дания и др., където образованието е БЕЗПЛАТНО. Второ, България е единствената страна в света, в която лекарската заплата е под средната за страната- за м. август средната брутна заплата в България е 819 лева, а лекарите в Спешна помош, Центровете по кръвопреливане и на много други места са със заплати по 600- 700 лева. За твое сведение, минималната заплата в Нигерия е 120$, а минималната лекарска заплата- 1200$. В Кения МРЗ е 49$, а минималната лекарска е 350$. Губи ти се порядъка. Докато при сегашния ни стандарт минималната лекарска заплата не стане 1500 лева, а минималната лекарска заплата в Спешна помощ не стане 2000 лева, хората все повече ще мрат като мухи и няма да има кой да им обърне внимание.

Разбирам че логиката ми не те кефи.След като не е в твоя полза е нормално да е така. Но не бива да се поддаваш на мисълта че лекарите са безсмъртни.Защото ИЗНУДВАНЕТО което лекарите в БГ прават твЪЪЪрде често с болните хора заслужава в много случаи съответната санкция.И нали знаеш трудно е само първия път.После като се отпуши....край с рекета който БГ лекарите прилагат спрямо болните хора.А това за рекета сако слепите не го виждат.Разбра ли умнико.

...НЯМА ПО - МАЛКА ЛЕКАРСКА ЗАПЛАТА ОТ 2500ЛВ ....НЯМА БЕЗРАБОТНИ ЛЕКАРИ В БЪЛГАРИЯ ....НЕ НИ ЗАБЛУЖДАВАИТЕ !!!

Ти си се объркал - 900 лв. е държавната такса. Това не е цената на обучението, а само малка част от нея, защото образованието се субсидира от бюджета /данъкоплатците/. С други думи - докато съм здрав и работя, плащам/данъци/ за обучаването на лекари, а когато съм болен, няма кой да ме лекува. Оказва се, че аз плащам обучението на лекарите, които лекуват пациентите в развитите държави. И затова ще ставам все по-беден и все по-болен ако не променим тази практика...

Кой знае каква е истината. Но поднесена с подобно заглавие изкривява действителността :) и предизвиква безмислени коментари, като моя...хахаха Просто ни проверяват настроенията...:) Но това е очевидно... Факт е, че тази държава не се управлява добре и положението не е розово. Но има много като нас, спокойно! Факт е, че политиците са РЕНЕГАТИ и КАТИЛИ и далеч не са най-способните и умни индивиди. Но това е положението. Който е умен , способен , търпелив и иска сам да управлява живота си ще успее рано и ли късно. Аз лично съм направил моя избор и не съжалявам :) Истината е че червените боклуци, а сега и тяхното "семе" продължават да дърпат тази държава надолу, а каква можеше да бъде само!!! Трябваше да има лустрация :) И нямаше да познавате такива забележителен умове като станишев и сие. Но уви! За съжаление в момента в България цари неграмотност, хаос , безхаберие, завист и злоба. Сега всеки е за себе си...успех на всички!

геноцида върви с пълна сила!

Непрекъснато се съобщава че страната напускат всеки ден десетки лекари и сестри, а в същото време преди дни се обяви, че нови 30 болници чакат лиценз. Интересно кой ще работи в тези болници.

Как кой? Лекари разбира се. Ама не за едното благодаря. Със здравните ни осигурвки само ще ни се изсмее рецепционистката. Даже няма да ги видим тези лекари кой са, какво са, що са.

Повъртяла съм по лекари, заради разни проблеми. Смених доста и бая парички литнаха по разни алчни неграмотници. Те точно тия няма да просъществуват за повече от месец в чужда болница. Разбира се има и свястни лекари в БГ, но са малко. А причината не е в парите.Или си човек, или не си. Или те бивс,или не. Няма как едни 1000лв отгоре да направят от неук лекар гений

ами да, нормално е некадърните с купените дипломи да остават в БГ а кадърните да бягат. дали 1000 лева може да направят едно или друто е въпрос на гледна точка. трябва да се съгласиш, че не е нормално един квалифициран и добре работещ лекар да взима колкото един бакшиш или хамалин.

Оооо вервай ми, тука не говорите за човеци, а за светци. Като имаш дете, като не се е вредило за градина и трябва да плащаш 500 лева за частна, а заплатата ти е 480 лева, а познай ще дали парите ще направят разлика.

...че те (управляващите) са взели мерки по случая , след 15 години няма да има нужда от лекари защото няма да има кой да лекуват , защото от България бягат не само те а ВСИЧКИ ДРУЖНО , а тия които работят за това ходят да се лекуват в чужбина , е и така ще могат да посетят лекар който говори майчиния им език...

Казуса за медицината Има една истина ако България е в ЕС следва да има разделение на държавен и частен сектор- КАК Е - общ кюп, как во очаквате - каша . АКО СЕ ОПРЕДЕЛИ ДЪРЖАВЕН СЕКТОР задължителната осигуровка го финансира ,конкурс за медици , оборудване с техника и карта за болницата. КЛИНИКАТА плащаш или имаш медицинска застраховка за лечение Медицински персонал -право на работа само в единия сектор. Така медика,пациента има избор и се създава конкуренция на лечението . ЗАЩО ЛИЧЕН ЛЕКАР- Това не е правилния път - имаме поликлиники -= нека там като дружество да има всичко за пациента- лаборатория, ренген , бърза помощ или мини клиника с договор с касата пациента не се разкарва и да има избор . Ако това не се направи за медиците всеки търси реализация. ИМАМЕ ВЪПРОС- къде е държавата и как защитава своите интереси. Имаме обучение държавно- какво е задължението на дипломирания медик , кои легализира дипломи и как се защитава интереса на нацията платила обучението . Защо болниците не сключват договор със студенти да им предоставят през ваканциите възможност за практика , АКО БЕЗОТГОВОРНО СЕ ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ НА ИЗТИЧАНЕ НА МЕДИЦИ , ПОРАДИ НЕКАДЪРНОСТ , ЛИПСА НА ДЪРЖАВНОСТ КАРТИНАТА Е ГРОЗНА. Аз като човек с гурбет над 20 г , видях медала и от другата страна . Пропагандата , настроиката на хората тежко., няма оправяне - това е така защото управлението е болно , не мислещо . Българина следва да разбере че гурбет до време , имаме корени наречена Родина и не някои а ние следва да работим, най вече да мислим ако искаме добро бъдеще на децата на България.

Тук не се знае кои процедури се плащат и кои не. Наскоро в една столична специализирана болница проведохме лечение. Чудно защо ние платихме и то не малка сума, а други със същото нещо не платиха и стотинка. Вярно, платихме на каса, но в документа пишеше, че плащаме за избор на екип. А той си е само един за цялата болница. Между впрочем вървейки по пътеката и някои от самите лекари се питаха защо плащаме? Пълна каша. Да не говорим пък за лекарите, които работят и частно и в държавни болници. Дано господ помага на болните!

Картината не само в медицината а изобщо е плачевна,На фона на общата световна криза в България има политическа криза или противоборство на леви и десни а гледаме те как се роят, явно политиците в България са сбъркани , хора които нямат достоиство, морал, като пчеличките от едно място на друго само далавера да има. И ВИЕ , ОЧАКВАТЕ ТЕЗИ ХОРА ДА РЕШАВАТ ВАЖНИ НЕЩА . Питам се , защо една Чехия приема българи на работа и то добре платени , защо имат толкова фабрики . Идва и големият въпрос ЗАЩО БЪЛГАРИНА НЕ РАБОТИ ЗА 400 лева в България но нищо не прави да се подобрят нещата . раздиряни от скандали КТБ - една безсилност на властта , ГЕРБ искат със зъби и нокти властта Истината е една САМО ОБЕДИНЕНИЕ В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ

Абсолютно не съм съгласен да се сравняват пчелите с нашите политици. Това определено обижда работливите животинки.

ако има лустрация ще има и доктори, ако няма лустрация няма да има и доктори. проста и елементарна истина. ако искате!

Лекари и инженери заминават, Калинките идват,земеделците умират, чалгата дъни, мутри и курветини се изживяват като ВИП, ДОБРО УТРО, БЪЛГАРИЯ!

Повече лекари няма да ни трябват! Както се очертава с манипулиран и платен вот Боци Тиквуняка пак ще се докопа до държавното кормило и евентуално за един мандат в България няма да останат пациенти!

разликата между боце и гоце или доганоце и мишоце е нулева, всички служат на руската мека и ни продават за жълти копейки.

Аз не мисля, че те се интересуват от къде идват парите и ни продават и на двете страни, само дето парите са за тях, а контрата у нас :-) ВИНАГИ

Всеки завършил висше с държавна субсидия, трябва или да работи поне 5 години в България за да си оправдае парите или ако бяга веднага в чужбина да връща субсидията.

Вие не знаете, но при лекарите е така, само че в троен размер. Прочетете Наредба 34 на МЗ. Проблемът е че те ги бръщат с 2 заплати навън.

все повече българи завършват в чужбина, например в Дания образованието е безплатно, в Германия е със символични такси. никой от тях не те пита ще останеш ли при тях или не. като ти е такъв зор плащането на държавата към унитата - закрийте ги.

Като знам какви инженери , счетоводители, адвокати се "произвеждат" от българските учебни заведения НАПРАВО МЕ Е СТРАХ ДА ОТИДА НА ДОКТОР! Затова децата в Германия със ясна цел:след завършване никаква България!

Я бягай отсега кво си чакаш децата. Изобщо на всички които обясняват как ще бягат в чужбина и ще пращат и децата си. Мога да ви кажа само едно : майна ви Райна. Знаеш ли кой е казал: Не гледай какво е направила страната за теб, а какво ти си направил за нея. Любимия на всички западопоклонници президент Кенеди, когато поставя началото на програмата за изстрелване на човек до Луната.

че малко ли данъци плащам на държавата???? ние даваме на държавата, ама защо от нея сучат само дебелян, местан или боковистан???

След 5-10 години ще внасяме в България лекари и инженери от страните от така наречения "Трети свят" Няма как да не е така. Във фирмата, в която работя един млад специалист-инженер взима наполовина на заплатата на чистачката. Само още малко да понаучи от занаята и отлита.

Мда, и в нашата фирма вратарката по-ценна от иженерите... Е, и по-засукана.

Прогнозата на специалистите че след 15г няма да има лекари не буди страх у политиците!Преди три години беше показан договор подписан с Брюксел за 3.5млн. българи при присъединяването на България към Шенген!Сега сме прекалено много!Модерната тенденция е намаляване броя на населението по тези земи както и в световен мащаб!Заплатите на лекарите няма да се повишават а превантивната медицина ще бъде още по-редуцирана!Нищо лично и кой както оцелее!

Мнението ми , дали идиотите от любимия "ВИ" ДИР - ще бъде пуснато или не ми е през оная работа - нп ще ви кажа само едно - кой си го бива - като отиде в "бяла" държава - УСПЯВА ! А кой е мързел , проз и тЕрикат - бързо омръзва - и го гонят .... Та затова- и в сайта има такива дето плюят и "белите държави"... И за "избегалите" "дофтори"...:))) Ами- УСПЕХ ИМ ПОЖЕЛАВАМ !!!!!!! АКО СА : -УМНИ -ТРУДОЛЮБИВИ -ТЪРПЕЛИВИ -СЕРИОЗНИ -И НАЙ-ВЕЧЕ - АМБИЦИОЗНИ... ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ ... И ТО Е ЗАЩОТО- НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА - САМО ТИЯ 4 КАЧЕСТВА СЕ ЦЕНЯТ ... а , може би , повечето лекета от тук пишещите - ОПРЕДЕЛЕНО НЕ СА ТАКИВА ..И ПЛЮЯТ ЛИ ПЛЮЯТ СВЕТОВНИТЕ ДЕМОКРАЦИИ... - И СИ МИСЛЯТ ЧЕ С ПЛЮНКИТЕ СИ - ЩЕ УДАВЯТ СВЕТА... :))))))))))))))) ЩЕ ПРЕДИЗВИКАТ ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА .....:)))) НИКОЙ НЕ МУ ПУКА ЗА ВОПЛИТЕ НА ТАКИВА КАТО др."humfry"- например... просто защото такива малки незначителни саби държавици със изчезващия си народ и мафиотизираните си политици и държавно управление- НИКОЙ НИТО СЛУША ..НА НИКОГО НИТО МУ ДРЕМЕ ..НИТО СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ МНЕННИЕТО НА ОПРОСТЕЛИЯ И ОСКОТЯЛ ЛУМПЕНИЗИРАН НАРОД- НА КОГОТО МУ СЕ ПРИВИЖДА ВОЙНА - И ТО ГЛОБАЛНА ...:))) МЕЖДУ...:)))) : КРИВДАТА И ПРАВДАТА ;;)_)))) Боже , боже . ,... слеЗ ДОЛУ НА ЗЕМЯТА , и си събери вересиите боже... Научи хората , че първо трябва да се научат да дават- преди да искат да ВЗЕМАТ !!!!!!!!!!

Пак питам, защо им плащаме учението? Лекарите на недоразумението "държавна поръчка" трябва да работят в страната иначе да си плащат.

Не плащат магистратурата. Специализацията я заплащат в троен размер, ако е била поета от държавата. Въпросът е че държавата не плаща, а лекарите вадят пари от джоба си и плащат на държавата. Съответно като тръгнат да заминават, няма какво да връщат.

Всеки семестър си има такса и то не малка. Беше 300 лв. - сега може и повече да е станала. Познай кой плаща тези такси за 6-7 години обучение...

лекарите в българия се учат направо безплатно, в сравнение с белите страни. университетите трябва да приемат по специалността само с договор за работа в българска болница за минимум 5 години.

Точно така е в момента, но за 4, не за 5 години. Лекарите обаче не са глупави и са теглили майната на държавната проръчка. 3/4 плащат от джоба си защото не желаят после да работят 4 години в скапана държава за неблагодарни пациенти с/у смешна заплата.

Ясум баба Вуна иде крайот на светот от баба Ви Вангелия, она го е кажала !...малко смех бре орааа !

В други страни пресата не провокира лошо отношение към лекарите, та да се стигне до абсурдните обвинения за виновност за смъртни случаи, а и циганите там не смеят да ги бият-защо ли!

БЕДНОСТТА НОСИ СЪС СЕБЕ СИ КОРУПЦИЯ, ГЛАД, СИВА ИКОНОМИКА, ПРОСТИТУЦИЯ, ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, НАРКОМАНИЯ, КРАЖБИ И ЛЪЖИ ! ...МЪРЗЕЛА Е БИЧ НА ОБЩЕСТВОТО НИ !

Мафията е бича - и мафията и комЪнизЪма доведаха мързела и мафията! Сички искат мелиони - а не щът да работат! малко им било - не им стигало - не искали да работът! Е - лапайте дедовия божия тогава и не мрънкяйте - от мързел чувек се не става - даже маймуните работат бране на банани!

В грешка си, не е бедността виновна за това.

беднастта не е порок. Напротив познавам много бедни, защото и аз съм една от тях, но не са нито едно от това, което изброихте. По скоро властта е порок.

Така, само като казват колко лекари заминават да казват и с какъв стаж са все пак. Защото е едно да заминава лекар с 1 година стаж друго е да заминава с 10+ и къде го е придобил. Положението е плачевно, основно за тези дето работят държавна работа и не могат да почнат в частните или сами, и познайте защо? Аз си плащам данъците и осугуровките редовно, но като опря дори за едно направление ме правят луд и накрая се отказвам и отивам в частна клиника, където да плащам си солено, но накрая ми вършат работа. Истината е че ако лекъра е читав работа в частните скъпо платени клиники дават огромни заплати, но нямат кадри със знания и умения, които да наемат и именно и затова там доказаните специалисти взимат големи пари

Лекар със специалност учи 10 години - 6 обща медицина и 4 специализация. Заминават младите, а старите се пенсионират. И да те светна, че заплатите в частна клиника рядко надвишават 1200 лева, а такава заплата може да си докара току-що завършил студент работещ в кол-център без никакви специални умения (единствено език - немски или английски) и без да носи отговорност за човешки живот.

Точно така е. Подобна заплата взема и продавачка в магазин за кучешки аксесоари, учителка по танци, общ работник на строеж - давам пример от хора, които познавам. А млад лекар да си докара 1200 лева - забрави. Обикновено е наполовина максимим 7-800 лева да стигнат с разни врътки, които радко някой си прави труда да направи за младите лекари.

пише се лекаря... как да ти вярвам после?

ИМАТ ПРОПУСК В РАЗУЗНАВАНЕТО ИМ ! СЛЕДВАЩАТА ВОЙНА Е МЕЖДУ БЕДНИ И БОГАТИ ! ПРЕДСТОИ СВЕТОВЕН КОЛАБС В ИКОНОМИКАТА ! ХРАНАТА ЩЕ БЪДЕ ОСКЪДНА ! ИНФЛАЦИЯТА ИДВА С ГОЛЯМА СИЛА ! ФАЛИТ НА БАНКИ ! РЕДА ЩЕ Е В ХАОС !

humfry

Над 80% от населението на Земята жевият с до 10 долара на ден, което автоматично ги приспада в категорията бедни! И аз смятам, че съвсем скоро ще сме свидетели на този неизбежен сценарий.

humfry

И да добавя, че само за 50 години разликите между богатите и бедните са се увеличили със стотици проценти.

humfry

Щрауси, данните са публични, само трябва да си извадите главите от пясъка... Ако не можете да ги намерите, вижте процента на хората живеещи в развития свят спрямо останалите.

КОИ ЕВРОПЕЕЦ ЩЕ ПОКАНИ БЪЛГАРИН У ДОМА НА ГОСТИ НА МАСАТА ДА СЕ ХРАНЯТ ОТ ЕДНА ЧИНИЯ ! ...ВСИЧКО Е ЕДНА ГОЛЯМА ЛЪЖА И ИЗМИСЛИЦА !...НО КРАЯ ПРЕДСТОИ ! ...АРМАГЕДОН ИДВА !

Ситият на гладния не вярва Не съм го казал аз, народът го е казал че ситият на гладен не вярва. Аз го чух много отдавна и ми се видя глупаво. После пораснах и научих доста неща. От другите хора, но и на свой гръб. И разбрах, че е истина. Едната причина е в гладния. Сиромах човек жив дявол, лъже, за да оцелее. Но другата причина е в сития. Сит сред гладни това значи богат. Богатство не се трупа с труд. Пак народът го е казал от работа гърбав се става, но богат не се става. Богатство се натрупва с лъжи, кражба, печалба в рамките на закона. Колкото по-безочливо човек трупа пари, толкова повече страх хваща да не му ги отнемат. Затова лесно решава, че бедните са некадърни и мързеливи, завиждат му. Но много трудно приема, че ги движат мотиви, различни от неговите. Че може да не му искат парите, а просто да се нахранят. Затова не им вярва. Никога! Между Дунава и Родопите живеем 7 милиона души. От тях я има, я не, един милион сити не живеят на кредит, хранят се здравословно, поддържат се физически, грижат се за външния си вид, почиват си по няколко пъти в годината по курорти в чужбина. Останалите сме гладни оцеляваме на кредит, тъпчем се с боклуци, живеем втора употреба. Почиваме пред телевизора като гледаме Богатите също плачат. Шест милиона души и още шест милиарда по целия свят мълчим, скърцаме зъби, докато не ни писне. Тогава се събираме на групи и крещим. Към ситите. Нищо чудно, че не ни вярват. Те не ни се молят. Пращат ни полицаи, бирници, мутри. Ако трябва, ще ни бият със собствените си ръце, за да вземат своето. А ние, вместо да отвърнем, им приказваме. Наистина не е за вярване! Те няма да ни поканят на софрата си. Какво ни остава тогава?

Да почнеш да работиш...от работа викаш гърбица се фащала....ама от мързел ало бедния - прокопса ли? Аз от работа прокопсах...и гърбица не фанах..... Богата не съм - но и не съм гладна....и си имам всичко, от което имам нужда и желая - всичко, което желая - мога да си го купя....още сега....стига да го искам..... Странно защо не искам толкова па ного се пак.....то като поработиш яко - и ти се иска само да седнеш на една пейка по залез и да се порадваш на залеза..и един здрав сън...а утрето ше се погрижи за себе си само.... Пък иначе работя - да, ама гърбица не съм още фанала....

Абе, бедния, интернета от социални помощи ли си го плащаш? Що не се пробваш и да поработиш малко?

нека заминават да останат само ветеринари и без това ни третират като животни тук

Стига спекулации! Добрите лекари в България изкарват добри пари. Заплатите в държавните болници в централна Европа (бившите соц) не са толкова високи над средната за страните им. Свободен свят, това е, който си мисли че ще просперира на друго място, няма спиране. Тогава какво - обучение му е майката, вместо 1000 студента в безсмислената "бизнес администрация", само 50 и останалите 950 за лекари. Пък и какво прави запада, има лекари от 3тия свят, това е.

Има няколко варянта .Единия е ако много ни мързи е да си умреме безпрекословно .Другия е да ходиме да се лекуваме в по богатите страни на евро съюза .Демек пак да отидеме при онези дето избягаха от нас .А току виж и на доктори немци ,италянци истински доктори може да попаднеме та да ни излекуват .Нищо лично към родните медици измежду тях има и много кадърни хора но болшенството са видите ли колко малко получаваме .Еми добре съгласен съм че заплатите им са ниски а нима заплатите или пенсийте в държавата са високи та спецялно техните са ниски .България е страна с МИЗЕРЕН стандарт на живот .Но пак имаме варянти ,ако ни мързи да си седиме на седалото докато си и пукнеме (по обесними причини заради медиците ) или да емигрираме в страни от евро съюза по добър жизнен стандарт .Еми тва е ако не съм бил ясен СЪГРАЖДАНИ ЕМИГРИРАЙТЕ НЕ СЕ ПОМАЙВАЙТЕ !!!

А ми вие негодници в БЛС какво правите Другарю д-р Димитър Ленков. Събирате членски внос от лекарите, по 8 лв на месец! За да имате за джобни, нали! Не сте ли Вие + лекарите + държавата които трябва да решите проблема, а? Питам и отговор не искам!

humfry

Предполагам каквото правят и господата от синдикатите - отбиват номера.

Бе те в синдикатите правят още по-големи пари. Ако те уволнят...нищо, договорка с шефа и готово. Ако е лошо щеше ли Тренчев 25 години да е шеф на Подкрепа?

humfry

Много лекари в България са били по чужбина, научили са това-онова, върнали са се в България, и в момента изкарват прилични пари. Има и такива, които не са били по чужбина, но отново изкарват прилични пари. Вероятно най-често заминават не толкова добре реализиралите се или по-младите. Написаното в никакъв случай не трябва да ни успокоява и няма за цел да определя оставащи или заминаващи са по-квалифицирани. Трябва също така да знаете, че не всички хора заминават заради пари. Хората заминават поради най-различни причини. Примерно, новата страна е значително по-добре уредена и предоставя по-добро бъдеще за семейството. Парите не винаги са основния мотив. "400 лекари са напуснали България от началото на годината, за да работят в чужбина. Ако не се вземат мерки след 15 г. страната може да остане без медици." В това безспорно има истина, но никой не казва колко български граждани като цяло са напуснали държавата от началото на годината, а цифрата със сигурност няма да е малка, особено като се има предвид, че над 2.5 милиона българи са емигрирали от 89-та година. И щом толкова много са емигрирали за толкова малък период от време, и щом тази тенденция се засилва с всяка изминала година, то значи е логично да речем, че ако не се вземат съответните мерки, България ще остане без население след още 10-20 години. Разбира се, кораба първи ще напуснат най-читавите, следвани по категории надолу. Но да ви кажа честно, грешно разчитате на политиците, на тях просто не им дреме, защото са си устроили живота за 5 поколения напред. Ако им дремеше, никога нямаше да се налага за пореден път да коментираме подобни статии.

Абсолютно прав си. Заминават не само лекари. Причините за лекарите са няколко: -Условия за работа- в 80% от болниците е пълна мизерия -Заплащане -за някои хора 1200-1500 лв може да са много пари, но за един лекар 3000 трябва да е минимума -Стабилност на системата-никога не знаеш кога на Здравната каса ще и свършат парите и ще отреже 15-20% от парите които сте изкарали -Желание за професионално развитие- ...тук лекарите много добре си знаят проблема, той е огромен, дори нови учебници вече не се издават.....да не говорим за модерна техника и консумативи (ползват се винаги най-евтините, индийски, нискокачествени китайски и какви ли не боклуци, като лекарствата на Чайка Фарма -България.)

В БЪЛГАРИЯ ПРОДЪЛЖАВА ШУРОБАДЖАНАЩИНАТА ПО НАЗНАЧАВАНЕ НА РАБОТА С ДОБРА ЗАПЛАТА ! ...НАШ ЧОВЕК ! ...АМИ ТЪРГОВЕТЕ И СУБСИДИИТЕ...КОИ ГИ ВЗИМА В ДЪРЖАВАТА ?

УМИРАНЕ ИМА, ПАРИ ЗА БЕДНИТЕ НЯМА ! НЯМА И КАКВО ДА СЕ ХРАНИМ ! ВОЙНАТА МЕЖДУ БЕДНИ И БОГАТИ ПРЕДСТОИ ! ...ТАКА НЯМА ДА СЕ ЖИВЕЕ ПО - ТОЗИ НАЧИН ! ...БЕЗ СРЕДНА КЛАСА !

ПРОДАВАЧКА, СЕРВИТЬОРКА, И ТО ЗА МИЖАВИ ПАРИ ! ТЕЗИ КОЙТО СА БОГАТИ СТАВАТ ПО - БОГАТИ, А БЕДНИТЕ СИ ОСТАВАМЕ НА ЕДНО МЯСТО !...БОГАТИТЕ НИ ОГРАБВАТ И ЖИВЕЯТ НА ГЪРБА НИ !

ТЕ БОГАТИТЕ СА БИВШИ КОМУНИСТИ ИЛИ ОТРОЧЕТАТА ИМ!НО НА ПРИКАЗКИ СА ЗА УРЕЖДАНЕ ЖИВОТА НА БЕДНИТЕ!?

СЕГА Е МОМЕНТА ДА СЕ ОРИЕНТИРАМЕ КЪМ ТЕРМИНАЛ -1,2 ! НЯМА ДА СЪМ РОБИНЯ НА КАПИТАЛИСТИТЕ /МУТРИТЕ/ В БЪЛГАРИЯ ! ...ДА РАБОТЯ ЗА 500 ЛЕВА - ТОВА Е НАШЕТО ПОКОЛЕНИЕ НА 500 - те ЛЕВА !

Ти си се объркала моето момиче. На комунистите искаш да кажеш, на комунистите не искаш да работиш, нали? Щото в България най-богати са комунистите, най-голяма власт имат пак комунистите - на тях не искаш да си робиня нали?

Ма тва ми стана интересно на мене ,ти къде смяташ да емигрираш с тия убеждения в северна корея да бачкаш в някое тяхно ткзс ли?В целия останал свят си е капитализъм (все работиш за някого ) или на тебе ти останало от едно време на чорбаджия изедник нема да работа .А на дъжавата ше и бачкам безплатно а тя така ще ми и плаща .Абе къде сте живяли бе хора ,да ви се чуди човек колко сте смотани !!!

Да ви кажа и виетнамски шамани да си внесем, пак ще са по квалифицирани от нашите знахари.

Ами внасяй бе, балък, внасяй шамани, ако намери такива, които ще се навият на тези пари да ти баят през метлата. Скоро ще ти трябват, има няма 6-7 годинки, няма да са 15, както пише в статията.

Е,ще останат ветеринари!ПО-хуманни са ветеринарите ,нека да бягат и да се научат на човешки отношения!

Като знаеш, че в Белгия ще ти платят 10 пъти повече, отколкото да лекуваш бедни мангусти, какво да избереш? Най- забавното е, че комунистите също остават без лекари и заедно с циганите ще се лекуват с билки и диети.

Хайде, хайде. Знаещите лекари в България не получават под 10 000 лева. Това което заминава става само за санитар. Впрочем, защо не се споменава в дописката, че 80% от заминалите се връщат ?

НАПУСНАХА МЛАДИТЕ, ТОВА Е НАЙ-ДОБРОТО РЕШЕНИЕ ! ...ТУК ГЕНОЦИДА ПРОДЪЛЖАВА КЪМ ПЕНСИОНЕРИТЕ ! БОГАТАШИТЕ ОБИРАТ СЛАБИТЕ !

Ами ако не играят тенис или футбол с НЕГО или не са послушници от герб - какви са им шансовете ? Да работят като пчелички, за да може после разни прости чалгаджии като рашидов да имат по два милиона лв. влогове ?

Ами така е - в другите бивши соц страни няма нито такава бедност, нито такъв отлив на медици. Само в България е толкова тежко положението. В Чехия например е съвсем друго и стандарта им е 3 пъти по-висок. Но чехите са умни и имат достойнство. Знаят как да мачкат комунистическите изроди.

В бившите соц. страни направиха спешна лустрация без упойка до девето коляно и днес те нямат нашите проблеми!

НЕ САМО ЛЕКАРИ, НО И МНОГО МЛАДИ НАПУСНАХА И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НАПУСКАТ ПРЕДЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ !...ПРОСТО СЕ СПАСЯВАТ ТУК ЖИВОТ И БЪДЕЩЕ ЗА МЛАДИТЕ - НЯМА !

Стотици хиляди българи все още не могат да се избавят от пораженията, които им нанесе комунизмът!

Драгичък, ами в некомунистическата западна Европа е пълно със свободни места за доктори, за каквито местните им не се наемат да работят. И добре че е имало образовани млади доктори от комунистите в България ,за да им запълнят дупките. Иначе какво ще правят масата изперкали дъртофелници на запад.

Ама роксано, това че ставаш само за миячка, не означава, че другите са като теб