Защо България трябва да иска Нобел за български учен

Доц. Влади Манев е регистрирал още преди 30 г. нов методичен подход за имунобиологичната терапия на рака

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Пациентка съм на Доцент Манев от 2 години. Свителка съм на ефективността на неговата терапия, която е изцяло съпътствуваща традиционната медицина.Скромен и гениален учен, който се сблъсква вече десетки години с държавно неразбиране на тази тема! Освен невероятната помощ за стотици пациенти, България би могла да бъде водеща държава с болница, предлагаща имунологично възстановяване на онкологични пациенти, и особено - когато им предложи нова химио или лъче-терапия. Дано тази награда Нобел, дадена така заслужено на този клон от медицината, накара нашата здравна администрация да се раздвижи!!

Ако този българин беше в чужбина досега да е НОБЕЛИСТ! Жалко,но факт.Остава само да се гордеем че имаме такьв сънародник-

НЕКА СЕ ЧУЕ ЧЕ В МАЛКА БЪЛГАРИЯ ИМА МОЗЪЦИ,КОИТО ИЗПРЕВАРВАТ С ГОДИНИ КОЛЕГИТЕ СИ ПО СВЕТА! УСПЕХ !!!

ЕВАЛА на този български лекар! Съпругата ми почина от РАК и тази тема ми е особено близка и болезнена.Прочетох внимателно интервюто и ме впечатли факта ,че Доц.Манев е не само лекар,учен и изобретател,но има далновидно и стратегическо мислене,в детайли е предложено решение и ако държавните институции не са слепи и глухи -ПРИЗОВАВАМ в името на живота и справедливоста -ДЕЙСТВАЙТЕ!!! Бъдете жив и здрав , дерзайте ,ние ,които познаваме болката и страданието от загубата на близък човек сме със Вас!

ГОСТ В статията никъде не прочетох да се оспорва правилността за Нобеловата награда за американеца и японеца дори напротив.Бях чел някъде ,че преди около 100 години за първи път в историята на България е имало предложение да бъде номиниран за Нобелова награда големия български поет и писател Пенчо Славейков ,но поради интриги в българските академични среди относно представянето на кандидатурата на Пенчо Славейков за Нобеловата литературна награда, напразно се очаквало от България да пристигне писмено предложение и подкрепа. Негови „колеги „ и „приятели „по перо в българските академични среди от завист му скроили „шапка” и за да го компрометират му изпратил проститутка в хотела .Тогава извикали фотографи и медии.Така бил пропилян от българската завист единствения шанс за България да има носител на Нобелова награда.Оттогава датира и мисълта изказана по този повод от Пенчо Славейков ,че „ ако някого в България се роди гений,то ще е”гения на завистта „ Добре е да си познаваме народопсихоогията,която очевидно продължава да ни пречи да бъдем равни на другите европейски народи. За съжалени и все по-малко четем,по-малко мислим за общото, като ,че ли никой никого вече не уважава и никои никого вече не чува.Има по-добро решение и изход ако започнем повече да мислим с какво всеки може да помогне как да се случват добри неща ,а не да мислим защо и как да не могат да стават полезните и добри неща за всеки от нас.

Убеден съм,„че ако някой прочете дори само първите 1-2 странички от обширното и подробно интервю или статия ,ще е ясно защо преди около 30 години едни успешно стартирали предклинични изследвания не са могли изобщо да преминат в клинични проучвания.Защо десетилетия у нас нищо не се прави за създаване условия за клетъчната имунотерапията на рака,защо у нас няма лекувани освен с химиотерапия и с клетъчна имунотерапия,защо не можем да си купим „хапчето „ от аптеката както някой образно си го представя. Ако се чете внимателно текста всеки би разбрал,че макар и 10 години по-късно американският и японският учени са могли да работят във високоспециализирани и високотехнологично оборудвани лаборатории по клинична имунотерапия на рака/каквито у нас няма и не се вижда да има в обозримо бъдеще,разполагали се още преди 20-30 години със специализирана клиника за имунотерапия на рака каквато у нас няма.За това днес съвсем заслужено други са носители на Нобеловата награда за имунотерапия на рака. Там очевидно има държава и държавници,които мислят с 20-30 години напред и подпомагат учените с изпреварващо стратегическо мислене. Заслужени овации и пълна подкрепа от обществото са необходими и дължим за Доц.Манев,за вярата ,за стратегическото изпреварващо времето си творческо мислене ,за последователността му ,че още преди около 30 години е започнал изпреварващи времето изследвания,но и за това,че след като не е получил подкрепа от държавата е продължил и продължава да се бори за каузата на живота си в името на повече шансове за живот на онкоболните. Дано има повече като него и ще има повече надежда и за настоящето и за бъдещето на България.

Съгласен съм да се иска Нобелова награда, но за проф. Спартак Хаджиев, вече покойник, светла му памет! Професорът, сам онкоболен, едва ли се интересуваше от Нобелова награда, а разработи инжекции за онкоболни. Има кабинети в Пловдив, София и Варна. Аз самият ходя за тези инжекции вече 16 години и все още съм жив! Не познавам този доцент и не знам той колко пациенти е излекувал. Мога само да кажа: ПОКЛОН, проф. Хаджиев, аз живея благодарение на Вашето откритие и без Нобелова награда!

Явно в темата има факти табу! Не е ясно как тогава много от апострофиращите ще научат грешките си. А споменавам само две имена на българи участвали в събитията - Симеон Радев и Добри Ганчев (първият с една публикация в шесдесетте, вторият през 2008 година

И все пак питам още веднъж защо защо не се откриват публикации на името Manev, V. в Pubmed?!

РЕГИСТРАЦИЯ В ИНРА 1983 -1986 ГОД. Тази служба регистрира изобретенията и патента. Първоначално е била зо Патенти и Рационализации. След като има регистрацията нейно задължение е да пази правата на регистриралите се. Вероятно и няма кой да попълни това споменато PUBMED не вярвам някой да го пък интересува какво е регистрирано отдавна. Решил някой и създава този пубмед и него не го интересуват факти от преди повече от четвърт век. А и Манев няма как да следи дали е спазена регистрацията му той си работи по настоящи проблеми. А и не се знае дали някой не е продал публикацията; щом я няма в публичното пространство, означава че Манев има изключиителни права върху труда си (който явно е ограбен) и тук е мястото на държавата и ведомството да търсят правата му!

В САЩ преди 50-60 години учените ,които са имали изпреварващо времето си мислене и са правили опити да работят в области или по теми изпреварващи с десетилетия практиката ,в които е нямало още нито струтури,нито норматниви ,то закономерно и неизбежно са влизали в противоречие със съществуващата реалност ,с преките си началници и ръководствата на ниститутите .Така тогава в САЩ по правило са били уволнявани.Само случайността ако тези учени са имали много богати роднини са можели да оцелеят за страната си е за науката .Иначе са били загубвани като учени не само за САЩ,но и за човечеството.В тази връзка преди около 30-40 години в САЩ е гласуван закон според ,който закон се дава шанс за развитие на нетрадиционно мислещите учени изпреварващи времето и практиката и за това днес САЩ е най-иновативно развиващата се страна в света..Законът дава на тези учени статут на "Комисар " ако по темите и по направленията,но само ако са стратегически и приоритени за страната и ако имат най-много признати патенти по тях при обявен конкурс.Този статут на "комисар " дава извънредни правомощия и възможности на притежателя му като получава за 4 години финансиране от парламента и пълна подкрепа от държата.Ако в такъв период има успешно внедряването на патента,то мандадът на "Комисар "по темата илинаправлението може да бъде удължен ако има и други такива патенти по стратегиеското направление за страната. Понеже подобен закон у нас няма за защита на учените с нетрадиционно и изреварваще времето си мислене , нямало и тогава преди 30 години ,а у нас тогава е имало партийни секретари и ДС ,то защо да не се допусне,че този учен изпреварваш с повече от 3 десетилетия времето си може да е бил подложен на политнически гонения,уволняван,дискриминиран за лисата на класово-партиен произход и др.тъпотии и простотии и да е бил с години оставен без работа ,без лаборатория,без Център по имунология.Как тогава да публикува ? Както разбирам от интервюто на доц.Манев,той е убеден в необходимостта да се търси обединение, обществена консолидация ,внася предложение в парламента за надпартиен консенсус пир гласуване на предложенията в борбата с рака.Поздравления !Това е пътят за да се върже злото и се даде път за знания и прогрес в здравеопазването и страната ни.

Учени нямаме! Но имаме биг-парче политик! Него предложете, мамицата му за награда. Няма такава и няма и да има, ако него сложите в позиция ... освен партера, дето му е любима за пред световните господари! Плужек!

Харесва ми изявленението в интервюто на Доц.Манев ,че" РАКЪТ няма и не може да има политически цвят " .Наистина за да може да се направи нещо иновативно не само в помощ за онкоболните,но и за престижа на България е нужно да се чуе внесеното предложение на доц.Манев за постигане по темата на парламентарно решение с надпартиен консенсус.Това предложение на доц.Манев е мъдро .Странно е защо ли не харесва на тук пишещия субект да няма веиче партийност и намеса на ДС в науката и в борбата с рака ? Кога ли у нас най-после ще се разбере,че борбата с рака и не само изискват интеграция и обединяване на интелектуалния потенциал на нацията и не само в медицината и управлението на държавата ,но не на партийен принцип,и не на субективни преценки, а така както отдавна правят в развитите страни ако наистина искаме и ние да се развиваме .

Защо при оценка на научната продукция web of science core и expended не са поставени в различни категории за оценка при формирането на минималните наукометрични изисквания? Не сте ли наясно че това разделяне се основава на качеството на научната продукция? Или така е по удобно на мафията по високите етажи на науката. Срамота!

Защото ги интересува това което е в настоящият момент! Нма трябва Организацията Нобел да види каакво е било преди 30+ години. Като не си оправяш жената -някой друг ще я оправя

ЛУДИЯМАКС

Въпрос задава въпрос, отговора че никой не се интересува кой и какво е правил преди 30 години касае не само Нобеловият комитет, а повече Българският енститут за изобретенията и рационализациите.. До сега не съм видял един общопрактикуващ лекар, който да каже, АЗ СЪМ ДО ТУК! Иди при ХИЗ той знае и може повече. Дори има случаи когато общопрактикуващ отменя предписанията на специалист. Ако това не си проумял в отговора ми -това си е за твоя сметка, както и минуса (ама то трябва като четеш и да мислиш все пак е реплика, кого и какво репликират!)

Има ОГРОМНА ИЗМАМА и то на официално ниво с минималните критерии за наука. Във формирането на минималните критерии, лобито защитаващо интересите на научната мафия, е успяло да прекара базите данни на web of science expended. Web of science след 2014 г. се разделя на две - web of science core и web of science expended. В web of science expended влизат регионалните търсачки на развиващите се държави. Но по интересното е, че еврокомисията за наука, когато оценява научното ниво на държавите членки използва web of science core и всички държави в евросъюза също. Защо Българската държава при оценка на научната дейност е решила да включи второкачествените базии данни на Web of science , които не се използват от евродържавите, да вземе да обясни това на учените, които са на достатъчно високо международно ниво по продукция. Срамота за управленците на науката в България!

Един малък факт: Научен работник в Бан работи в областта на НЕИ, прави успешни општи, необходими средства за прототип. Шефа на БАН Акад. Балевски завява, че пари ще има, ако той е ръководител на проекта. Следва несъгласие от страна на служителя.... Скоро е освободен от Академията и заминава в една страна на средиземно море, където работи в институт по програма НЕИ. След десетина години заминава за силициевата долина, работи като директор на институт и вече на солидна възраст продължава да е сътрудник в института. Няма нищо за това че е работил върху съвременните акумулатори, че неговата жигулка вече е работила на такъв акумулатор (изпитателно заради липса на средства) няма нищо за работата му върху ВЕИ (дори вятърните мелници на частни предприемачи работят с изобретенията муу но с чужд патент). Или както се казваше преди- "ИМАШ ЛИ ВУЙЧО ВЛАДИКА -СТАВАШ ПОП!" днес: - "НЯМАШ ЛИ ВУЙЧО ВЛАДИКА -НЯМА ДА СТАНЕШ ПОП!"

Картечницата която днес е позната като "ВЛАДИМИРОВ". Керамичните глави за аудио магнито/касето фоните -като патент на "ДАЙВА" А щом са регистрирани в ИНРА, колко му е да и изнесено копие от регистрираните документи, още повече, че е имало и "биене на камбаната", публикации, преписка с държавните бюрократи е дало време "колегите" му на база на готовата информация да открият колелото. И тази днешна информация по случая ще потъне в папката "ЗАБРАВЕТЕ!"

един Нобел, два Нобела, много Нобели...

ЕДНА КУПА, ДВЕ КУПИ, МНОГО КУПИ! ЕДИН МЕДАЛ, ДВА МЕДАЛА, МНОГО МЕДАЛИ! Да прав сте че съкращението смущава, но касае грамоти, пари, слава а не Личности! поради това като предметна НАГРАДА е допустима и ЕДИН НОБЕЛ, ДВА НОБЕЛА ....

Да бе... Тоя ако е учен, аз съм трамвай.

И на мен ми звучи фалшиво. Да създаде център в България за наука, пък да не може да си изкара признание на дейността му, при положение, че научния свят е отворен за постижения. Странно е.

ЛУДИЯМАКС

И що ти е странно! Какъв му е бил проиизхода? Дали е имал баща, леля, вуйчо АБПФК или член поне на Окръжен Комитет на БКП!? Дали е бил"помолен" да стане член на БКП!? Как да се върви напред, когато с една смяна на името вече 30 години ви промиват мозъците с "опорни точки" както 30 години се промиваха мозъци с Тезисите на Другаря Тодор Живков посока "светлото комунистическо бъдАще" Ето така един се чудеше каакво е правила съпругата му в дома на партийният секретар цяла нощ....

ЛУДИЯМАКС

Виждаш ли как отрицанието зачерква 45 (четиридесет и пет) години от историята на България. Дори последният квартален секретар на ОФ организацията в квартала (селото) е можел вместо в института да те прати в ТКЗСто с една своя характеристика. За да се издигнеш в БАН трябваше някой (като генерал Захариев) да каже ТОВА Е НАШЕ МОМЧЕ/МОМИЧЕ! Иначе си аут. Ако не си член на БКП нямаш възможност да се развиваш в научната иерархия на академията (справка академик Ангел Балевски). имаш ли рамото, имаш ли червената книжка ти вече си някой може да отидеш в Германия, Италия, Япония, САЩ да те видят и да те познаят "световните величия" поста ми касае оня многознайко с минуса , по -долу!

Ма много си умен, мама! Пич днешните гел акумулатори са разработвени в БАН преди повече от 40 години, от българин, който вече не живее в България. Що ли така!? Що ли капсулованият компресор вече 60 години работи в битовата техника тъне в неизвестност (а заради него и изключителната далновидност на БКП ръководители, имахме един завод за хладилници "АНТОН ИВАНОВ" по ул. Козлодуй посока Орландовци. Знаеш ли от къде произлиза думата трамвай; още не е било познато електричеството в Русе е имало "трамвай" и така остава названието "РУСЕНСКИ ТРАМВАЙ" с което название Тошко Козарев си прави каламбурите и скечовете... Да продължавам ли Механичният чук станал име на известен наш град в който дори е имало американски колеж, в който светият синод е имал кона, преди да се пренесе в Софи Да продължавам ли!

Султана не разрешава на Нобел като директор и Ротшилд като собственик на първата нефтена рафинерия да получат нефтен коридор Баку-Батуми-Варна-Русе-Виена. Така Ротшилд накарва Русия да започне Рускотурската война поради задължения на Русия към Ротшилд на стойността на днешните $150 млд. За целта е нужна хибридна война за поробеното българско население. За целта ционистките ложи ВЕРБУВАТ младите български революционери. До един "апостолите" на Априлското въстание не се познават с Левски и нямат връзка с БРЦК. Дори Ботев не знае за дейността на "апостолите". Смъртта на четата на Ботев е предрешена. Априлското въстание е хибридната война довела до Рускотурската война. Курбана даден от България за да потече първия нефтен коридор Баку-Виена. Веднага след войната руския инжинер Шихов построява първият нефтопровод от находището до рафинерията в Баку. Така потичат нефтодоларите на Нобел....с които се изплащат нобеловите награди. Обляни с невинна българска кръв.

Как пък все им е кисело гроздето, на тези които нито призават Нобеловите награди, нито импактните научни списания.

Човекът е от групата на "правачинте". И тогава и сега групата на "плювачите" е значително по-голяма. Знам го от собсвен опит. През 1984 напавих технология, която американскта фирмата МЕРК потвърди през 1986, като похаби 40000 образеща, (за нещо което се учи в гимназията по химия). Когато "разградиха двора", едно лайно открадна от Института технологичната документация и за жълти стотинки го продаде на една полска професорка. Но не и главата ми. Едва ли съм единствен. Просто доцента Манев "вярва" в истината и чака да дойде Годо, да си чака. Който може прави. Аз с това си изкарвам парите. Тук в България. Място за умни хора, бол!!! С тъпунгери отдавна не споря. Чиста загуба на време. Пожелавам успех на Доц. Манев в неравната борба.

Нобелова не се иска, за нобелова имат право да предлагат една група хора, доста от тях печелили някога нобелова но не само. След това предложените лица се гласуват от комитет. Нобела е 90 % политика, 10 % научен принос.

Ами да, за научната мафия в бг-то, дето една импактна публикация не могат да дадат, но са усвоили милиони за наука, Нобеловата награда е една лъжа. Уважаеми по-големи мошеници от вас в науката няма, окрадохте и съсипахте потенциал, за да си играете на учени. Вие сте престъпници, но не и учени. И да, гроздето за вас ще е все кисело.

селю чул за импакт фактор....

ма знайм ги ний, ...сичките жапонета, англета, франсета и американета са сал' едни голи плагиати.... а баш достолепните учЕни и учЕнки отколе обитават най-паче из Вулгаристана

Да, справедливо е да се получи Нобелова награда ако всичко написано в статията е вярно / в което не се съмнявам/, но ако сте забелязали...Нобеловите награди се получават, а не се ...искат! Освен това, нашата България няма никакво основание да прави това, защото повече от 30 години по никакъв начин не е подала ръка не само на Доц. Влади Манев, но и на десетки а може би стотици български учени някои от които за да продължат работата си се налага да заминат за други държави и дори да емигрират. Ако си спомняте, почти единтична е ситуацията и с един човек с който всички се гордеем...Григор Димитров. И за него нашата мила Родина, не е направила нищо, налага се той да замине за чужбина, да се учи, да тренира и когато започна да постига първите си големи успехи...ние започнахме да се гордеем с него и да припомняме на всички, че той е българин. Докато в управлението на държавата има хора без необходимото образование, не може да очакваме внимание и грижа към хората на науката, образованието, медицината...все области в които трябва първо много да се учи, а след това много да се работи...при тези професии няма какво да се краде или да се...усвоява!

да се усвоява - като милярди от приходи от продажба на ЛЕКАРСТВА!!! къде е българското лекарство? няма такова...

освободен отделяния от раковите клетки протеин, който блокира Т-клетките на имунната система? Значи е работил над това как да бъде блокирана имунната система, а не обратното... аман от неграмотни дирници... Разликата е, че хАмериканеца и японеца са открили и описали конкретни протеини и са доказали по клиничен път oткритията си, И ТОВА Е ДОВЕЛО ДО НОВИ ЛЕКАРСТВА НА ПАЗАРА А НЕ САМО СЛОВОБЛУДСТВА!!!!

И не се казва Нобел, а Нобелова награда. Не можеш да вземеш Нобел, както не можеш да вземеш Путин или Тръмп. Взел Путин за важно научно откритие :)

Както на лакеите не дават ордени , а само бакшиш, така и на колониите не дават Нобел , а помощи.Когато станем държава тогава ще имаме и Нобелов лауреат.

Те щом за чадъра, с който думнахме нашия Марков в Лондон не ни дадоха Нобел, чакай ти ... от умрял писмо. А и Нобел не се иска, а се дава.

Тук е свърталище на прости, неуки, злобни и завистливи дърти червени боклуци. Марш в комунистическата кочина (ССССРе)!

Като става въпрос за наука, та се чудя... то пък баш това ли е важно?! Ако си гениален актьор... дали ще ти пука за Оскарите, а?!

Давам ви следния отговор: некачествените журнали, които лъжат, че са такива искат пари за публикуването. Обикновено качествените журнали искат пари САМО, ако искаш да си запазиш авторските права на изследването, иначе самото списания ги използва. Това е. Ама някой много искат да си плащат, но не става, та лъжат и останалите за това плащане. В бранша съм и такова нещо няма. Или публикуваш в качествено списание или н е можеш и викаш срешу такива списания.

И не се казва нобел, а Нобелова награда.

Хайде холан, няма да спорим дали комунизъма е бил най-гадният епизод в нашата история. Не измряха ли дъртите мазни комунисти?

Е ми не са измрели очевидно и както виждаш светът малко по малко се обръща и клони към вашия ред по тоя критерий.

Какво се обръща? Пак ли ще строите комунизъм? :::))) Като Путин?!

Как е възможно преди 1989 година да сме имали наука и лекари които са лекували? Та даже и открития да правят. И то не къде да е, а в борбата с РАКА. 70 %от изказванията са къде, и защо не в други списания. А, обяснете ми как в тази ограбена територия ще защитиш нещо, което си сътворил, или ще сътвориш? Шепа плювалници ми обясняват, как нищо не е имало преди прехода в България. Където и как да е побликувал това откритие, аз се гордея с този БЪЛГАРИН. И не е само той. Новите "демократи", направиха така, че учители и професори ровят в КОФИТЕ ЗА ОТПАДЪЦИ. Тежко и на тази територия.

СА ЛЕКУВАЛИ, БЕ!? КОГО СА ИЗЛЕКУВАЛИ С ВЕЛИКОТО ОТКРИТИЕ НА ИН-ВИТРО АКАДЕМИКА??? КОЕ Е ЛЕКАРСТВОТО НА ТОЗ АКАДЕМИК И ОТ КЪДЕ МОЖЕ ДА СЕ КУПИ???

А ти какво направи?!!

Отговорът е много прост: Бившата научна администрация, станала научна, чрез бившата ДС, много се страхува, че ще и се спрат фондовете за наука и лъже ли лъже как scopus i web of science не струват нищо. Ето това е отговора. По това ще ги познаете. Ами ако си учен- покажи го бе. Защо не ти публикуват работите в качествените издания?

Е ми ако беше от бранша или ти стигаше мозъка щеше да видиш колко струва публикуването. Те си слагат хората финансов филтър. Като си хитрец плащай, ако пък работата ти е стойностна институцията ти я плаща, защото това вдига и нейния рейтинг. Обаче в БГ пари няма. Или пък едно участие на конференция в чужбина - 1000 э такса, още толкова за самолет, за хотел най-скромно 200-300 и там за някой сандвич, много трудно университета или в БАН ще извадят 5 бона за тебе, като това са парите за цялото звено или катедра за цялата година. Колкото до сайтовете, отказваш се от финансовите права на труда си, те ти слагат статията и печелят по 30-40 Э от тия дето искат да те четат и тогава те пускат в базите от данни за да печелят.

Въобще не споря. Ти си решил да спориш и да б раниш некачествената научна продукция, както и титлите, получени въз основа на нея. Това са лъжи. В бранша съм и досега за публикуване не съм дал и една стотинка. Пари искат така наречените хищници- журнали, които НИКОЙ не цени по света. А хора от твоя бранш ги използват, за да лъжат останалите, които не са в час, че някой иска пари да публикуваш в импактни журнали. Пълни глупости! Това не е вярно, вярно е, но за лъже научните списания.

До горния. Хайде да ми посочиш едно списание от трудовет на ASME или IEEE и т.н. където не се плаща.

Ами там се публикува от конференции. Присъствал си на конференцията- имаш статия. Ако някой иска да публикува там, без да е бил поканен, да си плаща.

Тука герберските тролове пак взеха да плюят българските учени. Така оправдават геноцида, с който мутрата - PhD от ДС унищожава българската наука и висше образование.

Никой не плюе българските учени. Хората искат свобода за българските учени, да работят така, както колегите им по света, а не да се грабят от научната мафия. Научната мафия не е лицето на българските учени, макар че официално го представя. Поне 30 и няколко български научни списания са индексирани в световните търсачки, като качествени, отговарящи на критериите за наука. Лошото е, че останалите тридесет - не са, а са поставени от управлението на държавата за такива и всички трудове в тях са на едно ниво с останалите качествените български. И това се субсидира на държавно ниво. Просто държавата е срещу качествените кадри, обслужвайки корумпираните.

Това са пълни глупости бе, откъде накъде държавата ще индексира и реферира в световните бази от данни. Те са си избрали тия списания, оценяват ги, дефинират инпакт фактора и т.н. Ако се завиши брака това се променя. Дрънкаш глупостите, които са ти казали началниците ХАХАхА ли си, тъпак ли си

Я пак. Като си пък много начетен, що не провериш на сайта на НАЦИД, как неиндексирани и нереферирани списания, са обявени за такива? И по това се формират минималните критерии. Нещо много си изостанал.

Има различни списъци за индексираните и реферирани в световни бази от данни и за други - наши, които обаче са с научно рецензиране. Не може всяка конференция и списание да се включи в тия бази. Така е и в чужбина дори за много авторитетни научни форуми. Повечето си имат собствени сайтове и печелят от четенето на списанието си или от публикациите в научния форум. При това точките са различни за едните са 40 за другите 10 в минималните изисквания.

Ами като те чета- май да.

Пишеш пълни глупости. Даже не искам да ти чета малоумните писаници. Разправяй ги тези на учени с h- индекс над 30. Има много такива учени, ще ти се изсмеят и ще те вземат за некадърник. И понеже се чудиш как да се изкараш учен, плюеш и трепериш да не махнат от списъка на НАЦИД, списания, които са невидими за учените в чужбина, ама за вас са важни, че без тях и учени не сте. Жалък си.

що не погледнете в търсачката, използвана от европейската комисия за наука. А вижте: leidenranking.com/ranking/2018/list, сложете си там съответните рамки и погледнете, България я няма, дори Румъния е в списъка.

Не можах да обясня на фонд научни изследвания, когато ме бяха викнали да ми вземат четвърт от парите по проект за изкуствен интелект, базиран на патенти издадени в САЩ, че като няма пари трябва да има приоритети. Да изследването на българската шевица е важно, но не толкова колкото лекарство против рак. Не. Не разбраха нищо, а аз се отказах, защо да правя изкуствен интелект две трети, който между другото можеше да генерира няколко милиона хипотези и да ги провери за седмица например по отношение на рака. Колегата-изобретател може да намери интерес другаде, вероятно дори при наградените в същата област негови колеги. В България битува поговорката - пари ми дай акъл не ща. Това прави модна простотията, която се хвали - и аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме. Твърде жалко е това, защото българско хапче против рак, български гугъл или български изкуствен интелект, щеше да изведе малка страна като България на друго жизнено равнище. Няма шанс порциите се разпределят от най-простите, а жизнен враг на простите е интелекта. Няма и нормален бизнес, който да инвестира. Има усвоители на порции.

Мбухахаха... Държава, която въобще иска не чак да гарантира, а дори и само да оправдае бъдещото си съществуване, трябва да има три категорични и перманентни приоритета, далече преди всичко останало - образование, здравеопазване и наука. Но спазването на тези три приоритета закономерно води до това, че след време в тази държава започват да управляват интелигентни и образовани хора (което е и една от целите), поради което не съществува държава, в която сегашният политически елит би търпял подобно нещо. Разбира се, съществуват държави и държави, но никоя държава не се и доближава до това, което би могла да постигне, ако се спазват тези приоритети. Сега, разбира се, някой ще напише за САЩ, ама човек си задава въпроса къде ли биха били САЩ, ако бяха похарчили 1 500 000 000 000 долара за борба с рака или за разработка на нови средства за космическо задвижване, или просто за медицина и образование, вместо за военен самолет, който не може да лети и харчи по 30 000 долара за всеки час, в който се опитва...

Колега, ти си ега ти аграринтелигента!

Randall_Zwinge

Грешиш. 1. Не съм аграр, за съжаление. 2. Не съм интелигент, за щастие.

Как може НАЦИД ДА ПУБЛИКУВА НА СТРАНИЦИТЕ СИ СПИСЪК на индексирани и реферирани списания в световните търсачки за наукометрия и ПОЛОВИНАТА от списанията в този списък, да не са признати от международната научна област за реферирани и индексирани? Това е начин за обслужване на местната научна мафия, която продължава да краде от потенциала на българския учен. Как може качествените списания да бъдат поставени наред с тези, които не изпълняват международните стандарти за качество и въз основата на тези издания, финансирани от научната мафия в България, някои които не могат по естествен път да направят научна кариера да я правят по друг, недостоен начин?

Е така Нобел не се взема. Не можеш да субсидираш некачествена научна продукция, за да обслужваш местните феодали, незнаещи дори как се прави наука по света, дори от водещите държави, и да си мислиш, че някой от тях ЩЕ ТЕ ОЦЕНИ? Как може една гарга да оцени славея? По върховете на научното менаджиране в България са все гарги, които като видят славей или го унищожават или го крадат. Това е истината.

И забележи, че този недостоен начин се финансира от държавата. Защото в Европа няма друга държава, която при оценяване на научното качество наред с качествените и международно признати за научни български списания, да поставят такива, които не отговарят на международните критерии и някои да получават пари за това ниско качество, наред с високото. Как се казва това?

И като са реферирани и индексиране какво от това. В Scopus или в Web of science можете да прочетете толкова глупости на чужду учени само защото имат възможност да си платят свободен достъп от няколко хиляди евро или долари.

1. Ами защо тези, които не са индексирани не са приети за такива при кандидатстването? Или гроздето е кисело, а? 2. Може и да има глупости, ама не са толкова огромни и смущаващи специалистите, каквото се публикуват в неиндексираните и нереферираните. Там пък глупостите са очевадни. И да попитам и друго, като това няма значение, защо сте ги поставили и лъжете хората, че са индексирани и реферирани, без да са, а?

Това са пълни глупости. Международната начина общност е отворена за това. Много лъжат. Не случайно единствената страна в Европа, която признава индексирани и нереферирани списания, непризнати от международните търсачки за такива , при научното израстване. Този е лъжец.

При тези критерии за научни титли и степени, България НИКОГА няма да даде такъв учен! Кой ще погледне сериозно на страна, в която публикуваните работи за академично израстване, включват списания, които въобще НЕ ФИГУРИРАТ в международните бази данни, използвано от учените по света. Единствено в България има двойни стандарти, наши хора се хабилитират чрез публикации в световно неизвестни български научни списания, точещи парите за наука, без да са признати НИКЪДЕ по света, и тези списания научната мафия им е придала стойност на качествените научни списания , известни на международната научна общност.

Тя голяма работа бе! Тя изобретила научната мафия! България ли даде нобел по физика на плагиата Маркони, откраднал дългогодишния труд на 20-тина учени от цял свят, сложил ги в дървена кутия и я патентовал като "радио"!

Абе пигмейче, що не си гледаш субсидираните от държавата писания, които вечно ще събират прах?

Родил се , живял и все още живее в БГ, станал учен в БГ.... Лош късмет!

Без да съм запознат в подробности, много от хората занимаващи се с изследователска дейност го имат този проблем. Преди години ми разказваше мой колега как неговия дядо, учен от БАН направил прототип на мобилен детектор (не си спомням, за какво беше ).Казал е този патент трябва дярго регистрираме на Запад или да продадем патента. Накрая нищо не станало и просто си станалои ей така недовършена работата с патентоването.

И след години започнали да излизатптакива уреди, произвежданипи патентоване от западна компания. Та така се загубила стойността, на труда на дядотопна моя колега.

Ако това наистина е така, докторът трябва да вдига шум и да се свързва със всички възможни институции, да се увеличи видимостта на това откритие. Проблемът на всички български учени е, че не знаят изобщо как да се рекламират.

Проблемът на висчки български учени е, че живеят в държава, която няма никакво отношение към науката, или по-скоро има презрително отношение към науката. Не се рекламира един учен от бедна и изостанала държава, в която няма никаква научна среда. Причините за това са ни до болка познати, но и останалите в България много малко български учени, нямат вече сили да се борят за възстановяването на научната среда. А срамно ниските гарантирани заплати в академичните среди в България още повече задълбочиха проблемът, като целенасочено ни разгониха по света и отблъскват младите хора от академична дейност, обричаща ги на мизерно съществуване. А приказките с рекламата са пълни глупости, извинявай за грубостта ми.

Проблемът е дълбок и започва от образованието. Образованието ни не възпитава уважение и удивление от науката; в най-добрия случай възпитава безмозъчно зазубряне, без разбиране на дълбоки взаимовръзки между нещата. Втори проблем – няма връзка между научните среди и бизнеса. Няма какво да се лъжем, в наши дни най-лесният начин да се прави наука е да се прави приложна наука. Фундаменталната наука може да се закрепи у нас едва на някакъв по-следващ етап. Само че бизнесът у нас рядко е иновативен. Дори индустрия с висока добавена стойност като IT у нас е предимно аутсорс индустрия – т.е. дава (сравнително) високо квалифицирана работна ръка под наем на чуждестранни компании. В Бъглария просто няма традиция за предприемачество в иновациите, което да реализира научни постижения – още един проблем, върху който трябва да се набляга. Друг фундаментален проблем в България е, че никой не гледа по-далеч о носа си. Всичко и винаги се решава на парче, без никаква дългосрочна мисъл. Дали това е следствие от посредствеността на българина, или просто е характеристика на политическата ни класа, резултатът е, че всичко у нас е кърпеж – и здравеопазването, и науката, и образованието, и икономиката, и всичко.