БСП прокара закона за търговските вериги, ГЕРБ обеща промени

Изненадващо управляващите партии подкрепиха закон на БСП, станал популярен като “закон за търговските вериги“. Той ограничава таксите за родните производители.

Обратно в новината

Коментари - БСП прокара закона за търговските вериги, ГЕРБ обеща промени | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

БСП - БКП все тая !!! Вече и децата знаят , че щом се предлага нещо от тези ( НЕ че другите партий са по-добри де .... ) то е с големи задни мисли !!!! Тези хора освен да съсипват страната нищо добро няма да направят !!!

Забележете Ц. Цачева колко усилено си върши работата, внимава и слуша изявленията от трибуната... докато разцъква на Айфончето!

На мен пък ми харесва в хранителните магазини да има и промишлени стоки, цветя, козметика, дрехи и обувки. Всичко на едно место - така пазаруването е по-бързо.

нещо на читателчетата не им се връзва онова което са им набивали в главите за пазарната икономика ... реалността май е друга

Държавата да си пъха носа в търговията със салами ?! Комунизмът се връща по - бързо отколкото очаквам. Или пък се отваря врата за политически рекет над относително независими стапански субекти. Виж авоарите на Бисеров !!!

Най сетне нещо като лява политика от лявата уж партия ,не знам дали ще има ефект от закона ,но чуждите вериги наистина си правят каквото искат ,изнудват производителите с всякакви такси ,освен това продават тук всичко което им залежи и е непродаваемо в западните им магазини .

Дори има стоки, които са определени от вносители или производители за БРАК. Имам познати на бившата БУЛГАРПЛОД, които са ми споделяли, как стока определена за бракуване се изкупува от разни вериги и се продава на ув промоционална цена. Правете си сметка, какво пазаруваме.

Щом депутатите на БСП-то правят това предложение трябва да сме нащрек! Знае ли някой какво им се мъти в кухите глави????

val55

След, като толкова години ЕС дотира само, някои от членовете си със пълният размер дотация, как да искаме цената на нашите стоки да се конкурира с други вносни. Механизма на дотации не е еднакъв за всички, и оттам големият внос, но и по ред други причини дължащи се на лошо управление. Отделен въпрос е, че качеството, на някои предлагани български стоки не е такова, каквото трябва да бъде, но това се дължи на заниженият контрол от страна на държавата и ниските санкции за нелоялните производители и търговци. Според мен, най добре е да се премахнат напълно дотациите, за каквото и да е, единствено за лекарства, книги, образование. По рано нямаше ДДС нямаше откраднати милиарди, а сега се измислиха правила и закони, които няма как да не се ощетят данакоплатеца тоест държавата. С една дума има предпоставки за безнаказано присвояване и кражби. Искаме бюджета да е балансиран, а преразхода 0, но няма как да стане, когато има привилегии независимо какви, а най много за едни може а за други не. За едни закон не ги лови, а за други плащат двойно, за да обезпечат тези, които са облагодетелствани. Най лошото стана, че държавни средства почти без контрол се преливат в частни джобове чрез повсеместно източване в почти всички сфери. Не, че неможе да се сътворят и приемат такива закони, но определено политическата класа и кръгове неискат статуквото да се промени. Източването, и разсипването на държавата продължава, а народа, още по беден, и подлежащ на манипулации поради мисълтта му само за физическото си оцеляване. Пари, силна държава, и висок жизнен стандарт на трънки с тази политическа мафия, която неиска да си промени мисленето и привилегиите, то няма как да стане. Те, и затова над 2млн. най кадърни и млади кадри напуснаха страната ни, а Боко разстяга едини локуми за привличането на кадърните от чужбина. Какво, ще им предложи, като реализация и заплащане, това което е необходимо за един нормален живот. Трябва да се забранят политическите партии /имаме опит с монархията, но тя е бита карта.../, и се премине към президентска република, и това сочат фактите през този четвърт век. Иначе жизнен стандарт на кукуво лято. Някои няма да са съгласни с мен, но това е анализа за тези минали години за една разсипана държава без държавност. Чакат ни такива изпитания, и не само нас, че с тази недействаща система почти сме отписани, и обречени на нищета, глад и размирици, а за една сносна работа за повечето от вас направо забравете. Трябва да се построи отново базата на икономиката ни, чрез технологични паркове, а държавната икономика да има приоритет, и най важното е тя да се рестартира с нов механизъм на управление и заплащане докато е време. ТО не чака! Погледнете, какво става по света, а недай Боже да не ни сполети това, което стана с Непал, Балтимор и други по близки и по далечни страни и етноси..... Определено някой ни е дошъл на "гости", или пък наистина е така.... Защо ли?... Преценката е ваша.....

Много точно! Аз също мисля, че пазарната регулация чрез субсидии отдавна е изместила пазарните принципи и това доведе до голяма корупция, безбройна администрация и бюрокрация. Интересно ми е колко земеделци ще останат ако се махнат субсидиите и то не само в БГ.... Като със селената енергия. В момента ако се махне приференциалната цена нищо няма да остане.... Всяко нещо трябва да е с мярка, но някой хора отдавна са я загубили

По два пункта ще възразя: 1. 2 млн. кадърни - в никакъв случай! 2/3 от тези които си биха камшика не могат да се подведат под тази дефениция. 2. Президентска република? - я си представете, че Бойко стане президент на една такава Република България!!! Аз си го представих и в момента с треперещи ръце, пресъхнало гърло и студена пот по челото пиша всяка дума по няколко пъти, защото правя грешка след грешка... Не знам дали помните, но някъде през 96-97 г. дойде тук един от шефовете на ЦРУ. Още са пред мен думите му тогава: "Просто трябва да премахнете 200-300 човека и България ще се оправи..."

val55

.....разбрах Ви, кой сте и как мислите, а Аз не влизам в подробности, но гледам да се реши първо "едрото", а дребното се нарежда само. Живота е устроен така, че много малко зависи от нас независимо, какъв и кой сте. От нас зависи да вземеш правилното решение, а то дали, ще стане точно така, мот амо зависи от други и от друго място?!... Всичко е низ от изпити при по внимателно анализиране на... Здраве, и приятно изкарване на празника.....

Напълно правилно. Освен всичко продуктите предлагани от международните вериги в България са в пъти по-ниско качество, отколкото в техните страни. Например Билла в Австрия, в сравнение с Билла в България. От тук смучат процентно много повече пари, отколкото в Австрия.

Това че навремето ДДС-то се зовеше данък върху оборота няма как да го знаеш, нали...И как в закона за кооперациите например имаше член който гласеше че са освободени от "данъци, мита и такси" и това не го помниш, нали...И всичко това през времето дето уж нямало такива работи...Айде моля без свободни съчинения...

val55

...знам и преди, какво беше, сега какво е, но няма как да крадеш от оборота си, ако пък криеш от него веднага могат да те хванат особено сега и то он лайн. Скоро тук, ще открият магазини за бедни искаме неискаме, и в тях, ще се пазарува с бонове и на държавни цени. Познайте, колко хора, ще пазаруват в тях. По цял свят е така, а ние няма как да направим изключение поради системата, която избрахме. Живите знаят, какво е било преди, по преди по спомени на..., сега и в.....

Пълно е с без мислени закони !Един повече няма да се усети !

То това не е нов закон, а промява в закон...

На частника не му достигат преференции,както на активните борци все ни им достигаха привилегии.

За Бога Братя ''НЕ КУПУВАЙТЕ'':)

Е, вий пък сега... На единствения смислен коментар на корейчето от 4 месеца насам нафраскахте минусите... :)

Тъпо. Остана и петилетни планове да искат от веригите.

Ами не е съвсем така - мляко пием всички, почти всекидневно, т.е. това е една търсена/вървежна стока! Въпросът е, че този, който го произвежда е принуден да го продава на цена в пъти по-малка от тази, на която ние го купуваме в магазините! Т.е. някъде по веригата производител-прекупвач-търговец се слагат едни яки надценки...

Всичко хубаво, ама някой като започне да се моли да внася данъци и осигуровки и ми става смешно. Коя точно е тая фирма дето иска да открива нови места? Ако може да свърши повече работа с по малко хора, пак ли ще иска да открива места или ще съкращава?? Добрите и лошите... В 4 класа беше лесно, ама сега е по различно. "За каквото и да ти говорят, става въпрос за пари."

Закона е малоумен. Единственото решение е да се произвеждат качествени продукти. Не е лесно но ако можеше проблема да се реши с закон сигурно щяхме и български коли да произвеждаме.

"В този ден производителя, ще продаде повече стока и ще си избие такса..." Значи освен ДДС, един път в годината производителите трябва да плащат и "Данък оборот" :)

Такса ''рожден ден'', означава, че в един ден на годината търговската верига организира събитие с цел да привлече много повече клиенти и от там повече оборот. Веригата дава пари за реклами в медии, за допълнителни брошури и още куп подобни привличащи внимание атрибути. В този ден производителя, ще продаде повече стока и ще си избите ''таксата рожден ден'' многократно. Корнелия едва ли има акъл да го осъзнае, нека някой и го каже.

Добавям, че в този ''рожден ден'' се правят големи отстъпки в цената, тоест търговската верига се отказва от част от печалбата, за да има повече оборот. Производителя печели повече.

val55

Помислете малко повече, и ще видите къде Ви е грешката в това, което сте написали....нещата би трябвало да са така, но на практика не са.... В повечето случаи отстъпка се прави при приближаващо изтичане на срока на годност, залежала стока, но почти никога, а само в отделни случаи се продава под цената на печалба, за да се спестят средства за унищожването на продуктите, екарисажа и брака. Все пак това не са малки разходи. Цените за купуване от производител са натиснати толкова надолу, че няма накъде, а цените за купувача ги знаете много добре. Цената на търговеца някой път превишава с над 50-100% цената на производителя. Най врапиращото е при мобилните оператори, и там цената крайната цена за клиента превишава в много много пъти себестойността на предлаганата услуга. На някои с тия 7.99...99 са им замаяли мисленето при покупки... Майсторлък е да купуваш само необходимото, а не това което се рекламира и се предлага като изгодно. В повечето случаи е така при намаленията нездависимо, какви са те. Със здраве, и приятно изкарване на празника и по вдясно при пътуване!

Съгласен. Ограничителни мерки?! Това ли ще помогне на производителите. Сега като няма възможност да се застраховат с връщане на стоката просто ще отпишат дребните производители на 100% ... и няма да има нито такса нито поръчки. Просто ще си ги ядат доматите или ще си ги продават сами на пазара.

1.с таксата рожден ден се натоварват не търговските вериги , а доставчиците, тъйкато тя се отчеслява от тях. същото се отнася и за отстъпките. 2.От повишаването на оборота , главно печелят търговските вериги, доставчиците компенсират таксите и отстъпките по т.1

Да, ''такса рожден ден'' е за производителя/доставчик и касае денят в който той ще направи тройно по голяма печалба/ оборот. Това му се осигурява от търговската верига.

Избиването на парите изобщо не е гарантирано.Имайки предвид, че се продава във веригите почти за "престиж", а понякога и на ръба на загубата, всеки разход те вкарва в "червеното". И какво като в един ден дойдат повече клиенти- като си купят две кила сирене да не ги изядат на вечеря и утре да дойдат за още. Единствено се смачква бакалията в квартала, която цял месец няма да види клиенти.

Аз ви предлагам който иска домашни зеленчуци от градината,и прясно мляко от кравата и домашно сирене и кашкавал,ако имате път близо до Мрамор отбийте се до центъра и там питайте къде продават пресни зеленчуци и сирене и кашкавал и ще ви упътят,във една пряка е,и направо от градината ще ги ги откъсат доматите и краставиците,не се майтапя,поразпитайте близки ако някой познава някой от там.

Ти там ли живееш, че си тъй запознат? Сипи барем и една ракия бре.

nobody

тоя е от Максуда

НОСЯ МЛЯКО ОТ 40 КМ НА КОЛЕГИТЕ,ИЗКУПУВАТ ГО ПО 0,50 ЛВ ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛЯ,АЗ ГО ПЛАЩАМ ПО 1 ЛВ И НА КОЛЕГИТЕ ГО ПРОДАВАМ НА СЪЩАТА ЦЕНА-ТЕ ДОВОЛНИ И ПРОИЗВОДИТЕЛЯ.НАИСТИНА НОСЯ ПО 5 ЛИТРА НА СЕДМИЦА,НО МЛЯКОТО ГО НАЛИВАТ ПРЕД МЕН ОТ СЪДА В КОЙТО Е ИЗДОЕНО.

защо ми се струва, че целта на този закон е да бъдат рекетирани или поне държани в шах някои непослушни търговски вериги, които не се отнасят с необходимото уважение към българските си благодетели (кръстници)

Направих си труда да го прочета туй чудо...Нещо не мога да схвана защо извадиха понятието храни отделно от понятието стоки, като че ли има само хранителни вериги в тази държава и само производители на такива...Ама както и да е...А и не разбрах как по точно става това защитаване, нищо такова не видях в този закон...То и затова е минал единодушно...

ВТОРИ ДЕН НАД НЕБЕТО НА СТАРА ЗАГОРА ЛЕТЯТ ИЗТРЕБИТЕЛИ ПРЕДПОЛАГАМ "БРАТСКИ" ЗАПОЧВАТ В 10 часа,ПОЧИВАТ и КЪМ 14 часа ОТНОВО ПОРЯТ НЕБЕТО СТРАШНИЧКО Е И ШУМЪТ Е УЖАСЕН

nobody

обърка новината ли, кво ли ?

А над София валят златни жълтици,яко ни бият по главите,идвайте и вие да събирате докато не са свършили:)

Всички производители са мошеници,гледат само как да се докопат до евро субсидиите,а да не говорим за какви надценки става въпрос по пазарите,пример ако кило домати на борсата е 1лв те то го продават минимум за 3-4лви това е масова практика продавачи и производители и само се оплакват че парите не им стигали за продукцията и как заради лошото време и дъжда половината стока дала фира,и затова било толкова скъпо.пълни лъжци,Купувам си зарзават само от баби и дядовци,които наистина знам че ще е домашно-еко,а не от онези раждясали Цигани на пазара,които винаги лъжат във кантара и викат че стоката им била Българска и най хубава от другите,и друго да питам защо на пазарите никой не ти дава касова Бележка,нека НАП се самосезира и да направят акция преди празниците на всички пазари във София,бяя мангасари ще изгорят.

От тая и отрова не искам...

Защо бе? От "другите", отровата по-вкусна ли ти е?!

Менте ще бъде, и няма да ми свърши работа... ;-)

Някой трябва да измисли песен- Прост е българския народ , много е прост. Всички играят в комбина а останалото е само приказки за пред хората :))))))))))

Е, той Петко Славейков го е казал, мнооого отдавна: "не народ, а мърша..."

ШИБАНА РАБОТА РЕКОХ...КОМУНИСТИЧЕСКА...

На кой му пука, к'во си рекъл бе, каиш непоръбен!.... АРЕЕЕЕЕЕЕЕ у лево...

У ЛЕВО СИ ТИ БЕ ЧЕРВЕН ПЕНДЕРАСТ..ВСИЧКИ СТЕ ЛЯВА РЕЗБЪ

Ако млякото се внася от Германия и българския производител е зависим от цената му като суровина за какво българско производство говорим?

ами ще се внася. нашите земеделци като вземат субсидиите първо почват да си купуват джипове и апартаменти и стават веднага големи баровци, а чужденците ходят с лайняните ботуши и влагат всеки лев в бизнеса. И най-важното е, че в Европа дават субсидии само на минала официално стока през борсата. В България се плаща на хора, които не произвеждат нищо/ тютюневи субсидии/, на декар, на животно, ама произвел ли си, не си ли никой не се интересува.

Естествено ,че ще са 100 процента надценките след като искате да ви докарат стоките до квартала и блока. КАТО ИСКАТЕ ДА ВИ Е ДВА ПЪТИ ПО-ЕВТИНО, ХОДЕТЕ ДО ''СЕЛОТО'' И СИ КУПЕТЕ ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛЯ.

Никой не може да ме накара да си купя ''българско'' щом е по-скъпо и надхвърля месечния семеен бюджет за храна. Да, българския домат е хубав, но е два пъти по-скъп. Не мога да си го позволя просто. Няма как със закон да ме накарат да го ям, като не ми стигат парите.

Точно така никой не те кара, да си мислиш, че ядеш домат!

Къде ги намирате тия "български" домати. Съвсем правилно български е в кавички, щото само казват, че са такива. ако не е от баба на село, да видиш как го къса от градината, всичко останало е, мижай да те лажем.

Т.е. това трябва да е закон, който защитава родните производители - дотук добре. Сега да попитам: днес изтече едно инфо, че надценките на храните са минимум 100 %! В тази връзка: кое ще защити родния производител - този закон или безпределната алчност на прекупвачи и търговци?!

Точно така.

Аз не съм формулрала правилно въпроса си, но се радвам, че хората ме разбраха - исках да попитам: как този закон ще защити производителя от прекомерната алчност на прекупвачи и търговци?! Защото всекидневно ставаме свидетели как фалират млекопроизводители, "защото изкупната цена на млякото е 0,45 лв./литър". НО ние пием мляко минимум на 2 лева/ литъра! И когато в търговската верига се появи мляко за 1,65 примерно - повечето хора купуват него, без да се интересуват дали е българско или е чуждо, каквото е обикновено! Та... Нинова?

БСП няма моралното право да говори. Тези наследници на партокрацията, съсипала България са оядени хитреци, жонглиращи с политическа терминология докато не захапят по-дебел кокал, като Лупи и станишко.

То, по твоята логика, също така НИКОЙ няма право д говори - нито Коствци, нито Симеоновци, нито Бойковци, нито Догановци и т.н.... Или може би, просто при теб, двойният стандарт силно обуславя, нещастната ти натура, скопявайки способността ти за реалистична оценка?!... Монетката ВИНАГИ има две страни, коУега...

Бях в Б-я и опитах българското. Пълни ментелъци. Някои даже вече са и по-скъпи от западните. Важното е че хората си харесват българското.

Закона няма да подпомогне българските производители а ще накара веригите да внасят стоки от чужбина.. Още по-зле за българските производители.

Търговските вериги продават вносни боклуци.Четете етикетите!!! Мачкат родният производител.

Та нали БСП трябва да млъкнат по въпроса за 2та % от БВП за въоръжаване. Повечето схеми толкова прозират, просто човк трябва да има желание да ги види

Качественото българско се изнася в чужбина. Това, което остава за българския пазар е некачествено и скъпо.

Глупости!!!

nobody

е няма как, просто парите за ''работата'' на парламентарната група на БСП, вече са усвоени от картелните оганизации като ''Произведено в България'',а и са похарчени. Нищо, че луканка Орехите е вече по-скъпа от немската, и е пълна с натриев глутамат и боядисана сланина! Та .."работата", т.е. лобисткия закон трябва да се свърши ..няма как - ангажимент си е

Няма лошо да се стимулират българските производители... Но далеч по-важно е да се въведат строги стандарти за качество, щото да не се лъжем, много от родните производители произвеждат боклуци. А само качествената стока може да е истински конкурентна. Другото е замазване.

Веригите притискат производителите да свалят цените,което ги принуждава да свалят качеството.

Кажете ми истината,имало ли е някога по кадърен Премиер на България,от Експерта Пламен Орешарски???а???

Има опасност хотелите на бесепарските феодали и бандити да останат празни.Закон за задължителна почивка на Черноморието по този повод?Милиони изтичат към гръцките и турски курорти.И що?Не може ли Гергов да ги прилапа?Може и още как.Само едно законче и готово

Предния път Плевнелиев върна този закон, а ГЕРБ бойкотираше парламента, а и Атака ги нямаше и така не влезна. Да видим дали Плевнелиев за пореден път ще обслужи чуждия интерес или този път ще му е ясно, че ще мине закона.

Иначе таз кака на тен го е докарала - пак е била на някоя екзотична дестинация да пече морно телце. Костюмчета, тоалетчета, парфюмчета, джипче, просторно апартаментче, пълно джобче - пък ще спасява пенсионерите. Ай сиктир, ма!

Защо ,този закон не беше предложен от така наречените "десни" ?! или те са създадени само да обслужват чужди интереси ,а българския бизнес -кучетата го яли .

95% от българските производители слагат отрови и боклуци в "храната", която ни пробутват. Искат да нямаме избор и да ни довършат окончателно. Защо не оправите законодателството и методите за СТРОГ КОНТРОЛ НАД ХРАНИТЕ? Защото сте тъпи и продадени лобисти.

Защо има минуси? Истина е, че тъпчат нещата с отрови. Трябва да имаме избор какво да ядем.

При комунизма нямаше търговски вериги. В т.нар. гастрономи само мухлясало сирене, балкански и витоша и сух, клисав леб. За олиото трябваше да си носиш празно шише. Мазния шпеков салам сърдита продавачка го увиваше в амбалажна артия и си ближеше пръстите. А сега ше ми се правят на цивилизовани. Ай сиктер, ма!

Вие, след 1965 година влизали ли сте в магазин в България? Или от тогава сте си все на хорото...

А, забраих. Найлоновото пликче си го носиш от къщи, щото у магазина нема. Риба и месо - забраи! Летоска в плод-зеленчук кат видиш опашка значи са "пуснали" доматито или "грозде". Малко бой и се свършват. Яж бурканито с мътна туршия. А бе, мизерия.

Това с влизането на пръстите и до сега го правят, когато отварят торбичките. Като видя такова нещо или повече не влизам в този магазин, или запомням касиерката и не заставам на тази каса. Абе, простотиите си ги има, само се видоизменят.

А още преди това, нямаше и гастрономи! Имаше само бакалии и то в градовете!С каруците ходехме да си купуваме сол и олио! А още преди това съм чувал от старите хора, че и бакалии нямало.Имало само юрти!

Тези си ги разправяйте по седенките на Костовата секта. Аз съм на 40 и много добре си спомням като дете къде са ме пращали за хранителни стоки до бакалията, плод-зеленчук и баничарницата! Как пък един път не ми стана лошо от баничка,кифла, плодово млекце или кюфте. Аман от лъжливи клакьори по форумите.

Оставка на това некадърно Управление на Герб ОСТАВКА!!!Народа си иска Пламен Орешарски за Премиер,и Георги Първанов за Президент,другите пионки и Чехльовци и Мутри да си ходят,народа каза!!!

nobody

е чакай да посъберем малко милиардчета за нова трагедия КТБ де..още не сме се възстановили от супер-мега-кадърното управление на Ореха и съдружника му КОЙ! Дотогава марш в бърлогата си в Максуда, откъдето пишеш, троле!

На звук довре, ама на мирис не... Аман от абрурдни пози! Точно тези, които съсипаха булгарската икономика, сега се правят на благодетели. И платените глашатаи им припяват - от Европа така ни нареждат! Ей, срамота! Българинът го е страх да подхване качествено призводство. Страх го е от българите!

Глупав и популистки закон. Българския производител ще стане конкурентен, когато разбере, че ''далаверата'' не е средство в бизнеса. Конкуренцията , качеството, заедно с платежоспособността на клиента формират пазара в търговските вериги..

Да бе да,ако се занимаваш с бизнес друго ще запееш

Произведи си домати, създай си пазар и продавай. Кой ти пречи???

Нещо като конкуренция между българския и турския и гръцки домат?Или между АЕЦ КОЗЛУДУЙ и американските тецове???

Щом започнахме да се учудваме от факта, че опозицията внесла законопроект, пък управляващите го подкрепили, значи нещата наистина са зле! Явно инерцията, да се противопоставяш по принцип на всичко, в зависимост от това, КОЙ го предлага а не дали е полезно, силно е залегнала в мозъците на мнозина...

Няма страшно! До края на деня ще рипнат от ЕС и ще установят, че законът противоречи поне на 5 регламента или директиви.

Абе то хубаво, ама българските производители да вземат да произвеждат качествени храни, а не боклуци. Струва ми се, че с този закон се насърчава производството на нискокачествена продукция по популистки причини.

Протекционизмът е приложим само към равни по качество стоки. Ако българските са некачествини никакъв закон не може да накара хората да си ги купуват.

Само бедността ги кара да купуват сирене по 2,70 лв/кг!!!