Електронните цигари са 10 пъти по-канцерогенни

Електронните цигари съдържат до 10 пъти повече канцерогенни агенти, отколкото обикновеният тютюн, предупредиха японски учени.

Обратно в новината

Коментари - Електронните цигари са 10 пъти по-канцерогенни | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бях сигурен, че тази поръчкова статия ще се появи и из платените БГ медии, в момента, в който я видях в чуждите. Как пък до сега не се появи едно от стотиците вече доказани и подписани статии, които доказват, колко пъти по-малко вредни са електронните цигари спрямо тютюневите?!

А истинските цигари са най-краткия път към ковчега - една много по-добра алтернатива, нали?

Пореднната глупост.

За какви изследвания и за каква статистика може да се говори? Изследванията са платени, а статистика от 200з г., когато великият китайски народ откри електронна цигара едва ли са правени. Направете си труда господа пишещи за вредата от ел.цигари да прочетете кои са най пушещите народи в света и ще ви светне кой губи и кой печели от производството на тютюн.

Колко много умници, учени и доброжелатели събрани тук. Ама спрете цигарите вредни са, ама те ви убиват, ама с малко воля, ама токсини, очите ще ти окапят. Що за глупости ръсите? На някой да му идва на ум ЧЕ НЕ ИСКАМЕ? Аз съм сметнал за себе си че ми харесва да изпарявам, да идвам да ви бучкам по пъпа да спрете да ядете пържено и свинско? Защото точно пържените картофи(холестерола) имат в пъти повече жертви от цигарите! Ами пътните катастрофи? Те пък са цели 3 пъти повече от жертвите на тютюна. Да идвам да ви дърпам волана с лекция, че щом шофираш ще умреш и ще убиеш други? Това са само 2 примера а мога да ви дам 1000 ако искате. 2ро какво е това изследване? Дайте линк към него, дайте да видим има ли изобщо такова изследване, дайте да видим кои го е спонсорирал, кой го е назначил, какви са данните.

Платен репортаж

В изледването със ситен шрифт е записано името на неговия поръчител - Нипонтабак.

Първо: всички течности за електронни цигари са различни. Как точно решиха японските учени, че всички са канцерогенни? Второ: Дори да са канцерогенни, то садържат в пъти по-малко канцерогенни вещества отколкото дима от истинака цигара. Трето: ако електронната цигара се изпозлва за спиране на тютюнопушенето, то тя се пуши месец, най-много два и след това цялото "пушене" се преустановява. Как това ще епо-вредно, отколкото човек да пуши още 100 години? Електронните цигари са енда отлична алтернатива за пушачите да се откажат от употреба на истинския тютюн и който има желание дори от целият навик "пушене".

Чудесна новина, но защо публично я оповестяват ? Най-логично е да оставят тихомълком никотиновите наркомани да се тровят самостоятелно, без да го правят и с околните ! Като си безволев и нямаш сили да спреш гнусен навик, който трови и децата около теб - какво друго заслужаваш ?

Сипи по едно и ша са разерем;-)

Всъщност няма нищо по-глупаво от това да правиш опит да спреш цигарите с подобна джаджа, от която спокойно можеш да си обогатиш организма с тежки метали и други екстри. Съмнявам се че някой контролира съдържанието на течността, която си купуват консуматорите. Освен че води за затвърдяване на навика, тъй като се пуши по-често от обикновената цигара. Мижай да те лъжем.

Не е така, Гого. Използвам електронна цигара, не за да спра тютюнките, а за да ги заместя с по-малко опасен микс от вещества. Толкова ли е трудно да се разбере това. Всъщност това за тежките метали, което си писал щеше да е забавно, ако не беше страшно...Хора, не е лошо да вярвате критично на това, което пишат по медиите. И когато пишат за нещо, което не се случва само в България, то тогава относително по-лесно може да се намери безпристрастна информация. Та има изследвания за съдържанието на течностите, за ефекта има върху клетките, за ефектите на "пасивно пушене" (или по-скоро за липсата на такова), за ефекта от температурата, за ефекта от различните аромати и продължава да се изследва. Материята е нова. Материята вреди на тютюневите компании и на фарма-компаниите, продаващи никотино-съдържащи продукти...в крайна сметка всичко е пари, а където са замесени пари, недейте да вярвате на един източник - шансът да сте попаднали от първия път на не-маркетингова информация е нищожен...

Да, разбирам ли, че критичния прочит ще ме накара да повярвам, че тютюнопушеното е полезно, а това на електронни цигари, два пъти повече? Това, че миризмата е гадна, е само мое мнение, защото съм изнежен, нали? Като влезеш на задимено изобщо не пречи на дишането и не люти на очите...

Напълно погрешно мнение. На мен електронна пура ми помогна да спра пушенето. Вече 5 години не съм пушач и не мисля, че някога ще бъда отново. Електронната цигара помага много за отказване. Просто се минава на нея, пуши се без никотин и след месец, макс два и тя се оставя. Няма как да е по-канцерогено и по-вредно от продължаване на пушенето на истински тютюн дълги години. :-)

Средната температура в болницата е 36.7 градуса...има 47 човека с температура 39 градуса и към 6 с температура 16 градуса. Наистина има изследвания, които показват отделяне на формалдехид, когато фитила пресъхне и процесът мине от фаза изпаряване към фаза горене. Това обаче едва ли ще говори много на хората, незапознати с изпаряването (както наричаме уотребата на т.нар. електронни цигари). Още по-малко очаквам стигането до такъв детайл от стимулираната по неетичен начин журналистика. Информация и изследвания има, въпрос на любознателност (от потребителите) и професионализъм (от журналистите) е да се действа информирано.

Taка,така...информация има, въпросът е че тя се използва по манипулативен начин в тази статия и обслужва интересите на тютюневата индустрия.

За съжаление негативният ефект от тия държавни експерименти за налагане на начин на живот е далеч по-опасен от директната вреда за здравето. Цената за маниите, които са ви подгонили се плаща тихо, косвено, човек трудно се сеща "как стана така", но е висока - взема без много шум в пъти повече жертви и от най-кървавите войни. Обърнахте идеята за свободния човек в точно обратното - в мечта за еднаквост, подчинение и снобизъм. Хората създават и собствения си и общия ни живот - свободният човек не е толерантен, а търси и създава други свободни около себе си, робът разбира нормалността и свободата като доброволно съгласие с правила за еднаквост. Еднаквите хора не създават разнообразие, не създават силна култура, пък ако искате да гледате и съвсем примитивно - еднаквите хора създадоха празните рафтове в соца - едни с мързел, други с тънки сметки и крадлива душа. Зад всяко наглед дребно действие има последствия, да забравиш, че си малка частица и да се чувстваш свещено прав в налагането на правила просто те прави маша или на другиго или на общата глупост. Не е пушенето проблема, а способността на толкова много хора да се заплесват разпалено по един въпрос, който не си заслужава и поставянето.

Eй,стига вече с тези некомпетентни,заплашителни статийки. Някой си направил изследване, ами дайте линк да го видим... " На вид електронните цигари приличат на обикновените, но от тях не излиза истински дим" - алооо за коя година говорим, та това е най големия проблем за пушачите,които искат та пробват, че Не приличат достатъчно на истински.Устройството, наречено Ел. Цигара, само по себе си не мооооже да бъде заклеймявано като опасно или канцерогенно. Важното е какво сипваш вътре. И последно- забранено е в някой страни да се "пушат " на обществени места, за да не се подстрекава употребата им , а не защото са опасни за околните.

Наглостта на тютюневата мафия и медийната мафия вече прекрачват всякакви граници ! Тия мислят хората за малоумни !

Аре! Поредната поръчкова статия. Що не пише платен репортаж? Сипят се някакви тъпотии на кило... никой не обяснява от къде точно и как ще дойдат алдехидите при положение че няма нещо което да може да ги даде като продукти и няма температура при която подобни процеси да протичат. Аз мога да кажа за моя личен опит - откакто минах на електронна цигара плащам за месец това което преди плащах за 3 дни. Спрях да се дера от кашлица сутрин като магаре и дишам много по-добре. Когато реша да се кача да 6-тия етаж по стълбите вече не се задъхвам. Та японците с малките им пишки да си заврат изследването къде си поискат.

Голям!!! Само да ти се чуди човек, като си толкова съобразителен, защо си ги пушил, като си кашлял и едни стълби не си можел да качиш...

А като се замислиш колко по-лесно и по-евтино е просто да не пушиш....

Лесно, лесно, колко да е лесно?

Зависи от акъла - колкото повече акъл имаш, толкова е по лесно.

Без цигарите не е лесно, понякога като те хванат нервите трябва да компенсираш с ядене, смучащи бонбони, снакс и пр. Но с цигарите е много по-зле. Няма нищо лесно в това да откажеш цигарите, цял живот ще помниш за "сладката цигарка" но това си е един вид наказание, че си допуснал глупостта да пропушиш на първо време.

Що бе...да, не е много трудно но си е навик. Истината е че повечето хора дето пушат ИСКАТ да пушат и единственото което ги кара да се замислят е ефекта на здравето. Като си каже човек туй вредно, онуйо вредно какво му е една цигара па и кеф доставя...нема да живеем вечно я или да се мъчиме на 200лв пенсия..

Гадните империалисти слагат наркотици в цигарите.

Пушете, пушете.При мен всичко се плаща и то доста скъпо.

Чичо докторе, ма покрай пушачите и ние ти ставаме клиенти.

А тея дето не пушат пълнят психото, а тоя дето си е за онкото пак си ходи дори да не е пушач, много повече шофьори например посещават онкото , защото дишат бензспирените на бензина и азотния окис на дизела, да не говорим за ГМО, Е -та, Флуор във водата и др.

oт времето на комунизма. Досега такива качествени цигари не са се появявали. След като го спряха внасяха австрийско, американско - пълни боклуци. Сега всички маркови цигари са боклуци.

Наще не беха здравословни а пък техните са ;)

айде...пак поръчкови "изледвания". Една от най големите фирми за цигари в света е Японска...ясно е чии интереси защитават! Още повече производството на елек. цигари е концентрирано в Китай и всички знаем отношенията на тези две страни една към друго. Остави това обаче....как се чустваш като минеш от обикновени цигари на електрони говори много повече от всякакви изледвания!

Bell

Електронни цигари, близалки, залъгалки, лепенки, хапчета и прочие глупсти... Истината е, че ако нямаш воля и най-важното ЖЕЛАНИЕ, никога няма да откажеш цигарите. Ти сам трябва да го поискаш, да си сигурен, че правиш нещо добро за себе си! Ако има и доза съмнение, няма как да ги откажеш! А най-ефикасният метод за отказване на цигари е един - спираш и не палиш повече. Тест за волята. След 2-3 седмици забравяш, че някога си пушил. Цигарат е пръв ортак на джоба, и причинител на рак, сърдечни увреждания, удар, белодробни заболявания, диабет и други. Откажете ги!

Никотинът в малки количества е полезен. И пази от Алцхаймеровите и Паркинсонови проблеми. Нито искам да забравя къде ми е питието, още повече да го разливам от треперене на ръцете. хе-хе

Bell

Никотинът може и да е полезен в малки количества, но за съжаление никотинът е една малка част от цигарения дим. Останалото са отрови.

Г-да отказващи пушенето, нека първо поразсеем паниката от статията. От двете вещества единствено формалдехидът е опасен за човешкия организъм,защото изключително трудно се метаболизира. Ацеталдехидът е нещо,с което черният дроб успешно се справя- въпросното вещество /70 пъти по отровно от антифриза, казват/ е част от метаболитния път на алкохола в тялото и за него има грижата ензима алкохол дехидрогеназа. Ацеталдехид присъства в тялото ни дори при яденето на плодове,така,че спокойно.Освен ако не сте представител на жълтата раса /те имат една генетична особенос/ или врЪл алкохолик не се плашете от количествата ацеталдехид в газовете от електронните цигари. Горното не означава,че одобрявам тези електронни джаджи- напротив! Те снабдват тялото с никотин, вярно е, но тялото на пушача има нужда от целия токсичен коктейл на цигарата-микс от стотици вещества /вече наистина канцерогенни,защото еволюцията не е предвидила те да са в човешкото тяло/. Най-ефективният начин да спреш цигарите ако си заклет пушач /повече от пакет на ден/ не е да спреш изведнъж- тялото изпада в абстинентен шок и малцина са тези,които имат волята да продължат. Процесът на рязко спиране е физиологически противоестествен и вреден за здравето! Изходът е само в постепенно намаляване на количеството изпушени цигари дневно, а най-ефективно това се постига с увеличаване на интервалите между цигарите. С други думи-"разтягане" на волята по малко, всеки път. С времето тялото започва да се отърсва от токсикоманията си и човек може да издържа все повече от цигара до цигара, съответно накрая и да ги спре напълно.

Хвърлят се милиони за всякакви проучвания, а за реална информация за вредите от ел.цигари няма адекватни изследвания. Според мен държавите умишлено не правят необходимите изследвания, защото ще загубят милиарди приходи от акциза върху тютюневите изделия.

Де са ел цигарите де са тютюневите цигари :D Лелемале!

10 повече наслада

до колкото съм запознат никотинът не е вредната съставка в нормалните цигари, но е причината за пристрастяване. така, че използването на други смеси (потенциално също канцерогенни), които са с по-ниско съдържание на никотин предназначени за дълговременна употреба не е оправдано освен ако не цели намаляване на зависимоста и спиране на цигарите изобщо.

аз лично спрях цигарите след като пуших упорито електронна цигара около 2 месеца. има вече около 2 години. на моменти пак ми се допушва. даже и се га когато коментирам.

Хайде сега японците да ми обяснят що за химична реакция протича за да получиш от състава на течността за ел.цигари /глицерин и пропиленглигол/ - канцерогенните формалдехид и ацеталдехид. Или Филип Морис и други подобни губят индустрия за милиарди. И на мен да ми платят ще им прасна една такава статия ,колко по-полезни са обикновенните цигари от електронните.

темата е спорна защото в деиствителност не се знае точно какво съдържа течността и степента на чистота - като гледам опаковките и как се разпространяват.

Не те знам какво си гледал и от коя квартална будка на спирката. Обаче да обощаваш така и с такава увереност е точно толкова тъпо, колкото и достоверността на самата статия. Докога ще се връзвате на подобни "опорни точки"? Къде е информацията какво точно са тествали? Какъв е бил изпарителя? А течността? С какъв аромат и концентрация на никотин? PG или VG? Комбинация между тях и в какви пропорции? А с каква батерия и на колко вата?

публикация! А истинските цигари са лековити, нали?

Зависи от пълнежа