Правят референдум за новините на турски

Ще бъде организирано допитване до народа дали да има новини на турски език по БНТ, обяви на пресконференция лидерът на “Атака“ Волен Сидеров след среща с премиера Бойко Борисов.

Обратно в новината

Коментари - Правят референдум за новините на турски | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

От шест години ходя на почивка на турски курорти,което означава че нося приходи за тази държава.Винаги хода в добри хотели който не желаят да осигурят и един канал с предаване на българске.А тук в България сме допуснали новини на турски .Защо няма новини в Турция на български нали там също живеят много българи.АЗ съм за допитване до народа или каквото и де друго но час по скоро това безумие да изчезне от екрана.

...Антон Кутев. По думите му новините на турски език не пречат и са необходими за нормалното демократично развитие ... НАПРОТИВ - ПРЕЧАТ, и НАПРОТИВ - НЕ СА НЕОБХОДИМИ за нормалното демократично развитие. Ако беше така, в Англия щеше да има новини по ВВС на всички карибски местни наречия ПЛЮС на индийски и пакистански, които са около 2 милиона човека само в Лондон, да не говорим за останалата част от кралството. Или в Гремания също да има новини на турски защото там турците са между 6 и 8 милиона. Ама няма, нали ?! Ще гласувам с НЕ на новини на какъвто и друг език, освен на български. Ако ще и на английски да иска някой, пак НЕ! само БЪЛГАРСКИ!

Наистина това е проблем на хора с болни мозъци.Много сте прави това е България,офиц.език е бглгарски,но не забравяйте, че ТУРЦИТЕ са граждани на България и имат права.Какво искате 1989 година ли?Ей, съвземете се ако ги няма тях кой ще ви върши мизерната работа,значи много е трудно един обикновен селянин да слуша 10 минути новини. ЕС съюз говори за интеграция на малцинствата ,но аз мисля ,че първо трябва да се интегрират вашти мозаци. Не е важна кръвната ти група,важна култура Ти

kraino vreme e da se sprat novenite na TURSKI EZIK tva ne e turciq a e BALGARIQ ako gospodata turci nes a go razbrali molq nakoi da im obqsni na tea gospoda, koito iska novini na turski ezik da si otova v turciq da si gi slisha trabva das apotarsi otgovornost na tozi koitoe razreshil da sa izla4vat novionite dosega ne jelaem ad slushame novene na TURSKI EZIK

koi im razreshi na tea da ima novini na turski tva INSTANBUL LI E?????? ili e BG ???? stanahme za smqh na celiq svqt, novini na tureski bravo be , tea detosa mislatza turi ad si otivat v turciq da si gi slushat balgariq e darjavata na balgarite a ne an turcite

Леле Василев, ако наистина глобяваха за неграмотно изказване, ти щеше с гол задник да ходиш!!!

Не може национална телевизия да предава официална информация на език, който не е национален по конституция! Новини на турски може да има само по частни и кабелни телевизии, но не и по национален ефир! Щом ще вървим към онези, лъскавите европейски държави, да гледаме и се учим какво правят те! Нито една от тях няма подобно предаване и даже и през ум не им минава да си вкарат автогол с подобни идеи! Защото там думата на народите се чува, защото гостите там са добре дошли, но само ако говорят езика на държавата, работят и спазват необходимите законови правила и култура! За да притежаваш английско,немско или френско гражданство наред с куп условия, трябва да държиш изпит по език и култура на нацията! Камо ли да ти правят национални новини на твоя език, защото не си си направил труда да научиш официалния национален! Пак там, в тези държави, ако има недоволни ,се прави народен референдум! Да, глас народен, глас-божи! Vox populi!!!...След като ония в парламента не чуха гласът на народа повече от десетилетие, крайно време е народът български да каже на света, че тук в България има конституция, има закони, има народ!

Само едно ще кажа! просто примерче! Испания е федерална държава и освен официалния испански в Кастилия се използват и много други романски езици в провинциите...наприм каталунски в Барселона... или дори неромански езици като баскския... НО!В Конституцията на Испания се казва, че привилегия и ЗАДЪЛЖЕНИЕ на всеки испански гражданин е да знае и испански!!! И тук е така... по националния ефир се излъчва на официалния език! този, който е разбираем за всички!

Новините трябва да бъдат само на български език - официалния език на България. Обратното значи да подкрепяме идеята за българи, които не знаят български език...

За каква израз на цивилизованост ти говориш ме има в новините на турски? Кое цивилизованото тука?Че ние така тласкаме нашето население към турцизация и ги правим лоялни граждани на съседка Турция ,а не България, като градим изкуствен етнос български турци от цигани, татари, гагаузи, помаци и всякакви по народност мюсюлмани?! И ги тласкаме към по ниската културна и цивилизационна основа на чиято носител е исляма? Ш създаваме предпоставки за политическа намеса на Турция и откъсване на територии от нашите земи утре? Ти момче си в плен на американската тип демокрация. В САЩ, чийто модел ти проповядваш, не е позната европейската демокрация, там проповядват индивидуалните права, но не и колективните. Тяхното се нарича представителна демокрация и е най- ниско развития модел демокрация в света, намираща се на юношеска възраст спрямо високоразвития демократичен модела на европейците- този на реалната/истинска демокрация. В европейската демокрация, позната от 25 години основен принцип е диктатура на мнозинството над малцинството, т.е в смисъл че малцинството ползва същите права на мнозинството, но те са определени не от него, а от мнозинството. Умно момче си, но си отровено от Сорорския цианкалиен дъх у нас- на американски егоизъм- Ела на себе си! ideyazabulgaria.org

Българският език е официален, с норми и правила, глобяват водещи за езикови грешки, а сега новини на турски - че то сателитни телевизии колкото щеш - да си гледат турските национални медии - тук в България се говори на български - че те утре ще поискат в народното събрание превод на турски - или в петък Цецка Цачева да е забрадена - или да се отвори до Ал.Невски молитвен дом за мюсюлмани - никакъв референдум - тотална забрана на всички прояви на езикова агресия.

Да няма новини изобщо в тази страна! Нека има няколко държави - Родопи-Лудогорска, Пирин-македонска, Румелия, Шопско, Врачанско-Влашка и България! Харесва ли ви? Дерзайте, тъпанари!

дда направим референдум и за имената а другари

всички имаме един баща Адам от преди 20 000г. всички сме братя и то повече отколкото си мислим.генетически всички хора сме по еднакви от две шимпанзета в зоологическата

Писах мнение, но не се публикува! Ето пак: Кому и за какво пречи половин час дневно новини на турски? ПРИПОМНЕТЕ СИ ЖЕЛАНИЕТО НА НАШИЯ АПОСТОЛ НА СВОБОДАТА- ЛЕВСКИ- ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА, В КОЯТО ВСИЧКИ ДА СМЕ РАВНИ-БЪЛГРИ, ТУРЦИ, ЕВРЕИ... Не се излагайте с Референдум! Не слушяйте Волен Сидеров, а го пратете да се лекува! Иначе може да дойде ден да се закрият чуждиезиковите учебни заведения и тогава?? Ха със здраве- знанието на чужд език е богатство!!! А има ли нормален човек, колкото и образован, да не се радва на майчиния си език? Защо да не се радват българските граждани от небългарски етнос?

Писах мнение, но не се публикува! Ето пак: Кому и за какво пречи половин час дневно новини на турски? ПРИПОМНЕТЕ СИ ЖЕЛАНИЕТО НА НАШИЯ АПОСТОЛ НА СВОБОДАТА- ЛЕВСКИ- ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА, В КОЯТО ВСИЧКИ ДА СМЕ РАВНИ-БЪЛГРИ, ТУРЦИ, ЕВРЕИ... Не се излагайте с Референдум! Не слушяйте Волен Сидеров, а го пратете да се лекува! Иначе може да дойде ден да се закрият чуждиезиковите учебни заведения и тогава?? Ха със здраве- знанието на чужд език е богатство!!! А има ли нормален човек, колкото и образован, да не се радва на майчиния си език? Защо да не се радват българските граждани от небългарски етнос?

До всички на които 10-те минути за новини на турски език пречат: Защо не и референдум за забрана на турските имена и нов възродителен процес?. Акакво ще кажете към въпросите да или не да се добави и трети Гледате ли турски сериали? по останалите български телевизии?. Този референодум е маневра за отвличане на вниманието от много по-съществени проблеми, но много опасна маневра.

Да има референдум и сега му е времето!!! Всичко друго е фалш.Тоз казал, оня казал ТРЯБВА ДА ИМА РЕФЕРЕНДУМ

Браво ФАТМЕ МУРАД -така стоят нещата. Няма нужда от разделяне - има толкова много неща, за които заедно страдаме. Това е нов ход на политиците срещу нас, обекновените хора.

Лумпенизацията на политиците в България е нескончаем процес. Това е още един факт доказващ действителността ни.

Новините на турски както казаха могат да бъдат спрени наистина с административно решение , но въпросът е когато ги пуснаха , защо не започнаха да излъчват новини на арменски и на иврид? Нима тези общности са по-малко значими в България?

Новините на турски както казаха могат да бъдат спрени наистина с административно решение , но въпросът е когато ги пуснаха , защо не започнаха да излъчват новини на арменски и на иврид? Нима тези общности са по-малко значими в България?

В БЪЛГАРИЯ ИМА ДЕЙСТВАЩА КОНСТИТУЦИЯ.ТАМ ПИШЕ - ОФИЦИАЛЕН ЕЗИК -БЪЛГАРСКИ!!!!! ИЗЛЪЧВАНЕТО НА ДРУГ ЕЗИК Е НАРУШЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА.ОТСТРА НАРУШЕНИЕТО И ПРОБЛЕМА Е РЕШЕН.А КОЙТО СЕ ЧУВСТВА ТУРЧИН -ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА СИ ЛИЧНА КАРТА И ДА СИ ТЪРСИ ДРУГА РОДИНА.Т У К Е Б Ъ Л Г А Р И Я.

Едва ли бай Хасан от съседната паланка ни е най-големия проблем. Турците у нас са родени тук, те са наследен факт, не са пришълци като в западна европа. Това значи, че спрямо тях няма логическа обосновка за такива мерки. Може и някого да го дразнят въпросните новини, но те са дреболия и израз на цивилизованост. Освен това въпросните си плащат данъците тук, така, че имат право на предавания по телевизията. Статистически е доказано, че раждаемостта при тях не е много по-висока от нашата, т.е. тези хора НЕ СА ЗАПЛАХА ! Освен това повечето са едни трудолюбиви хорица които не създават проблеми. За много по-важни неща не е имало референдум, сега с това ако ще показват колко са демократични мерси. Правете разлика между нормалните турци-български граждани и криминалните прояви на представители от който и да е етнос. Обърнете внимание, че не е имало референдум за ЕС, за НАТО или за договора от Лисабон,нито за какъвто и да е значим проблем. Подобен референдум ще е лош вкус, ще предизвика етническо противопоставяне и евентуално ще влоши отношенията ни с Турция, САЩ и големи части от Европа. В ситуация на икономическа криза, пък и без нея, това е глупаво, безсмислено и опасно.

Защо ви е референдум? Резулта са ясни,само пари да се харчат и Болен да си кичи китката.Бойко да ги спре тези новини.Всичката власт я има в ръцете си.Чака ни люта и гладна зима.Кредитите чукат ли ,чукат,банките плашат...Какви новини,какви турци,бе хора!

От Болен Сидеров Парламентарната група на Атака е внесла в Народното събрание необходимите 48 депутатски подписа за искане за референдум за новините на турски език в националния ефир... и Може да се смята че подписите са събрани, добави Волен Сидеров. Внесени ли са, или още не са събрани? Ах, тези лидери, направо ударихте в десятката с този избор на най-големите лъжци и тарикати за управляващи България. Тези нови започна без референдум и без референдум трябва да ги махнете от националния ефир. Ако бяхте държавници на място, най-лесно беше да го докажете и с един рейтинг за гледаемост от турското население, например. А, този референдум сигурно няма да се проведе защото сега сме в криза и не му е сега времето.

Без референдум се появиха тези новини в К1 - БЕЗ РЕФЕРЕНДУМ ДА ГИ МАХНАТ. Хайде да го видим бат ви Бойко сега, няма какво и сега да се забърсва този път с ... нас българите. Референдум, при целия му рев за нямане на пари? Вместо за новините на турски, що не вземе да направи един референдум за затворник-а(-иците) на Обама, за 240-те депутати, за крадливата приватизация, за участието ни с жива сила и мноооого държавни пари в Афганистан, ... селско стопанство, здравеопазване, образование ... Този ни премиер ще се окаже по-елементарен и от бай Тодор Живков.

Не чухме Бойко да поиска ефективна присъда за онзи депутатин, който уби човек на пътя и който е негов съпартиец от бнд ? Защо ли ? Вместо това ще ни отклоняват вниманието с референдум, за който ДАНЪКОПЛАТЕЦЪТ трябва да извади 15 млн от джоба си ... По - добре си махайте новините и на турски, и на български език, защото по тях освен да дезинформирате и манипулирате аудоторията, друго не правите ! И без това не искате референдум за това дали у нас има мафия и дали мафията ни управлява и най - вече трябва ли политици, които са свързани с мафията да са в парламента и министерствата ... Прекалено много медиите хвалеха един изкуствено създаден герой, който се оказа, че не бил никакъв батман ...

За НАТО и ЕС референдум нямаше , но трябваше да има.Сърдете се на тогавашните управляващи - ако сте гласували за тях. И тези новини на турски дето никой не гледа струват доста парички на БГ данъкоплатеца - доста повече от 1 референдум. И не само това , но и пораждат етническо напрежение и омраза към турците.

Тия, дето са готови да дадат сега 15 млн за един никому ненужен референдум, а нямаха пари за Коледни добавки на пенсионерите, са не смешни, ами направо ЖАЛКИ ! Държавата ни се управлява от мафията ! Да бяха минали един тест за лоялност през полиграфа, за да видим дали ръцете и съвестта им са чисти !? Да ни е честита мафията, която ни управлява през последните 20 г. и която ни баламосва, че живеем в условия на истинска демокрация !

В нашата България не ще бъде така, както е сега в Турско. В нея всички народи ще живеят под едни чисти и свети закони... и за турчина, и за евреина и пр., каквито и да са, за всички еднакво ще е... Така ще е в наша България. Ние не гоним турския народ, ни[то] вярата му, а - царя и неговите закони, с една дума, турското правителство, което варварски владее не само нас, но и сами[те] тур[ци]. В Българско не ще има цар, а народно управление и всекиму своето. Всеки ще си служи по вярата и законно ще се съди както българинът, така и турчинът. Свобода и чиста република. Братст всекиму,без да гледаме вяра и народност казал го Левски-не аз......а вие го осмислете

Българските новините на турски език, предназначени за български граждани и излъчавщи се по БНТ могат спокойно да се спрат и с административно решение. Нищо не пречи на сегашното правителство да вземе политическо решение и да нареди този административен акт. Нека го направи, кой им пречи. Да не би с референдум да са ги пуснали. Преди нямаше новини, може пак да няма, ще се преживее щом сме подредили всичко та само отва ни е кусура. Без това тези новини са 3-5 мин., никой не ги гледа, а и нищо не казват на никого. Референдум, тежка дума, народът, Бойко, Волен ... звучи много пресилено, не мислите ли?

Господа, не упреквам много от пишещите тук, че са за или против новини на чужд език. Моля ги да забележат, че пишат за ОФИЦИАЛЕН език вместо за СЛУЖЕБЕН език, за НАЦИЯ вместо за НАРОДНОСТ, за НАЦИОНАЛНА вместо за ДЪРЖАВНА телевизия, за НАЦИОНАЛНА държава, имат мнение за решаване на НАЦИОНАЛЕН въпрос вместо за ДЪРЖАВЕН, и с РЕФЕРЕНДУМ вместо с ДОПИТВАНЕ, позовават се на нашата и чужди КОНСТИТУЦИИ вместо на ДЪРЖАВНИ УРЕДБИ. За съжаление, чуждоезичната гавра с българския език е изопачила не само речника ни, но и понятията ни - мисленето ни. Явлението на наричане на родолюбието патриотизъм, а него пък - национализъм, доведе до масова заблуда и вражда - желани от управляващите народа ни чрез държавата им. Замяната на мироглед с идеология, на въпрос и задача с проблем доведе и до неразбиране и на собственото ни мислене. Допитване до народа по важните за него и държавата въпроси е важно и необходимо за него, но трябва ли то да е ръководено от тези, които ни лъжат и отъпяват непрестанно, от десетки години? Не на български ни говори тяхната държава, отнета от нас - българите, и не по-български ни принуждава да решаваме въпросите на тяхната власт - не за да си измият ръцете, а да им мием сурата и да ги обслужваме и в това. Господа, под тяхно ръководство този референдум ще ни е вреден. Търтей мед няма.

Стига рева, направете си ОТДЕЛЕН турски телевизионен канал в БГ и си го гледайте колкото искате. Никой не е против това.

Вижте какво казва един от великите везири на Османската империя Мидхат паша за мюсюлманското население по българските земи. В своята статия Турция: Минало, настояще, бъдеще, публикувана във френското списание Научен преглед за Франция и чужбина, No 49, 1878 г., с. 1152, той казва: Първо трябва да се има предвид, че между българите, към които се проявява толкова жив интерес, има повече от един милион мюсюлмани. В това число не влизат нито татарите, нито черкезите. Тези мюсюлмани не са дошли от Азия, за да се установят в България, както се вярва повсеместно: те са наследници на потурчени българи, приели исляма по време на завоеванието и след това. Те са синове на тази страна, на същия народ, излезли от същите социални слоеве. Между тях има и такива, които говорят само български.

Ела в Словакия, да гледаш новини, има и на маджарски, има и на цигански език

Някой въобще гледа ли ги тези новини? Пак ни приплакват мозъците,ББ си вдига рейтинга и Атака също имитира дейност. Зима е и няма пари-това е истинския проблем на 80% от българите.Но е по-лесно да се говори за новини, отколкото за тези неща.

И ДА ИСКАТЕ И ДА НЕ ИСКАТЕ ЩЕ ГИ ИМА НОВИНИТЕ А ГЕРБИ И АТАКА КА ТО СА В ВЛАСТА САМИ МОГАТ ДА ГО СМЕНЯТ БЕЗ РЕФЕРЕНДУМ НО НЕ МОГАТ ДА УПРАВЛЯВАТ И ХОП СМЕНЯТ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ КЪМ ЕТНИЧЕСКИ РАБОТИ ТАКА НЕ СЕ УПРАВЛЯВА БЕЗ ТУЙ КОЛОКО ДУШИ ГЛЕДАТ НОВИНИТЕ НА ТУРСКИ В ТОЗИ ЧАС СА НОВИНИТЕ НА ТУРСКИ ЕЗИК ПО ТУРСКИТИЕ ТЕЛЕВИЗИИ И ЕДВА ЛИ ИМА НЯКОЙ ДА ГИ ГЛЕДА ТАКА ЧЕ

Много ме дразнят новините на турски, затова никога не гледам канал 1.

Аз съм за това в Бълария новините да се четат на български език. Такова чудо по света няма. Това е криворазбрана толерантност. Бабите му и дядовците му са раждани до десето коляно в България, а той смята себе си за турчин. Още повече, че българските турци не съставляват 10 % от българското население. В този процент са включени и БЪЛГАРСКИТЕ мохамедани, на които не знам за какво им е да слушат новините на турски език. Те са си българи с друго вероизповедание. Да им преведат корана на български и да се приключва. Насила им смениха вярата. Сега насила ги правят турци.

А аз обожавам Веско Маринов.Аз знам Българио,аз знам, че друга няма на света...ла-ла-ла-л

Koi plashish ti s Kosovo be kelesh?! Ia si ebi putkata maina!

do tur4in-turciq e na ug v anadola! Do EZ ne sam kravopiec no mrazq nqkoi da mi kazva kvo da pravq-taka 4e bih te izpil krav4icata!!!!

Боже, колко балъци в този форум! Всеки категоричен, всеки начетен... Кълват на хвърлена гола кукичка! Майко Българийо, случила си на прост народ и дълго още бъдеш слаба! Жaлko!!!

Прочетете какво пише на личните ви карти БЪЛГАРИН ,ако се имате за големи Турци знаете къде да ходите само ,че там ви имат за гяури а?

Който има потребност от новини на турски,да си купи сателитна чиния и да си ги слуша!Сега вече техниката позволява да хващаш всякакви канали!Тези,които живеят на територията на България са българи и националната БГ телевизия им поднася новините на български!Ако турчеещите се в България искат наистина да бъдат турци,то нека захвърлят българските лични карти и да си изкарат турски паспорти!Тогава съвсем спокойно могат да се наричат турци и да се ползуват със статута на чужденци в България!Това обаче също не им дава право на претенции за новини на техния език!Така е по цял свят,защо у нас да е по различно!

Който има потребност от новини на турски,да си купи сателитна чиния и да си ги слуша!Сега вече техниката позволява да хващаш всякакви канали!Тези,които живеят на територията на България са българи и националната БГ телевизия им поднася новините на български!Ако турчеещите се в България искат наистина да бъдат турци,то нека захвърлят българските лични карти и да си изкарат турски паспорти!Тогава съвсем спокойно могат да се наричат турци и да се ползуват със статута на чужденци в България!Това обаче също не им дава право на претенции за новини на техния език!Така е по цял свят,защо у нас да е по различно!

що за порнография са тези новини? незабавно трябва да се отстранят, незабавно.

незабавно ги спирайте без референдум.

Do Nervna : i az sym imigrant w druga dyrjawa , ama kato sym naucila ezika i sym stanala podanik tuka sega da im kazwam li da pusnat nowini na bg ezik ili te stoto sa tolerantni sami ste se setqt ..?