Грешна диагноза погубила 11-годишно момиче от Видин

Фрапиращи нарушения са открити в лечението на 11-годишното момиче от Видин, което почина в линейка на път за столична болница. Това установи проверката на Изпълнителна агенция "Медицински одит".

Обратно в новината

Коментари - Грешна диагноза погубила 11-годишно момиче от Видин | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

pmdown

Че в кой МБАЛ дори на значително по-големи областни центрове има покритие 24 часа дори от основните специалности? Аз мисля, че няма никъде. И истината е точно тази, поради непрестанното орязване на бюджетите щата е свит до и под санитарния минимум, което в критични ситуации води до своите трагични последици.

Съгласен съм напълно с коментара. Липсата на пари и икономии довежда точно до такива случаи, че няма възможност за добра и навременна диагностика. Който организира работата на едно медицинско учреждение той носи отговорността. Вината не е при педиатъра или при персонала, а е липсата на специалист който правилно да рзчете рентгенографията. Има телемедицина и телерадиология и трябва само това да се организира, ако има дефицит на кадри. Така правят по света. Според мене е недопустимо голям град като видин да изпраща пациент до София защото не може да осигури адекватно интензивно лечение. Има много за коментиране изводът е един. Всички които отговарят за работата на медицинска служба трябва много да помислят как с малко пари да постигнат максимални резултати. Обаче от пусто в празно не можеш да налееш.

Бих казала, за да бъдем още по-точни демоНОкратична!

Да, това е точно така както казва "възмутен". В скоро време не само във Видин и Северозападна България, ами дори в София ще бъде трудно да се намерят лекари специалисти. И ако продължава така, и депутати и министри ще ходят вече да се лекуват в чужбина, защото тук няма да има къде. Не искам да коментирам как учили-недоучили за лекари дават устни консултации, аптекарите пък вместо да си гледат работата критикуват рецептите на лекари (уж техни колеги) и ги видоизменят по свое усмотрение, абе ... пълна анархия!

Свикнали сме да възприемаме Северозападна България като западнал край,но не само там липсват лекари-специалисти,които да поемат дежурствата.Неотдавна,в цял Бургас се оказа,че няма дежурен очен лекар!А синът ми беше с чуждо тяло в окото,попаднало там за нещастие вечерта в събота срещу неделя - беше кошмарна нощ,обикаляхме всички здравни заведения на територията на Бургас,но дори и в очното отделение на МБАЛ нямаше дежурен лекар!Слава богу,че успяхме де запазим окото на детето и след дълго лечение е добре - но не е ли абсурдно в 21 век да чукаме на дърво и де се молим,вместо поне това ,което е наша власт да го напарвим ,господа УПРАВЛЯВЯЩИ?

Аман от некадърни лекари.Преди години объркаха живота ми, съсипаха родителите ми.Боря се и до края на живота си ще се боря поради грешно поставени диагнози в резултат на които бях осакатена.Всеки трябва да отговаря за грешките си!!!!!!!

След като са толкова некадарни бьлгарските лекари и поставят грешни диагнози,защо не се внесат лекари от европейските страни.Ще направят бьлгарски агенции за внос на лекари и може да се оправят нещата.

А защо лекарите, които се чувстват компетентни и зле платени, вместо да мрънкат тук за пари, не заминат, където смятат, че ще ги оценят по-добре? Но там правилата се спазват, пък нашите това го мразят... Затова е оплакването - ако може безотговорност по български, с немска заплата.

Аз пък се надявам, да дойде време и да видя в затвора доктор за лекарските грешка......защото лекарските грешки ги знаем къде са обикновено( в гробищата) ....Бог да пази българските пациенти от такива доктори, като този, където е уморил детето!

Сега ще ни лекуват тези,които плащаха под масите за да си вземат изпита,не да научат как хора се лекуват

Аз пък се надявам, да дойде време и да видя в затвора доктор за лекарските грешка......защото лекарските грешки ги знаем къде са обикновено( в гробищата) ....Бог да пази българските пациенти от такива доктори, като този, където е уморил детето!

Бог да прости детето!На малоумниците дето пишат по такъв злостен начин по адрес на лекарите,бих припомнил как същите те седят чинно и почтително пред лекарските кабинети,когато имат нужда от помощ,а след това говорят неверни приказки!Това си е типичната българска народопсихология,за която определена вина имат последните 50 години и журналистите!

и почтително пред кабинетите, защото се страхуват, че няма да си свършите работата, а в крайна сметка става въпрос за човешки живот, страхуват се от вашата безотговорност и нечовешката система, наречена здравеопазване.

Виж сега докторче,Преди време поискаха от жена ми пари за консумативи за операция която се поема от т.нар"Здравна каса".Даже имали наглостта да и дадат фактура в която пишело "консуматив - 450 лв.Това тя го скри от мене.Аз пари под масата не давам,но тя ги даде без дори да поиска опис на това което и пробутват като консумативи.Плати си и ми каза след като излезе от болницата.Ако бях научил по рано този дето е поискал парите сега щеше да е малко по болен от преди и доста по син.Това,че пред кабинетите ви стоят овце е отделен въпрос,но едно да знаеш от мене - който ми пробва номера с дарения,избор на екип или с консумативите обикновено пада от високо.Не дай боже да седне някой да ми хитрува -правя му предложение на което не може да ми откаже.Ако искате такива пациенти като мен - моля.Призовавам всички българи които са запазили капчица достойнство да не се подават на рекета на "бялата мафия",а не да треперят за жалкия си животец който и без друго не струва пукната пара при такова здравеопазване.

Виж сега,пациентче!Във всяко стадо си има мърша,драги!Но по агресивното ти писание разбирам,че с нищо не си по-различен от мършата в бяла престилка.И как в нета всичките сте много отворенгяс,бе...я ми отправи едно предложение дето да не мога да откажа?

Тук не става много ясно кое е истина и кое - лъжа. Така че трудно мога да коментирам при такива обстоятелства. Но ако се придържам към текста на новината: Как може да преценят за една пневмония че не е "спешно състояние"??? Пневмонията изисква болнично лечение, най-вече защото антибиотиците са специални и се вливат венозно със система. Все пак се цитира представител от "Медицински одит", може ли те да лъжат или да са цитирани неправилно?

А бе хора тия в министерството не разбраха ли ,че нямаме здравеопазване на нужното ниво,слабо ние образованието,толкова командировки в чужбина така ли не разбраха тяхното образование 3 седмици практика,1 теория- това е за всички специалност като се започне от шофьора и се стигни до лекаря.А тука какво просто ужас,ученици които познавам от средните класове едва изкараха средно образование станаха лекари,фармацевти и какви ли не престижни и високо платени специалисти,тати нали плаща,няма значение да ли са квалифицирани и можещи.Така е В България,с парата напред и връзки и само връзки.Образованието ни стана вид бизнес.Трябва промяна и то в скоро време и то сериозна на всички нива.

Запознат съм със случая от мой близък, който е присъствал и не мога да повярвам колко далече от истината са нещата, които се пишат по медиите. А хем не се изненадвам, че проверяващите обвиняват лекарите в какво ли не, само и само да не си признаят, че държавата има някаква вина в случая. Детенцето е имало сериозно бъбречно заболяване и е пътувало за София за хемодиализа, защото видинската болница не разполага с необходимата апаратура. Всички други диагнози са само усложнения, причинени от бъбречното заболяване и да, на лекарите им е трябвало известно време да разберат за това бъбречно заболяване, защото не са получили тази информация от родителите, а детето не е било с поставена диагноза и личната му лекарка не се е срещала често с него, за да го картотекира и изпрати за лечение по-навреме.

Е, да, ама де такава зрелост у коментиращите тук, за да си представим, че нещата в живота не са като в "Доктор Хаус" и една вярна диагноза изисква добра информация от пациента (близките му), добър оглед, проследяване във времето и изследвания. Пък и защо да не поплюем малко със сутрешното кафе. Иначе, разбира се, жалко за едно дете, което си е отишло от този свят.

Какво искате от родителите не мога да разбера? Обикновените хора НЕ СА ДЛЪЖНИ да разбират от медицина. РАБОТА на лекарите е ДА РАЗПИТВАТ за всичко, за което се сетят ако може да има връзка със състоянието на детето - има ли други заболявания, кога е било за последно на преглед, кой му е личния лекар, какво е яло, има ли фамилни заболявания и т.н. и т.н. Лекарите не питат, после обвиняват пациентите, че не били казали. Да не говорим, че почти никой провинциален доктор не търси второ мнение от колега при съмнение за диагнозата.

Като се купуват дипломи така става. Имам колеги редовно обучение, което отиват само на изпит с пищови и го взимат или с 5 или с 6. Кога по мое време съм могъл да работя и да съм редовно обучение? Абсолютно невъзможно! Сега е егаси анархията.

В същата тази болница синът беше приет с диагноза ангина(беше на 1 годинка),а се оказа,че са му покарали четири зъбчета и от това е температурата,а те му назначиха инжекции.

Господ да ви пази от мафията в бели престилки...

Подкрепям, дете. До там опряхте!

ами те лекарите не са в бг те избягаха навън в други даржави тук са тия зажаршили с 3-

Случаят изглежда доста комплициран. Въобще не е задължително белодробният оток да се вижда на рентгеновата снимка. Това дете като че ли е направило асматичен пристъп от приложеното лечение. Доста данни и детайли са премълчани, но пък какво заглавие само "Фрапиращи нарушения"!

Франция е отворила врати за лекари, но тези, дето я карат през куп за грош, са последните, които биха могли да се пласират там. България може също да отвори врати за чужди лекари, така че тези постоянни натяквания, че лекарите щели да се махнат от тука, са просто излишни.

Ще отвори врати България - за касапи от Пакистан и Индия.

А каква е разликата между български и пакистански касапин? Предполагам, че пакистаският ще е една идея по-любезен.

Лекар съм във средния изток.Тук имам колеги индийци азиатци и т.н.Взимам 18 пъти заплатата си в Б-я.И най-изпадналите индийски и китайски доктори взимат по родните си места поне 7-8 пъти българските заплати.

хаххахахах.....баси,еи ама си ноого прост.....от три години сам там{сега сам в отпуск и сам са седмица тук]...ПОСЛЕДНАТА ЗАПЛАТА-6900,МОЖЕ ДА ДОЙДА ДА РАБОТЯ ЗА 700 ЛЕВА В НЯКОЙ ДРУГ ЖИВОТ......

Как са те взели на работа, ти си неграмотен бе, какви 6900??? Ти трябва да им плащаш, не те на тебе, направо сме се оттървали от тебе!!! Айде със здраве, пък горките ти пациенти Господ да ги пази!

Това не са натяквания...това си е много работа, а малко платена. Но ни е хубаво, като отидем на добър лекар и той ни помогне! Тогава си казваме - евала!!! Да, ама тази похвала къща не храни! Държавата е виновна, че и на добрите и на лошите лекари заплатата е една! Пред едни кабинети е пълно, пред други няма никой. Толкова е лесно да се провери кой лекар какъв е ида му се даде подобаващо заплащане! Касата, обаче е много ангажирана за собственото си благополучие!!!

Истината е, че просто не предложиш ли пари те просват на леглото и.. каквото стане. Може да си чакаш с часове, докато някой се прави на зает и си пие кафето в съседната стая. Ето от там тръгват всички "грешки"

И с пари пак е каквото стане. А тези заетите с кафето в съседната стая се изкарват с шутове.

Парите са толкова колкото са.Те не могат да станат повече след като ги няма.След като общата маса е бедна никой не може да претендира за повече.Колкото толкова.Аз не съм учил по малко от който и да било доктор и имам отговорности от които зависи живота и здравето на много хора,но се задоволявам с това което ми е отредено като заплата.И на мен ми се иска да карам добра кола и да имам хубаво жилище,но плащам дори пътните разноски до работното си място от джоба си.Има едно нещо което се нарича "дълг",а друго което се зове "морал".Тези категории са присъщи на човеците.Жалко,че други категории също присъщи на хората вземат връх и ръководят делата им,а именно - "алчност","егоизъм","злоба","завист"Докато те вземат връх ще има почернрни майки.

Точно така! Изцяло те подкрепям! Всъщност, точно тук е основният проблем, ама кой да разбере - то затова трябва да бъдат Хора!

Ма....та .... им и докторска ... лекарска .... и на цялата BG - медицина! Много некадърни-ниско образовани въпреки и дипломите които имат лекарска паплач се навъди. Предлагам:На всички по веригата отговорни за смърта на това дете да бъдат : 1. Отнети пожизнено дипломите им за висше мед. образование и да им се забрани да работят в системата на здравеопазването (даже и като санитари и хигиенисти). 2. Да бъдат подведени - осъдени и ефективно да излежат присъди за извършени предизвикани действия довеждащи смърт! 3. Да им бъде наложено наказание след остатъка от живота си (след изтърпяването на затворническото наказание) да се грижат собственоръчно за гроба на това дете до деня в който Те самите влезнат в него!

...кандидатсвай медицина,влез,завърши,специализирай,намери си работа в БГ болница и пак да пишеш....

Това е ужасно. Безкрайно ми е мъчно за случилото се. Кога най-накрай ще спре това безумство? Чакам с нетърпение да видя и чуя кой и как ще си понесе наказанието? Въпреки че, това няма да върне детето.

Апелирам да се спре със заплахите, че трябва да оставим лекарите на мира, защото ще избягат в чужбина. В България по данни от май 2012 работят 28 411 лекари и това е много повече на глава от населението , отколкото в ЕС. И май по-добре по-малко лекари, но по-човечни и по-способни!

В този случай е по-добре без лекари отколкото с лекари убийци. Да ходят да чистят кенефи в чужбина та да се научат да работят и да се държат с хората човешки. Не си мислете че с този "професионализъм" някой ще ги вземе на свястна работа в чужбина.

много си просто,моито момче,много.....

сигурен ли си в данните?.....и колко от тях работят като лекари?(не жп-та

Защо рентгенолог не е прегледал рентгеновота снимка ,педиатьра ли разчита снимката.

Много глупости пишете! Малко били парите! Когато хората нямат пари и докторите, и другите търговци нямат! От къде пари, като този, който трябва да ги даде, няма? Когато няма, няма за всички (освен за крадливите мутри)!

Хората за да имат пари да седнат и да поработят. Тогава може и да се завърти някой лекар от бяла държава в България, да създаде конкуренция. Защото конкуренцията е пътя за усъвършенстването.

Добрите доктори ИМАТ пари, дори и в България. Които нямат пари и се оплакват, не работят или не знаят достатъчно. Препоръката за повече работа я отправи към хленчещите ти колеги. Уважавам много лекарите, и си мисля, че самото съсловие трябва да има инстинкт за самосъхранение, и да изолира калпавите и корумпираните, а не да ги брани със зъби и нокти. Така се хвърля петно на ВСИЧКИ от професията.

Оставка !!! Оставка !!! Оставка и на тая пръдла, дето я назначиха наскоро !

Едно си баба знае едно си бае. Или като би казала Искра Фидосова: "Едно си Мая знае едно си лае". В мастурбаториума на БСП-то знаят само едно : "оставка" . Пръст да им покажеш и те - оставка. Среден пръст да им покажеш..... а там не знам. Може би ще се надупят да им го навреш отзад. По стар навик от преди 4 години. Когато се бяха надупи;ли на Доганя.

Съжалявам за детенцето. Дано е на по-хубаво място. Лошите новини ни заливат ежедневно и вече се питам кога ще заживеем прилично и нормално.

Фрапиращото нарушение, драги ми Тъпчо е, че не са спазени изискванията за поставяне на диагноза, като прегледът е извършен само от един фрапиращо некомпетентен или безхаберен доктор (най-вероятно и двете). Фрапиращото нарушение е, че заради доктори, които не са лекари, а просто са се хванали на някаква работа, която пък видите ли им била ниско заплатена, си отиде още едно дете. На такъв доктор моментално трябва да се отнемат лекарските права вовеки веков и да тръгва да рови по кофите, щото такова същество не само за лекарска, но и за никаква друга работа не става.

Той jftf е лекар, за това така яростно защитава колегите си, нищо,че убиват деца!

И сега нищо няма да направят на "докторите", че и заплати ще си приберат яки за това! А когато някой циганин основателно вземе ПРАВДАТА в свои ръце... всички го плюят и лежи в затвора!

Омръзна ми да повтарям тезата си за докторите-убийци. Некадърниоци и търгаши в бели престилки трепят като за световно. И наказани продължава да няма. Осъдени имам пред вид. И вкаранио в затвора. А лекарските грешки така и не излизат наяве. А докторите-убийци продължават безнаказано да трепят. Спокойни, че техните колеги няма да ги предадат. А ще ги прикрият. По стар български обичай. Не знам вече каво ли трябва да се случи за да стане ясно че така не може повече. Тия мушмуроци от лекарския съюз много приказват, но точно тук е тяхното място. Те трябва да откриват некадърни и недобросъветсни лекари. И даб ги наказват. Защото сега петното пада върху цялото лекарско съсловие. Повечето от които са отлични професионалисти, геройски работещи за никакви пари. и все още останали в България.

като вързано куче. Що не видиш,че няма специалисти в болниците, нито апаратура,нито консумативи. Лекарите са пред пенсия. И ги направиха търгаши. Питай я твоята хубавица колко пари са получили в болница в Видин?

Вариантите са 2 тия доктори или да се осъдят или да се разстрелят.

Бог да ни пази от "Лекарите"! Бедната душичка, дано е на по-добро място.

И понеже в България лекарите са малко (ама май не са чак толкова малко), и понеже парите все не им стигат, това според теб означава, че им е разрешено да са мърляви, безхаберни, пияни на работа и да убиват деца ли?

В Детското отделение във Видин работят 7 (седем!!!!!) педиатъра и 14 детски медицински сестри. Просто не ми казвайте, че никой от тях не знае разликата между пневмонията и белодробния оток! Недейте!!! Впрочем с втората част на поста на jftf съм напълно съгласен, но все пак не здравната каса и не здравното министерство карат лекарите да пишат всичко белодробно за пневмония, просто защото такава е пътеката, пък дали лечението, което е на калъп е подходящо за всеки....кой му пука! Дете е починало, не вярвам и не искам да вярвам, че има толкова безсърдечни хора, които да не могат чисто човешки да кажат : Прощавайте, сгрешихме!

Случката става по празниците и е имало само дежурен

То детето е повод, но и с възрастни има подобни случаи. Професионализмът е еднакво необходим за всеки пациент. Но поне там където става въпрос за човешки живот трябва да се премахне разхищението на средства за заплати на директорските съвети в болниците и с контрол, изпълнение и отговорност да се ангажира еднолично само главния лекар.

В Северозападна България има много лекари, впрочем само във МБАЛ във Видин работят 117 такива, от които 96 са със специалност. В отделението по Образна диагностика, където е трябвало да бъде направена рентгеновата снимка работят 3 (трима!!!!!) лекари и немалък брой рентгенови лаборанти. Не е било кой знае какъв проблем да се извикан лаборанта, за да направи снимката и рентгенолога на разположение, който да я разчете. Пък педиатъра после да си я гледа, колкото си иска. Силно се надявам да знаеш, че рентгенова снимка задължително се разчита от рентгенолог и не ги пишеш тези неща наизуст.

Първо да се постави точна диагноза не е лесна работа, може да не стане веднага защото много диагнози се припокриват симптоматично с малки разлики и искат обстойни изследвания. Така, че докторите не са виновни. Второ ако имаш и акъл и апаратура и време и всичко и не можеш да поставиш точна диагноза значи не ставаш за лекар и примерно ставаш овчар да речем. Не е задължително като си учил 6 години да работиш доктор, пълно е с неработещи завършили и учили и адвокати и инжинери, защо не и доктори. Ставаш да речем бакшиш. Това е. Ама да са те сложили там и да имаш отговорен случай на малко дете, айде да е някой 90 годишен дъртак иди дойде, ама детенце, трябва да впрегнеш цялата си мозъчна дейност и налична апаратура и да си свършиш работата, иначе оправдания нема.

Дано да станеш 90 годишен дртак и да те лекуват по начина по който ти намекваш.

Ти какво искаш да кажеш, че като сме на 90 да мрем? Ако не са такива като нас да ви помагаме за всичко в живота, ще ви е още по трудно при тази безработица и безхаберие. Поздрави на по младите и знайте от мен: Учете, учете - живота е толкова сложен, че не знаете кога какво ще ви дотрябва.