4 по Рихтер в Добруджа, еколози подозират проучване за шистов газ

Земетресение с магнитуд 4,1 по скалата на Рихтер беше усетено във Варненско и Добричко в 22.49 ч. във вторник, съобщи Средиземноморският европейски сеизмологичен център. Екозоли заподозряха като причина евентуални проучвания за шистов газ.

Обратно в новината

Коментари - 4 по Рихтер в Добруджа, еколози подозират проучване за шистов газ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

То и движенията на пластовете в нечий мозък могат да доведат до национална катастрофа.

Подземните взривове в шахта могат да предизвикат странично движение на земните пластове. Именно земетресения с магнитуд 2,1 по Рихтер в районите на сондажите във Великобритания предизвикаха налагането на мораториум върху технологията "хидрофракинг". За мен няма значение, дали руска или американска фирма ще ми събори комина. Поправката и харчовете са си мои.

да еа скапаната задунаиска губерния, която никога няма да се събуди, освен може би на оня свят... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Аман от разбирачи и еколози и хора които само се чудят как да не останат в сенките на забравата и всеки гледа да изпъкне като подклажда някакви и всякъкви теории ... !!! Простотия .

Бойко Борисов и престъпната му банда пак ни правят на маймуни! Защо има проучвания за шистов газ, ако хората са категорични, че не искат да им се трови земята! Руски или американски фирми, все там: най-големия ресурс на нашата страна са водите и земята. Вижте колко е страшно в страните, в които хората си нямат питейна вода. Престъпление е да се посяга върху природата! А, и още - българите няма да спечелят точно от този вид проекти, ще спечелят фирмите, които ще експлоатират земята ни.

Браво! Ето какво казват геолозите: link

В сайта на Български енергиен форум може да се прочете "Шистовия газ митове и реалност"

С днешна дата е предположението, че земетресението, което накара града да будува, може да е било предизвикано от подземни взривове на фирмата Русгеоком, която има постоянен сондаж в близост до село Рогозина, съобщава Агенция Блиц. Електронното издание plovdiv-online допълва, че епицентърът на земетресението е бил село Сърнина, което е на 11, 4 километра от мястото, на което Русгеоком извършват сондажните си дейности. От фирмата отказват достъп до информация, която би дала светлина върху това каква е технологията, работата и програмата, по която добива шистов газ. Единственото, което заявяват от там, гласи, че по време на работния процес не се използва хидравличен удар, а единствено конвенционални методи. Това, оказва се, не е точно така, защото от страна на Гражданска защита вече е заведено дело, целта на което е да се забрани проучването и добиването на шистов газ чрез хидравлично разбиване. Пояснението, което се дава, разкрива, че преминаването на шокова вълна, генерирана от подземен взрив в шахта, може да предизвика земетресения

Значи ти си еколог.

Съгласен съм с теб

Ако разработим находищата на шистов газ, газът ще проникне във водите. Е, тъкмо ще си сипваме бензин от чешмата вкъщи.

Ей, този добив на шистов газ бил много опасен! В българия трябва да се използват само руски технологии, защото Русия е доказала, че за нея живота на хората, опазването на природата и всичко свързано с екологията стои преди всичко( не така стоят нещата в САЩ и Европейския съюз - там не се цени живота на хората и никой не се интересува от природата, а тя се унищожава поголовно и навсякъде е пълно с боклуци). Точно попради тази причина трябва да построим и петролопровода Бургас-Александрополис, защото от него България ще получи 30 милиона за една година, а не някакви си мижави милиарди от туристи. От друга страна защо е необходимо да имаме собствен добив на газ при положение, че може да купуваме руски.

Жорко, имал си късмета,че не си се родил край Чернобил ! Не се изказвай като глупав политик !

Взимат се всички мерки за да се запазят цените на руският газ високи!За това е борбата на нашите "тесни" социалисти!

Абе, платен нещастник!Почети малко, какво се случва и после говори глупости?! Платен боклук! Боко Тиквата, Трайчо Далаверата и недоразуменето Нона Караджова са национални престъпници, които превръщат Добруджа в пустиня!! после БОКЛУЦИ като теб и тях да атикаме в сондажите, където им е мястото, кел файда! Знаеш ли, че боклуците от "Шеврон" ще отговарят в рамките на 30 000 лева максимум за всичките си свинщини!? Защо не погледнеш какво се случва и се е случило в САЩ и Еквадор? И от къде на къде Тиквата ще решава Изключително важни въпроси на своя глава?!

Какво в България, което е решено не е измислено за пари, за определен кръг хора, а обикновените граждани са ощетени? Защо смяташ, че мисли някой за народа?! Какво стана с цар Киро? Ще влезе ли в затвора с присъда? Е, сети се дали няма да добиват Шистов газ без съгласието и знанието на народа!

... само ако им позволим !?

Жорко , ако да предизвикваш земетресения проучвайки за шстов газ му викаш технически прогрес !? явно имаш сериозни пропуски в образованието си !

Не бе, това беше предизвикано от извънземните. Те са сред нас и използват заметресения да всяват паника. Имат добра маскировка, защото са подтикнали марионетното американско правителство да се прави, че проучва България за шистов газ, а всъщност инжектират отровни вещества в земята, за да си създадат екосистема, много наподобяваща на тяхната планета и да я заселят в последствие. Така че предлагам на еколозите, а и на всички, които вярват в извънземни да излязат на протест. За по-сигурно е да не се организира във Фейсбука, защото там има шпиони на извънземните, които могат да го хакнат и да провалят протеста.

Еколозите за пореден път се показаха като напълно неграмотни. В СУ трябва да я закрият тая псевдо-специалност, произвеждат само идиоти с тапии. Първо в в България ще се прилага геловата технология, второ никой още те я прилага, било то руснаци или американци и трето системата на тригерните трусове не е толкова простичка и като цяло рядко засяга системи в непосредствена близост.

Проучванията се правят от ЦРУ при пълна секретност през канализационните шахти и къртичините. Може и през дупките на лалугерите, да не видят активистите на БСП.

Тъпанар технологията е една и съща. Вземи се ограмоти и не чети само милиционерски сводки

Млък бе милиционер проз /с/ !

Братче съчуствам ти за обременяващото те милиционерско потекло но човек не може да си избира родителите. Дръж се за подобните на теб милиционерски отрочета. Те са на твойто умствено развитие и ще се чустваш като гений.

:D

Крайно време е да се проведе референдум!

Тъпанари червени, не четете ли, че фирмата е руска, а не американска. Защо ли нямаше протести от псевозащитниците на природната, когато бяха дадени концесии на руснаците, а опищяха света относно американците, които ще дупчат, без да предизвикват земетресения като руснаците.

Да бе, то при американците всичко е мед и масло, цветя и рози и екологично благоденствие. Я гледай филма "Газланд" и тогава пак говори.

Интересно, само аз ли помня как бащите на настоящите БСП кадри ми държаха две седмици на радиоактивен дъжд - че и не само бащите, дори сега в БСП има от същите хора. На никой не му пука за вашето здраве или каквото и да е - важното е пари да падат.

На нас ни пука и това, че след Чернобил нашите управници ни държаха в неведение не означава, че трябва да разрешим и на сегашните да правят същото.

Не мисля, че на някой му пука, освен на думи. Негативното мнение за добива на такъв газ не е резултат от каквито и да е факти, а от пропаганда на конкурентни фирми. Не подкрепям добива на такъв газ, а искам да се проочи това вредно ли е наистина или само от Газпром и БСП така твърдят, защото не им отърва.

Като започне и Шеврон да дупчи,правете му сметката какво следва.Боко не го боли-няма неговата къща да пада,нито той ще пие отровена вода.Не дремете,ами бъдете по активни-никой няма да ни защити живота,здравето, собствеността,ако мълчим и чакаме милост от премиер,цар и не знам си кой.Не ми пука каква е фирмата-руска,алжирска,българска-като вреди,да се маха.

Тези земетресения които зачестиха напоследък дали имат нещо общо с проучванията за ШИСТОВ ГАЗ, а, как мислите? Боко, ти си един "ботлук" както казват по нашите места.

Ти как мислиш?

"Земетресенията били зачестили напоследък...Боко, ти си боТлук" Ама голяма мисъл голямо нещо.

Ботляк също става :D

В скоро време може да проверявате със запалка дали излиза огън от чешмите :D

Това, което ме притеснява е липсата на вторични земетресения. Гледам в страницата на европейския сеизмологичен център, че освен земетресението от 4.1 не е имало други. Това говори или за доста натрупано напрежение, което все още не се е освободило, или за изкуствено причинено заметресение. Дано Господ не позволи да се случи нещо по-лошо.

това не е вярно, имаше множество вторични труса. това, че не ги съобщават, е друг въпрос. цяла нощ тресе

Американците плащат 30 милиона само да правят проучвания и България беше проглушена от възмутени природозащитници. Руснаците нищо не плащат , правят всичко каквото си решат на българска територия и за това зе разчува едва след земетръс. Всичко е ясно.

link

Коле, хубаво си дал линк, но са ти го цензурирали, понеже да не вземе някой да си прави реклама през техния ценен сайт!

Аман от глупаци по форумите. и от неграмотни политически ,,кратуни" - като ,,отмене".. в япония като ги смачка пак ли от шистовия ви газ беше?!?! неграмотни преобладават

Ти случайно да знаеш, че в Япония има земетресения през? Умнико!

*през ден!

Слушай бе глупако, ти знаеш ли какво правят тупалките? Не знаеш. Тогава ела и виж от какво идват трусовете. Че през 2009 бяха и 5-те тука и работеха. Сега пак дойдоха и труса не закъсня.

шът..тихо, не споменавайте шистов ггаз, щото ще ядосате Боко дървената кратуна и на инат ще даде разрешение!

Е, това беше попадение! :D

Има съмнения, че земетресението е резултат от неофициално сондиране за шистов газ, извършено от фирмата Русгеоком. Ако наистина това се случва, трябва да се търсят отговорните и виновни лица.

В Каварна на 5-тия етаж се усети като вибрации за 2-3 сек, не повече и се усети все едно минава тежка машина наблизо. От 9 човека го усетихме само 3-ма, така че не е било чак толкова силно.. или сградата е построена доста добре.

В Шумен същото. Тъкмо кола минаваше край нас и си казах уж кола пък разлюля къщата. Реших , че може и да е камион, а да ми се е сторило, че е лека кола по шума, защото беше за 2-3 секунди само. Определено на трети етаж се разлюля. Вранча, Македония, обратно в Румъния. Все нямат връзка и все не са от човека причинени както се казва.

Като чета какво пише из форума, та се сещам, че жена ми и като стане земетресение, пак на мене се кара. Веднъж й казах, че ми е минало времето да правя земетресения, еее, то беше, когато още не те познавах, викам. После обаче поне месец не ми приказва. Чуден месец беше ... Ама пък и какви земетресения бяха само ...

Прави ми впечатление, че земетресенията стават по пълнолуние и новолуние.

Говори се, че в близост руска компания има договор за добив на газ. Фирмата твърди, че добива конвенционален газ, но е отказала достъп до информация каква технология използва. При добив с хидравличен удар се предизвикват малки земетресения, които е напълно възможно да се разпространят километри в страни. Шабла е силно сеизмичен район. Румънската електроцентрала е сравнително близо. Не ми се мисли какво може да стане. Време е правителството да се вземе в ръце и да развали всички договори, които е сключила за добив на газ, на територията на България. Доказано е, че количествата газ на нашата територия са прекалено малко за рисковете, които поемаме. Хора, събудете се. Съсипват природата ни, продават ни за жълти стотинки и застрашават живота на хиляди хора, които живеят в тези райони.

Абсолютно съм съгласна!Нека произвеждат шистов газ на територията на СОФИЯ,нали било безопасно?Защо Б.Б е готов да прежали Североизтона България,нима тя е 2-ра категория?Мисля ИСТОРИЯТА друго казва.

Хахахах, иска ти се и всички отпадъци в София да се складират, нали :D и София да стане бунище за сметка на всички останали градове, където всички софиянци ще се прибират по родните си места и ще се греят пред камината! Познах ли? :D Е, няма как да добиват шистов газ в София, защото го няма, наличен е в Добруджа, така че сори за пропуснатите ползи, хахахах!

Съжалявам, но не съм съгласен с подобни изказвания. Няма разлика между София и Добруджа. Никой не заслужава на земята му да се правят подобни опити. Аз съм от София, но обичам Добруджа и цяла България. Имам роднини и приятели почти навсякъде. Нека не се разделяме и по този въпрос на София и провинция. Всички сме хора, а добивът на газ/ шистов газ е национален въпрос. А Борисов- на него не му пука нито за София, нито за Добруджа. Доказал го е многократно.

Ама то и туризъм в Добруджа искате да има, и земеделие да има модерно, едро при това и житница да продължи да бъде, и ветрогенератори и т.н. Още какво искате на тая малка земя не знам. Вярно , че поминък няма за хората - особено по Лудогорието и по Добруджата дето не е покрай морето ама все си мисля , че шистовия газ повече поминък ще унищожи , отколкото да създаде. Поне докато твърдо не се откажем от Белене и от транзитните газови трасета мисля, че не е наложителен шистов газ.

Управниците ни явно не са гледали филма "GasLand / Газланд (2010)" ! Ако не са го гледали да го гледат!

И откога Шеврон е руска компания? Да не са я купили руснаците, както масово пазаруват по Европа и света?

Става въпрос за фирма "Русгеоком". Шеврон не е единствената фирма, която е искала/получила разрешение за добив на газ. "Русгеоком" твърдят, че добиват конвенционален газ. Шеврон ще добива шистов газ. Хубаво е да се позаинтересувате по въпроса, защото е сериозен.

ами питам се о т д а в н а. а и си отговарям- човека е слуга на мамона, освен това е склонен да е повече лосч отколкото добър! нали сами се оглеждаме в себе си? това е! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

От както Чък Норис е в България много зачестиха земетресенията.....да си снима филма и да си ходи че може и цунами да предизвика!

Земетресението във Варна се усети много слабо. Толкова слабо, че се чудиш клати ли се нещо или не. Аз чак на сутринта разбрах за земетресението. Мислех си че аз съм разклатил леко леглото докато се въртя. На втория етаж съм. По-осезателно може да се е усетило по високите етажи. По принцип земетресенията в морето в района на Шабла се усещат доста по слабо точно защото са в морето. дори земетресението от 5-та степен преди 2 години пак не се усети силно и за щастие щетите в Камен бряг бяха малки. Ако беше на сушата ефекта щеше да е много по голям. Тогава това нещо се спомен от сеизмолозите. Днеска сутринта БТВ направиха голяма изцепка, като каза, че земетресението се било усетило, като 5, 6 степен. Няма нищо вярно.

Как може да гледаш такава подлярска телевизия и да и вярваш.

абе хора, то продължава да тресе!!! по слабо , но продължава, цяла нощ беше така сеизмолозите, моля кажете на хората какво да правят, не че искаме да има паника, но поне предупредете ужас !!

а не сме ли си с а м и виновни? вчера пак даваха тука по интер тв- "новините" за подземните тунели и опити в швеицария. абе счте се гръмнем сами-преди големия земетръс. маи нататъка отиваме, ж а л к о за дечицата ни... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

По-добре е така! Няма по-разрушително животно на планетата от човека! Рано или късно трябва да си сърбаме попарата! Да не говорим, че вече има толкова много алтернативни методи за енергия, а не се използват, защо ли? Ако се запиташ ще откриеш отговора!

+1 !

Ало медиите , ало сеизмолозите защо не пишете как е било земетресението при БЕЛЕ НЕ

Явно вече Шеврон са почнали да копаят и взривяват за шистов газ. Отсега нататък земетресенията ще са всекидневие. Англия точно затова се отказа от шистовия газ, защото предизвиква земетресения.

на варна и трябва едно по-сериозно земетръсче и всички нови сгради ще изпопадат.жалко за наивните ипотечни новодомци,които се заробиха до живот за едно апартаментче в този "проспериращ" град....

Обикновено хората, с толкова нисък коефициент на интелигентност като твоя, не могат да пишат и дори не познават буквите. Ти си голям късметлия, щом някой е успял да те научи, Но използвайки буквите, ти само демонстрираш дебилската си интелигентност. Жалко за буквите.......

Абе,цървул жалък,стой си на село и си паси овцете и козите,не ти трябва да ходиш никъде,нещастник смешен...

чшшш ей говедар,ходи да лепиш плочки,че закъсняваш с вноската по ипотеката хахахахаххаха:):):)

Абе,цървул жалък,стой си на село и си паси овцете и козите,не ти трябва да ходиш никъде,нещастник смешен...

Абе,цървул жалък,стой си на село и си паси овцете и козите,не ти трябва да ходиш никъде,нещастник смешен...

недеи така, ако тресне със сила 9 всички ще страдат разбирасч ли? когато човек е добър -страда с всички. лосчите с никого. затова са ж а л к и и то много! това е! прави добро, за да намерисч добро. а нали знаесч има ---посал-пожънал- само се о г л е д а и и виж че е така! год блесс българия! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Аз знам друго "Направи добро, изяж лайно", но карай... иначе за другото е така! :D

а това не ни ли говори че лосчите трябва поне малко да се "замислят"??? бог да пази добрите, слабите,бедните, невинните и децата. другите нали с пари и връски винаги се оправят де??? *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

в България добри,бедни,слаби,а още по-малко невиннни няма,къде спи господ,не вижда ли беззаконието на тези нещастници,които населяват тази земя,дано следващото да е 9 степен,дано не е българин наистина и раздаде справедливост и всички българи си платят за кражбите и живота на чужд гръб,който водят сега,ох дано

аз нищо не усетих - по него време бях будна - но нищо

Геофизиците дойдоха, и земетруса не закъсня

Бе, нема проблем, нека минат изборите и ще ви осигурим много по-качествено земетресение по скалата на Рихтер, това е само предизборно да ви покажем, че имаме неограничени способности и възможности, както и добри приятели на Запад и зад Океана.

Не е слабо, някой от Варна няма ли да сподели какво е почуствал?

ами никак не беше слабо аз живеа на 7-ми етаж и доста силно се усети бях се излегнала на дивана и за около 4-5 секунди се движих напред и назад с дивана абе беше си страшничко

Е аз живея на 15 етаж и нищо не усетих а вие на по долните етажи как сте се люляли незнам