Трусът, който е станал в района на Шабла, е усетен във Варна, Добрич, Каварна, а също и на територията на общините Девня, Провадия и Вълчидол, уточниха от БАН.

Епицентърът е бил на около 60 км от Варна, на 26 км от Каварна и на 17 км от Черна вода, Румъния.
Земетресението, усетено в Добруджа, е било с епицентър на 10 км дълбочина, уточниха от сеизмологичния център, предаде "Фокус".

Няма данни за пострадали и разрушения.

Земетресението се усети силно, мебелите в къщите се раздвижиха. Хората излязоха на улицата, постояха малко, после се прибраха, разказа кметът на Шабла Красимир Кръстев. Комисия ще обиколи обществените сгради в града, за да провери дали има щети от земетресението, уточни той.
В Каварна също хората, които живеят по високите етажи и са усетили най-силно продължилия 3-6 секунди трус, са излезли навън, разказа пред bTV кметът Цонко Цонев.

В района на Шабла често има трусове. Най-силният беше през август 2009 година, когато земетресението беше със сила от 5-та степен по скалата на Рихтер. Тогава бяха нанесени сериозни материални щети на много къщи, училището и църквата.

От Гражданската инициатива за забрана проучването и добива на шистов газ обаче свързаха труса в Шабла с възможни проучвания за този газ в района, предаде БНР. Оттам посочват, че сондажът на фирма "Русгеоком" се намира само на 11 км от епицентъра на труса в с. Сърнино. От фирмата обаче твърдят, че ще добиват конвенционален газ и няма да ползват хидравличен удар, който може да предизвика шокова вълна. От Гражданската инициатива настояха отново за мораториум върху технологията "хидравлично разбиване" у нас.

От правителството още не са дали разрешение за проучвания за добив на шистов газ. Неотдавна екоминистърът Нона Караджова заяви, че такова ще бъде дадено, само след като бъде направена екологична оценка. За да се направи тази оценка инвеститорът трябва да внесе работен проект за целия цикъл на проучването, което още не е направено. Американската компания "Шеврон" вече получи принципно 5-годишно разрешение от Министерски съвет, но трябва да изработи работен проект.