10 лв. на ден спряха отличничка от училище

10 лева на ден - толкова струва едно умно 14-годишно момиче от асеновградско село да продължи образованието си. Семейството й обаче е бедно и няма тези пари.

Обратно в новината

Коментари - 10 лв. на ден спряха отличничка от училище | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

общината да осигури безплатен превоз на детето. не се обръщам към разни организъции', защото знам, че е безсмислено. те и без това не подлежат на спасение. ако има малко останали пари и от благотворителни акции -пак може да послужат я за закуска, я за тетрадки, нищо не пречи и да се прави както казва Реалист от 27.11.2014 13:18. това е една прекрасна инвестиция в бъдещето. успех на всички, които са като нея.

Браво Макс !

Циганските организации получават милиони евро помощи от ЕС. Да й помогнат да ходи на училище, да й купят карта за транспорта, да й дават дневни за дните прекарани в училище - 22-23 дена. Ето това е истинска помощ от ЕС, сигурно има и други такива деца като нея ! От такива образовани циганчета има полза и България, точно това е интеграцията им ! Сега е моментът да покажат за какво ги получават тези пари, а не само те да ги прилапват и изяждат !

Зокум или Олеандър е силно токсично растение! Не пиши рецепти, някой може да изпробва и да си замине мърцина!

каде са парите по програмите за ромското малценство, кои ги открадна че сега за едно умно дете няма пари

който има възможност да помогне на момичето!

моя баща и един негов приятел дамата качени на едно колело всеки ден са минавали 10 км да идат от селото до града да се учат !

Пък кака ти нали пеша ги минаваше тЕя 10 километра (ама до края на селото, че после я караха на стоп, та понякога закъсняваше за училище! Тука май стана трибуна за тъпаци!!!!!

В една вечер на три цигански семейства откраднаха конете от яхърите. Въпреки маркировката сигурно станаха на кремвирши. Едните купиха едно млечно бяло двугодишно конче, ходят и бачкат в кооперацията. Другите купиха един мотоблок с ремарке и цяло лято работиха по строежа на къща. Третото семейство нямат тази възможност, но не отказват да свършат някоя работа, есенно време на гръб носят тубата с бензина, и резачката той реже и цепи, тя носи и нарежда. Имат по едно две деца, тези дето нямат транспорт имат едно и залягат да учи, то и има успех в учението. Така че има начин да се проверят нуждите на това дете в реално време, хване ли го шайбата в къщи няма да стане нищо различно! Някой беше писал за 7 000 лева за бащата. Все се правим на отворковци. Една операция на кръстни връзки по здравна каса са + 3200 лева консумативи, + 280 лева за шина, + ХХХ лева за рехабилитация и раздвижване, отделно мазила ....Това е безплатното и по здравна каса. А ако не е поето по здравна каса става двойно, че и повече. Не смятайте парите на хората! Иначе тук във форума знаят отношението ми към тези от милета! Но когато човек иска да излезе от лайната не си заслужава да го плюете!

Ето, сега е моментът ромските организации да покажат защо съществуват - нека подкрепят своето момиче и да оправдаят европарите, които получават и харчат най-вече за лични нужди...

Стига сте се карали за 5-10лв. Въпросът е, че в 21 век дори собствения ти баща няма право да те спира от у-ще и да те продава за булка, аман от катунарски традиции, циганите трабва да започнат да се интегрират, тука трябва да се намеси агенцията за закрила на детето. Ще продаде щерката за булка, за да купи 14г. булка на сина си, после още безработни и бебета на соц.слаби.

Журналистите са коректив на властта! Ако започнете да си вършите добре работата, първо няма да четем такива плиткоумни статии и второ покрай всяка статия някоя от многобройните служби и службици ще се размърда, ще си свърши работата и току-виж сме се оттласнали от дъното!

съжалявам но се обърни към всички, които защитават ромите, може би ще ти дадат пари, аз всеки месеце плащам за социално слаби и др. заплатата ми е бюджетна и не мога да ти отделя за гимназия, тъй като и моето дете учи, ако не ми вярваш ела заедно да разпределим парите ми, които са 488 лв. и съм с висше образование, успех

не, не е нужно да отделяте пари. никакви. нито за бедно ромче, нито за бедно турче, нито за бедно българче. само е нужно да не мразите. не е толкова трудно :-)

хубаво е да учиш. но да мисли преди да говори, че не искала да е като другите цигани. рискува отмащение.

Къде е сега Бат Сали?

Докога журналята ще съдействат на подобни "тъжби" така безотговорно! Ми направете едно интервю с кмета на това село и го питайте, защо общината не е осигурила транспорт, да видим малко и от другата страна проблема? Едно интервю с директора на някое средищно училище в района? Нали получават допълнително средства точно за подобни случаи? НЕЩО?!!!! Така ако действително има проблем, той може да се реши не само за това момиче, а и наистина хората ще се върнат към благотворителността, защото ще се помага на наистина нуждаещите се!

Лъжливи цигански истории. 27.11.2014 11:18 ( нерегистриран ) Сега братята на момичето ще съберат пари за сватбата и. Уж преди 2-3 дни отказаха даренията, ама сега са се усетили, че може да изкарат някой лев наготово на гърба на сестра си. А майката сподели, че е вече спазарена за булка и по техните обичаи не трябва да ходи никъде, че да я паят чиста, защото е спазарена като девствена. Това са цигански истории,хора не се връзвайте! Лъжат ви!

Циганска работа. Да палят каруцата и коня и да я возят на училище. Плюс това на 14 г. е сцепена от всякъде, а щом е от село-гаранция. Баща и циганин не е здравно осигурен, 5 лева данък не е платил, ама похарчил 7000 лв. нали? Я да покаже фактурите бе.

Ти декларира ли фсички доходи ???

magit@abv.bg

а ти?

ТРЯБВА ДА И СЕ ПОМОГНЕМ . ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА РЕШАВА ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ.

Ако това е вярно, образованието не може да и избяга. Родителите (майка и) трябва да говори със социалните за еднократна помощ и с директора на училището, в краен случай може да се явява като частен ученик и да не се налага да пътува всеки ден и да харчи толкова пари за пътни. Хората се оправят и в по-тежки ситуации, не реват по медиите. При добри намерения, добри хора се намират!

Не мога да си изкривя душата, браво на момичето за това, че не се е отказала и иска да се развива и че осъзнава колко погрешно живеят ромите по свой собствен избор. Няма да питам къде подяволите е държавата и защо не може да осигури 10лв. на ден за отличен ученик, защото знам къде е - точно там - подяволите.

За кое българче тая държава е осигурила по 10 лева на ден лични пари?

Наистина е добре като пишат новината и да споменат как може да помогне човек - очевидно някой е ходил до там щом има снимки, дайте повече информация, банкова сметка, нещо..

Нищо против, но има и толкова много организации, които са баш за това и могат още по-добре да й помогнат !

бедните да полyчават безплатна карта за градския транспорт, иначе си е чисто крепостничество.

Аз съм живяла на общежитие. Основно меню - филии хляб с домашна лютеница или маргарин.

какво би казало онова прасе което грухтеше"днес е хубав ден за българската демокрация" или оня глупак марксист по чието време се разграби и унищожи България ? А сега на къде бе нехранимайковци.май пак народен съд иде ,а ?

Азе Баш Ваш Бай Пешо Ракията Ви давам три кила ракия отлежала и един коч,да се продаде всичко това и парите да се дадат на детето,щом сака да учи нека учи.

Няма страшно нали народните крадци ще теглят 1 500 000 000 заем за непредвидени разходи (кражби и рушвети). Та от този милиард и половина ще им дадат на момичето. Аз иначе нямам две деца уча и няма откъде, но пък народните избранници(изедници) могат и да ги изтърват тия 10 лева между широките си пръсти.

Грешиш, 4.5 милиарда за покриване на кражбите им в КТБ ! Плюс още 8.1 милиарда догодина !!! Момичето трябва да получи помощ от държавата или от циганските организации / нали са уж за това / да може да учи в близкият град, да й се подсигури квартира в общежитие, да й купят карта за транспорта, да й дадат купони за храна в някой студентски стол.... абе има много начини да й се помогне, само да искат !

Може да бъдете сигурни , че това дете ще учи. Не всички богати хора в България са с мисленето на лигльовците от Биг Брадър.10 лева на ден са разход , който много фирми биха посрещнали с удоволствие срещу отчет с ученическия бележник в края на всеки месец. И съм сигурен че това ще стане след тази публикация. Успех , дете!

Това е капитализма и пазарната икономика, няма измъкване от гетото. В конституцията пише, че всеки има право на образование и задрвеопазване, но на пракитика само богатите могат да си го позволят. Нали някои си продават гласовете,някои гласуват за десните, а после се жалват, че няма солидарност.

Къде са ромските организации с европейските пари? Къде са защитниците на ромите? Хелзински комитети и други подобни ............

Нали е безплатно здравеопазването, в случая Цацаров да разследва как така са похарчили 7000 за операции.

ми дайте банкова сметка да помогнат хората

Това е начинът да й се помогне. Щом ДИР гарантира,че историята е истинска, значи и сметката няма да е на някой далавераджия.

изобщо не ме интересува коя и как иска да учи , мен ме интересува аз дали имам 10 лв. на ден да си купя лакерстата

На кой му пука?

Не очаквай тогава, че някой някога ще се поинтересува от теб. вИЗИРАМ И ДЕ;АТА ТИ.

Четете внимателно! 10 лева трябват за пътни!!!! Не мечтае за тях момичето, за да си пие кафенце по кафенетата! Няма късмет да живее в града, където има гимназия. А може би - точно това и е късмета! Желая на момичето щастие и сбъднати мечти! Ако повече цигани у нас разсъждават по същия начин - няма да имаме проблеми със тях. Късмет!

Хей, та това са 300 лева за пътни... то от Бургас до София с ученическо намаление излиза по-евтино...

Пътни, учебници, закуска. Ето ти десет лева на ден.

Тъй, тъй. И ти колко имаше по смятане в училище! През тези 9 месеца учебна година тези 300 лева, които ти се виждат много няма да ти стигнат за билетчета в градски транспорт! Та не ми е ясно като как ще пътуваш до София и обратно Бургас......

Защо давате само за циганите,като има много повече такива български семейства,които нямат пари за да изучават децата си?!?!? Заплатите в провинцията стигат само за сметки и храна,за отглеждане на деца не стигат,камо ли за образоването им!!!! Доходи няма,за сметка на депутатите,които си вдигнаха заплатите с по 114 лв!!!!!

Хайде стига с това цигани/ българи, а!

loyola

В Германия образованието е безплатно, в случай на добри резултати ти поемат разходите за общежитие и ти позволяват да работиш. Само трябва да научиш немски. Затова продавай покъщината и купувай билет за чужбина.

Съвсем не на шега! Обърнете се с молба към представителството на Lenovo да я издържа. Момичето е от село със същото име, а издръжката и (която ще е и реклама на фирмата), Lenovo въобще няма да я усетят.

Браво!!!! Още днес ще им напиша!!!! Благодаря за идеята!!!!

Успех! Аз им потърсих e-mail но не можах да го открия.

Момичето заслужава да учи и да си има желаната професия и сигурно ще възпита децата си на същото, но "дивидентите" на произхода и работят срещу нея. Така е и за българите у нас и на запад. В меркантилен свят плащаш за минали грехове, защото хората помнят лошото дълго, а доброто само за ден!

Момичето трябва да учи и работи. Това е единственият начин циганското население да промени бита си и живота си.

На 14 какво и къде да работи едно ромско момиче? На околовръстното??

И си прав и не си, защото твоето писане също е злобно като другите. А истината е, че циганите постоянно напомнят за себе си по всякакъв начин, все се жалват, но не се образоват и не полагат НИКАКВИ УСИЛИЯ И ТРУД за постигане на житейски цели от цивилизован характер. Представяш ли си обратната картина - ние ви крадем, лъжем, правим ви на луди, а вие работите на две места, чудите се как да вържете двата края и от парите ви отделят за нас, щото така трябва и ние сме били безпомощни създания. Представяте ли си какъв купон ще настане , щото и без това вие ставате все повече и повече. А как изчислиха че са нужни цели 10 /ДЕСЕТ/ лева на ден - винаги ми е правило впечатление, че просещите цигани искат определена сума - дай 20 стотинки, дай левче или 50 ст - хората си имат изисквания - няма ти да преценяваш колко да им дадеш - не е важно колко имаш!!!!!

Злобно? Защо всички ненавиждате истината, и нямате сили да я понесете? За здравия медът е сладък, обаче- за болния той е горчилка в устата. Така е и за вас- истината бичува, пари и боли. Съжалявам.

Да, усеща се и Вашата злоба, но и Вие май ненавиждате истината и не можете да я понесете! И във Вашият дух ще Ви кажа, че се присмяла куката на кривото дърво! Всъщност, за чия истина говорите!?... Въпросът е риторичен!

Момичето ми се видя честно, а семейството ми се видя почтено.Без значение е, че са роми. Аз имам дете на 12 год и нямам 10 лева да му дам на ден. Но на това момиче бих дала 10 лева като дарение. Толкова мога. Допадна ми, че иска да стане готвачка - чувала съм, че ромите имат много вкусни манджи, така, че тя може да внесе и нещо от тяхните традиции в професията готвач, която, междувпрочем е мого ценена и високо заплатена на запад. Ако има сметка за това момиче - моля да ми я наишете - аз и моето дете ще дарим 10 лева за нея.Похвално е. че иска да учи и обича да учи английски! БРАВО на нея! Желая й успех!!!

НЕКА ДА ПОСЛЕДВА ПРИМЕРА НА ВЕЛИКИЯТ НИКОЛАЙ ХАЙТОВ,КОЙТО БЕЗ ДА СЕ ЖАЛИ ПО ВЕСТНИЦИТЕ,В ОНЕЗИ ГЛАДНИ И МИЗЕРНИ ГОДИНИ Е ИЗЛЯЗЪЛ ОТ АСЕНОВГРАДСКОТО СЕЛО ЯВОРОВО САМО С ДРЕХИТЕ НА ГЪРБА СИ И С МЕЧТАТА ДА УЧИ. РАБОТИЛ Е КАКВО ЛИ НЕ,ЗА ДА СЕ ПРХРАНВА В АСЕНОВГРАД И ЕДНОВРЕМЕННО С ТОВЕ Е ЗАВЪРШВАЛ ДВЕ ГОДИНИ ЗА ЕДНА В ГИМНАЗИЯТА ! ЩОМ ТОЙ Е МОГЪЛ ТОГАВА,ТЯ ЗАЩО ДА НЕ МОЖЕ СЕГА?! ПОМОГНИ СИ САМ,ЗА ДА ТИ ПОМОГНЕ И ГОСПОД !!! В КЪЩАТА ЦЯЛ КАЛАБАЛЪК ОТ ХОРА-МЛАДИ, РАБОТА ВСЕ ЩЕ СЕ НАМЕРИ. МОМЧЕТАТА ДА РАБОТЯТ !

За момента аз и съпругата ми имае работа и въпреки това едвам ги докарваме 10 лева на ден на член от семейството (тричленно семейство сме с малко дете). И това е при услловие на целия доход, а като извадим данъците и таксите положението става трагично. Някой да даде съвет какво да правя?

P.S. Живея в София където разходите са по-големи.

P.S. Забрави да споменеш обаче, че и доходите са ви по-големи.

На такива деца трябва да се дава шанс и етноса в случая е без значение, защото като не искат да учат и да работят- мрънкаме, като искат- пак. Друг е въпроса, че така както се върти българския родител, за да си позволи обучението на децата си, е направо чудо на чудесата. Консумативи, облекло, належащи ремонти на школото, поне по лев- два на ден джобни, карти транспорт, да не говорим, че децата ни отдавна знаят какво е криза- дори когато нищо не е имало по магазините и селото ни храни едно време, по- имахме детство от днешните деца.

Добре де, като селото ви е хранило, защо се натискате да седите по градовете? И аз работя в град, живея в град, но всяка събота и неделя съм на село - и през лятото ми се разказва играта от бъхтене в градината, за да свържем краищата. Елате и вие при нас, поне за храната няма да се тревожите. Казвам го без грам злоба и не за назидание - стига вече с това разделение град - село. Разбрах, че Вие също не се заяждате, споделям мнение просто. Заради криворазбраната ни цивилизация сме на този хал!

Производители сме на българска маслодайна роза и на български картофи- кой каза, че не сме селяни! А тук сме заради децата- лятото бачкат на полето, ама зимата трябва и да учат- не смятате ли?

Тя пък като завърши сякаш ще има работа. 75% от висшистите в България са безработни. За какво говорим въобще....

ама си се научил да пишеш

Това доходи дава ли ми?!! И не съм ром а съм българин, при това с три висши образования.

А бе, няма ли соц.служби и полиция в тая държава, да те продадът за булка на 14г. в 21век е търговия с бели робини и въобще да не ми се обясняват циганите за тъпите си катунарски традиции, като имат бъл.гражданство и ползват екстри ще живеят по правилата.

ТАКА Е В ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ...ПОТЪПКВАНЕ НА ВСИЧКО СМИСЛЕНО

Колко от пишещите тук, имат да дадат по 10 лева, всеки ден, на децата си за училище???

МАЙ МАЛКО....

Моят е студент в отдалечен град и му давам по 8лв. на ден.Стигат му,даже си спестява като му наготвя!

Ирландия беше на път да изчезне, като България. Започнаха от образованието и се оправиха!

Ирландия получи Братската ЮЕсЕй помощ във вид на огромни инвестиции в хай-тек индустриите и затуй дръпна.

На нас и да ни дадат, ще ги сложим на депозит. 45 милиарда държавни резерви при БВП 80 милиарда - това е идиотия!

Но ирландците не ги открадна. И на нас ни даваха, и пак дават, ама ние все си краднем. Не че сме роми, де. Те от Европа и Америка не пасат трева и ни виждат голия балкански г..з, но им трябваме заради географското положение. Та на хан Аспарух да поблагодарим, иначе щяхме да сме като в Северна Корея.

разни идеали!Едни не могат да си пратят детето на училище заради 220 лв/месечно, други не могат да си получат 2-та милиона депозит от КТБ, които са им носили по 100 хил.лв лихви месечно (при 5%)...И двете страни са били сполетени от нещастия...

За идеалите съм съгласен. Иначе за 2-та милиона и прцентите сте в заблуждение 100000 е за година а не за месец:-)