Учените продължават с протестите

Учените от Българската академия на науките няма да спрат протестите си и няма да се откажат от идеята да съдят държавата в Страсбург заради орязаната бюджетна субсидия на институцията.

Обратно в новината

Коментари - Учените продължават с протестите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Науката в България е потънала в забвение и мизерия. Докато преди 10-15 години учените от България на запад ги посрещаха с "Ехааа, от България", сега ни посрещат с "Ъъъъ-ъх от България".

Отговор на тези, дето питат за "практическата" полза от науката, БАН и учените: Симеон Радев е казал "Прост народ - слаба държава". И до ден днешен - все така...

Ако са много "учени" би трябвало да знаят сами как да си изкарат хляба, а не да чакат от данаците на бедния български народ. Живеем във време на пазарна икономика и няма място за "КИБИЦИ".

За съжаление, протестите на "дейците на културата" и нАуката, са повече от жалки. Те демонстрират пълна липса на имунитет, креативност. Обсолютно овчедушие, като цяло.

Не съм чувала досега някой БАНски старец да се е пенсионирал - всичките седят на заплати докато изобщо могат да ходят до там и да седнат на някой много важен стол. А тези, които би трябвало да работят и могат все още по силата на възраст и свежест на ума да правят нещо смислено, се гърчат с много ниски заплати. Ясно е,че трябва да се развива някаква наука, но как да стане това, когато пишман-бизнесмените не внасят данъци, за спонсорство на родната наука - да не говорим! Напротив, източват ДДС кой както се сети, а после съдът ги пуска, щото доказателствата /кюлчета в банков трезор/ не доказват пряко, че точно този човек, който притежава касетката и е част от схемата, всъщност лично е точил нещо ... Пълно безумие! Неефективната комисия на Кушлев, която се състои от родата на жена му, сама си определила няколкохилядни заплати, а досега не е вкарала в бюджета дори и толкова, колкото всеки месец получава като заплати, без разходите ...

Тъй като съм прекарал повече от половината си живот в чужбина и съм изследовател по професия, не преставам да се чудя как чалгарци от Страната на Чудесата - Чалгарияq всички до един станаха "бизнесмени" и специалисти по ефективност на развойна и научно-изследователска дейност -:) А пък, са все внуци на шумкари в цървули и раб-факовци с каскети и краката им още миришат на навуща, макар и да се возят в черни СУВ-ове (SUV) ха-ха-ха...

Преди няколко години бе закрита Грузинската Академия на Науките. Сега в сградата на президиума на вече бившата академия се помещава ресторант. По проект на Световната банка, участник в проекта - Симеон Дянков, настоящ министър в България. Световната банка се отказа от такава дейност и не поднови този проект. В резултат на което С. Дянков се върна в България. И започна да прилага опита си от Грузия.

на мутри наука. То по нашите земи учен човек къща не храни, требат им още милиционери, цигани, спортисти (от тия дето носят от хубавия бял прашещец), и миски ама секакви, мокра фланелка, голо дупе и т.н. А науката какво е, ни се яде ни се пие ни се е.е. Не им требе, не им требе.

Е очевидно тия наши политици за малоумни! Само един скромен пример ще дам за непряката полза от науката и то в нашия бранш, който наистина е далеч от това. Направих си труда да проверя че БАН е организатор или съорганизатор в БГ на няколко десетки научни конференции годишно, които дават оборот на нашите кирливи курорти и то точно в слабия сезон! Аз съм сигурен че печалбата за туризма ни само от това е многократно по-голяма от мизерните отчисления на същия този туризъм правени евентуално за наука!

гениално!- значи това била ползата от бан

Всички професори от тази копания са протежета на БСП и разбирасе цоцат от държавната хранилка! ДА има там малко хора които вършат основната дейност ,но вероятно не споделят политическите пристрастия на шефа си!!

Примитивно! Сигурен съм че както е и навсякъде има всякакви политически предпочитания и това е нормално! Минаха вече над 20 години-стига с това болшевишко мислене на "всички"! На теб болшевизма ти е в главата а не около теб! Във всеки случай, учените по принцип, като типична свободна професия са най-често десен избирател. Каткто и други учили хора: лекари, инженери, програмисти, адвокати и т.н.

каквито и пари да даде държавата, учените в институтите нищо няма да получат и 1 стотинка няма да получат, ще ги ограбят парите от централно управление начело със съботинов , както и директорите на институтите. Тедзи които протестират , просто искат за себе си повече пари. като намалят субсидията , те не страдат, а си отмъщават на обикновените труженици в институтите , но ръководството на бан не иска да си развали хатъра и да получава по-малко паир и ги обера от редовите учени , колкото са останали

Ето на, да дадат една сграда от БАН за приют на кучетата и щяха да "гушнат" 50 милиона лева. Ама нале ги мързи да мислят....

Всички (с малки изключения), които само се дървят в БАН и по форумите, искам да ги питам следното: Господа учени, колко научни открития вие направихте и внедрихте в реалния живот? Колко от вашите "неимоверни" открития донесоха реален икономически ефект в дадена сфера? Колко компании реализираха на пазара ваша разработка или откритие? Смятате ли, че вашият труд е нещо по-различен от на една чистачка, щом носи само разход? Отговорете си на тези въпроси, и тогава ходете да протестирате.

Брато, не поучавай хората дали да протестират или не! Демокрация е поне на книга, така че всеки може да протестира за каквото си иска! Лично аз смятам че на клиширан безмозъчен от твоя типаж, колкото по-голямо добро направиш, толкова по-голямо зло ще излезе като краен резултат. На такива само мога да натопя главата по-надълбоко. Ако искаш, приеми го това като откритие, макар че не съм от БАН.

Да, съгласен съм, че за наука трябва да се дават пари, но трябва да има и полза от това. Ти като се мислиш за умен, я ми обясни коя фирма инвестира в нещо, което носи само загуба? Моята мисъл (която твоя плитък мозък не може да схване), е че пари трябва да се дават само на тези екипи от учени, които постигат резултати. А не на хиляди безделници, които си мислят, че правят наука.

Еднозначният отговор на тези въпроси е: "Простотията не ходи по горите, ами по хората". И Вие сте един от тези, дето го е посетила. И за съжаление Вие сте от мнозинството!

за суяление това е много ограничено изказване. всеки напредук (всеки!) в технологиите е основан на откритие, което вув времето си е нямало пряк икономически ефект. така че, буркате познанията. тези хора които пряват откритя сус финансова цел са откриватели анд не учени. учените правят наука. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Браво на учените ,че си отстояват правата и този Съботинов се оказа честен и не разпродаде бан МОЕТО мнение е че трябва да се закрият хуманитарните клонове но истинската наука трябва да се развива даже и фундаментална наука да се прави ,а не разни тъпаци да припяват на дянков че трябва да печелят от проекти то и армията не печели проекти и нее воювала години ,но я има БАН е елита на бг а не разни футболистчета и чалгарки не ги закачайте така грозно УВАЖАВАЙТЕ ГИ

Драга госпожо или господине, Как ще разберете кое е "истинска" наука (защото според вас излиза, че хуманитарните науки не са такива)? А без хуманитаристите кой според вас ще се погрижи българите да не забравят кои са и откъде са? Кой ще се противопостави на опитите за обезличаване и унищожаване на българската нация? Кой поне ще се опитва да предотврати това целокупното българско население да не "прихване" заразата на говорене в стил "бидохме" и "ходихме"? Кой би имал поне минимален шанс да направи така, че в България поне част от хората вместо да "презентират" да представят и т.н.? Т.е., кой ще се ОПИТА поне да се противопостави на обезличаването и постепенното ЗАЛИЧАВАНЕ на българите?

Как не ви е срам БАН-вие не ходите по цели седмици на работа,работите на частно-за да можете да изкарате "още" някой лев, ама искате да ви плащат повече за това, а ??? И без прогнозата за времето ще с еоправим-в 90% т случаите, прогнозата не е вярна!! Едно ново откритие не сте направили-само ревете-НАУЧЕТЕ СЕ ДА РАБОТИТЕТЕ!!!

дянков, и 5ч милиона са им много на тези тартеи! мисля че много разсаждаващи и интелигентни хора истински се надяват да не поддадеш на тези палячовци!

Фуражка ли си брато? Или си мутра без необходимост от такова прикритие?

Що за лумпен трябва да е някои за изкаже мъдрото прозрение че CNN "прави" прогнозата за времето! По същата логика можеш да си мислиш че млякото и хляба се произвеждат в магазина. От тук да си направиш и извода че на нас животновъдство и земя за селско стопанство не ни трябват и да ги подарим на някого че само трупат излишен разход.

най- болезненото и мъчително трудно нещо е да се бориш с невежи, но пък със свръхсамочувствие хора, каквито са Борисов и неговите министри. Да, тези хора имат властта, която я ползват както османските бейове и султана своя. Абсолютната власт върху безропотна рая, за каквато ни имат. Ние няма да склоним глада пред този ятаган на НЕВЕЖЕСТВОТО.

Годишен отчет 2010 на БАН. Заети щатни бройки в БАН към 31.12.2010 г. - 6 747 души. От тях: учени - 3 125 души, специалисти - 2 805 души, работници - 574 души, друг персонал - 243 души. Прав е министъра като казва, че много са разхайтени тези от БАН.

Ако с това искаш да докажеш,че БАН е с ниска ефективност,то направи сравнение с бройката на МВР - над 60 000.С тая бройка в държавата трябва да е настъпила такава сигурност,че народът масово да се разхожда след 12 без да го е страх че ще бъде ограбен или претрепан.Кражбите по домовете ще ги гледаме само на кино и по ТВ. Или според теб и твоите клоуни на учените им се слага норма-най-малко по едно откритие на месец за да получават заплата. Науката не е за чалгаджии.

абе, бан, като можете да печелите проекти, как така не сте спечелили някой проект който да ви донесе печалби? да не сте сукалчета на тая държава? знаете ли какво значи пазарна икономика? който не може да си продаде продукта, няма право да обвинява другите за това, а себе си

Пазарна икономика госпожо е когато тъпаците обясняват на умните за дупката на геврека. Ако нямаше такива хора, като работещите в БАН, все още щяхте да си разменяте едно теле за две овце/във вашият случай за три овце/!

като чуя (прочета) за "спечелване" на проект от научен институт, защо все се сещам за "помоща предлажена" от Монсанто на Някои канадци (към$ 3кк май-беше).После някакъв скандал май се вдигна доста голям. Гестаповските медии у нас хич и не му обърнаха внимание! ЗАЩО ЛИ? Та за "проучванията" от учени, дето да са благоприятни за тези дето дават парите си мисля все...

И тепърва ще има много да си мислиш! И за монсанто и за ГМО и за "експериментали" лекарства, които ще ти продават тук, и за шистовия газ, и за много други неща. Без независима национална изследователска институция, каквато БАН може да бъде но не и позволяват. Понеже който плаща той поръчва музиката. До тогава истина е това което Мутьо ти каже и това е.

Знаеш ли какви баяти подкупи трябват, за да се спечели проект, душо? И после - робите гърбят, а феодалите (тия, дето най-много пищят сега) гушат!

ЗАЩОТО ИМАТ ХУБАВИ АПЕТИТНИ ИМОТИ НА ДОБРО МЯСТО.

Учените да ги дават под наем, като са толкова тъпи и не могат сами да си заработят необходимите средства! Стига хрантутници.

Ако си мислиш, че това зависи от учените там, жестоко се лъжеш... Имаше една поговорка за тоя дето плаща и тоя дето свири...

Време е БАН да продава постиженията си. Ето как го правят в САЩ - link През 2010 г. България е регистрирала само 3 (три) европейски патента. Това ли са възможностите на БГ науката - Granted patents link

Що пускаш линкове на сайт, дето е цензуриран? Ако знаеш колко поста ми ги няма....И защо ли е неудобно това (и кому ли?) Са си спомним, кой направи дира и после чий съветник беше!

По 8-9 милиона за патент - добре звучи.

твърда заплата и наука са противоположни неща , хора четете за Никола Тесла да науката е хубаво нещо но в пазарна икономика няма твърда заплата а фондови борси акции фалити и пак възход дайте проекти изобритения,

Все пак сме последни по конкурентоспособност и технологии в ЕС. ГЕРБ ясно заявиха, че в техния мандат оставаме последни по всичко и при това положение наука не ни трябва. Мутри и наука. Велик лозунг. Науката в полза на мутрите - това никъде го няма. ГЕРБ и наука - пак не върви. ГЕРБ и икономика - да ама непазарна и основана на нашите фирми на нашите хора заръфали бюджета и държавните поръчки. За какво ни е наука - избраното последно място от нас е гарантирано и без наука.

На умиращ народец наука не му е нужна. Малкото жизнеспособни се изнасят на подскоци оттук. А на чалгаджийското стадо му стигат гангстер-премиер и погребален агент, маскиран като финансов министър.

Същото се случва и в света свободните примати.Те,също като нашето правителство,се плашат от всичко,което не разбират.Страх ги е от наука,от образование и здравеопазване. Но обичат пищови и апартаменти!

Тук май няма да стане дискуся. Това не е ли твърде показателно? Дайте някакъв линк да прочетем позцията на протестращте. Или и те вече нямат желание да обясняват и да се борят?

"Дискуся" ще стане след като закуся. Позицията е обяснявана многократно и то още от миналата година. Ама трябва да се чете, а не само да се пише първосигнално.

Дайте лнк.

Даже 90 % КИ не ви трябва за да разберете кога една грешка е техническа - демек на средството или на изпълненето и кога е правописна - сиреч на незнането... Та линк ще получа ли ? Да взема да я прочета най-сетне и аз тази позиция.

Пусто дърво неокастрено! Диктатура имало в България! Ако имаше диктатура, тази безмозъчна ПАПЛАЧ(БАН) отдавна да е анихилирана от политическото и бюджетно пространство... Къш, боклуци параноидни!!!

Дянков, ти ли си бре, муньо?

Все пак сме последни по конкурентоспособност и технологии в ЕС. ГЕРБ ясно заявиха, че в техния мандат оставаме последни по всичко и при това положение наука не ни трябва. Мутри и наука. Велик лозунг. Науката в полза на мутрите - това никъде го няма.

Не виждам защо протестират,след като са кадърни да си намерят теми върху които да работят и да ги спонсорират фирми възложителки.Примерно не им трябва учени които да защитават дисертация на тема -как влияе униформата върху съзнанието на войника,или нещо подобно беше.С такива теми и учени се докараха на това дередже

коя дисертация от БАН с подобна тема си чел, бе? Защо така нагло лъжеш. Писах по-долу, че в БАН съм си правил дипломната работа и такива сърцати интелигентни хора в други организации и фирми не съм виждал... Защо искате да ги унищожите, бе. За да властва бат ви Бойко навеки над простия народ ли, бе?

за тези дето твърдят че имат връзка с извънземните ли говориш? моля ти се....

Темата, която спомена е от наградените за специален принос дисертации по психология в САЩ. Спонсорирана е от Пентагона и беше едно от предложенията за Нобелова награда. Не виждам какво общо има това с БАН? Но и не виждам, защо десертация с такъв огромен принос и толкова високо оценена да не се прави и у нас?

Хора, които са прекалено умни, за да се занимават с политика, са наказани да бъдат управлявани от глупаци. Платон

Евала на учените. Показват, че не са феодални старчета...

Те просто са едни ортодоксални комунистчета...

По добре ортодоксален комунист отколкото син комунист - гербер, бивш царедворец, по-бивш седесар и т.н. да го не знаеш кога в същност е себе си - само кога краде май. Отнася се за почти всички т. нар. десни политици у нас - псевдодесни крадци и реакционери.

Да прави сте колеги! Ако закрием излишните и паразитни за Родината Правителство,Парламент и Президент веднага ще излезем от кризата! Те изяждат минимум 70% от БВП. А да ви кажа ли какво произвеждат?

Л---А

... и то миризливи и ги "развяват" всеки ден в парламента .... !

Най-добре е да няма министерство на финансите, то финанси няма, така че - защо ни е министерство, а още по-малко за какво ние министър-кретен, който продължава да твърди, че сме финасово стабилни, естествено - като сме на дъното, къде по-надолу?!?????

То хубаво ама кога някой ще се осмели да отсее истинските учени от нагаждачите, чиновнците, "занаятчиите" с гръмки титли??? Някой от т.нар. учЕни нямат общата култура дори на добър ученик в 10- клас. А пък други наистина са на световно нво.... Не трябва ли първо да реформираме, да стъпим на здрава почва тогава да видим какво можем да извадим от бюджета. Нали първо трябва да знаем какво лекарство ни трябва след това да решим колко пари да дадем за него. иначе току вж сме с дали парте за отрова нежели за цяр! На БАН и на Българя въобще е необходм КАТАРЗИС. Което ще рече ,че бюджета на БАН трябва да се замрази за определн период от време през който да се направи стаблна реформа, след която чак да се прецени по-голям ли, по-малък ли бюджет трябва и как е подходящо да се харчи.... А ние пак каруцата пред коня слагаме. Нищо добро няма да излезе от тази работа

Проблемът е, че по време на "катарзиса", който препоръчвате, тези свестни и висококвалифицирани учени няма да останат в България, защото колкото и странно да Ви звучи и те семейства хранят. След "катарзиса" ще имате на разположение само некадърници, които да "възстановяват" науката т.е. образованието и духовността на нацията. Горко на такава нация - възрожденците по време на турското робство знаеха за смисъла на науката и образованието за независимостта и просперитета на България, а вие сегашните българи забравихте това. Колкото и странно да Ви звучи, има неща които крепят една държава и не се поддават на пазарните ви изисквания. Но всъщност да Ви питам: откъде ще дойдат висококвалифицираните хора за нашите фирми, знаете ли, че там има "глад" за квалифицирани хора... Аз съм си правил дипломната работа в БАН и трябва да Ви кажа, че обшувах със сърцати и умни хора там, което не мога да забравя.

. През Възраждането българскят народ е имал вяра в науката и просвещенето и без грам държавна подкрепа е постигнал страхотни успехи. Притеснява ме, че ако нещата се консерврат таква каквито са те ще продължат да се влошават. Има хора с титли които са ме вкарвали в потрес с неграмотността и глупостта си. Под катарзс нямам предвид да уморят от глад всеки който не е инжнер. Нпротив. Но трябва да се направ някакво отсяване, със съответнят критерий , естествено със съгласието на останалите читави учени. Сега за мен положенето е неестествено - под общ знаменател в обществото да се ма предвид както кретеноид така и световен учен. Може би това, за което говоря не може да стане сега в тази политическа обстановка, може би сега въпроса е просто да се оцелее.... но ДОКОГА?

Подкрепям учените БАН! Направиха ги на маймуни. Не мога да разбера защо е тази атака срещу тях, явно има някакви скрити цели. Една държава, за да се развива икономически, трябва да създава нови технологии, а не да става център на call центрове. Върху това да се замисли правителството. Хеколкократно четох по форумите, очевидно т работещи в БАН, че те печелят проекти, но парите от тях отиват в Министерството на финансите. Не знам къде е истината, но на учените трябва да се осигурят поне нормални условия на работа, а не вегетиране.

Скритата цел е да станем бантустан - с прост непросветен народ. Така Борисов ще управлява колкото кумира си Живков, а ненормалника Дянков ще се прави на Менгеле в българския концлагер.

Хубаво, но проблемите не са само външни, а са и вътрешни и тъй като не можем да променим лесно или хич външната среда не е ли по-добре да се концентрираме върху вътрешният фактор? иначе от двата лагера се нтересуват толкова от наука колкото аз от стомашнте проблеми на земния червей. Най-обикновенно полтическо надцакване наблюдаваме в момента.

Така е, това е поръчката на хер Флик, с която дойде и стана министър на финансиите.

да станем? защо да станем вие сте си прост народ от доста време. Достатъчно е да се видят мненията на пишещите в плювалника на ДИР-а...

През декември 2008, когато още не бяха на власт, Дянков каза в интервю за в-к "Капитал": най-добре ще е да се затворят повечето отдели в БАН и техните сгради да се продадат. Това ще осигури приходи от около 250 млн. долара, по-голямата част от които могат да се инвестират директно във фонда. А с останалите може дори да се закупят акции на борсата, което в скоро време ще е много удачно. След това трябва да се сформират фондации, които да дават пари по проекти, а не по звена. " Като човек на бизнеса сигурно знаете, че пазарната стойност на сградите и земята на БАН са над 2 милиарда евро. А преходът показа, че пари се крадат най-лесно чрез фондации... Всъщност разбивайки инфраструктурата на науката у нас и прогонването и на малкото останали квалифицирани учени се отваря вратата на посредствеността и манипулацията вече съвсем на широко и изборни резултати като сегашните са вече осигурени в бъдеще :-)

П повод изказването за прогноза от CNN - то и на нас депутати (и министри също) не ни трябват - имаме си европейски парламент - каквото каже слушаме и ето перо за икомомии и за фонд "Наука"

Прав си приятелю, наистина поддръжката на правителство и президентство е много скъпо - да се орежат ! Тогава от съкратените разходи, дефицита на държавата сигурно ще скочи до стойности с обратен знак !