Учен предизвика сексистки скандал във физиката

Над 1600 учени порицаха в подписка италиански изследовател, заявил в ЦЕРН, че физиката е създадена и развита от мъже

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

То само физиката да беше..... 1600 джендъра треперещи да не им спрат лапачката...

Браво, най-накрая някой да каже истината... хубаво е журналистите да се ограмотят малко и да спрат да се кланят на политиците..

Не е прав човекът – не само физиката е развита от мъже, но и всички останали науки, а също и изкуствата. Има малко изключения. Такава е историческата действителност (за съжаление или не).

А това дали не е защото жените са допуснати до образование не толкова отдавна? Силно ме забавляват подобни исказвания, при условие, че все още има квоти при кандидатстване в гимназии и университети по полове, защото иначе вероятно под 10% от приетите щяха да са мъже. Щото са по-умни :-))))

Прав е човека...пред фактите и жените трябва да млъкнат(поне за малко. моля!)

Жените, ако си бяха гледали женските работи, сега Европа нямаше да е пълна с тумби мюсюлмански полу-човеци. Да ви ЕПМ и обидчивостта и джендърството, фитки загубени!

Мразя сексизма и женчовците.А и глупавите жени,които крещят "Аз съм умна". Бе въобще мразя да мразя.

бе нема к'во да ги мразиш - той Господ ги е наказал всички подобни джендерасти...

Ами измеслена е от мъжете, по ред причини. Сега и жените навлизат в нея, което не е лошо. Не можем да променим миналото, уважаеми госпойци и господжи.

В статията интересното не е това. Историята е ясна и тя не може да бъде променена. Иде реч, че въпросния неандерталец обяснява, че видиш ли, жените изначално са по-тъпи и нямат работа там. Да си стоят пред печките вкъщи.

По грозен от женския културизъм е само мъжката художествена гимнастика.

Жени, които се правят на мъже, заслужават само и единствено мъже, които се правят на жени...

Всички жени, които познавам предпочитат да работят с мъже. Всички мъже, които познавам предпочитат да работят с мъже. Трябва да все нещо, за да е така... Удоволствията са друга работа, но говорим за работа.

"А мъжете и жените не сме еднакви, това му е хубавото и така трябва да си остане" Това е. Другото е бля, бля за шум, парадност, политкоректност, джендъризъм .... и какви ли не още измислици и простотии. А професорът е обяснил на едни смотли, че принципно не стават за физици и сега какво - "Ти си лош"? Или по холивудски маниер, ха в съда да те видим колко пари имаш? (На това се нагледахме в изобилие) Е това мислене на физик ли е и ли на недоволна жена, на която някой не и уйдисал по акъла?

Да, не са еднакви. Жените са по-добрия пол :-)

stankow

"държави под влиянието на политическата коректност" Да, и за съжаление "водещи", доскоро, държави. Просто не се търпи вече !

е какво да не би да е излъгал

ако не знаете - в елитния тенис се плаща еднакво на мъжете и жените в големите турнири, макар, че мъжете са по-популярни и играят повече, Надал се разписка преди няколко месеца за това, но му набиха канчето в туитър и фейсбук....

Да, ама пък женският тенис е по-готин, щото е по-техничен, докато мъжкият е по-силов. Пък и... просто си е по-готин...

Политическата коректност е прераснала в някаква сатанинска религия. Не отиват на добре нещата.

Съласен съм, човек не може да изрази мнение без да го квалифицират като екстремист, расист, сексист и тн.

Как се е наричала жена-фармацевт през средновековието? Вещица се е наричала. Знаем и как е свършвала обикновено.

ти да не си го закъсАл с жинИти, ма?

Randall_Zwinge

Ъхъ. Одъртевам и понекогиш веки ми е трудно да им избягам, кат ма подгонят да ма таквос...

Вещица идва от българската дума "ВЕЩ" - знаещ. Веща за жена означава знаеща тайнствата на живота и даването на живот. В българското общество вещица и вещар никога не са били нарицателни лоши названия. Комунизма ги опорочи. На руски до днес по медиите се извършва "вещание" на "вести". Веста е едно от имената на римската Богиня Майка в който храм е горял непрекъснато огън (домашният огън). Не Веста на български означава младоженката до първото раждане - не опитната млада булка (госпожа). С раждането тя се превръща от Невеста във Веща в семейните тайнства и слага символа на Богородица върху Утробата си - чапразите. ВЕДА е със същия корен ...от Старобългарския език ВЕДАТИ. Все едни такива ми ти работи, Шломо.

Мълчи си. Тук е пълно само с мизогини. Ще те разпънат!

1. Какво се случи с HP при управлението на Маргарет Уитман? 2. Какво се случи с Германия при управлението на баба Меркел? 3. Какво щеше да се случи със света ако управлението беше докопала Килъри Клинтън? А замислете се малко по-дълбоко и стига простотии! Щото и в HP работят жени, и в Германия работят жени и т.н., и сега всички тези жени СТРАДАТ, заедно с мъжете, заради идиотските управленски решения на шефките си...

Са много по-добри в създаването на интриги.

КОЙ ДОКЛАДВАШЕ ДОНОСИ И ПЛЕТЕШЕ СМЪРТОНОСНИ И ПАГУБНИ ИНТРИГИ? ЖЕНИТЕ ЛИ? ИЛИ .....?????

Вярно е казал човека, тези дето са писали подписка да клепат истината, не работят по "scientific method" и явно имат проблем с правенето на анализи, което е лошо за тяхната професия.

Фактите са си факти, независимо дали се харесват. Не може само от някакви съображения да се правят на мили, да лъжат за истината. Все пак учените са търсачи на истината. Преди се твърдеше, че едва 4% от изобретенията са на жени. Срещу останалите 96% за мъже. Как сега дадоха нобелова награда за физика на 3 учени, от които една жена и споменаваха, че е едва 3-тата такава. Цитат: "Дона Стрикланд е първата жена, която получава Нобелова награда за физика от 55 години насам и едва третата, печелила отличието. Преди нея го получават Мария Кюри през 1903 г. и Мария Гьоперт Майер през 1963 г." Казано просто, жена се добира до такава награда през 63+ години. Дори тук си личи това. Като за Мария Кюри очевидно влиание оказват баща и и мъжа и, които бяха някакви математици и физици. Била е в среда, където я карат да мисли като мъж. ;) Та това са фактите. Защо е така е друг въпрос. Че може да е имало някога подтискане, че се очаква друго от жени, може да е вярно, но не е само то. Жените просто мислят различно, макар и в училище да ги карат да мислят сигурно като мъже по техническите науки.

Объркал съм периода между който взимат наградите - 60 и 55 години. Това не променя смисъла.

феминистка/борец за социална справедливост= някой, който не може да прости на Айнщайн и Шекспир за това , че са били бели мъже

1. Кога ще видим жени хамалки, мазачки, миньорки и т.н. 2. Кога жените ще се пенсионират наравно с мъжете, които живеят по кратко?

женска миньорска бригада или женски сухопътен батальон, тогава изобщо ще се замисля да пусна едно ухо за някакво равенство и братство...

аф

Джендъризмът действа с пълна сила . Скоро сигурно ще започнат да създават подписки срещу някой учен, който каже , че раждането е само за жени.

Все пак нека си припомним, че Айнщайн си преписа всичко, което откри жена му.

А останалите 100 водещибфизици? М?

Новото време е чудесно...казваш си мнението на глас и светата инквизиция те осъжда....

Има жени, които са си дали живота за физиката:)

Изключения има за всичко. Оня ден гледах документален филм за един паднал от 30тият етаж и оцелял само с одрасквания. Но това не е правилото.

Изключението, което потвърждава правилото. В случая, посредством това, че е дъщеря на баща си физик и съпруга на физик.

колкото и да се е опъвала да бъде просто жена, е нямала никакъв избор!.. :)

Да не е за химията? Питам само.... :)))))))))))

Бахти глупостите. Повечето жени нямат нищо напротив с реалностите на природата които ясно ни показват че има разлика между мъжа и жената и всеки си има ролята в живота. Нямам нищо против жени да се пробват в сфери които традиционо са били на мъжете, особено тези в интелектуалните сфери. Ако иска и може, защо не? Но да трябва всички да се кривим назад и да наричаме бялото черно, просто ей така, защото една шепа шматки (около %1) така им се иска, е просто тъпо! Всеки се изреди на обикновеният бял мъж на чийто гръб е построено всичко що се казва цивилизация и от него се очаква безропотно да работи с ръце, крака, глава и още кво ли не, за да издържа семейства и държави, да ходи да воюва и после да го обижат че бил егоист!!! Моля скъпи девойки..заповядайте на моето място...аз с удоволствие ще ходя на фризьор и маникюр и ако на кеф може и да сготвя нещо по рецепта от интернет.

Ти нещо не си наред. Разлика между мъже и жени има, не отричам, но освен професиите където се изисква физическо усилие, други няма където жените да са по неспособни от мъжете. Просто до не много отдавна на жените не се е разрешавало да учат, а ако изобщо някоя решат да я "образоват", то е било да я научат да чете, пише, да свири на пиано и на ръкоделие. За съжаление много жени все още смятат, чи техническите науки не са за тях и дори не помислят в тази насока. Да не говорим за предубеждението на мъжете към жените с такава професия, автоматично като те видят и първоначалната реякция е "ах, жена, не става, кво разбира пък тя" по условие. Аз съм инженер, работя във фирма за производтсво и разработка на интегрални схеми, жена съм. Повечето колеги, независимо от пол, разбират бегло нещо как и защо работи. Всичко се прави чрез симулации защото просто не знаят как да го изчислят, учили са, дипломирали са се някакси, но...И като сравниш мъже с жени виждаш, че няма значение пола тук, има много добри и от двата вида :). Просто да си го кажем - жените до неотдавна задачата им е била да седят в кухнята и да раждат деца, не са имали право да гласуват, да се образоват, нищо. Не е редно да се изказва някой така за нас при положение, че изобщо не сме били в равноправно отношение спрямо мъжете, никой не ни е давал тези права.

Колко да са по- способни!Колко са програмистките жени или инженери спрямо мъжете. И колко са добрите такива пак спрямо мъжете. Я се върни в училище...инженерче. Още по коментара ти си личи че нямаш представа от stats.

stats, бе не можеш да ги убедиш ти. Дори и в очите, по емпиричен път, да им го изведеш. Те си знаят. Прости им. Дотам са останали в развитието си. ;-)

От една страна физиката, както и повечето науки, действително са създадени и развити от мъже, поради простата причина, че по времето, когато това се е случвало, жените са били завряни в кухните, независимо от техните желания и способности. От друга страна мъжете и жените са различни, вкл. и мозъците им работят различно и не разбирам що за дебилна политкоректност е нужна, за да уеднаквява нещо добро, като равноправието, с нещо порочно, като еднаквостта. А мъжете и жените не сме еднакви, това му е хубавото и така трябва да си остане. Природните науки не са изключение - така е в повече области на живота. Мъжете обикновено имат по-разкрепостено мислене, което им е било необходимо едно време в лова, и което им помага да правят повече открития и изобретения. Жените, обаче, що се отнася до умствения труд, са много по-работоспособни от мъжете. Всеки, имащ лични набюдения, ще се съгласи, че жените са много по-добри от мъжете, що се отнася да решават задачи като студентки, но се справят доста по-зле, когато трябва да преценят в реална ситуация каква точно задача трябва да решат, тоест - да приложат познанията си на практика. Решат ли обаче този проблем, са по-добри от мъжете, защото могат да вършат скучна работа неуморно, докато мъжете тотално превъртат още в началото.

Жените са по-трудолюбиви, заради това са по-добре в училище. Тук става въпрос за открития и нововъведения. Мъжете са и по-агресивни, което ги прави по-добри в създаването на нови бизнеси. Голямата грешка от страна на жените е, че повдигат тези въпроси, иначе за мен е: който както се справи, няма значение, дали е жена или мъж.

Прав е професорът. Жените дори да работят повече вършат по-малко работа от мъжете.

Двойния стандарт и лицемерие на Запада веднага лъсва.Порноиндустрия не е обида , а думата е страшна обида. всичко да е пари може , но думи - не може !

Доказано е, че мозъците са различни и работят различно... Нищо лошо няма в това, че в едни области мъжкия мозък е по-подходящ от женския, както и обратното в други области. Естествено в преобладаващата съвкупност има и отклонения.

женският започва да работи във все по-погрешни области, и изобщо не си върши работата, заради която е създаден...

като цяло, мъжките мозъци са по-големи, женските по-малки, но русофилските мъжки мозъци са най-малките...

А защо няма равенство в професии като хамалин,ВиК ,боклукчия, шпакловчик,плочкаджия ,арматурист,улукаджия а всяка иска да е равна на бюро?

евро-гейовете и джендърите, и ще оправят баланса! Нали го знаеш вица? Двама педали се дърлят: - Ти си мъж! - Ти кой ще обиждаш на мъж, ма?

Защото драги, като легнеш на бюрото и ставаш началник.

Излъгал ли е?

Не е, но е казал неполит-коректна истина, което е наказуемо в новия свят от джендъри, джендърки и смецаи от между двете.

жените вместо да се стегнат и да направят някое откритие което е полезно за човечеството взели да се заяждат.....

Точилката и тигана...

от жени лесбо-негърки е създадена. И усилено от тях се развива!

Питагорея, Аристотея и Исакея Нютонова ли имаш предвид? Или Галилея Галилеева, Леонардина да' Винчовица? Микалка Фарадеева или Николина Голямата Тесла? Пък наскоро почина Стивка Хокингова...

Randall_Zwinge

Е Хипатия, например. Която заради желанието ѝ да се занимава с наука е била пребита с камъни от християните. Почти всички жени, които са имали подобни желания и способности, обществото овреме ги е отказвало от мераците им.

Реакцията срещу инакомислещите ме отвращава! Средновековен поглед върху различното. Да се надяваме, че няма да го изгорят на клада, защото е казал какво мисли.

това е изследване и данните са статистически... резултатите са в цифри, не в мисли

Ако малко рабираше от сатистика, щеше да видиш, че се сравняват две несравними събития, както казах по рано, на жените не им е разрешавано такива "своеволия" като наука по онова време, къде търсиш да намериш жени изобретателки! Я опитай да намериш жени лекарки по онова време...няма да успееш, по същата причина. Ако някой се разрови из патентите гратнати през изминалата година, бая жени ще намери. Що за късоглед комплексар трябва да е някой, за да ги говори тези неща. А всъщност май точно тва е проблемът на повечето физици, химици, биолози и т.н. мъже, гълтат си граматиката при вида на жена, особено ако се окаже и умна в допълнение към хубава...

Защо пък не съм чул една фИминисткЪ да иска смесени мачове в спорта - бокс, бягане ... нали жените са изцяло равни на мъжете във всяко едно отношение. Както мъжете не могат да раждат (въпреки опитите на Запад) или да имат същата емпатия към човека, така и жените физически са различни, забележете не неравни, а различни от мъжете! Има си дейности от зората на човечеството отредени за жени така и за мъже. Не означава, че жените не могат да ловуват или мъжете не могат да гледат деца, а че не могат да го правят по един и същ начин!

"Физиката е измислена от мъже" - исторически доказан факт, допреди 120-130г. години е било невъзможно за жена да получи нужното образование, за да се развие в тази област. "жените са по-неспособни в тази област "- е, тук вече ученият сгази лука, щото в днешните университети вече няма полова дискриминация и всяка способна жена може да се/и съответно се развива успоредно с мъжете. Да беше спрял до "физиката е измислена от мъже", щеше да е 100% коректен.

Всъщност, още един факт, матриархатът е продължил по-дълго от патриархалното човещо общество, но по времето на първия период, хората са живели в пещери...

Мъжете са по-силни и изобретателни, те са били ловците и войниците. За да се промени този факт, ще са необходими милиони години. А ако толкова искате да сте мъже, има вече операции, ама да ви кажа, не е толкова лесно да си мъж :)

И все пак, най-голямата дискриминация си остава в спорта. Крайно време е международната общност да се вземе в ръце и да ни зарадва със смесени схватки борба, бокс, вдигане на тежести, футбол, лека атлетика, въобще всички спортове... Също така да престане разделянето на шаха и да се сложи край на мита за интелектуалното превъзходство на мъжете в този спорт. Много зрелищни биха били и смесени схватки по сумо. Обаче, жените да не бъдат дискриминирани с разни трика, а да вземат участие в традиционни облекла.

Има един клип в Туба как Уилямс играе срещу мъже тенесисти и я правят на кайма

"Дискриминацията" е навсякъде, където има кирки, лопати, бордюрчета, строителна техника, кабели, тоци, железа... Долу в мините... То е много лесно да си седи в удобното кабинетче със заплатка 3500 и да квичиш за равнопраие... Що не слезете долу, да ви видим? Там що за разноправие не скумричете?

или масово женски миньорски бригади например - кой е виждал, а?

Ами, да. Мъжете само за това стават - за хамали, да разпъват кабели, да мъкнат железа...

дам вместо да си гледат работата ще гледат имат или нямат пишки

Когато започне тоя спор - за мъжете и жените в науката, първото име в защита на дамите е Мария Кюри. И това е правилно защото тя е една от малкото известни жени в науката. Нобеловата награда по физика получава заедно с мъжа си - Пиер Кюри и Анри Бекерел. Наградата и по химия е доста по-късно и е нещо като награда за "цялостно творчество". Още преди години е установено, че жените са по-добри в алгебрата, а мъжете в геометрията. Защото при жените представянето на нещата мислено е доста по-трудно. При жените няма силно развита логика, но за сметка на това има силно развита интуиция. От тук, ако дадеш на една жена и един мъж една и съща задача, с доста известни факти, мъжът ще я реши по-добре. Ако обаче задачата е с повече неизвестни, то жената се справя по-добре. Бизнеса в момента е много динамичен. Решават се задачи, които нямат много известни. Това доведе до повече жени на върха в доста компании по света. Това не е сексистко изказване. Това са факти.

Кое е защита на жените...че двама мъже и една жена вземат Нобел по физика!

Започна и... Свърши! Кюри и..... Още колко десетки, стотици....? СЛАБО ИЗКАЗВАНЕ!

Еми, така ще е при т.нар. "нов световен ред": кучетата са с предимство пред хората, "ромите" пред белите, престъпниците пред мирните граждани, извратените пред нормалните, мюсюлманите пред християните, жените пред мъжете. Лъжата става истина, а дяволът - бог. Иначе казано, новият "ред" е стария, с главата надолу.

Доста изкривено и невярно! Това изказване е израз на слабост и слабоумие!

От джендарска гледна точка, предполагам, че изглежда така, както казваш.

не само е прав а това е и нормално, забравя се, че жената ражда деца, въпреки, че вече ги правят и на стъкълца...

...недоклатен с малка таковалка решил да отмъсти на младите физиюки юе не му пускат. като жените са били в подюиннена позиция допреди има няма век какви науюни изследвания са могли да правят. Даже в университет им е било забранено да ходят в някои развити държави до средата на миналия век.

Цифри, числа, и тогава изводи. Дай да видим колко са жените във физиката сега. Да оставим миналото. Да хвърлим един поглед и на математиката.

Така е! Щом някой не хареса някоя жена или каже нещо негативно за жените, значи е обратен?! Да казваш факти не е израз на сексуална ориентация! Значи, ако искаш да е..., трябва да лъжеш?! Женска логика!

Не, ако искаш да е..., не трябва да лъжеш, а трябва да си плащаш по един или друг начин, нали говорите за съвремие и факти, те това е?! Обаче има и страшно, ама страшно много глупави мъже, и то на високи постове,. иначе нямаше да сме на това дередже. И аз работя за един такъв мухльо всички жени взети по отделно в офиса сме по -умни и всъщност ние вършим работата /иначе въпросния щеше здравата да закъса/ ама нали е връзкар .... съвремие, факти .....!!!

В техническата еволюция на човека за жената е абсолютно неразгадаем и сега дори механизма за щипката за простиране на пране,какво е измислила толкова?

Учен предизвика сексистки скандал за физиката Ма прав е човека, мъжете във физическо отношение къде,къде са по-развити от жените, като изкючим само Серина Уилямс.

Прав е 100%

Бахти, общаците откога станахте такива капацитети. :))

Поредния с малка пишка!! Като няма с какво друго да се прочуе и хайде да направим скандал с жените!

В СОДОМ И ГОМОР !!!! ТОГАВАШНАТА РАЗЮЗДАНА СОДОМИСТКО-ДЖЕНДЪРСКА ПАСМИНА Е УСЕТИЛА КАТО ПОСЛЕДЕН ДАР ОТ ДЕМИУРГА , СИЛАТА НА ИЗПЕПЕЛЯВАЩИЯТ ОГЪН, СРАВНИМ С ЯДРЕН ВЗРИВ !!! ЛОТ Е СВИДЕТЕЛЯТ !

Мария Кюри

Със сигурност е чувал, но съотношението е 1:1000. Сигурно и по зле за жените... Хората първо се доказват, после идват претенциите.

Ма тя е една единствена бре душко. И е жена на мъжa си- продължила е само делото му, без самата тя да измисли нещо ново.

A? Я пак? С 2 Нобелови награди за физика и химия

Това не променя горния факт.

Дъщеря на баща си и жена на мъжа си.

Тя не беше ли химик?