Сменят църковните свещи от парафин с по-скъпи от восък

Синодът на Българската православна църква (БПЦ) е решил парафинените свещи да се сменят с восъчни. Те обаче са около два пъти по-скъпи.

Обратно в новината

Коментари - Сменят църковните свещи от парафин с по-скъпи от восък | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Е направихте го тоя въпрос със свещите национален въпрос!

"Тапетчика", капитан дядо Никола, Пловдифския поп, дето кълне Мадоната, егаси тапанара ! Баша Бесоханова

На вяра се крепят три неща: религия, лъжа и пари. Защото ако не им вярваш просто няма да съществуват.И зад трите стоят едни и същи хора. Еднакво мислене. Не искат осъзнато човечество. А вярващо и внушаемо. Предвидимо

Защо нямат касови апарати след като извършват търговска дейност? / И тя не малка тук говорим за милиони левове/ още не е изгоряла 2-3 см и те я слагат за претопяване.

Чуждо е. Поробило е духа на българите и е докарало всички последвали физически робства вкл. комунизЪма и посткомунизма. Злокобно е. Произход от юдаизма и е братовчед с исляма.Дава лозунги но не и реални поуки. Плаща се

Не си прав. Нашето православие е много по много по свободно от другите християнски течения.

то не става въпрос за сравнения. Приницпно се гледа. Все е християнство. От гледна точка на старата (пра)бългърска мъдрост. Ти правиш ли разлика шиити или сюнити са ислямските главорези? Или дали червния кръст или червния полумесец ти помагат при бедствие - все тая. Гледаш ги принципно. А между католицизъм и праволсавие и протестанство с какво се различават няма значение. А дори да е по- свободно, не го прави свободно или още по- важното ПОЛЕЗНО за България. Какво добро, непознато за българите носи христенството? Защото България я е имало много преди христенството. И цъфтяла и просперирала. А след това?

Също така си оцелял, като българин вече 1300 години благодарение на философското дърво, което имаш в главата си.

че тя/той да не се родил преди 1300 години. А самата България е и на повече . Дай боже всекиму от добрите хора и народи такова дърво :-)

Искаш или не, ти си също християнин. Помисли, дали не си отгледан и израсъл сред християнските ценности.

Да се запасим със свещи :)

До колкото разбирам свещта е жертва пред Бога. Когато от циганките на Женския пазар си купуваме "йовтинички" свещи, каква е тази жертва? (Аз в Бога не вярвам)

Всеки има право да вярва, или да не вярва. Много невярващи в Бога в захлас вярват на политиците, които съдят не по делата, а по думите.

Да си запалят по една за Бог да прости и амин за брадатите . Преди години исках да си кръстя децата и като ме почнаха ! За снимки , за свещи , за попа ,за ритуала .......... От тогава си вярвам в каквото искам , но на църква не ходя .

Все пак вярваме и се молим на бога не на църквата

Това изказване е в синхрон с дейността на нашата църква: никаква или почти никаква благотворителност или грижа за ближния. И за какво е изобщо да палим тези свещи, като след нас минава една баба, която ги загасва и праща за преработване, така за едно и също нещо плащаме по 100 няколко пъти!

Не че нещо, но щом задаваш този въпрос, значи на първо място не знаеш смисъла на това да запалиш свещ. И после, има ли разлика дали ще остане свещта ти да изгори докрай или някой ще я вземе.

Що за глупав въпрос дали има разлика... Да! Има разлика! След като свещта е закупена и си отишъл да запалиш свещ е много грозно от страна на някакви служители в църквата да я изгасят в твое присъствие и да я приберат. Парафиновите свещи са бели, а восъчните са жълти. Изглежда до сега сме били лъгани с оцветен в жълто парафин или от сега ще си се продава бял парафин на цената на восък. Зер и боята струва пари. Восъкът е жълт и ще търся от пчелари.

Не че нещо, но ти не знаеш какво е значението да запалиш свещ! За християните неугасващият пламък на лампадата (кандило, светилник) или свещта символизира непрестанната молитва към Бога, която като християни сме призвани да постигнем. С наглото прибиране на свещите, бабките прекъсват символа на нашата постоянна молитва към Бога.

Bell

Смяната на парафиновите с восъчни е добре, защото парафиновите са много вредни за църковните стенописи и направо ги съсипват, но дано не са много по-скъпи.

Ще се ядосам и ще ви окича с касови апарати от килимявката, до под расото и тогава няма да са около 14 милиона, ами ще са точно 12 345 678 лева и 20 стотинки!

И кантар пред тоалетната с връзка към НАП!

Явно в БПЦ са назначили някакъв велик алхимик. Очаквайте скоро да обявят че и златото е бяло.

Продават се в храмовете и свещи купени от улицата по 100 бр.за лев като печалбата остава за тях.А че търгашите са в храма,е видно от следното:г-н Николай Хаджиев,директор на Националния църковно исторически музей,получава по 180лв.месечно възнаграждение за лекторска деиност към храм"Свети Георги" в квартал "Дървеница"Това е позорно като се има предвид колко голям патриот се пише по телевизионни и радио предавания от които също взима хонорар.

Колкото и голям патриот да е като отиде в магазина му искат пари.

ВИНАГИ истинските свещи с абили от восък.

Восъкът е жълт и от топлината омеква а парафина е бял и не омеква от топлото но в името на парата, какви ли не "чудеса стават"!!!

Остана ли някой неразбрал, че църквата продава материална вяра. Всеки знае какво иска Господ от нас: Добри мисли, добри думи, добри дела. Вместо свещи за 14 милиона да излекуваме 100 деца на година и Бог ще се радва. Стига сте развивали бизнеса на агентите на ДС.

Не знам кое е правилно. Но не си позволявайте да говорите неща, които са срещу казното в Библията. Там Господ казва, че бедни и болни винаги ще се намират, но Неговото Слово и мирото за Него е по-важно. Тъй че, Бог да помага на болните, но това ще става според Неговите заповеди, а не според ВАШЕТО МНЕНИЕ...

Едно време восъкът беше жълт, а парафинът - бял, но сега компетентните "журналисти" са на друго мнение.

Живея в Мюнхен и българската църква ми е твърде далеч, затова ходя в гръцка. Свещите са сложени на една масичка, така че всеки да може да си вземе, а отстрани има кутия, в която желаещите могат да пускат пари според възможностите си. В католическите църкви е по същия начин. Това с платените свещи съм го виждала само в българските църкви. Не мисля, че за общуването с Бог трябва да се плаща - цинично е някак.

И В ГРЪЦКАТА ЦЪРКВА ТИ ВИКАТ "ВУЛГАРОС ПАК ДОЙДЕ":)))

да ни коментирате как са ви викали гърците!

а грък в българска църква видяла ли си ? или на тях все им е близко ?!

Българската църква е една и не винаги е отворена, а гръцките са много. И все пак не смятам, че трябва да се оправдавам за това в каква църква съм решила да ходя. Гърците са православни християни като нас.

Всеки има право на избор. Може да влезеш в цървата, да общуваш с Господ и да не си запалиш свещ. Самото палене по смисъл не ясно на голям процент от хората. Те само знаят, че трябва да запалят...

абе то можеш да си общуваш с господ навсякъде. Дет се вика нали е навсякъде.

Търговците пак са в храма :(

ПРИ НАС ИМА YMCA ХРИСТЯНСКА АСОЦИАЦИЯ НА МЛАДИТЕ МЪЖЕ - ОФИЦИАЛНОТО ИМЕ - ИМА СТАТУТ НА БЛАГОТВОРИТЕЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ КЪМ ЕВАНГЕЛИСТКИТЕ ЦЪРКВИ И НЕ ЯЛАЩА ДАНЪЦИ ... А ВСЪЩНОСТ СИ Е СУПЕР ФИТНЕС - ПОВЕЧЕТО ЦЕНТРОВЕ ИМА БАСЕЙНИ , САУНИ , ЗАЛИ ЗА БОДИБИЛДИНГ И Т.Н .... ПЛАЩА СЕ МЕСЕЧНА ТАКСА ... ТА АКО ЦЪРКВАТА ИСКА ДА ПРОКАРВА ХРИСТИЯНСКАТА ИДЕЯ , МОЖЕ ДА ГО ПРАВИ И ПО ТОЗИ НАЧИН ..... .... А ЗА СВЕЩИТЕ - ИСТИНА Е ЧЕ ПАРАФИНА ОПУШВА - ВОСЪКА Е ПО-ДОБЪР , НО ПЪК СИГУРНО ИЩЕ ПАДНАТ ПРОДАЖБИТЕ НА СВЕЩИ - И ОЩЕ - НЕ СА ПРАВИ ТЕЗИ КОИТО КАЗВАТ ЧЕ ОТ ТОВА ЦЪРКВАТА ЩЕ ЗАБОГАТЕ - ПРИ 10 000 ПОПА, 14 МИЛИОНА ЛЕВА СА ПО 1400 ЛЕВА НА ПОП ЗА ЗАПЛАТА НА ГОДИНА ...

Ти виждал ли си поп да ти издаде касова бележка за кръщене. сватба или погребение.Много бързо ги сметна парите ама са много повече от тези които са осчетоводени.

Достатъчно ми е следното - "КЪМ ЕВАНГЕЛИСТКИТЕ ЦЪРКВИ". Няма нужда от реклама на разколи.

Поповете - да се изпратят учители в началните класове, да преподават история. Църквите - да станат музеи. Вход - 1 лев. За ученици - безплатно.

тъпак !

Свещите трябва да са безплатни ,както е например в Гърция,Румъния ,а всеки вярващ според възможностите си ще направи дарение.

Църквата поне едно неделно училище да направи към църквите си, а не да научаваме че към джамиите имало безплатни пансиони! Ще има, как няма да има, като имат мисъл за развитие и пропагандиране сред младите. А нашата църква мисли само какъв скъпоценен камък да си сложи по главите.

Значи съвсем не сте запознат/та. Много храмове има, в който така презираните отчета със собствени средства или помощ са направили такива. Колкото и да се плюе, има хора, които си вършат съвестно задълженията. Черни овци има и ще има навсякъде, но това не ни дава правото да слагаме всички под общ знаменател.

Ivan

Докато има телета да купуват свещи така ще бъде! Църквата няма нищо общо с Исус и Бог! Човек, който наистина вярва в Бог никога няма да стъпи в църква!

Т.е. "о-скъпи от восъка" или "по-скъпи, направени от восък"? Ах този правопис, ах този многозначен сложен български език ;)

Т.е. "по-скъпи от восъка" - изтрих по невнимание

Тъкмо да се направиш на интересен, па не ти се получи.....:)

Тъй като ако кажа какво мисля за заглавието, ще ме изтриете, само ще отбележа че парафитените свещи са петролен продукт които отделя сажди повече от димяща цигара. Освен това стенописите почерняват и след това трябва да се реновират. Така че това решение е повече от добро.

Ееех, разколници, алтернативници... пуста неокастрена.

Още пари за бездънните попски джобове.

Искам и аз едно постановление! Само аз да имам право, да произвеждам и да продавам чорапи примерно....

14 милиона от свещи само!? И за какво ги харчат тези пари после? .. освен за нови коли и златни часовници. Църквите се рушат и няма пари за ремонти! Църквата под Роженския манастир (там е гроба на Яне Сандански) стои няколко години в строителен вид недовършена.

ТЕ СИ ЗНАЯТ ЗА КАКВО ГИ ХАРЧАТ. Това не ти е партия, та да ги критикуваш. Каквото правят те са отговорни пред Бога. И добро да вършат и да грешат, не си ти да ги съдиш. Господ ти нарежда да ОСТАВИШ НЕЩАТА В НЕГОВИ РЪЦЕ. Ако се оправят или ако не се оправят, И В ДВАТА СЛУЧАЯ СТАВА ТАКА КАКТО ГОСПОД ГО ИСКА. Ти имаш ЕДНА ЕДИНСТВЕНА ЗДАЧА - ДА МУ СЕ МОЛИШ И ДА ПОСТИШ ПО-ЧЕСТО..

Винаги съм се питал,защо църквите не издават касови бележки ??

Защото не плащат данъци.. нито мита.. нито акцизи.. Просто е безсмислено да издават бележки!

та, затуй.

Аз ако съм ще ги съдя за монопол. Дядо Попе без конкуренция няма развитие. Има едно нещо което съм забелязъл, защо след като излезеш от църквата бързат дати огъсят свеща,това ме води на мисълта че не го правят с цел рецеклиране за намаляване на глобалното затопляне а с цел печалба.

Предлагам също на всяка свещ да сложат бандерол. Също така да ги направят като тези за рожденните дни които отново сами се запалват.

Угасят! Тоя правопис няма да го оправя.

РецИклиране!

По-скъпи свещи за нови автомобили, резиденции и златни ланци на висшия църковен клир! Забравих - и за гуляи ....

ти кой мислиш ги плаща

Това е Църквата - имоти и свещи. Да не забравите да дарите средства за следващия й офис!

православието - последното убежище на комунизма и русофилите.

Да не бъркаме Вярата и благодетелите с Църквата!

И те ли поскъпват , брей тя стана вече и в църква да не можеш да влезеш!

Как ще влезеш като на попа корема му се е заклещил на вратата!