Служители на ”Напоителни системи” загинаха в помпена станция

Двама служители на плевенския клон на "Напоителни системи" - на 29 и 51 години, са загинали при трудова злополука, съобщиха от Инспекцията по труда в Плевен.

Обратно в новината

Коментари - Служители на ”Напоителни системи” загинаха в помпена станция | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Внимание! Противогазите са безполезни! Когато се влиза в дупки се носи кислородна маска, не противогаз. Противогазът не прави кислород от нищото.

Проблемът е, че са неграмотни. И особено началниците им. Как може да влизаш в дупка без да си носиш кислород? Така мрат и техници в помещения със система за гасене на пожари с въглероден диоксид - влизат без кислородна маска, изтича въглероден диоксид и се задушават. Наскоро гледах едни техници да работят в една шахта. Имаха си мощен вентилатор, който вкарва свеж въздух.

почнаха да схващат проблема ---- тежкия въглероден двуокис метана е по-лек от въздуха и се издига нагоре и напуска дупката жалко за некомпетентните 27.07.2015 17:29 ( нерегистриран ) ако бяха компетентни щяха да знаят,че въглеродния двуокис е по-тежък от въздуха и се утаява на дъното на ями и кладенци. щяха може би да се сетят, че в природата съществуват и вентилатори

окис или двуокис

Бог да ги прости ! О , роби , роби на тоя див капитализъм

Изключително не компетентни служители се наемат от работодателите.Не клалифицирани и остарели кадри.При нас инспекторката е пенсионерка и на 62г.Мислите ли ,че адекватна на новото!

Рядко младите искат да работят, особено в големите градове. По-скоро искат да са вождове. Както в случая. Трябва да има и индианци, а младите не искат да са такива.

А ти как мислиш: -защо при соца жените се пенсионираха на 55 години, а мъжете на 60? -мислиш ли ,че над тая възраст човек може да е в крак с динамичните промени и изисквания? - на какви длъжности, и най-вече отговорни,могат да се назначават хора над тази възраст?

Що бе? Аз 1989-та бях на 78. Какво ми имаше? Е виж 9 милиона овце гледах без проблеми.

Бай Гошо, и какво му е динамичното в случая. Газът си е газ и на 29 и на 51 както се вижда. Проблемът е в мерките за безопасност и в дисциплината. Никаде не виждам 55г. жени и 60г. мъже. Дрънкаш глупости и нищо по същество.

НеСлучаен

Бай Гошо, верно дрънкаш глупости! Не бройката на годините има значение тук, а професионализма и качествата на всеки един, персонално. Наистина съжалявам за изгубилите живота си, но твърде вероятно е да са им били спестени важни обучения и инструкции по безопасност. Познавам много хора на възраст далеч над тази на загиналите, които продължават да бъдат активни- работят, пътуват, шофират, живеят пълноценен и щастлив живот, и последното, което ще си помислиш, е да ги изпратиш в пенсия. В същото време има една камара 20-30 годишни, които просто за нищо не стават- празноглави, без никакви трудови навици и без грам желание ( а и без потнциал) за професионално развитие.

Възраста не е порок, но 62-годишната инспекторка може и да е по грамотна от пожарникарите. Не казвам, че 62годишен човек не трябва да е пенсионер и да няма необходимост да работи. Но началникът на инспекцията сигурнп е неграмотен или е завършил рабфак или ПУЦ и е назначен от ГЕРБ. Блатният газ/предимно метан/ не е токсичен, а хората може да загинали от липса на кислород. В шахтата може и да се е образувал сяроводород , който е отровен. Гейберастките началници са неграмотни. Виждал съм пожарникари, които твърдят , че въглеродният диоксид е токсичен.

Ей, по бай Тошово време тия неща хич не ги пишеха по вестниците!

Ти изобщо бил ли си роден тогава?Изглежда само се правиш на интересен и пишеш някакви глупост! По бай ти Тошово време,във всяко предприятие имаше "Охрана на труда".В по-големите предприятия това си беше отделна ,платена длъжност, а в малките се заемаше по съвместителство или по нареждане на ръководството. Аз съм я изпълнявал тази длъжност по нареждане на шефа и въпреки ,че нищо не ми плащаха,като дойдеше проверка ,първо го отнасях аз!А проверките се правеха редовно-от "Охрана на труда" Профсъюзите,пожарната ,ХЕИ.За нарушенията даваха предписания и срокове за отстраняване.Актовете бяха от 50 до 250 лева-много пари за ония времена. Така,че моля пишете нещата такива,каквито са били , а "не чули-недочули,видели-недовидели"!

И аз съм бил охрана на труда и никога не съм плащал актове. Айде стига подувки ,че ще се пръснеш.

Бай Гошо,не им обяснявай!Тия тука са все всезнайковци ,като и останалите!Затова се душат по шахтите.Може ли да влезеш и да не усетиш ,че мирише на гнилоч?То едно яйце да се развали ,пък ти умирише къщата,та тука ли..

Изключително важно е да са с подписани трудови договори и с оценка на риска! Тогава не газ, ами и куршум не ги лови! Добре де, ама те са ги имали , що са умрели тогава ?!?

В строителна фирма с която работя,работниците масово си държаха каските по оградата или на ръба на изкопа. От известно време всички до един са с каски. Оказа се че новият им технически ръководител ги глобява с пет лева на всяко срещане без каска. Явно и на тия противогазите им са стояли захвърлени някъде,но е нямало кой да глобява.

Лош матрял бе барчед. не го ли глобиш - не влява в пътя.

Не, нищо подобно. Не са имали предпазни средства, защото НЯМАЛО ПАРИ......

По зле сме и от робите.Сива икономика,трудови злополуки,удължен работен ден,никакви условия на труд.Скоро няма да има кой да им работи.

Какво общо имат мъдрите ти заключения със случая?

Ти пък сега като си се заработил...мани, мани. До обяд си цапнал вече 3 бири и после що ставали злополуките.

d4

метана има специфична миризма. пропан-бутана също. при работа в газоопасна среда тия от инспекцията да са чували за противогази?? май не са. затова са умрели бачкаторите. лека им пръст!

Метана няма мирис, освен ако не му е добавен изкуствено. Вземи се ограмоти малко, жалко че ти не си паднал в тая яма, да се отърве света от един гений.

От къде ви е инфото не знам. Но миризмата се добавя умишлено. Всичко в тази държава май се прави без да се осмисли както трябва. Не са ли знаели за възможността да се е събрал отровен газ? Няма ли инструкции, които да се спазват? Май държавността се срина доста под нивото на същата през 19 век.

Не е вярно това за миризмата. Цитат от статията за метана в Уикипедия: "Той е безцветен газ, без миризма..." Същата работа е и с "брат'чедите" му пропан, бутан и другите т. нар. "алкани". Затова в газа, ползван като гориво в колите, битовите уреди за готвене и отопление и др. под. се добавя вещество-индикатор с миризма на чесън, за да се усети евентуално изтичане на газ. При естествено образувания метан обаче това го няма и е практически незабележим за сетивата.

забравили за метилмеркаптан:)))) Вони на чесън че не се трае:)

става въпрос за сероводород , малоумници

Блатен газ се казва на метана, да ти се връща квалификацията. Сероводород и от задника ти излиза като ядеш яйца, дано да не си задушил някой досега :))

Ти верно си доста неграмотен. Га успееш да напълниш открита дупка в земята с метан яла да ти лепна 50 лева на челото.

Една година на мой приятел баща му(работеше във ВиК) слиза в шахта на канализация и така умира от газ.

Файнъл Дестинейшън-ко да се прави! Ако ти е писано у дупка да се задушиш,няма как да загинеш във пътен инцидент ,да речем! Лека им пръст на хората!

29 -годишния началник от кого е назначен,коя партия?

Незнам но човекът е поел отговорност, за разлика от "парашутистите".

абе потур пенсионер ли требе да станеш у тая ебана д...ява че да станеш начакник .лека им праст на хората.

началника е виновен. първо не е трябвало да допуска да се влезе в непроверена шахта. за целта се ползва един уред - газоанализатор. за съжаление от 22 години работя по шахти и до сега съм вийдал тоя уред само 2 пъти. по време на демонстрации о. ако са имали поне бегла представа за правилата на безопасност нямало е да се стигне до 2ра смърт. най малкото тоя дето влиза да опита да спаси първия човек е трявбало да бъде вързан с въже - за да може в случай на грешка да го издърпат навън. докато хората които ни "обучават" са там само за те накарат да се подпишеш в книгата и нямат грам идея за какво точно става дума в тва техника за безопасност - ще има такива трагедии. лека им пърст. и нека да тежат на съвеста на оня дет е допуснал некомпетентен човек да ръководи...

В България има действащ правилник за такъв (и не само) вид работа. Нарича се "Правилник по безопасността на труда при работа по неелектрически системи и съоръжения - разделът е "Работа в шахти и канали". Не случайно казват, че този правилник е написан с кръв - и ако тези момчета бяха работили според него, сега нямаше да четем такава тъжна новина. А, не прочетох нещо за този, който ги е пратил там - защото точно това лице е трябвало да ги инструктира...е, ако изобщо знае как...

мине се не мине време, някои заварявал без да източи горивото от резервоара и взел та гръмнал, друг работил по ел инсталация без да спре тока, взел та се опекъл, трети пак некви други щуротии правил и се почва по форумите. Ми ся малки били заплатите, ми някои друг им бил виновен. В тая ситуация мога само да цитирам старшинката- Момци, всеки ред от тоя устав е написан с кръв.

Лошото е, че шурето и баджанака, не ги инструктират когато ги вземат на работа...

Този, който ги е пратил сигурно се е скрил в миша дупка. И както винаги става вината ще е на тези, които си заминаха много рано от този свят и оставиха семействата си. И двамата ми бяха приятели..... Почивайте в мир Емо и Влади!...

А колко много начина има да умреш...

Тези двамата са били от глупавите избиратели на ПФ или Атака. Та ако не бяга умряли от газта щяха да умрат от глупостта си в някой стълб или насрещен ТИР.

Не коментирай, когато не си подготвен и не знаеш за какво става въпрос. И двамата ми бяха приятели, бяха много отговорни и професионалисти. В шахтата е имало блатен газ и сероводород. Ако имаха необходимото оборудване това нямаше да се случи! Слезли са, защото такава ни е държавата и началниците. Престъпна немарливост от страна на шефовете им. Всички знаем как се прави инструктаж - само на книга, а предпазни средства не се осигуряват, защото все няма пари. Много тъжно и жалко за момчетата!!! Почивайте в мир Влади и Емо!!!

Метанът е по-лек от въздуха за разлика от пропан-бутан и как ще стои в шахтата?

Газът се отделя постоянно от гниенето и макар да е по-лек от въздуха, в шахтата винаги има газ, който се издига БАВНО нагоре. Какво неясно има? Шахтата ВИНАГИ е пълна с газ!

Баце, ако метана се отделяше толкова лесно и постоянно, нямаше да даваме луди пари на руснаците.

Тотално и ПРЕСТЪПНО безхаберие ! Как тук в Германия точно такива инциденти няма да станат особено пък в голяма или държавна компания/агенция !

Нито пък да падат самолети на Луфтханза.

Аматьорщина.

ДО Е СТИГА ДЕ-МАЙ ТЕ ЗАСЕГНАХ ПО ЧЕРВЕНОТО КОМУНИСТИЧЕСКО "ДОСТОЙНСТВО"?НО ВИЕ ИМАТЕ ЛИ ДОСТОЙНСТВО,ЧЕСТ И СЪВЕСТ???

Тази случка е сурова по някакъв отмъстителен начин!

Има си закони, правилници, инструкции за безопасност, едни книги в които се подписваш преди да започнеш монтаж, чете ти се инструктаж и не на последно място ЛПС!!!! ама ние нали сме си дървени философи!!!! Я да ви питам някой от вас да е видял работници на строеж с каски и предпазни колани - поне един??????? Тука вината е на началник обекта - той би трябвало да е по образован и да спазва правилата - и да не си допуска работа при опасни условия !!!!

Тъпчото с минусчето бил ли е някога на обект ???? или си е прост олиго....!!!!

КАЗУСЪТ "ОЛИГОФРЕН". КОЙ СИ ТИ. Минималната работна заплата в България от 01.07 2015 г. е 380 лв. Какви 380 лв.?! Тези пари са само на книга, след задължителните данъци и "осигуровки", реално парите в брой са 297 лв. за цял месец, с други думи под 10 лв. на ден. Даже върху тези пари има отново друг данък ДДС 20%, реално Вие имате под 8 лева на ден. Тези пари стигат само за храна на ден, за един човек. Робите не са получавали "заплата", но са получавали много повече от храна, вода, дрехи, обувки, покрив, защита и лекарства. Реално работещите в България, сега са по-долу, даже и от робите. Как се нарича "същество", което е по-долу от робите!? КОЙ СИ ТИ. Ako класическото робството беше по-евтино и по-изгодно за робовладелците (ШЕПА "хора") от икономическото такова, щеше още да съществува, нали.

Минимална заплата в България получават само циганите. За "работата", която вършат тези 380лв. са прекалено много. Щом толкова си се загрижил за циганите, плащай им от джоба си.

Глупак, иди по малките градове и селата и тогава пиши. Ото тъпунгера

Кой взема такава заплата. Ако някой работи за толкова проблема е негов. Явно не му стига капацитета.

Блатен газ... някой в коментарите пишеше, че се казва метан В училище го учехме като пръдлив газ

Тъжно е, че такива неща продължават да се случват, а пари се дават за предизборни кампании или откровено се крадат, вместо да бъдат използвани за закупуване на обезопасителни средства, за обучение и инструктиране на работниците. Това е черна пепел в кармата на всеки кмет, съветник, депутат, министър, избран след кампания, за която е похарчена огромна сума. Това са откраднатите пари от хората, това е откраднатият живот на двамата работници. Всеки, съгласил се да участва в гнусната политическа действителност, е виновен.

Блатен газ.. метан се нарича бе.

в часовете по химия учителката го наричаще пръдлив газ така съм го запомнил, обясняваше, че се получава при преяждане

Защо инцидентът се обявява толкова дни след случването си???!!!... Май някой се е опитвал ревностно да прикрие суровата действителност, да запази своя пост, своята заплата, без много-много да му пука за семействата на НЕВИННИте Жертви. Политически ли са мотивите, или пък лични? Нима има значение, след като двама души, изпълнявайки задълженията си по служба, се преселват толкова рано. Думите са излишни. само саболезнование и Мир!

Скотовете се самозатриват по най различни начини. Обикновено от глупост и простотия.

Без коментар!

Жалко за тези МЛАДИ МОМЧЕТА. (аз дори още намам деца на тяхната възраст, а те си отиват така нелепо, преселвайки се в света на Благото, на Мира) Трудова злополука, но пак е тъжно, защото са млади хора - като вашите деца и внуци. И са се преселили толкова рано. Поклон и Мир! Какво друго да каже човек, когато е толкова страшна действителността, а по телевизионния екран се показват само убийства и сурова мъст...?!

Блатният газ се нарича метан! Това е същият отровен газ, който ни го доставя Газпром, с тайната мисъл да изтрови българите и да я насели с руски азиати! Не случайно азиатите са изкупили в БГ 500 хиляди апартамента, но не живеят там и само чакат газовата атака!

Че много блата ще да имат в Русията, бре, за да доставят толкова газ да задушат цяла Европа!?

То и в пръднята се съдържа метан, но не съм чул някой да се е задушил сам.

Сам не, но с помощта на Газпром и Путин може!

казана истина - хвърлен камък. Бързо скриха коментара ми, но присъдата е една за всички. Прошка няма за нехаберието

И още нещо Много е Страшно, когато се преселват млади хора толкова рано при предците си. Това е нарушен космически кръговрат. Жалко за загиналите. Мир!

в България смъртни случаи при подобни обстоятелства които да не са в следствие на човешка глупост

Случват се такива работи .. като нямат РЕСПЕКТ КЪМ БОГА

Тъй като съм в тази област, ползването на Лични Предпазни Средства в България е на много ниско ниво. Четири са причините - повечето от компаниите купуват най-евтините ЛПС; масово работниците не ги използват; институциите не с ивършат задължението да го контролират; няма реално осъдителни присъди за нехайство и т.н...

ТОЗИ СЛУЧАЙ МИ НАПОМНЯ 1986Г., КОГАТО ДРУГАРИТЕ ОТ БКП КРИЕХА,ЧЕ ИМА АВАРИЯ В ЧЕРНОБИЛ!!!ТАКА ЧЕ НИЩО НОВО НЕ СА НАУЧИЛИ И НИЩО СТАРО НЕ СА ЗАБРАВИЛИ!!!БОГ ДА ПРОСТИ ТЕЗИ МЪЖЕ!!!

След Чернобил още две американски централи аварираха и информация не се разпространяваше, за да не възникне паника, но Чернобил стана нарицателно...помогна много и западната преса, разбира се! И такива клакьори като теб!Нещо да кажеш за Фукушима? Защо не евакуираха района цели два дни?Или там няма "другари", няма проблем?

Директорът на Инспекцията по труда съобщи, че в момента се извършва проверка по случая, която се прави съвместно с Районно управление Социално осигуряване" - Плевен А досега къде бяхте инспектори???? При това това е държавна фирма - същата на която с месеци държавата не даваше заплати! А то се оказа че и защитни средства не им е дала!? А какво остава за алчните часници тогава???????

Значи там е подходящо място да си говорят празни приказки дупетатите, наречени заседания и даже и пари получават за това... Че и субсидии даже...

ако бяха компетентни щяха да знаят,че въглеродния двуокис е по-тежък от вуздуха и се утаява на дъното на ями и кладенци. щяха може би да се сетят, че в природата съществуват и вентилатори

Е, тук става дума за метан, но какво ли значение има вече - резултатът е същият...

метана е по-лек от въздуха и се издига нагоре и напуска дупката

Пак ли няма виновни? Защо няма кислородни апарати като се предвижда ремонт около шахти?

ѝ защо чак сега го съобщавате

Като са сваляли помпата за ремонт, не са ли видели,че има газ?Или газ има само като се монтира? Бог да прости хората, отишли си заради човешка глупост.

Елементарната логика подсказва че когато помпата се е повредила водата от резервоара е източена при което са слезли и извадили за ремонт. Тогава не е имало все още газ от гниещата тиня. След няколко дни нужни за ремонта в резервоара от гниенето се е натрупал фаталният газ.

Питаш защо не са починали по-рано ли? Сигурно не е било необходимо да се навират вътре. Най-вероятно просто са вдигнали помпата с кран, а преди монтажа на новата са решили да изчистят отдолу.

Митничарите сами си купуват лупите, радиаторите за кабинката, следователите сами си купуват оборудванвето на стаята и материалите. Явно е трябвало и тия хора да си самоосигурят необходимото оборудване. Бахти и държавата

Учителите в училищата, в които съм работила, сами си плащат размножаването на материалите за тестове на ксерокс (по 20-30 листа на клас за примерно 5-6 класа по няколко пъти на срок), купуват плат и шият пердетата на учебните стаи и пр. А тук липсата на предпазни средства струва човешки живот. Бог да ги прости. Съболезнования на близките.

Нормално - при 29-годишен началник... Откъде да знае момчето, че има блатен газ, който е отровен... Добре, че е умрял с подчинения си, че щяха да го разкръстят тия от Инспекцията по труда - къде е блял, че не са били с нужната екипировка... Но за бой са тия, които са го направили началник!

Първо - момчетата бяха на 33г. и 50г. Статията не е точна. И второ - възрастта не е критерий, защото те са били принудени от обстоятелствата. Не са влезли в шахтата по тяхно желание, а защото им е наредено. А що се отнася до предпазни средства и защитно облекло - такова НЯМА. Дано виновните си понесат последствията, защото ги пратиха на сигурна смърт и оставиха семействата им почернени.....

Царство им небесно. За 20-те лева да си рискуваш живота, а Гербаджии - само купони, ВЕИ и други далаверки, Евродалаверки, Европа - Халкидики, станаха от далавери по-големи магнати от Рокфелер. Затова умират хората по работните места и по пътищата, защото парите предназначени за облагородяване на работното място или пътищата се крадат от Гербаджии и други видове комунисти и юдомасони и хората умират.

Викаш ако бяха твоите хора на власт - нямаше да се случи.

не,нямаше да се случи,а при гейберастите само трудови злополуки,самозапалване,самоубииства и въобще ще запомним гроб и тиквата като масов убиец.

Нямаше да се случи, защото, ако бяха неговите на власт нямаше да има пречиствателна станция хаха. Съответно глупака, щеше вместо вода да пие блатни разни неща и щеше прогресивно да затъпява и закърнява смучейки от моите и твоите здравни.

рискували живота си за една мизерна заплата от 300-400евра, виновните да се накажaт справедливо и да платят на семействата по 300 000 най-малко !!!

Не знам какво са рискували-светла им памет, но явно и тези "мизерни" 300-400 лв не са заслужавали, след като не са знаели, че в шахтата на помпата има боклуци и гниеща растителност, която отделя метан!! Тука ГЕРБ и който и да е -не са виновни, русофилите да млъкнат!

Вярно е, че не зависи кой управлява, но не можеш да си сигурен дали не са направили това от глупост, или просто не са им раздадени задължителните лични предпазни средства...

искаш да кажеш лв...

" в която трабвало да се монтира" хора сложете си поне един безплатен спелчекър.

Ти пък и статиите ли четеш, бре? Аз само заглавията и коментарите...