Токсиколог: В лютеницата няма наркотик!

Откритият в българска лютеница олеамид не е наркотично вещество, заяви пред bTV токсикологът от ВМА Силвия Стойкова.

Обратно в новината

Коментари - Токсиколог: В лютеницата няма наркотик! | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А бе въртел е ама по съм си сигурен като ям от това дето е приготвила бабата. Пък ми е и по сладко а и от казана менте не излиза.

Ех, защо не сме като в Америка. За набеждаване, за увреждане на търговска репутация - ще ги осъдят тези от "асоциацията" на десетина милиарда долара.

основно ветеринари, вместо да се занимават с професията си се намърдаха на топли и доходни места. Да топли и доходни, защото с невежеството си разрешиха производства с незнайни добавки, стига да са упоменати в етикета, правят се проверки само по документи и разбира се ни тровят "само" по документи! Всъщност колко по просто и лесно беше и е да се узакони само какво трябва да съдържа даден хранителен продукт и всичко извън допустимото да е наказуемо! Да, ама така не може след проверка по документи да си тръгнеш с обемист плик пари и кашон с безопасна храна в багажника на автомобила!

Прочетох и другата новина, но не разбрах как ''Активни потребители'' са успели да идентифицират и установят наличието на това вещество в лютеницата за да подадат сигнала - след като се предполага, че става въпрос за производствено замърсяване, едва ли веществото е написано на етикета със съставките. Не разбрах и кое ги е накарало да проверяват къде какво има, освен ако някой не е докладвал за симптоми след консумация.

''Чукча - писател''......за мен се отнася. Прочетох пак и ми се изясни. Не разбирам обаче, след като лабораторията на ''Активни потребители'' очевидно има ресурс, защо да няма право да извършва анализ на храни и да бъде контролен орган спрямо БАБХ?

Те със сигурност нямат такава апаратура, защото е скъпа, възлагат на разни лаборатории, но каква е тяхната легитимност? А БАБХ е законовия орган за контрол!

Лютеницата ще бъде изтеглена от пазара.Следва смяна на етикета и връщане на промоционални цени.Да ни е сладко.

аМИ ТИЯ ДЕТО КАЗВАТ, ЧЕ Е БЕЗОПАСНА ТАЗИ ЛЮТЕНИЦА ПЪРВО ДА КАЖАТ ТОВА ВЕЩЕСТВО ДОПУСТИМО ЛИ Е В ЛЮТЕНИЦАТА, ОПИСАНО ЛИ Е В СЪДЪРЖАНИЕТОНА ПРОДУКТА И ДА ВЗЕМАТ ДА СИ Я ХАПНАТ ТЕ С ДЕЦАТА продажници!!!!!!!!!!!

А боклук има ли? У нас, за 26г.се нароиха десетки паразитни институции,които започват да шават, едва когато работата замирише ама много яко.Па като се пробудят, започнат да пишат,да пишат!Яко писане пада.Няма спиране.

Значи затова е толкова скъпа лютеницата.От утре гледайте как лютеницата изчезва от рафтовете и всеки ученик на училище с лъжица и бурканче лютеница.

Четейки статията и най-вече коментарите на лаици под нея, не мога да не акцентирам върху един, а ма много съществен момент в случая: истиността на анализа-кой, къде и какви са компетентностите на лабораторията, извършила го. Много хора си мислят, че всичко може да бъде анализирано и това е много лесно! Нищо подобно-анализите са сложни и неправилната интерпретация на получения резултат би довела до грешно заключение! И това зависи единствено от професионализма на аналитика! Аз твърдя, че такава лаборатория, акредитирана, сиреч доказала, че може вярно да анализира въпросното съединение, у нас няма. Което автоматично означава, че резултатът какъвто и да е-отрицателен или положителен, НЕ би имал стойност никъде, и не би могъл да бъде приет като достоверен! Активни потребители правят "кьорфишеци" уж с някакви резултати, но на практика подходът им е грешен и всичко, което се опитват да правят и доказват, в основата си е непрофесионално. И малко тенденциозно представят нещата с цел!

резултатите са от изследвания в лаборатории в Германия и Белгия

Къде пише?

Глупости Елементарен въглеводород с азотен атом Всеки професор по обща химия знае може да ти каже с какви реакций се доказва Май и аз имам един стар учебник но ме мързи да ровя

Абсурд! Мнение на лаик! А може би с близване само и се казва кои са всичките съставки! Ха-ха!

"Идеал Продукт" Перущица - миррр-но! Свободни сте!

Разбирате ли сега защо България си плаче за една добра диктатура Ако такова нещо се случи при Путин или Ердоган лютеницата вече щеше да е извзета от магазините и всички мишоци щяха да са в ареста Тука обаче важи правилото Мутра на мутра лютеницата не бара

Аз пък си мислех, че при Путин се пие всичко наред до масова смърт!

Една патка мислила, мислила и ...

Само пробваха при Путин и вече са в затвора Ако бяха пробввли при нас още щяха да крият от коя ракия умират хората

Някой трови децата а Борисов гледа през прозореца как вали снега

Сега клепоухия гледа

Действа като приспивателно и като дрога, въздействаща на същите рецептори, които се влияят и от марихуаната. До 1% от веществото и не е вредно.Е ако мислещ човек може да го разбере това ..............

И никой не посмя да каже фирмата Няма го Борисов Няма го Радев Всички са маскари !

А каква е марката ?

Ако собствика си плати няма да разбереш В момента текат преговори

А какво има?

loyola

Жалко, тъкмо си обясних, гласовете за Цачева са били на хора, консумирали въпросната лютеница ...

Ей изроди мръсни, лютеницата е традиционно българско ястие и се приготвя от чушки, домати и малко подправки......какви боклуци слагате вътре, бе дейбббббба вашшшшшттта майка изродска, безродна !?

Тировете които влизаха в страната от гейеропата и на връх Нова Година бяха единствено с чували химия за смеските за животни в БГ-то , правете си извода за какво цунами иде реч , та да е.. и НАШТА МАМА ЗАДРЕМАЛА ........

В българския политически и юридически контекст терминът наркотик обхваща широк кръг от най-различни субстанции, които са или напълно инкриминализирани или строго регулирани. Такива са редица растителни вещества и техни производни като тютюн, алкохол, канабис, кокаин, опиум и негови деривати, между които пантопон, морфин, хероин, кодеин, а също и други препарати, употребявани в медицината, като сънотворните средства (веронал, луминал, барбамил и други производни на барбитуровата киселина). Противно на тази законова практика и на популярните митове обаче, много от тези съставки технически не са наркотици. Така например канабис, ЛСД и други психеделични дроги химически не принадлежат към групата на наркотиците и техните ефекти са различни. Също така, всички стероиди не спадат към наркотичните вещества. Заради политиката на преследване и война срещу наркотиците и създадения от редица официални лица негативен образ на термина наркотик, медици започват да използват по-прецизното определение опиоиден аналгетик, за наркотичните вещества, които имат свойства, подобни на морфин.

Миналата година си изядохме киселите краставички,и ми се наложи да си купя .Прибрах се в къщи и незнам какво ме накара да погледна производството...........Виетнам.Представяте ли си Виетнам.Ние дет се бием в гърдите че сме мнооооооо добри земеделци.

По-страшно е индийски кисели краставички - за справка потърси снимки с какво плува по свещенната Ганг ;)

тя за това е люта,токсините си казват думата.

Прави са и двете страни. Химичната формула на веществото е C18H35NO. Формално не е регистрирано наркотично вещество, реално обаче е. За дозата ми е трудно да кажа, но 1% ми се вижда доста - в една лютеница от 300 грама това са 3 грама. Според мен най-добре токсиколожката да докаже напрактика твъденията си като и дадат за консумация 3 гр. от веществото.

Икономист-химик , т.е. не разбираш и от двете , ама даваш акъл на воля ...

Клуб НЛО - Тиха Коледна" "Пак е зима - сух суджук ще има. Бузи зачервени, кани запотени. Снегът продължава, печката бумти. Път се заскрежава, виждат се следи. Може да са на Вълчан, може да са на Лисан, а пък може и на стар глиган. Тук във механата сипе се курбан а навънка вее ураган. Oleamide is an organic compound with the formula CH3(CH2)7CH=CH(CH2)7C(O)NH2. It has been considered as a potential treatment for mood and sleep disorders, as well as cannabinoid-regulated depression. Цис-изомер олеамида играет роль в засыпании. Было обнаружено, что цис-олеамид накапливается в цереброспинальной жидкости кошек и крыс, лишённых сна. Механизм его действия связан с модулированием рецепторов Споко! Яжте лютеница и спете спокойно.

Повече подхожда ,, Вашта мама ,, изпята от Антон Радичев.

абе кусвал ли е някой да каже поне люта ли е

Ние все още си произвеждаме домашна лютеница с мед :-) и още други неща. Пътувам от София 300 км за да си купя от село домашни яйца, прясно мляко и да си подквася и др. Преди седмица си взех и овче и откровенно казано няма по вкусно нещо от това кисело мляко, сега зимата е като крем, невероятно е, а литара на село е 1.5 лв. Та дръжте се за селата, там е хляба :-)

ай ся напишете истината докажете я с факти инъче ще си помисля че сте съучастници

Боярьшник има ли в ютеницата, че ми свърши джибрата.

И да не е наркотик, все пак е някаква химия, която определено не е за ядене ! Да ви пикам на лютениците !

Ъ, само не разбрах, последно платена ли е "такса спокойствие" или не ...

Производителят не си е платил ЛАБОРАТОРНОТО ИЗСЛЕДВАНЕ на бурканчето.. Чакали го, чакали го.. Тя таз лютеница - купена през лятото, отворена тогаз за изследване... Пък през есента изпратена на изследване в чужбина и при това не е фанала плесен, не е бомбирала.. Със запазени вкусови качества останала..

по разбираемото сравнение, което даде токсиколожката.. Откритият "наркотик" е в една и съща структурна група, с наистина упоменат в списъка наркотик. Но е като МЕТИЛОВИЯ и ЕТИЛОВИЯ АЛКОХОЛ.. По-вероятно е "спонсорът" на АКТИВНИТЕ МАРОДЕРИ - пЪрдон, производител на лютеницата, да е закъснял с вноската..

Интересно в кой дом са правили т.н. "домашна лютеница"

в домъ на химика

Е, тоя пък ни уби ентусиасма.

"В лютеницата няма наркотик" - каза токсикологът и с трепераща от абстиненцията ръка, сграбчи нов буркан и лакомо започна да яде...

Днес ядох 2 буркана с лютеница, след което с ах.

След като излезе новината за наркотик в лютеницата вчера, до вечерта в супермаркетите бяха свършили всякакви количества...

от години избягвам да ям: колбаси, майонеза, маргарин. всичко продаващо се смляно и незнайно какво е в буркан. Кремвирши абсолютно отказвам да ям, технологията им е такава, че могат да се правят и от тоалетна хартия.Трабяа да ни е ясно, че в България се внася стоката с най-ниско качество в Европа и да се съобразяваме с това

Може да не е наркотик, но лютеницата е ясно че е бъкана със всякакви химикали, само не и с това, което трябва да съдържа. Както и всички останали храни (вкл. и БИО) :)

Тоя токсикология, колко ли лютеница е изял?!

Едно правилно изречение не можеш да съставиш?!? Срамота!

Може, закусвам с лютеница.

Dimitar Todorov

Автокорекцията по съвременните телефони не прощава. Не бъдете чак такива запетайковци, а четете "между редовете"

То беше ясно още вчера , че са журналистически измишльотини. Нали не смеят да говорят по сериозните проблеми на обрулената ни държава! За далавераджийте с еврофондовете, за смешните заплати и пенсии, за демографския срив и т.н..

овчи народ, загубен народ и вече тотално прост, оставяме се да ни правят на идиоти, след като търпим това положение за нищо не ставаме, преди години се вайках, но накрая философски се замислих, всички велики народи изчезват след известно време, изчерпват се, става нещо....така ще стане и с българите, много си повярвахме и позволихме да ни манипулират и въздействат от вън, така че лека полека изчезваме....

браво бе байно започнал си да проглеждаш ама пак ти малък хоризонта; - кога българите да са били велик народ имат малки проблясъци в историята ама къде ти Римляни Франки Англичани че и турците каква империя са били въобще с тук там проблясъци при Симеон Самуил Асеневци разни неможем се сравни с мащабите на онея империи а сега сме сякаш най-жалки от всякога дори през комунизма сме били повече хора помежду си и повече фактор като държава и не разбирам и не проумявам защо младите глупендери са толкова нахъсани срещу комунизма а видя ли беловлас да плюе комунизма ми иде да му рекъ - байно язък де плюеш по софрата дето си ял довчера на четмо и писмо си научен без пари в социалистическо школо хляб си ял в завода столова си имал карта за почивка на морето ...абе не ми се говори нещъ да се връща комунизма ама тая демокрация мноо сбъркана бе тя събори и акъла и културата на младите че и старите ако щеш

освен, че си безгласен си и пълен провал

Е честито, ако някой китаец реши да ни прави наркомани чрез лютеницата може да си го прави спокойно. То нали мултикулти внася не само нашественици. И този вариант не е най-лошия, защото ако санитарната инспекция възкръсне от евродрогата, която я постави в индуцирана кома, може да направи нещо. Но ако наркотика идва от Канада, някой асоцииран на европейската общност (като Турция или Израел) или недай си боже от самата европейска общност, т.е. е свещен наркотик, не можем и гущък да кажем, но могат да ни натресат една яка европейска глоба.

мани мани ше изземат бизнеса на Митко комбъла Слатко фаретата при товю съвем легално и нема кой да снася процент за партийните каси на Боце

Всички претъпници все гледат да излязат сухи от водата!!! Нали все някой друг трябва да ни е виновен, не този, който не си гледа работата и не подържа поточната линия, а някой друг, да речем от Занзибар!! Когато за почнете да глобявате в милиони, да затваряте такива "производители" и да копат в урановите мини-тогава всичко ще е наред!!!

Хайде да се надрусасме с лютеница!!!!!

е ха добър ден цяло кашонче си купих :)))

Ясно. От утре г-жа Стойкова се мести на Бахамите :D

Не ми шикалкавете!

А в саламите какво има освен ГМО китайска соя ???

Изводът колбасите са нездравословен продукт, който почти не съдържа натурални съставки, а е натъпкан с букет от химия, на която организмът отговаря с опасни заболявания, най-вече рак!

Е, пак се излъгах на играта тука има-тука нема! Купих един тон лютеница за да права далавера, А сега, немало в нея дрога!!!

... олеамидът влиза в рецептата за лютеница и трябва да си е там. също като нишестето и картофеното пюре. Само се чудя дали в рецептата влизат домати и пипер