ВАС отмени формулата за сградната инсталация

Съдебна сага за сградната инсталация в многофамилни сгради и изискването на "Топлофикация" неползващи топлинна енергия да плащат, приключи на пореден етап.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Дано този път наистина да сработи това решение, защото си спомням, когато Милко Ковачев, след приемане на закон от НС за отмяната на тази такса, излезе по ТВ и каза: "Да ние уважаваме решението на НС, но има Закон за енергетиката и ние ще съблюдаваме него".

Комунетата и гробарите опикаха маалата с керосин, щото вече ще трябва сами да си плащат сметките за Порно на 100% ! Няма да могат да разчитат на дотации и субсидии от съседите си, които не ползват. Ако ви е шубе, че ще ви се вдигне цената - ей къде са ул. Ястребец 29 и Дондуков. КЕВР между другото определя предел на цените, а ТоплоФЪК не е задължена да продава на максимално-високата граница, нали? Комуто ползите, немо и вредите. Комунетата да започват да си плащат целите сметки заедно със загубите, които генерират! Робството СВЪРШВА! Ако го върнете обратно, ще ви режем главите този път. Ревете! Съдът ЗАЩИТИ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ И ЕВРОПЕЙСКОТО ПРАВО, ЗАЩОТО СМЕ В ЕС, а не в Турската империя!!!!

Не е проблем сградната инсталация да се начислява само на абонатите без изключени радиатори, но чрез отопление от сградна инсталация е начин и крадците на топлина да поемат част от разходите за парното. Друга причина е, че без сградна инсталация се получава така, че неизключените радиатори би трябвало да излъчват топлина над възможностите си....Всяко едно от отоплителните тела/радиаторите/, които са монтирани в даден обект, могат да усвоят и излъчат не повече от определено количество енергия, т.е. има някаква точно определена максимална консумация за всеки радиатор. Количеството на тази енергия зависи от типа на радиатора и киловатите топлина подадени за цялата сграда.

СИ има единствено транспортна за топлоносителя функция. Загубите на топлина в нея са по-малко от 1%, защото площта на тънките тръби е над 100 пъти по-малка, изолирана е, зазидана и прочие. Също е и студена при спряни радиатори. А като и надпишат 500% нямаме ли "излъчване свръх възможностите и" от над 500 ПЪТИ!!??? Като няма дебит през СИ при спрян радиатор, какво излъчва тя, след като температурата и спада до стайната? Все едно да топлим блок с термус :) Пак ще кажа - плащайте си сами сметките, комундета! Народът няма никога повече да ви субсидира кефа!

Топлофък е пуснала троловете да пишат коментари днес. Опикахте се от яд :) Колкото и да пишете, неможете да ни надпишете - материалите ни по делото са стотици страници!!!! Затова СЪДЪТ се произнесе В ПОЛЗА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ И ЕВРОПЕЙСКОТО ПРАВО! :) Духайте бульона!

При положение че при етажната собственост всички радиатори имат монтирани топломери, които се проверяват в началото на отоплителния сезон от фирмите за топлинно счетоводство кражба на топлина може да стане ако топлината която се използва от някои съседи не преминава през топломерите или водомерите за топла вода. Енергията за сградната инсталация отчита топлинната енергия която се отделя от тръбите на сградната инсталация при преминаване през апартаментите даже и при изключени или откачени радиатори. Освен това поради свойството топлопроводност топлината приминава през стените на апартаментите ако няма топлинна изолация и оказва влияние на температурата и в неутопляваните помещения, която е по-висока от тази която е отвън на открито.

Като си прав, прав си, ама нали знаеш, че никой не обича да дава, а явно и съдийте са решили да се направят на добри. Те от топлото просто ще трябва да се примирят, че това дето си го взимаха по начина "няма не искам" ще намалее драстично и ще трябва малко да поработят с мозъка. В случая тая отмяна мен малко ще ме огрее, щото от 3-4 години входа ни се отказа от парно и сме само с топла вода, а от там краденето е доста по-поносимо, но който им е вервал с парно досега си е гризкал дръвцето.

Топлоотдаване се получава от тяло с по-висока енергия към тяло с по-ниска. Ако бабата до мен поддържа 20 градуса с Топлофикация, а аз 23 с климатик, бабата ще ми плати ли такса индиректно отопление? Хайде стига с тези партенки. Не можеш да изнудваш хора да плащат непожелана услуга, още повече неполучена.

Проблемът е в междуседските кражби на "топло" и желанието на крадците да плащат още по-малко, като прехвърлят цялото плащане на останалите. Затова крадците на "топло" протестират против плащането за сградната инсталация.

Прав си, ама частично, щото все пак, всеки който си купи апартамент знае има ли парно или не, а топлото вероятно са лобирали така да нагласят нормативните разпоредби, че насила да ти продават една топлинна енергия, вместо да инвестират в хоризонтално разпределение с индивидуални оклонения с топломер. Така максимално щеше да се ограничи краденето и надуването на сметки.

Винаги съм давал един прост пример, на който тези, които са против плащането за сградната инсталация, никога не отговарят. Представете си, че напълно реално, в сградата е ползвана топлинна енергия за 20000 лева за отоплителния сезон, без да броим топлата вода, но всички измерители по апартаментите са на нула, т.е. никой измерител не е отчел ползването на това парно? Какво правим?

Значи Т-я лъжат

Не е задължително да лъжат - просто живущите са достатъчно хитри, щото има начин да пускаш малко топло и уреда ти да не отчете нищо.

Никой друг търговец не продава стока без реално измерване, освен Топлофикация. Уредите по радиаторите не са топломери, както мнозина ги наричат. Топломерът интегрира по времето разликата в температурите на входящ и изходящ топлоносител. Тези измамнически уредчета са наречени ИРУ (индивидуални разпределителни уреди) и мерят цената на картофите на Токийската борса на 30 Февруари в 25 часа.

Поправка: Топломерът интегрира по времето разликата в температурите на входящ и изходящ топлоносител, умножено по измерения с водомер обем на преминалия топлоносител, умножено по специфичния топлинен коефициент на този топлоносител. Едва тогава се получава резултат в киловатчасове или производна единица.

Ако сега в един блок крадците на парно плащат примерно по 30-40 лева на месец за парно, а ползват парно за 300 лева, то ако махнат плащането за сградната инсталация, крадците нищо няма да плащат, а останалите ще плащат техните 300 лева изцяло. После някои се чудят защо сметките им са по над 200 лева за апартамент от 60 квадрата и обвиняват Топлофикация!!!

Във всичките жилища, в които съм бил, при изключени радиатори, температурата обикновено беше 19 градуса и малко по-малко, ако навън е много студено или ако духа силен вятър. Казано по друг начин, ако човек реши да живее на 19 градуса, няма нужда да пуска радиаторите и ще се отоплява от парното в блока без да пуска своите радиатори. Трябва ли да плаща за това или не?

В момента поне 20% от съседите в една сграда крадат чрез парното и съседите им плащат и за тях, но не на 100%, защото имаше и плащане за изразходваната енергия от сградната инсталация. Сега мошениците нищо няма да плащат, а честните хора пак ще плащат и за мошениците. При 20% съседи крадци, сметките на останалите обикновено се надуват двойно, но някъде крадците не са 20%, а 80% и сами пресметнете какво става, а какво ще става ако отпадне плащането за изразходваната енергия за сградната инсталация, не ми се мисли.

Не си Реалист ти, а трол. Това ли е начинът да накажеш крадците- като се плаща на калпак. Топлофикация да си оправят инсталациите, да сложат реално измерване на всеки абонат и няма да има кражби.

На последния ни етаж никой не ползва парно, във входа също няма, тръби нямаме, но сградна инсталация има... и плащаме за студа.. Някой може ли да ми обясни от какво се топля?

А някой ще ме светне ли защо не се използва термалната вода под София за отопление, както в Рейкявик(там отоплението е безплатно), а тука тече в канала?

Защото тук овцете трябва да се стрижат редовно! Безплатното отопление не е изгодно за политиците и депутатите, от всички партии.

Понеже някакъв ашлак зелен се опитва да дава наклон... на дядото, на дедо*... Обяснете всички, които призовавате да си сменяме жилищата, щото сме си ги били "купили" с такива инсталации... Като дойдоха да ми съборят къщата със "заповед", за да направят кооперация за такива примати, като вас... би ли ми обяснил някой как точно АЗ съм си избрал апартамента с въпросната инсталация? Кон за кокошка... После, аз съм си го бил купил такъв.... А някой ще ми възстанови ли реалната стойност на къщата? Някои бяхме "набутани" в такива кооперации, за да има жилища за вас "новодошлите" граждани. Но реално се оказахте изключително нагли, без уважение към местните хора, порядки и ценности! Мина се време, променихте облика на София, почнахте да псувате и обиждате всички, че София била 11 000 души, че няма жив кореняк и т.н. Хората пребивавали последните 100 години изградиха София, създадоха европейски град... за да може сега някой дето баба му е от Чупрене... примерно, да седне да ми обяснява моя дядо от къде бил... Дойдоха комунетата и връчиха хартийката с предизвестие да се изнасяме :((( щели да бутат къщите в карето, за да правят "блок" за да може да дойде после някой келеш да ми дава съвети и да ми чете морал! Една дума... УВАЖЕНИЕ! Уважение и ще бъдеш приет в социума. Наглост и безпардонност = интелектуална смърт!

Сега, като са те "набутали" в блок парното без пари а?

Плащам над 200 лв. на месец за два радиатора в различни режими. Пуснат на "2". Пуксане, спиране. Пуснат на "1,5". Пуснат на "3". Повишаването е единствено в сметките, но не и температурата. Дограмата е сменена, блокът е тухла! В хола температурата е 17 градуса, а пада и до 12 - 13. Тръбите за които говорите, са хладни, не знам какво ме греят точно мен тези тръби! Под моят апартамент и над ту живеят хора, ту не. Разлика няма! Таааа за какво плащам аз? За по-високия стандарт на живот на топлинните счетоводители ли? Ами да се смени местоположението на щранговата разводка, така и така не ме топли, за какво плащам сградна? Нали обянсявате, че топлоотдавали! Топлинни загуби? Значи трябва да платя 3 - 4 хил. лева за топлоизолация за да му подсигуря услугата на доставчика, която не желая? Е много НАГЛО господа!

Не само че ни изгониха от къщите и ни набутаха в панелките,ами и земята под блоковете не е наша.Какво реват селяните които нямаха ограничения какво строят и колко къщи имат на село.Ние имахме право на едно жилище.Къщата и двора не са един тристаен апартамент.Селяните продадоха къщи и места и напълзяха София.Претендират-било им мръсно,било им шумно,било им скъпо...Никой не ги е канил и никой не ги спира да си заминават от където са.София беше зелена,чиста и красива преди да дойдат селските тълпи,барабар с простотията си,с мръсотията и манталитета .Те не обичат нашият град.Идват да ползват само облагите в него и чакат с нетърпение празници за да се изнесат от София.Тогава градът ни става тих,със свеж въздух и без иекане и миекане.Даже ми се ще всички подстъпи към София да се затворят и цялата тази напаст да се върне обратно,а не да ме плюе,че негодувам за наказанието ПАРНО,което никой не ме е питал дали го искам или не.В къщата се отоплявах по моя преценка и никога не съм мръзнел,както сега.

Нямам радиатори от 2000 г., а също и топла вода. Изолирах си апартамента-стени, под, таван.Всичко е на ток. Най-голямата ми сметка е 150 лв. Топлофикация ме съди за плащане на сградна инсталация. Около мен всички съседи са с изключени радиатори. Е кой кого топли?

Сега всички кражби ще се трупат върху сметките на тези които ползват парно,включително и нелегално включените "неползващи" парно.

Като не искате да ви крадат се откажете от парното! Аз го направих преди 20 г. и съм спестил хилядарки от псевдоотоплението на Топлофикация! Най-много те краде самата разбойническа Топлофикация!

Ти им казваш самата истина, а досега трима пак не ти вярват.

Принципно парното и топлата вода са много евтини и са най-удобният начин за отопление в големите населени места. Проблемът идва от междусъседските кражби, които могат да надуят сметките на останалите в пъти. За отоплението на примерно 63 квадрата апартамент плащах средно по 60 лева през отоплителния сезон, докато преди 2-3 години поне един не започна да краде и сметките рязко скочиха на 100-120 лева. Същото е и с топлата вода. За съжаление не виждам начин за перкратяване на етзи кражбо, но поне за парното може да се премине към плащане според кубатурата, а който не иска парно да не се бута непременно да живее в блок с парно.

Новите технологии позволяват един апартамент с посочената от теб квадратура да се отоплява за 20 лева! Три пъти по-евтино! Ама ти искаш да живееш в ХХ век и да гушкаш радиатора.

Всички искат вътрешен апартамент в топлофицирана сграда, южно изложение, с 20 лв. сметка за ток през зимен месец. Да идат в къща и да греят дядо Боже на ток, дърва или каквото сметнат за добре, тогава ще ги питам. Хитреци...

ДА. Много е ефективно да топлиш вода и да я пренасяш с километри с топлинни загуби по трасето и загуба на топлоносител, поради стари тръбопроводи, вместо да пренасяш ел.енергия и локално да ползваш термопомпи. Събуди се! Априлският пленум беше преди 50 години, вече сме в 21 век.

ма не се радвайте толкова, това е дело на първа инстанция, и на Столична ощина и отменят синята зона на първа инстанция безброй пъти и после на втора нещата се обръщат, така че да почакаме да видим какво ще стане. Сега адвокатите много се радват на победаа ама после да не плачат...

В топлофицирана сграда всички позлват парно, независимо дали имат радиатори или не. Това са законите на физиката. Сега някакви съдии се опитват да подменят законите на физиката с юридически хватки, а 80-те процента им ръкопляскат. Това решение на съда е против болшинството хора ползващи парно и е в услуга на около 10% от хората, които крадат парно и твърдят, че не ползват.

Ти си направо за Нобелова награда. И за висок пост в разбойническата Топлофикация!

Пълни глупости. Като консултант по енергийна ефективност лично съм била в контакт с топлоинженери от Топлофикация "София", които под неофициално признават, че дружеството има над 80% загуби на топлоенергия по трасето! Заради некачествено изградена и поддържана топлопреносна мрежа- под всякакви стандарти за ефективност! Оттам всичко се товари на гражданите. А че част от тях и крадат енергия е другия проблем, но не основен! А в съвсем лично качество, далеч от "този или онзи твърди", от две години живея в чужбина, но все още притежавам 90 кв. апартамент в София- сметките ми са спряно парно с откачени радиатори и пломбирани тръби за този сезон са межди 89,20лв и 106,15 лв !!! Тоест за целия отоплителен сезон ще съм платила близо 600 лв сградна инсталация без изобщо да има някой на адреса!! Съжалявам, но това Е рекет и кражба! И ако дружеството има проблеми с кражбата на топлоенергия- ДА СИ ГИ РЕШИ САМО някак, а не да разпределя загубите върху съвестните платци, независимо ползващи или неползващи парно!!

Пълни глупости. Цената на парното не зависи от топлозагубите или от кражбите в Топлофикация, а от цената на отопление по други начини, т.е. докато парното по цена остава предпочитан начин на отопление, цената ще се повишава.

Който ползва ЩЕ ПЛАЩА! Който не ползва НЯМА ДА ПЛАЩА! Собствениците в дадена сграда трябва да направят така, че да не се краде. Въпрос на култура и правна грамотност! Отмяната не е заради честност на съдиите, а заради задаващо се решение от европейските съдилища, че такива измислени такси не могат да съществуват. Но съм убеден, че Топлификцията ще измисли други начини да смуче, да рекетира от ония дето не ползват нейните келяви услуги!

Кажи как да стане! Примерно при мен е хоризонтална инсталация, но един си е манипулирал отичтането и уреда нищо не очита. Кажаи сега какво трябва да направим. Аз се опитах да извикам от фирмата за топлинно счетоводство, но те поискаха неизпълними неща - аз да им осигуря достъп до чужд апартамент, като отделно аз трябва да платя за тази проверка някаква сума, примерно 20 или 50 лева.

Режеш тръби. Правиш атентат на крадеца! Стъжняваш му живота. Така става!

ДА МИ ВЪРНАТ НЕЗАКОННО ВЗЕТИТЕ ПАРИ СЪС ЗАДНА ДАТА !

Кагато получиш от умрел писмо тогава Топлофикцията ще ти върне парите. Тези рекетьори и разбойници знаят само да взимат. Те не връщат!

От 10 години в нас се отопляваме на ток.Топлата вода е от бойлера. В момента се съдим с топлофикация за сумата от 5000 лева само от студени тръби.

Мая, ще те осъдят за последните 3 години, останалото си отива по давност. Повече от 500 - 600 лева няма да платиш, ако се споразумеш с тях. Иначе ще плащаш и разноските по делото и ще идат към 1200 - 1500 лева. Аритметиката е такава! Рано или късно тая такса ще отиде в небитието!

Ще я оправдаят, защото нито една фактура не е документ с реални стойности, тоест всеки лист е документ с невярно съдържание. Жената ще бъде оправдана, ако си намери добър адвокат. И няма да плати нищо, а обратно, на нея ще и платят. Аз вече вървя по този път.

Истината е проста - ако нямаш пари за сградна инсталация - значи не си за тази сграда. Длъжен ли е този, който си плаща парното, да топли стените към мизерните си съседи?

Аз също ги отоплявам, само че на ток.И съседите не ми плащат тока

Отопляваш се от тръбите които минават през вас много повее отколкото се отопляваш на ток. Тия ги разправяй на някой друг. една и съща площ на ток се отоплява за 300 лева на месец и за около 200 на парно. Та ако ти е по евтино на ток, то е защото се отопляваш и на парно, което не плащаш.

Груйчо, не си ти тоя дето ще казва кой в коя сграда ще живее!

Колко плащаме за парното зависи от три неща. Първо от цената на парното определена от ДКЕР, което значи, че кражбите на хора като Вальо Топлото по никакъв начин не променят това, кеото плащаме. Второ, зависи от това колко от съседите ни крадат и колко крадат и ако и не крадете парно, зависи и от третото - колко сте ползвали.

Очевидно несправедливо решение в полза на ползващите, които не искат да плащат и твърдят, че не ползват. Сега може да се очаква нов бум на манипулиращите измервателните уреди, защото и на коректните ползватели им писна да плащат за съседите си манипулиращи какво точно са ползвали. Както каза един познат преди години, започнал и той да манипулира радиаторите и сметките му станали колкото на другите в блока. Най-добре е да се върнем на плащането според кубатурата, но явно мафията е решила да ни скубе яко за ненужни измервания.

Лъгаха ни че Вальо Топлото е виновен за високото парно. В.Топлото отдавна го няма, а парното все така си расте. Чайкайте новини от ЧЕЗ-Гинка. И им вЕрвайте.

Какво ревете бе!! Нали ви повишеха енергейната ефективност със стиропор!!

браво,наистина мъдро решение !

за тези които не ползват парно, решението е СПРАВЕДЛИВО, но ДЪРЖАВАТА НИ Е НЕСПРАВЕДЛИВА и тя ще си избие загубата от тези които ползват парно. Да бъдем солидарни и да не обвиняваме неползващите, че заради тях нашите сметки ще нарастнат. Ако сме СОЛИДАРНИ СРЕЩУ КРАДЛИВАТА И ЛЪЖЛИВА ДЪРЖАВА ВСИЧКИ ЩЕ СПЕЧЕЛИМ.

Kenn1111

Не си спомням някой ползващ да е защитил тези които не ползват но плащат абсурдни суми.

Факт е, че енергията на топлофикация е най-евтина и най-"чиста"! Обаче ще го разберем по трудния начин, защото ни е в гените да се хапем и караме помежду си. Топлофикацията е лукс и като всеки лукс трябва да се плаща. Както в един затворен комплекс се плащат огромни такси за поддръжка на тревни площи и басейн и там няма ама аз не искам, ама аз не ползвам... същото е с асансьора, с чистачката, със стълбищното осветление... Който не може да си плаща тези екстри- има жиллища които не ги предлагат... всичко друго е паразитиране върху съседите!

Чиста? От ТЕЦ? Сигурен ли си, че имаш завършен 8-ми клас?

И не само най-чиста! Най-евтина също!!!!! Аз се чудя, как хора пишещи на компютър не ползват Гугъл, въпреки въпиющата си неосведоменост?!!!!

тецовете в бг горят само природен газ

BRCK

Факт е. Факт е и ,че топлофикация прехвърля кражбите на сметката на коректните потребители вместо да накаже крадците. Това няма как да продължава!

енергия от топлофикация по радиатори и тръби - не съществува такова нещо в българия...пък ти, ако си искаш , си плащай по 10 000 лева на месец, от топлофикация няма да откажат да те оберат....но хората, които не искат да бъдат обирани и изнасилвани от вальотопловците , на тях кво им пречиш , бе келеш

вие как се отоплявате зимата ? със толи спомени от лятото и чай или?

Разходите по пренасяне на топлоенергията и газта, много отдавна са в полза на газта. Топлофикациите станаха "хапка", когато решиха, че използват други източници, без АЕЦ и производството им на ток и "отпадъчен" продукт пара. Как си представяте, как е възможно - всички Топлофикации са частни (без софийската), всички отчитат голяма несъбираемост на задълженията и пак РАБОТЯТ като феникс. Кой е тоя абдал дето непрекъснато налива едни пари.

това го казах на един Енженер от Техем, ще ти го кажа и на тебе - Каква ми е сметката 1 киловат-час топло да го плащам с 30% по-евтино от 1 киловат-час електро при положение, че електро-то ме топли с 50% по-малко енергия????????????????????????????????????????? И как става така, че топлата вода от бойлера идва след 30 секунди, а от абонатната станция след 5 минути??? Да не говорим, че според съседите от горният етаж се чака дори 10 минути по-рано сутрин. Това е същата история като АЕЦ Белене - ей тука сега ще правим ток от нищото и ще струва на 1/3 от цената на микса, ама колко струва АЕЦ-а? Никой не знае даже тея дето го проектират за строене.

Всички знаещи и можещи във форума имат много поздрави от Вальо Топлото!

сигурно този въпрос не трябва да е към СЪфорумците тук, но някой може ли да ми обясни какво мери уредчето на радиатора??? случва ми се редовно, освен парно, да включа и печка или климатик и по този начин топля и радиатора, и уредчето и винаги съм си мислем, че сам се Е*А

Спокойно, не си малко тъп. И не се е.еш сам като включваш отопление. Спи спокойно ;)

по принцип, спя спокойно! от това ли е?

Уредчето по обявена формула дава коефициент, който умножен по мощността на радиатора ще даде консумираната енергия в калории. Този коефициент зависи от времето и температурата на уреда,най общо казано и това не е ТОПЛОМЕР. В абонатните станции топломера по температурата на входната и изходната пара определя колко каларии са израходвани. Тези уредчета, през лятото ако температурата стане над 34- 36 градуса може да отчете някое деление или ако сложите една ел. печка близо до него. В "Топлите демократични страни, Англия например, топломера е вън с монети, колкото пуснеш, толкова топло пуска. В Германия, в повечето случаи в наема е включено и тока, и парно, и вода. В Източна Германия тръгнаха с тези уредчета, но вече почти навсякъде са с апартаментни абонатни, топломер за апартамента. В Германия, обаче нямат никакви скрупули в използването на руската МРЪСНА газ и газифицират като ЛУДИ, там няма предприятие, което да не е на ГАЗ и жилищата разбира се, освен в селата, но на 80% са газифицирани.

Много добре. Аз отоплявам целия апартамент с климатици. Плащам през студените месеци около 240-280 лв. Бабичките от входа стоят с палтенца и не си пускат отоплението. Плащат по 30 лв. парно. А аз отделно плащам 70-80 лв сградна инсталация, защото ме отоплявали. Пълен цирк.

За тристаен последен етаж, ново строителство, плащам 180 лв. НА СЕЗОН! ТЕЦ(отопление, без топла вода). С 2 деца съм.

И аз съм в тристаен апартамент. Ама ходим цяла зима по тениски с къс ръкав. А в тази сума е и осветление,готвене, телевизори и т.н. не се оплаквам.

За 2 кубика топла вода без парно плащам по 60 лв на месец минимум, за година - около 1000.

Споко , ще ни я включат в топлото. !!!!!1Според, мен е по добре да се помисли как да се преустановят кражбите от съседите, тогава и сградната ,ще понесем по леко.....

"да се преустановят кражбите от съседите" Стига глупости. Трябва да се преустанови кражбата на топлофикация. Не е реално сметката ми за март да е по-висока от сметката за февруари при средно дневна температура за март от +6C!

То много е готино през зимата съседите ти да се топлят. Топло е и у вас, не е 24 градуса, но не пада под 15 в най-студените дни. Я ми излезте в къща и не пускайте топло да ви видим как се живее под нулата. Добрите съседи ли да ви плащат разликата от 15-тина градуса?????

Ами много добре. На тези дето топломерите не отчитат нищо няма да плащат за тръбите. НООО, Другите дето ползват парното ще бъдат до натоварени и с техните плащания, защото Топлофикация няма да се мине. Тя изчислява, че това е подадено за отопление в този вход и се оказва, че ще го плащат само тези дето ползват парното, а тези дето се греят , може и малко да е, с тръбите НЯМААА! Ами ха да ни е честито още едно поскъпване освен тока и водата.

Ами, да, защото и тока и водата, и газта участват в ПОЛИТИЧЕСКИ заблуди. Досега Белене можеше да работи, досега една тръба на Южен поток можеше да е край Варна, досега можеше още много тръби за газ да бъдат положени в градовете, а не да се занимаваме със саниране . . . . . .ама политика . . . ще сме независими . . . не щем енергия и суровини . . и само един чифт ръждясали пищови на гол гъЗЗЗЗЗ

Абе гражданино критен. Последните дни през ноща потреблението редовно пада под 3000 МВт, като имаше и дни с 2600 МВт, а още не лято. Та няма да питам щото едва ли тъпак може да ми отговори, какво щяхме да правим 2 неработещи реактора с изходна цена на тока от 30ст.

Стига си лъгал. Измисляш си, като представяш интереса на Топлофикация за неизбежно зло. Не е така, и присъдата го доказва. Напълно е възможно разходите за топлене на тръбите да се поемат от Топлофикация - както е и законно и редно. И никакво поскъпване няма да има за когото и да било. По-малко ще крадат директорите, техните роднини и приятели в Парламента. Напълно реален, възможен и справедлив исход. Според мен си агитатор на интереса на Топлофикация и свързаните с тях лица.

Да и аз честитих. Освен тези с изключеното парно на сметката ти се трупат и крадящите, а те са по-големия разход. Резултатът ще е лавинообразно отказване от парно. А цената на парното е 10 ст./KWh. А на тока 17.7 ст./KWh дневна и 10.2ст./KWh нощната.

Разликата е, че цената е тока е без ДДС... а тази от ТЕЦ - с ДДС.

Какво следва: ще се увеличат много таксите за тези, които нямат изключени радиатори, от което следва, че те ще изключат радиаторите си, а от това следва, че ще бъде спряно изобщо подаването на топлина от Топлофикация!!! Кратко и ясно. Кооперацията ще стане много студена!

гадна работа! като на село... юргани, пуловери, а сутрин го тръскаш без усилия понеже трепериш от студ

ТОЧНО ТАКА! Или ще прекараме газ по тръби и ще преминем на газово отопление, или ТОПЛОТО, ще прекарат щтранговете през стълбищата, ще поставят на всеки апартаментна станция и . .това е. КАКВО ЩЕ СТАНЕ РЕАЛНО: понеже досега "преватизираните и модернизирани топлофикация" целта беше да произвеждат ток, такива пари никой няма да вложи и . . ще мине време докато ПАЗАРА ще реши проблема. В този вид и начин на работа, ТОПЛОФИКАЦИИТЕ са най-голямата ДАЛАВЕРА, подпомагана от държавата. . . то и сега на техниците хич не им пукаше тече или не тече абонатната станция.

Другият вариант е Топлофикация да се насочи към по-ефективни методи за топлоснабдяване. Защото сега колкото по-вече топлина, и колкото по скъпа ни я продаде, толкова по-добре за нея. Какво си въобразяват тези дерибей? Айде да не ги подсещам, че София е калесана свише - тук има предостатъчно екологично чиста и почти безплатна енергия - ГЕОТЕРМАЛНАТА. Последната в София е почти на повърхността, тоест нейни съоръжения биха се изплатили за по-малко от година. Подобен вид енергетика се развива в повечето нормални страни, където в енергетиката няма бетонни глави и продажници.

По тошово време тоя рекет го нямаше!Сега ще плащаме ли или да!

Три фалита на държавата по тошовото време, мой.

бихте ли ми обяснили какво означава "фалит на една държава". И имайте предвид, че разбирам доста от икономика, когато си формулирате отговорите - даже май няма нужда да се хабите - като икономист и финансист по професия мога да ви кажа, че "фалит" на една държава, която е суверен на всички национални богатства, които на практика са безценни, както е суверен и на собствената си парична единица и менажира външен и вътрешен дълг, този фалит е абсурдно понятие което е неприложимо нито измеримо.

Този човек лъже. Имаше един фалит, и то по време на демокрацията.

Не въведат и "пътен данък" и на хора, които нямат автомобили , не се возят на такива и не ползват транспорт?Нали пътищата са направени за автомобилите, а тези тарикати ходят по улиците без да плащат пътен данък?Демек ползват от общото! Същото е и с тая тъпа "сградна инсталация"!

Пък като се замислиш етажната собственост сама определя % сградна инсталация. Може да го определи на 0% и никой няма да възрази. Това е като се замислиш. Иначе си дрънкаш познатите глупости.

ВЕЛИКОЛЕПНА ИДЕЯ. ОТ 1 МАЙ 2018- ВСЕКИ ГРАЖДАНИН Е ЗАДЪЛЖЕН ДА СИ КУПУВА "ПЕШОХОДНА ВИНЕТКА" (3 вида валидни за даден квартл или даден град:1/ квартална 2/градска 3/ национална)

А защо изобщо съществуват фирми за топлинно счетоводство? Те да не работят на загуба? И какво пречи на Топлофикация да си направи отдел "Счетоводство", сама да си прави справките и да не препраща хората към измислени структури с цел да си измива ръцете?

Никой не те задължава да ползваш фирма за топлинно счетоводство. Щом не можете в блока сами да си разпределите сметките ще плащате на друг да ви ги разпределя.

Ма,верно си "дрън-дрън"!!

Не се занимавай да ги просветляваш, бат Бойко си беше прав, че "матряла е слаб", ама не знам що му се обидиха.

Физическите закони никой не може да отмени. Ще пипнат определенията по формулата и ще я направят неатакуема в съда. Сметките ще останат същите. Трябва да се въздейства на причината за проблема, а тя е общата отоплителна инсталация в блока. Когато стане индивидуална хоризонтална, а не обща вертикална, нещата автоматично ще се оправят.

Не позна. Точно с такава, хоризонтална съм и пак си плащам сградна инсталация. И понеже съм с реален топломер, който измерва директно топлината в мегаватчаса, през януари получих сметката за декември, в която имаше начислено 0.3 MWh сградна инсталация. А декември беше топъл. За твое сведение 1 MWh струва приблизително 100 лв.

Докато Топлофикация не си прекара тръбите да минават през стълбището и да има топломер на входа пред всеки апартамент, все ще се краде и лъже.

Тези тръби не са на Топлофикация, а на твоята етажна собственост. Това са твоите тръби. Прекарвай ги откъдето се разберете със съседите.

След като са мои, мога да ги махна, нали така?

За да има конкуренция, трябва всеки ден на входната ми врата да звъни един я от Енергото, я от Топлото, я от Булгаргаз и да ми предлага ИНДИВИДУАЛЕН ДОГОВОР. И ако ми е по ЕФФФФтино на газ, слагам си един газов бойлер, давам едни към 3000 лв и не се интересувам сградни- мрадни и т.н глупости. Или купувам КЛИМАТИЦИ върха на сладоледа и така. И тогава можем да говорим за ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ. И няма да има и КОМИСИЯТА на Иван на куб, професор стана покрай нея. Обаче ще се окаже, че по ЕФФФТИНО от руската газ няма и ще трябва да ходим да лижем ръцете на Путин, по ЕФТИНО от АЕЦ-енергията няма и виж ако открадна АЕЦ-Белене и приватизират Козлодуй . . може да духне друг вятър. В Украйна цели два енергийни области, АЕЦ, ТЕЦ, работят, като луди и изнасят енергията в ЕС,няма еколози, няма нищо, никой не говори по тоя въпрос . . . само се говори за възобновяеми източници. Пък за електроавтомобилите - тая енергия каква и кой ще я произвежда, защото ако автомобилите са толкова, колкото сега на нефт, толкова мощност и еленергия трябва . . енергията не се губи, не пада "от горе", само сменя "името си"

Аз като имам три климатика да не мислиш, че не плащам сградна инсталация? Плащам си толкова, колкото ако имам парно. Освен това грея и съседа, който си е изключил радиаторите.

Значи, има и НОВИ СГРАДИ, където щтранговете на парното минават през стълбището и или има АПАРТАМЕНТНА абонатна станция или пъкводомерите и топломера са извън апартамента и се работи много добре. Никой не ти влиза в апартамента, няма възможности за злоупотреби, отчита се редовно и плащаш колкото покажат уредите, няма сградна няма нищо. Има и други решения: до всеки апартамент има газ, газ бойлер и радиатори в апартамента и пак същото - имаш пари - пускаш и плащаш. Въпроса е, че така има едни "закрепостени" кръводарители, прибират се едни пари . . . . и после защо държавата " не тръгвала" . .ми то в управлението на страната мутра- до мутра, изпълняват си външно политическите поръчки и съответно им плащат и се целуват с Юнкер . . . . . то да се хвалиш, че само Винету с и чел . . . . България се управлява от биФши сервитьори, пицари и мутри . . . . . И накрая 75% ще плащаме за здраве . . . .

Хайде,сега някой да осъди и топлинните счетоводители!Едно звено,междинно ,което е абсолютно излишно!Само от там се надуват сметките в пъти,за тяхната издръжка и облаги.Как преди нямаше такива междинни счетоводители и парното беше по-евтино.Те са едни истински паразити,на които ние плащаме заплати!

Достойни съдии, как не! Проверете ги и ще видите , че повечето от тях са с ТЕЦ -отопление в жилищата си!Заинтересовани са лично, това е...! А че плащането на "обща топлина" е тъпотия, спор няма!

Предлагам клиентите ба всички топлоцентрали в страната да се обединят и да заведат колективно дело срещу държавата, и питам сега къде са водачите от ЕС, БРЮКСЕЛ ,ЗАЩО ЛИ Е ТОЛКОВА МЪЛЧАЛИВ ПО ТОЗИ ВЪПРОС, АКО Е ЗА БЕЩО ДРУГО ФО СЕГА С ПАРЦАЛИТЕ ДА СА НИ ИЗЯЛИ, МО НИКОГА НЯМА ДА ЗАШИТЯТ ОГРАБЕНИТЕ ХОРА, КЪДЕ СА И НЕПРЕСТАННО ЛАЕШИТЕ КУЧЕТА НА ХЕЛЗИНСКИЯ КОМИТЕТ, НАЛУ НЕ СМЕ ЦИГАНИ, ТЕ СА СЛЕПИ И ГЛУХИ. ЯВНО ТРЯБВА ВСЕНАРОДНО ВЪСТАНИЕ, БЕЗ БОЙ НЯМА ДА МИНЕ!!!

В сграда с централно отопление температурата в помещения без радиатори е 15-16 градуса, а без централно отопление - поне с 10 градуса по-ниска. Проблемът са ниските пенсии и заплати. В Сърбия, например не знаят какво е топломер и откачане на радиатор.

то и сега парното щеше да е евтино и споделено, ако хората не бяха почнали масово да не си плащат сметките в началото на 90-те - имаше цели блокове които до средата на 90те бяха натрупали години безплатно ползване - вкл и институции отопляващи се на парно.

В Сърбия много малко имоти са на централно отопление.

Аз не мога да схвана какво е това отказване: ти се съгласяваш на това нещо при покупката на апартамент; се едно да не искам да плащам такса смет... отивам в общината и казвам сори пичове, аз боклук не изхвърлям и ми е екстра на студеничко... така се запазвам млад

именно, но това на масата шопски прованс който населява софия не от поколение или две тва не можеш да им го обясниш, че живота в града освен права идва и със задълженията си .

техните апартаменти са космически капсули, независими от архитектурата на сградата

Абе мхльо! Ти ли си тоя дето ще ми каже да си сменям жилището бе, келече? И ти си от тая цялата сган изсипала се в София последните 50 - 60 години! Като дойдоха да ми съборят къщата със "заповед", за да направят кооперация за такива примати, като вас... би ли ми обяснил как точно АЗ съм си избрал апартамента с въпросната инсталация? Кон за кокошка... После, аз съм си го бил купил такъв.... А някой ще ми възстанови ли реалната стойност на къщата? Някои бяхме "набутани" в такива кооперации, за да има жилища за вас "новодошлите" така че си затваряй устичката, че бая тъпотии си изплюл в коментарите досега!!!!

BRCK

А съгласяваш ли се да те крадът и да те лъжат?

Сега цената за отопление ще литне нагоре заради премахването на такса сградна инсталация

и ще изкарат тръбите от вън

да, ама като се откачиш с всички радиатори, няма да им плащаш сградна инсталация равна на отоплението с два радиатор на малка гарсионера от видиш ли замръзналите от студ тръби

пълно тука с агенти на топлофикация...ей, крадохте каквото можахте от хората , мамейки ги с нЕкакво мижаво, хладко-студено парно и студени тръби да плащат едва ли не с един радиатор отоплителна площ с размерите на цяла София. Аз се чудех какво става и защо при един неоткачен радиатор у нас, цялатаа зима и тръбите бяха студени и радиатора, но прогнозни сметки от 140 лева си плащах като стой та гледай. От телефона на топлофикация ти казват да се обълнеш към техем, а от техем ти казват да се обадиш на топлофикация. И в тоя капан за мишки изгоряха измамени и ограбени милиони като мене, така както чета тука коментарите и на други със студени радиатори и големи сметки. Когато им звъниш по телефона и им казваш, че тръбите са ти студени и човекът от абонатната в блока казва, че пълни парното и не разбира какво се случва, само те псуват наум по телефона тия обирджии от топлофикация и техем, те нямали,видиш ли , практика да ходят на място да се занимаят с проблема, само можели да ти грабят сметките, какво ги интересувало , че до тебе парно не стига и мръзнеш срещу 140 лева на месец.....И тия 15 хиляди изравнителни сметки накарая на сезона - на първата имали да ти връщат 70лв например, до последнат им изравнителна сметка ти казват , че нямат нищо да ти връщат, преизчислили го....егаси мръсниците, егаси чудото....Що те не раздават по 150лв е така на гражданите в българия за тоя дето духа, а смятат, че хората са им длъжни да им пълнят джобовете без нищо полчено насреща......

Колкото е задължена топлофикация да реже тръби и да ги извжда отвън, толкова и собствениците!Факт е, че огромна част от тези, които са спрели парното си, с помощта на различни вентилаторчета, приспособления и др. подобни, се опитват да вкарат колокото се може повече от общата топлинна енергия в стаите си, но искат само те да хитреят. Всеки трябва да си направи сметката и ако не му позволяват финансите просто да смени старото жилище със заварена вътрешна топлинна инсталация с друго, което да отоплява с вестници, парцали или гуми примерно.

именно - всеки, на когото прогресът пречи може да се настани в планината - не знам всички отворковци дават ли си сметка, ме техните локални парни котли, камини и печки на дърва и въглища тровят въздуха на гарада? А прехвалените хоризонтални инсталации са пълна тъпотия защото така вместо да се използва топлото от тръбите, те отопляват стълбището.

Много грешиш за "прехвалените хоризонтални инсталации". Не искам и да чувал за вертикална! Изключително доволен съм от сметките си за отопление. Не бих заменил ТЕЦ с друго отопление на този етап.