Сметките за парно удариха и най-смелите очаквания

Януарските сметки за парно в София ще са с 50-60% по-високи спрямо миналия януари и със 17% спрямо декември въпреки прогнозата на столичната топлофикация, че те ще са само с около 10% по-високи. Още по-голям скок се очаква за февруари, пише в. "Сега".

Обратно в новината

Коментари - Сметките за парно удариха и най-смелите очаквания | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Или ето още по прост пример. Ако купите горещо кафенце в този студ за жена ви у вас, от магазина до вкъщи то ще е изтинало. Но ако купите 2литра кафе в бутилка (знам, че няма такова, говоря примерно) и почерпите целия вход, то няма да е изтинало докато се приберете. Същото е и с парното. Колкото по-малко хора го ползват, толкова по малко теплоенергия отива към блока ви. Но загубите по трасето НЕ намаляват и се стига до случаи когато са дори повече от реално консумираната топлоенергия. Точно затова сметките са високи!

Точно хората които не ползват парно са най-ощетени!!! Разбере те го. Аз от 6г се топля само на парно, всички радиатори са ми на степен 3 и сметката ми за парно и топла вода(плащат се заедно) не надвишава 120лв дори в най-студените месеци. Става дума за двустайна панелка без външна изолация, но с PVC дограма. Клолкото повече хора се отказват от парно, толкова по малко консумира като цяло блока и така загубите в общите части стават относително повече. Именно тези загуби вдигат сметките. Това се покрива от т.нар. такса зградна инсталация. Обаче когато всеки ден по новините се говори за големи сметки, всеки си казва "не го ща това парно" без да осъзнава, че и да не го ползва пак ще плаща. Разликата е че вместо да топли апартамента си + общите части, ще топли само общите части!

аззз

защото малоумнико за да се намеси полицията трябва да има доказателства, че дадено лице краде топлинна енергия. За да се образува досъдебно производство трябва да са на лице законен повод и достатъчно данни. Единствено съседите знаят кой краде ток и вода и трябва да информират властите за това. Сега светна ли ти лампата или си остава силно затъмнено при теб...

Каквото и да пишем - спасение няма.Онези,които трябва да го прочетат няма да го сторят-те си имат изработе-на защитна теория и винаги са прави.Замразени доходи и размразени парно ток вода ,навярно и въздух.Истинско безумие.

малоумен, я докажи, че БСП са крадливите, ам с факти! Щото ако не го направиш, не си само лъжец и клеветник, а направо кандидатстваш за психиатрията. И понеже не знаеш, щото си и глупав, през 97 г. на власт беше антикомустическото на Костофф. След него бяха Крадлив Дедо с Боко Тиквата и чак тогава тройната коалиция, в която Крадлив Дедо пак беше играч. Преди тях обаче престъпникът Костофф унищожи България, икономиката й, разпродаде я, открадна спестяванията на населението и обрече милиони възрастни хора на гладна смърт.

"А кой опука фискалния резерв ?" Действително се губят много пари в държавата. Май нап е прибрал доста повече пари от данъци напоследък. Вероятно хер флик източва парите на страната за да ги давя някъде за олихвяване...Хич не му пука дали пенсионерите ще измрат от глад, дали нои ще фалира, Булгартабак,Бедежето и тн - важното е да се олихвяват парите....А може и да ги е дал от свое име или от името на мафията, която ме дърпа конците.

Я сметките за парно пак били високи.Стига глупости сте писали.Няма никой на площада.

Вече се продават жилища с комини, несвързани с тецовете и интересното е, че при тази криза на пазара на имотите, цената им е по-висока от жилищата с парно...

И за какво точно са "опукани" тези пари? ще ти кажа - за пенсии основно - държавна дотация на НОИ - а защо е така може да питаш всички предишни правителства от последните 25-30 г.

При социализма на Тато плащах за парното си 2,76 лева месечно. Трамвайното билетче струваше 2 стотинки, а киното . 35 ст. на хубаво място. Изучих се без да платя и стотинка в МИО, имах двободата да се разхождам из страата си без страх от демократични психопати по нощите. Искам си социализма обратно, не ви ща демокрацията! Писна ми от тази милиционерска идиотска България на айдуци и фашизоиди!

за да сме точни /от носталгична гледна точка/ билетчет за трамвай беше 4ст /зелено/, за тролей и рейс 6ст /червено/, по-късно ги уеднаквиха на 6 за всичко а карта за целия градски транспорт /месечна/ беше 5 лева.

Искаш - ама няма. Явно образованието не ти е достатъчно, за да разбереш, че онова време беше обречено. Но признавам, че се живееше по-добре тогава.

хурката, щото е изтърсила глупак! Обречена е също и кухата ти лейка на вечна простотия, щом още не знае какво се случва по света.

На всичките тия боййййй до спукване на манерките им!!!

Добри чи падна повече сняг,който им дойде дюшеш на Топлофикация да удвои сметките ни.Безбожници вие сте за затвор.

Спрете да надписвате сметките-народа е беден

Ами като е беден защо мишкува народа

не като, а защото.

Ако започнат да добиват шистов газ той няма да е за България. Не се ли запитваш защо тока,който изнасяме е на по ниска цена от тази която ти продават в България и ти начисляват разни там преноси, зелена енергия и други и цената е висока.

Правителството не може да влияе на цените на частни дружества, но това не пречеше на бош бойко да обещава намаляне на цените в тези сектори. От обещанията му няма нито едно изпълнено, нищо, че всеки ден ни заслепява от екраните. Същата простотия ще се получи и с намаляване лихвите по кредитите.

Ей сега ще взема да си разплета чорапите!!!

Ако България добиваше шистов газ цените на парното щяха да са 3 ПЪТИ по-ниски! Как ви се струва и какво мислите по този въпрос?

надай се полови члено на употребила гражданка.

Ти и тук ли се появи пиленце златно??? Значи ти писна да псуваш противниците на АСТА и сега се хвана за шистовият газ??? А аз като ти казах, че си платен форумен ЛЪВ ти не ми вярваш :))) ! Недей си мъчи мозъчето със шистов газ - това е тема, която изисква техн. грамотност каквато ти не притежаваш ...не е като да наричаш хората лумпени ...

Мисля, че не си Распутин, а Клинтън!!! Моите деца на първо място пият вода, след това им е необходима екологично чиста храна ит.н., докато накрая стигнем и до това, че България е колкото "една човешка длан", а ти, цинико, ми говориш за нещо, което задължително скапва всичко около себе си. И не само това - ако друг добива на твоя територия, за теб не остава почти нищо.

Топлофикация ще си вземе колкото си иска. Затова има централен топломер, който е еинствения търговски уред. Затова никой не иска да сложи топломери на всеки апартамент. Ако някой предложи такава преработка на сегашните инсталации, ще бъде застрелян от топлинн-енергийната мафия. Ако не вярвате, питайте ПРООН (UNDP) колко време търсиха блок, за да направят еьпериментален модел на саниране. Даже без преработкана инсталацията. Мафията ни определя сметките.

Много си прав. В Плевен познати преди 5 години купиха нов апартамент. Сградата е хоризонтална инсталация. Преди няколко месеца им дошла сметка за общи части. Ще измислят и сметка за улични части акпо искат. Просто САМО се говори за енергийна ефективност, но е ЗАБРАНЕНО да се РЕАЛИЗИРА!

и да ги разкараме ведъж завинаги! Поляците го направиха, а ние? ние докага ще плащаме да стоим на студено!! 130 лв. е сметката ни за 1 радиатор и ледени тръби от инсталацията. Лято ще им срежа тръбите , ако откажат да ги махнат сами. Това не се търпи! Нека тия мошеници ни обяснят за 1-ца топлоенергия колко газ разходват, защото газта е висококалорична и парата, минаваща през радиоторите ни струва стотинки. Запомнете: ние НЕ ПОЛУЧАВАМЕ ГАЗ, А получаваме ПАРА. Вече има евтини инфрачервени отоплителни пана, които ще ни осигурят евтино отопление и ще закопаят завинаги бандитската топлофикация. После трябва да се справим с чуждите монополисти откраднали тока ни. Енергийният холдинг трябва да бъде закрит, защото е търтейска структура, която ни източва парите.

хора, какви загуби, какво ме интересуват загубите им, все едно някои да ограби банка и банката да разпредели загубите между клиентите си. като ги крадат да намерят начин да се оправят на да ми пращат чужди сметки. ама така е когато дурявата те рекетира няма кои да ти помогне.

Относно заплатите във фирмите за топлинно счетоводство може да видите на следния сайтlink

Времето в Банско в момента епрекрасно,а горската мафия не я търси при нас ние си ги копуваме и дървата и въглищата.А що се отнася до селото не виждам нищо лошо в това да живееш на село.Тук не печелим нищо от това.

Лъчо,въпрос на личен избор,не те питам колко ти струва карането на ски ,нито те тегля на сила.Мисълта ми беше съвсем друга.Исках да кажа,че не само в София имате разходи,ние също имаме и не малки ,но не се оплакваме.

Как е времето в Банско или там по другите курортни села? Между другото, на туристите им звучи по-привлекателно село, отколкото курорт, те си имат достатъчно курорти, ама си нямат много села. Голяма, голяма, колко да е голяма тази къща, палат със 120 стаи/слуги може би? Как са незаконните дърва от горската мафия, горят ли добре? Иначе е ясно, че всички имат разходи, ама в големите градове те са доста повече!

Това вече е действително разумно. Всички имаме разходи и то не малки. Трябва всички да помислим съвсем сериозно, кой ни поставя в полужение да не можем да увеличаваме прихидите си и защо го прави. Вместо това се хапеме като побеснели във форумите. Вчера по телевизията един див тъпак , самодоволно заяви , че поскъпването на въглищата с 30% за един месец, било нормално. Всяко удоволствие се заплащало. Да ти е кеф да го застрелаш.

Аз живея в апартамент около 60м2, блок на около 3 години - парното постоянно е включено, но заради добрата изолация не е нужно да е на макс - сметките сами около 100 лева за месец, и ходим по тениски с къс ръкав целогодишно. Сега за януари ми е най-голямата сметка досега - 137 лева, но пък всяко лято ми връщат поне 80 лева при изравняване. Така че аз не мога да се оплача. Изолацията и хубавите радиатори правят чудеса.

и вземи си пусни радяторите на макс. ще видиш че сметките ти ще са същите.

Въпросът е , че не е нужно - на 3 са ми радиаторите и топлят ефективно, на 5 ти става буквално лошо от топлината

Аз не използвам парно и не желая, но това не пречи сметките ми за парно да са по 400 лева/месец. Е, как си го обяснявате това? И съвсем на съм изолиран случай!

Боби

Подкрепям. Тези които постоянно се оплакват, да се сърдят на съседите си. които крадат. Аз живея в стар блок, но все пак е изолиран и нямаме хора изключили се от топлофикация и също не се оплаквам от студено жилища и честно казано и аз се възмутих, като прочетох статията сутринта, но ето че на обяд ми дойде сметката и е 130 лв, както и очаквах, предвид по-студения месец, а досега не съм плащал повече от 100 лв. Но все пак месеца беше студен и е нормално. Така че, повтарям, не се сърдете на топлофикация, а на съседите си, които са завили, че са се изключили, а крадат мислейки си че крадат от държавата, но всъщност крадат от вас

Нека краденето започне - сега

Нямам никакжо желание да идвам в София,тук се чувствам отлично .И драги ми столичани уважавайте ни за да ви уважаваме и ние.

Браво Дудке, това обещание ми хареса. Надявам се да го спазиш. Колкото до уважението , недей така агресивно де. Уважение се печели, не се налага.

Уважението се полага,там където има цивилизация! А където няма,се печели изисква и всички останали първосигнални методи!!!

Кражби на топлинна енергия има , но те са нищожни в сравнение с грабежа на топлофикация. Като прибавим и якото лапане на никому ненужните " топлинни счетоводители " нещата придобиват съвсем извратен вид. По фактури ни се начислява топлинна енергия , в количеството 3-4 пъти повече , отколкото могат да да ни доставят. Аз лично ще си платя сметката веднага , щом заплатата ми стане равна на минималната такава в съседна кризисна Гърция. Със здраве : )

Трябва като се санират блоковете, да се направи хоризонтална система с отделен топломер на всеки апартамент.

Дори и тогава, пак не се заплаща според индивидуалното потребление :) Пак има "някакви" формули. Аз живея в блок с хоризонтални щрангове. И си мислех, че ще сумират киловатите от индивидуалните топломери (те действително измерват потребената топлоенергия в киловати) и ще извадят тази сума от централния за входа топломер. И разликата - по равно или друга схема - като топлозагуби. И отделно - според всеки топломер. Да, ама не :) Пак е една мъгла в сметките :) Но плащаме малко - признавам си. Такива сметки... 200-300 лв. не съм чул някой да плаща!

Заблуждажаш се много като си мислиш че с 500лв. изкарваме целия сезон,за големите къщи трябват много повече от 500лв.Идруго не живея на село,а в зимен курорт.ЕЕЕ сега започва голямото плюване по всичко живо което не е столичанин.

Дудке, завиждам ти благородно. Знаеш ли колко ми струва карането на ски? На теб е по малко, сигурен съм. А може би и ти печелиш от моето каране на ски. Хайде да не си гледаме в паничките. Ти си стой там и си пали печката с въглища, аз тук ще си плащам парното. Колкото до другото - ти подхвана темата за разглезените софиянци.

Това не е парно. Това е ПОРНО!

65 квадрата , това са 3 стай на ток , 20-22гр в всяка, не са спирани радяторите с термотегулатори на ток, печка за готвене , боилер, пералня, сушилня , всичко се ползва , сметки за тока 170-190лв на месец.

РАЗБИРА СЕ, ИМА ХОРА, КОИТО ГОДИНИ НАРЕД НЕ СИ ПЛАЩАТ СМЕТКИТЕ...ДАВАМ КОНКРЕТЕН ПРИМЕР С МОЙ СЪСЕД, КОЙТО ДЪЛЖИ 5 000 ЛВ ПАРНО И НИКОЙ В ТАЗИ ДЪРЖАВА АМА НИКОЙ НЕ МОЖЕ КОПЧЕ ДА МУ КАЖЕ....САМО ЧЕ ТОВА СЕ РАЗПРЕДЕЛЯ НА БАЛАМИТЕ, КОИТО ВСЕ ОЩЕ СИ ПЛАЩАТ И ГОТОВО !!!!! НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА...НА НИКОЙ, НИКОЙ

И ти пишеш без да мислиш! 1-во, ти откъде знаеш колко дължи твоя съсед, той ли ти каза или ти му проверяваш пощата/сметките? 2-ро, ако неговите сметки се разпределяха да се плащат от друг, то тогава той нямаше да има задължения. И 3-то, знаеш ли причината, поради която той има задължения към Топлофикация, знаеш ли дали изобщо използва техните услуги /не че можеш да се откажеш/ или просто обичаш да си чешаш езика на по ракийка? Запомни, никой не е застрахован в тази джунгла, наречена държава, утре и ти може да си на негово място, а други ще говорят така за теб!

НЕ НИ Е ВИНОВЕН ДОСТАВЧИКА НА ГАЗ! ТОПЛОЕНЕЛГИЯТА Е ОТПАДНА ТОПЛИНА ОТ ПРОИЗВОДСТВОТО НА ЕЛ. ЕНЕРГИЯ. ПАРНОТО В КЪЩИ ОЩЕ МАЛКО ЩЕ ЗАВРИ -ПАРИ НА ДОПИР. ЗАЩОТО ТЕЦ-А СЕ ОПИТВА ДА ОПРАВИ ЕЛ. ПОТРЕБЛЕНИЕТО И ГОЛЕМИТЕ СИ ПЕЧАЛБИ. ПОНЕ НОЩЕМ ДА ГО НАМАЛЯВАХА. ТА ПАРНОТО ВСЪЩНОСТ БИ ТРЯБВАЛО ДА Е ПОЧТИ БЕЗ ПАРИ- ДА, АМА НЕ! ПЕЧАЛБАТА ТРЯБВА ДА ВЪРВИ!!!!!!!!!!!!!

"Да не забравяме, че основната дейност на Топло Електрическата Централа (ТЕЦ) е да произвежда ток, който задължително се изкупува, а не отопление! Отоплението идва от парата, която се използва за въртене на генератор, а парата се получава от загряване на вода с природен газ или други горива. В крайна сметка, за една пара се искат умопомрачителни суми. Температура на кипене на водата на морското равнище е 100 градуса по Целзий."

Всички ТЕЦ-ове в София произвеждат ПАРА, а произведения ток е допълнителното производство. Всички които не се топлим на софийско парно субсидираме тези с ПАРНИТО. Токът от софийските ТЕЦ-ове се изкупува на много високи цени. Така, че не плачете за парното.

какво само плачете ?откажете се ама цели входове махнете и тръбите ако трябва,купете си климатици /зимата топло/лятото студено/.и по евтино.и разберете един път за винаги дквр защитава монополистите не хората.

.. ама то акъл трудно се налива.

Ама първо да си изолират жилищата! Иначе - няма стопляне ;)

Ти пробвал ли си се да накараш целият вход/блок да се откажете, в това число и крадците, на които им е добре? И накрая Топлофикация отново да те цака за нещо си, затова че съседния блок ви отоплява. Чувал ли си в началото на отоплителния сезон как започва да се дрънчи по тръбите на парното? Е, това са крадците! За съжаление българина никога няма да се промени.

Българина обича да краде! Иначе мрънкаме против циганите :) Вчера бях с една позната, дето много ми се хвалеше как краде ток. Това е "матряла" :)

столичани все недоволни,елате в провинцията да разберете как се снабдваме с дърва и въглища,колко струват и колко хамалогия ни струва всичко това.София не е България и на нас ни излиза скъпо отопленито но никой не ни пита ,защо поне един журналист не се поинтересува за така наречените селяни.Дойде ни малко в повече да слушаме само за разглезения столочанин.мрънкалници баста.

елате в София душице. Тук има балами, които плащат топлинни загуби. Пък вие ще се греете на парно.

Ма Дудке, ма, ти с 500 лева изкарваш цял сезон, а у Софията ти ги искат само за месец и само за парно! Ела да поживееш малко у убавата София, ама да не вземеш да се оплачеш или да си припнеш обратно на селу.

Дудке, не ги слушай. Стой си на село. Не ни трябва още някой в София.

призовавам всички абонати да си махнат радяторите и да минат на климатици по евтино е.премахнете и тръбите за да не ви цакат с такса мощтност.и съд до дупка за топлофикация и в стразбург ако трябва .хора няма права дадени доброволно защото сме мноиго готини.

.. Нейният наместник тук - Сашо Дончев е виновен. Не аз взимам комисионни.

Руските олигарси ежегодно погаждат номера,като няма година в която да не завишават цената на изнасяната газ с поне 15-20%!С това разбира се растат и цените на произвежданата топлинна енергия!Затова вместо да протестирате срещу проучванията за находиша на шистов газ,протестирайте срещу това,защо досега не е проучен и използван!

НННааааа сега. Затова другите държави са държави. Във Франция ги бесят по дърветата. В Швейцария спят с пушките под леглото. В Америка е светата троица, "Аз" и Smith&Wesson. Като сте офце, нека да ви срижат, колят и доят! За нищо не ставаш Български Народее! За нищо освен за роб!

Така е в нашата малка България - глад, мизерия и нищета. Мъка, мъкаааа.... Пълен диктат на монополистите и олигархията, а обикновените хора, даващи труда си за жълти стотинки едва свързват двата края. Ама накрая ще му се види края................

И как ще стане тази работа?

Ма те може да си нагряват и до 1000 градуса при тях, но докато стигне до сградата?! Защо ние да им плащаме за тяхната неизолирана инфраструктура?! Да се плаща за това, за което само получавам като топлина в жилището. Къде са сега разните комисии и пр. А Кунева нали беше комисар за потребителите? Е къде дрема досега тя, когато са се регулирали тея неща?!?!?

..що друг да ти плаща топлинните загуби след като се отоплява по друг начин??

"Да не забравяме, че основната дейност на Топло Електрическата Централа (ТЕЦ) е да произвежда ток, който задължително се изкупува, а не отопление! Отоплението идва от парата, която се използва за въртене на генератор, а парата се получава от загряване на вода с природен газ или други горива. В крайна сметка, за една пара се искат умопомрачителни суми." Температура на кипене на водата на морското равнище е 100 градуса по Целзий.

..да не падат от небето. Те са плод на тайната математика на гладна администрация. Пускат някакви пликове с неконтролирани от жителите цифри и измервателни уреди, въпреки, че мнозина ползват друго отопление, а някои въобще не го ползват и отсъстват. И накрая тая престъпна администрация, незачитаща някои европейски регулации/наредби/, прави длъжници нежелаещите да имат нещо общо с нея. Очевидно нещата ще добиват все по грабежен характер.

Топлофикация е партийна касичка!

Е, нали сме в ЕС и НАТО, има свобода на словото, цари пълна демокрация и правов ред. Сега за някакво си парно ли ще се тюхкаме!

Да избухне цялата им централа с все всички мениджъри, топлинни счетоводители и пр!

Да пукнат дано от топлофикация!

Лошото най вече е че не можеш да разбереш както при ел.мерите вярно ли ти взимат или те лъжат.Колкото си искат толкова ти надписват.Най мафиотската организация,а държавата не прави нищо по въпроса.Едно време когато нямахме уреди плащахме всички еднакво,според кубатурата и никой не мръзнеше,а на всичкото отгоре плащаме повече от 4 лева на радиатор за отчитане,което сами можем да пресметнем колко милиона влизат в джоба на топлофикация.За това призовавам поне тези пари да не им ги плащаме.

така е , но виновните са топлинните счетоводители...много интересно , миналата година ми варнаха ч3з лв , но не ми намалиха прогнозният дял , а трябвало аз да го направя .. и ако не се бях усетила , тия кравопиици шяха да ми взимат луди пари

Както и до сега, аз ще си платя навреме. Оказа се, обаче, че няколко семейства от нашия вход не са плащали от години и сега ще им се опрости!? Какво да правим, как да процедираме? Значи аз съм им плащала топлото вече повече от шест години?

Мисли преди да пишеш! Ако ти им го беше плащала, те нямаше да имат сметки за плащане.

Ежке, ако трябва да мисля и вместо Топлофикация, щях с това да се прехранвам, аз мисля за други неща и си плащам за това, за което други трябва да мислят!

..прокарате индивидуален щранг с изолация. Не мислете, че отказалите се ще се върнат назад.

В Бургас хората отдавна масово се отказаха от парното.Такова е положението и в другите градове на страната.