Коментари - Вносните стоки - само с етикет на български | Днес.dir.bg

Вносните стоки - само с етикет на български

Вносните стоки да бъдат с етикети, изписани изцяло на български език - това е една от идеите на управляващите за кампанията "Подкрепете българското".

Обратно в новината

Коментари - Вносните стоки - само с етикет на български | Днес.dir.bg

Коментари

Ако етикетите на вносните стоки са на български, как ще ги различим за да подкрепим българското?! Наложително е обаче да се приеме имената на всички фирми и компании да бъдат изписани на кирилица!!!

и в Закона за защита на потребителите, тъй като отговорността от продажба на неетикирани стоки пада върху търговеца. Трябва изрично да се запише, че етикирането на стоките е изключително право и ангажимент на производителя на същите, тъй като само той знае състава им. Какво се получава на практика - масово печатане на стикери, за да може да се продава стока, подчертавам, че няма гаранции дали обозначеното на стикера отговаря на състава. Когато това се прави само от производител, отговорността за тази информация ще е негова и така е НОРМАЛНО да бъде. Нашият закон за защита на потребителя е някакво малоумие по отношение на това - как защитаваш потребителите като не си вменил производителят да си стикира стоката, а си прехвърлил тази отговорност на търговеца?! Как изобщо минават стоки от внос без необходимия стикер на български език?! На всички е ясно , че стикерите са ширпотреба родно производство.

Абсолютно подкрепям мнението ви! Когато пазарувам ако съм в България, чета надписа на английски или немски. Нерядко превода на български ме е озадачавал - не само лош като език, но и направо неверен, оттам - подвеждащ... Особено за хора с алергии към орехи и подобни... Предупреждението на етикета за тях изобщо липсва в превода на български

Тъй е, тъй! Аз преди 1-2 седмици, отворих едно кисело мляко, остана малко на дъното и вчера тръгнах да хвърлям кофичката, ами то още си беше читаво, а прясното мляко - има нещо истинско в него (поне то дава фира по-бързо), ама много разреждат завалиите. Добро парче си избрал за име! Но май е water, с 1 t!

Понеже не можем да се конкурираме със западните стоки, голяма част от които съвсем не са за консумация и въвеждаме правила от социалистическото минало, което криеше колко отровни боклуци ни тикаше на трапезата. Как ще знаем, че дадена стока не е за консумация, ако е заличен етикетът на производителя?

някои пак ще гушне парички за тая рябота.искат да кажат че българският стандарт е страхотен.да страхотно отровен e.всички български колбаси са да дъвчеш,да плюваш и да псуваш..................

Трабва да благодарим на Партията. Досега заради чуждоземските лепенки не можех да преценя дали бананите са произведени в България. Нядявам се да ни радват така всяка Коледа и Нова година.

...се сещам за една руска поговорка "Чем хуже дурака?" - Отговорът е: "Дурак с инициативой" За по-младите ,които не зваят руски - Кое е по-лошо от глупака?- Глупак с инициатива!

Не е лошо това за етикетите само да не е машинен превод или от някой нов ,,българин ",че става по-лошо от нищо.Добре е и да има повече български стоки на пазара а не дори и най -обикновеното да го купуваме от другия край на света.Тъкмо се каня да опитам едни Австрийски картофи сякаш у нас вече не се въдят .

деер

Отивате в магазина и взимате 1л мляко - пише на български - цялото е изписано на български - Какво обаче от съдържанието е българско?Отивате и си купувате домати - български - а дали е така, кой ще ми каже? Или домата е чужд и къде ще му лепнете етикета и как точно това ще ни спаси производството? За месото да говорим ли? За олиото?

Пресцентърът на БСП държи да отбележи, че това е само първата крачка. Скоро се очаква всички стоки да станат с еднакви етикети, за да бъдат различавани по-лесно.

Стойнев, Стойнев... това ли научи в Сорбоната, Стойнев...., ми това, Стойнев, си е връщане на плановата икономика, Стойнев, и се учеше в ВИИ Карл Маркс, както и по съветските училища, Стойнев... В свободния свят ИМА КОНКУРЕНЦИЯ, Стойнев, тя определя до голяма степен цената, а ролята на държавата е ДА СЪЗДАДЕ УСЛОВИЯ за свободна конкуренция, за да се радват потребителите на НИСКИ ЦЕНИ, а това, което предлагате е протекционизъм, Стойнев, ама какво да очакваш от министри, назначени непрозрачно (още си спомням как орешарски сричаше и ви бъркаше имената, като ги четеше от омачканото листче)... Червени къртуни сте си вие, ако и да сте учили по Сорбоната и незнам си още къде... то на вас простотията отвътре ви идва и някакви си 5-6 години в цивилизовано училище не могат да я изтрият, вие сте си партизани в душите, прости, нагли, некадърни и нахални... Жалко за България, смучете и силиците с всеки изминат ден, нагли некадърници...

Какво съдържат колбасите произведени в България? 30% - Кръв на прах 30% - Соя 30% - Сланина или мас на прах Познайте последните 10%

"Абе, Гарабет, ти и кайма ли слагаш в тез кюфтета..." :D

аз ще ти кажa.десхидратирани и млени пилешки и свински кожи.изкупиха кожите на европа,русия и турция.

Етикетите да са на български език и буквичките да се четат без помощта на лупа,все пак да знаем какво купуваме, да не говорим за срока на годност. Той обикновено етолкова замацан и на недостъпно място ,че иди го разшифровай

или само и лепват нов етикет.

И сега,по закона за храните информацията за потребителите трябва да е на български език. Никоя друга страна няма да допусне да се внесе стока, с надписи на друг език,а на местния да лепят нечетливи стикерчета

така хората ще се объркват като видят етикет на български - ще си купуват вместо да му извадят очите , те му изписаха веждите ИНТЕУЕКТ

Тоя СТойнев яко го хапе коня.Във България много се проверявали нещата ха ха ха от много корумпирани служители,а в Франция само лепвали етикета и давай хаха. По-голяма глупост не съм чувал. В нашата мила родина няма един нормален и качествен продукт (хранителен), и ако има то той ще е на 3 пъти по-висока от западноевропейския стандарт цена.Всичко при нас е ИЗМАМА.(Без кренвиршите за 3лв - те са истински )

Поставянето на етикети или изписването на български език, няма да оправи родната икономика. Според мен стоките, които се произвеждат в БГ, не трябва да се внасят от където и да било другаде. Само това, което нямаме да внасяме. Не може да ми правят българската мартеница в Китай! Това е безумие!

Може да ме обявят за хейтър и т.н., но какъвто и да е български хранитлен продукт да съм купил, с много малки изключения, е бил пълен боклук, или ако е бил качествен е струвал 2 повече от дори вносния еквивалент. Българските производители трябва да се замислят защо българите не купуват български хранителни стоки. Алчността и печалбарството надделява. С пръдня боя не става...

З А К О Н З А Б Ъ Л Г А Р С К И Я Е З И К !

Леле, това една дума ли е! Къде те брули вятърът! НЕГРАМОТНОСТ е това твоето!

Не бе има лимит на буквите в заглавието. Човека се е светнал и ги е слял. Не бъди толкова черноглед.

Намерението е кампанията да защити Българския производител, аз пък си мислех 4е етикет на Български се слага да защити потребитела които не 4ете езика на производителя.

pompai

Какъв -местен продукт вре смотаняци? Едно кръгче с бяло,зелено,червено и в него BG Толкова ли е сложно?

Tarikat

Поредната простотия - купих преди седмица един прост таймер. В опаковката беше поставено ръководство на 4 основни езика от тънка хартия и текст около 5 пункта, сгънато подходящо. Отделно вносителя ми изпрати набор от 4 листа А4, съдържащо копие на сертификат и превод на оригиналното ръководство, но написано с огромен шрифт без каквато и да е картинка! Кому е необходимо всичко това? Как се пази природата, когато за този уред просто са достатъчни 3 пиктограми!

Не са достатъчни. Може би нямаш представа на какви творения е способна Вселената.

Не, че защитавам чуждите стоки, но това едва ли ще се получи! А и едва ли е най-умното нещо, което може да се направи. Нека си има текст и на Български и необходимите чужди езици. Както някой писа по-долу, понякога превода е един, да се чудиш по дърветата дали не растат преводачи.

По-добре да вземат да помислят как да изкарат "работодателите" от сивотата, че да може да има народа нормална покупателна способност, че сега на китайците и на английски им е трудно да правят надписите, камо ли на Български!

Мдааа големите вносители са преревали. Сега вече ще си има монопол и картелни споразумения, малките вносители ще духнат супата и готовооо. Ценичките яко нагоре та да се усети народеца закакво става въпрос:)

Твърдо ЗА!!!

Управляващите са обърнали внимание на дребни подробности, но удобно са пропуснали най-важното - а това е факта, че БГ производителите затварят и фалират именно заради натиска които им се оказва от държавни и общински органи, най-вече с корупционни намерения. Проверки - да, но това тук отдавана се е извратило в тотален рекет. Бюрократични и документални изисквания нарочно се държат в пълен хаос, за да може всеки един момент всеки един производител да бъде "смачкан" и фалиран, ако не играе по свирката на чиновника. Ей затова хората затварят и местят производства в другите страни, а тук ще останат само кол центрове и софтуерен аутсорсинг.

Скъпи (в буквалния смисъл) чиновнико, и 1000 минуса да цъкнеш това няма да промени истината. Кравата се дои нежно, за да пуска мляко, а вие режете клона на който седите със страшна скорост. Един работещ - трима чиновника. Една реално работеща фирма - десет служители на бюджетна издръжка. Няма бюджет и бизнес на света който да издържи подобно съотношение. Просто чакам да видя кое правителство ще има топки да махне поне 50000 души напълно ненужни от държавната хранилка.

че в тези коментари ще прочета нещо одобряващо тези изисквания към внос. стоки, но бях сигурен, че тези глупаци които "ръмжат" и дават акъл са от неудобно засегнатите. Хубаво е, че ще има такива изисквания, обаче трябва да се налага (и чрез санкции)спазването им, защото ние българите разбираме от добро, само когато видим "дебелия край" и се възприемаме като по-хитри от другите("с топлата вода")!

val55

Когато е произведено в България то етикета да е само на български, и другите обозначения според БДС на даденият артикул. Когато е произведен в друга страна независимо дали е в ЕС, или извън него да се обозначава на български страната, и другите данни за съответният артикул. Когато пък е произведена в друга страна по поръчка от България пак да е обозначено на български, че се произвежда за България от еди кой си.. Оставете на потребителите да преценят, кой продукт да купят, дали по евтиното или по качественото. Етикетите да са с нормален размер на българските букви, цифри и % според БДС за даден вид стока или артикули. С закон да се забранят дребните букви, цифри и % употребени в рекламните материали, договори и т.н. , за да може клиента да получи реална представа за купуванта стока или предлаганата услуга. Най много касае подписването на договори, които са срочни, и не винаги клиента може да прочете дребният текст в тях. Стока без четлива дата на годност въобще да не се допуска за продажба, а при предатиране на по стари стоки и артикули да се отнема лиценза на търговеца за 5 години и висока глоба, а при здравни проблеми и затвор. Техническите данни, устройство и експлоатация на даден вид стока да са задължително на български език език, касаеща всеки един вид техника, независимо дали е кола, косачка, прахосмукачка, машинка за подстригване, компютър или игла за....

Всички минават на електронно издаване на фактури, като премахват хартиените. А тия са способни тонове хартия да се напечата, само и само да има инструкция за ползването на тоалетна хартия, на 15 езика, която инструкция ще е повече като хартия от тоалетната хартия...

val55

Да, за електронната фактура сте прав, но ако бяхте прибавили и електронна инструкция за експлоатация на дадена стока, така де, микро карта, на която е записана инструкцията за експлоатация, ТТД, и устройството на уреда на съответният език, или говор, и която може да прочетете, или прослушате чрез смартфона, GSM, или компютъра си няма проблем. Сигурно в бъдеще, и това, ще стане, ама ни трябва време и мисъл за много неща. Микро картата сигурно, ще струва 1-3 стотинки, а хартията хиляди отсечени дървета... Не се хабете, и това ще стане, ама ни трябва още....не само много в България, а и по света. То, и сега има инструкции в Интернет, ама са почти пълна скръб, и неотговарят на изискванията на клиентите в много отношения независимо дали е кола или прахосмукачка....

А може ли: - Етикетът да не се лепи върху текста на друг език? Защото преводът често пъти е напълно неграмотен. - Етикетът да има QR код, с информацията от българския етикет или линк към сайт, където е тази информация, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО БЕЗ РЕКЛАМА?

ха-ха, пълна кретения.

С тия вундеркинди които всеки път откриват топлата вода незнам до къде ще я докараме!Това е задължение бе фрикове!!!!

ВНИМАНИЕ: ТОВА НЕ Е ПАТЕНТ НА НАСТОЯЩОТО ПРАВИТЕЛСТВО. ТАЗИ НАДПИСИ ГИ ИМА ОТДАВНА!

Но на много стоки няма дори и етикетчета с дребни букви на български. Купували сме дори електроуред без упътване на български.

3евзек

Ако нещо не се спазва, то след поредната безсмислица пак няма да се спазва.

Не качеството, не цената, а точно етикета на български ще ме накара да избера българската стока :) Тоя луд от къде го намерихте?

Търся български памучни тениски, бельо, което е много по-качествено от някои вносни боклуци. Но-о, на нас, българите снобарията и чуждопоклонничеството ни е в пъти повече........................ИМАХМЕ чудни български вълнени платове, кожени обувки и още ,и още, но къде са???

И аз ги търся!... Но етикета с надпис на български ще оправи нещата. ;-) Преди време наш вносител беше поискал да се направи надпис на български върху пликче с американска царевица за пуканки в микровълнова печка. Американците отговорили: Ню Йорк е 11 милиона ,а цялата ваша държава 7 млн...

наще стоки се изнисат,а се внасят евтини боклуци за нас

Много добре. Само не знам плюс ли ще е или минус, защото вчера си купих една стока от Тмаркет и на допълнително залепения етикет на български пишеше Произведено в EU, а на оригиналната опаковка пишеше на сръбски - произведено в Сърбия. И така ги хващаш, че лъжат.

На доста стоки етикетите на български са залепени където им дойде. Най-гадно е когато я залепят отчасти върху оригиналната инструкция за употреба и българската бъка с технически грешки. Направо да се чудиш как да използваш правилно стоката.

На GSM операторите да им се забрани да ползват шльокавица. Няма как през 2014 операторите да те заливат със служебни съобщения на азбука която не се учи в нито едно училище.

в нащо килиино училище отдавна я учим тази азбука и си четем смс-ите. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Принципно е така, но има телефони, които не могат да показват кирилица.

За пореден път това тъпо правителство се мъчи да ни убеди,че прави нещо!Това с изписването на етикетите на български език е въведено отдавна,нищо че не се спазва.Браво "експерти' откривате топлата вода продължавайте все така и мислете,че народа ви вярва!

Да се закрепи законодателно - никакви залепени стикери на стоките (основно за домашна употреба) - на самата опаковка трябва да има текст НА БЪЛГАРСКИ , и ако има текстове и за други държави , в които се продава въпросната стока , да е написано , че ЗАДЪЛЖИТЕЛНО БЪЛГАРСКИЯТ ТЕКСТ , ОТПЕЧАТАН НА ОПАКОВКАТА (не на залепен стикер!)трябва да е с НЕ ПО-СИТЕН ШРИФТ ОТ НАЙ-ЕДРИЯ ТАКЪВ ЗА КОЯТО И ДА Е ДЪРЖАВА, В КОЯТО ТАЗИ СТОКА СЕ ПРОДАВА. А не да намираме стоки , на които гордо на "македонски" е написано с едър шрифт , и после , ако изобщо го има - някакъв миниатюрен текст на български. Щом Македония се е преборила( с около 2.5млн потенциални потребители) , да пише на "нейния" език , със същия като размер шрифт , както на други държави , това трябва да е постижимо и за България.Същото е положението с Албания , Босна , Хърватска , Сърбия и други държави , нито по-големи като население , нито много по-богати , като покупателна способност. Ако не - тази стока просто не влиза в България.Да си преценява производителя дали иска да ни продава.Ако не желае - винаги има негови конкуренти , готови да го заместят.Щом производителите на моторни масла могат да слагат етикети-сгъваеми листовки на над 20 езика , еднакво отпечатани като размер на шрифта , значи е възможно.

Няма търговец който да не иска (а то е и лесно) да преправи един етикет за съответния език. Даже с радост ще го направи, ако му се предложи да стъпи на тоя пазар. Така че си абсолютно прав!

Коментари - Вносните стоки - само с етикет на български | Днес.dir.bg

Вносните стоки - само с етикет на български

Вносните стоки да бъдат с етикети, изписани изцяло на български език - това е една от идеите на управляващите за кампанията "Подкрепете българското".

Обратно в новината

Коментари - Вносните стоки - само с етикет на български | Днес.dir.bg

Коментари

Ако етикетите на вносните стоки са на български, как ще ги различим за да подкрепим българското?! Наложително е обаче да се приеме имената на всички фирми и компании да бъдат изписани на кирилица!!!

и в Закона за защита на потребителите, тъй като отговорността от продажба на неетикирани стоки пада върху търговеца. Трябва изрично да се запише, че етикирането на стоките е изключително право и ангажимент на производителя на същите, тъй като само той знае състава им. Какво се получава на практика - масово печатане на стикери, за да може да се продава стока, подчертавам, че няма гаранции дали обозначеното на стикера отговаря на състава. Когато това се прави само от производител, отговорността за тази информация ще е негова и така е НОРМАЛНО да бъде. Нашият закон за защита на потребителя е някакво малоумие по отношение на това - как защитаваш потребителите като не си вменил производителят да си стикира стоката, а си прехвърлил тази отговорност на търговеца?! Как изобщо минават стоки от внос без необходимия стикер на български език?! На всички е ясно , че стикерите са ширпотреба родно производство.

Абсолютно подкрепям мнението ви! Когато пазарувам ако съм в България, чета надписа на английски или немски. Нерядко превода на български ме е озадачавал - не само лош като език, но и направо неверен, оттам - подвеждащ... Особено за хора с алергии към орехи и подобни... Предупреждението на етикета за тях изобщо липсва в превода на български

Тъй е, тъй! Аз преди 1-2 седмици, отворих едно кисело мляко, остана малко на дъното и вчера тръгнах да хвърлям кофичката, ами то още си беше читаво, а прясното мляко - има нещо истинско в него (поне то дава фира по-бързо), ама много разреждат завалиите. Добро парче си избрал за име! Но май е water, с 1 t!

Понеже не можем да се конкурираме със западните стоки, голяма част от които съвсем не са за консумация и въвеждаме правила от социалистическото минало, което криеше колко отровни боклуци ни тикаше на трапезата. Как ще знаем, че дадена стока не е за консумация, ако е заличен етикетът на производителя?

някои пак ще гушне парички за тая рябота.искат да кажат че българският стандарт е страхотен.да страхотно отровен e.всички български колбаси са да дъвчеш,да плюваш и да псуваш..................

Трабва да благодарим на Партията. Досега заради чуждоземските лепенки не можех да преценя дали бананите са произведени в България. Нядявам се да ни радват така всяка Коледа и Нова година.

...се сещам за една руска поговорка "Чем хуже дурака?" - Отговорът е: "Дурак с инициативой" За по-младите ,които не зваят руски - Кое е по-лошо от глупака?- Глупак с инициатива!

Не е лошо това за етикетите само да не е машинен превод или от някой нов ,,българин ",че става по-лошо от нищо.Добре е и да има повече български стоки на пазара а не дори и най -обикновеното да го купуваме от другия край на света.Тъкмо се каня да опитам едни Австрийски картофи сякаш у нас вече не се въдят .

деер

Отивате в магазина и взимате 1л мляко - пише на български - цялото е изписано на български - Какво обаче от съдържанието е българско?Отивате и си купувате домати - български - а дали е така, кой ще ми каже? Или домата е чужд и къде ще му лепнете етикета и как точно това ще ни спаси производството? За месото да говорим ли? За олиото?

Пресцентърът на БСП държи да отбележи, че това е само първата крачка. Скоро се очаква всички стоки да станат с еднакви етикети, за да бъдат различавани по-лесно.

Стойнев, Стойнев... това ли научи в Сорбоната, Стойнев...., ми това, Стойнев, си е връщане на плановата икономика, Стойнев, и се учеше в ВИИ Карл Маркс, както и по съветските училища, Стойнев... В свободния свят ИМА КОНКУРЕНЦИЯ, Стойнев, тя определя до голяма степен цената, а ролята на държавата е ДА СЪЗДАДЕ УСЛОВИЯ за свободна конкуренция, за да се радват потребителите на НИСКИ ЦЕНИ, а това, което предлагате е протекционизъм, Стойнев, ама какво да очакваш от министри, назначени непрозрачно (още си спомням как орешарски сричаше и ви бъркаше имената, като ги четеше от омачканото листче)... Червени къртуни сте си вие, ако и да сте учили по Сорбоната и незнам си още къде... то на вас простотията отвътре ви идва и някакви си 5-6 години в цивилизовано училище не могат да я изтрият, вие сте си партизани в душите, прости, нагли, некадърни и нахални... Жалко за България, смучете и силиците с всеки изминат ден, нагли некадърници...

Какво съдържат колбасите произведени в България? 30% - Кръв на прах 30% - Соя 30% - Сланина или мас на прах Познайте последните 10%

"Абе, Гарабет, ти и кайма ли слагаш в тез кюфтета..." :D

аз ще ти кажa.десхидратирани и млени пилешки и свински кожи.изкупиха кожите на европа,русия и турция.

Етикетите да са на български език и буквичките да се четат без помощта на лупа,все пак да знаем какво купуваме, да не говорим за срока на годност. Той обикновено етолкова замацан и на недостъпно място ,че иди го разшифровай

или само и лепват нов етикет.

И сега,по закона за храните информацията за потребителите трябва да е на български език. Никоя друга страна няма да допусне да се внесе стока, с надписи на друг език,а на местния да лепят нечетливи стикерчета

така хората ще се объркват като видят етикет на български - ще си купуват вместо да му извадят очите , те му изписаха веждите ИНТЕУЕКТ

Тоя СТойнев яко го хапе коня.Във България много се проверявали нещата ха ха ха от много корумпирани служители,а в Франция само лепвали етикета и давай хаха. По-голяма глупост не съм чувал. В нашата мила родина няма един нормален и качествен продукт (хранителен), и ако има то той ще е на 3 пъти по-висока от западноевропейския стандарт цена.Всичко при нас е ИЗМАМА.(Без кренвиршите за 3лв - те са истински )

Поставянето на етикети или изписването на български език, няма да оправи родната икономика. Според мен стоките, които се произвеждат в БГ, не трябва да се внасят от където и да било другаде. Само това, което нямаме да внасяме. Не може да ми правят българската мартеница в Китай! Това е безумие!

Може да ме обявят за хейтър и т.н., но какъвто и да е български хранитлен продукт да съм купил, с много малки изключения, е бил пълен боклук, или ако е бил качествен е струвал 2 повече от дори вносния еквивалент. Българските производители трябва да се замислят защо българите не купуват български хранителни стоки. Алчността и печалбарството надделява. С пръдня боя не става...

З А К О Н З А Б Ъ Л Г А Р С К И Я Е З И К !

Леле, това една дума ли е! Къде те брули вятърът! НЕГРАМОТНОСТ е това твоето!

Не бе има лимит на буквите в заглавието. Човека се е светнал и ги е слял. Не бъди толкова черноглед.

Намерението е кампанията да защити Българския производител, аз пък си мислех 4е етикет на Български се слага да защити потребитела които не 4ете езика на производителя.

pompai

Какъв -местен продукт вре смотаняци? Едно кръгче с бяло,зелено,червено и в него BG Толкова ли е сложно?

Tarikat

Поредната простотия - купих преди седмица един прост таймер. В опаковката беше поставено ръководство на 4 основни езика от тънка хартия и текст около 5 пункта, сгънато подходящо. Отделно вносителя ми изпрати набор от 4 листа А4, съдържащо копие на сертификат и превод на оригиналното ръководство, но написано с огромен шрифт без каквато и да е картинка! Кому е необходимо всичко това? Как се пази природата, когато за този уред просто са достатъчни 3 пиктограми!

Не са достатъчни. Може би нямаш представа на какви творения е способна Вселената.

Не, че защитавам чуждите стоки, но това едва ли ще се получи! А и едва ли е най-умното нещо, което може да се направи. Нека си има текст и на Български и необходимите чужди езици. Както някой писа по-долу, понякога превода е един, да се чудиш по дърветата дали не растат преводачи.

По-добре да вземат да помислят как да изкарат "работодателите" от сивотата, че да може да има народа нормална покупателна способност, че сега на китайците и на английски им е трудно да правят надписите, камо ли на Български!

Мдааа големите вносители са преревали. Сега вече ще си има монопол и картелни споразумения, малките вносители ще духнат супата и готовооо. Ценичките яко нагоре та да се усети народеца закакво става въпрос:)

Твърдо ЗА!!!

Управляващите са обърнали внимание на дребни подробности, но удобно са пропуснали най-важното - а това е факта, че БГ производителите затварят и фалират именно заради натиска които им се оказва от държавни и общински органи, най-вече с корупционни намерения. Проверки - да, но това тук отдавана се е извратило в тотален рекет. Бюрократични и документални изисквания нарочно се държат в пълен хаос, за да може всеки един момент всеки един производител да бъде "смачкан" и фалиран, ако не играе по свирката на чиновника. Ей затова хората затварят и местят производства в другите страни, а тук ще останат само кол центрове и софтуерен аутсорсинг.

Скъпи (в буквалния смисъл) чиновнико, и 1000 минуса да цъкнеш това няма да промени истината. Кравата се дои нежно, за да пуска мляко, а вие режете клона на който седите със страшна скорост. Един работещ - трима чиновника. Една реално работеща фирма - десет служители на бюджетна издръжка. Няма бюджет и бизнес на света който да издържи подобно съотношение. Просто чакам да видя кое правителство ще има топки да махне поне 50000 души напълно ненужни от държавната хранилка.

че в тези коментари ще прочета нещо одобряващо тези изисквания към внос. стоки, но бях сигурен, че тези глупаци които "ръмжат" и дават акъл са от неудобно засегнатите. Хубаво е, че ще има такива изисквания, обаче трябва да се налага (и чрез санкции)спазването им, защото ние българите разбираме от добро, само когато видим "дебелия край" и се възприемаме като по-хитри от другите("с топлата вода")!

val55

Когато е произведено в България то етикета да е само на български, и другите обозначения според БДС на даденият артикул. Когато е произведен в друга страна независимо дали е в ЕС, или извън него да се обозначава на български страната, и другите данни за съответният артикул. Когато пък е произведена в друга страна по поръчка от България пак да е обозначено на български, че се произвежда за България от еди кой си.. Оставете на потребителите да преценят, кой продукт да купят, дали по евтиното или по качественото. Етикетите да са с нормален размер на българските букви, цифри и % според БДС за даден вид стока или артикули. С закон да се забранят дребните букви, цифри и % употребени в рекламните материали, договори и т.н. , за да може клиента да получи реална представа за купуванта стока или предлаганата услуга. Най много касае подписването на договори, които са срочни, и не винаги клиента може да прочете дребният текст в тях. Стока без четлива дата на годност въобще да не се допуска за продажба, а при предатиране на по стари стоки и артикули да се отнема лиценза на търговеца за 5 години и висока глоба, а при здравни проблеми и затвор. Техническите данни, устройство и експлоатация на даден вид стока да са задължително на български език език, касаеща всеки един вид техника, независимо дали е кола, косачка, прахосмукачка, машинка за подстригване, компютър или игла за....

Всички минават на електронно издаване на фактури, като премахват хартиените. А тия са способни тонове хартия да се напечата, само и само да има инструкция за ползването на тоалетна хартия, на 15 езика, която инструкция ще е повече като хартия от тоалетната хартия...

val55

Да, за електронната фактура сте прав, но ако бяхте прибавили и електронна инструкция за експлоатация на дадена стока, така де, микро карта, на която е записана инструкцията за експлоатация, ТТД, и устройството на уреда на съответният език, или говор, и която може да прочетете, или прослушате чрез смартфона, GSM, или компютъра си няма проблем. Сигурно в бъдеще, и това, ще стане, ама ни трябва време и мисъл за много неща. Микро картата сигурно, ще струва 1-3 стотинки, а хартията хиляди отсечени дървета... Не се хабете, и това ще стане, ама ни трябва още....не само много в България, а и по света. То, и сега има инструкции в Интернет, ама са почти пълна скръб, и неотговарят на изискванията на клиентите в много отношения независимо дали е кола или прахосмукачка....

А може ли: - Етикетът да не се лепи върху текста на друг език? Защото преводът често пъти е напълно неграмотен. - Етикетът да има QR код, с информацията от българския етикет или линк към сайт, където е тази информация, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО БЕЗ РЕКЛАМА?

ха-ха, пълна кретения.

С тия вундеркинди които всеки път откриват топлата вода незнам до къде ще я докараме!Това е задължение бе фрикове!!!!

ВНИМАНИЕ: ТОВА НЕ Е ПАТЕНТ НА НАСТОЯЩОТО ПРАВИТЕЛСТВО. ТАЗИ НАДПИСИ ГИ ИМА ОТДАВНА!

Но на много стоки няма дори и етикетчета с дребни букви на български. Купували сме дори електроуред без упътване на български.

3евзек

Ако нещо не се спазва, то след поредната безсмислица пак няма да се спазва.

Не качеството, не цената, а точно етикета на български ще ме накара да избера българската стока :) Тоя луд от къде го намерихте?

Търся български памучни тениски, бельо, което е много по-качествено от някои вносни боклуци. Но-о, на нас, българите снобарията и чуждопоклонничеството ни е в пъти повече........................ИМАХМЕ чудни български вълнени платове, кожени обувки и още ,и още, но къде са???

И аз ги търся!... Но етикета с надпис на български ще оправи нещата. ;-) Преди време наш вносител беше поискал да се направи надпис на български върху пликче с американска царевица за пуканки в микровълнова печка. Американците отговорили: Ню Йорк е 11 милиона ,а цялата ваша държава 7 млн...

наще стоки се изнисат,а се внасят евтини боклуци за нас

Много добре. Само не знам плюс ли ще е или минус, защото вчера си купих една стока от Тмаркет и на допълнително залепения етикет на български пишеше Произведено в EU, а на оригиналната опаковка пишеше на сръбски - произведено в Сърбия. И така ги хващаш, че лъжат.

На доста стоки етикетите на български са залепени където им дойде. Най-гадно е когато я залепят отчасти върху оригиналната инструкция за употреба и българската бъка с технически грешки. Направо да се чудиш как да използваш правилно стоката.

На GSM операторите да им се забрани да ползват шльокавица. Няма как през 2014 операторите да те заливат със служебни съобщения на азбука която не се учи в нито едно училище.

в нащо килиино училище отдавна я учим тази азбука и си четем смс-ите. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Принципно е така, но има телефони, които не могат да показват кирилица.

За пореден път това тъпо правителство се мъчи да ни убеди,че прави нещо!Това с изписването на етикетите на български език е въведено отдавна,нищо че не се спазва.Браво "експерти' откривате топлата вода продължавайте все така и мислете,че народа ви вярва!

Да се закрепи законодателно - никакви залепени стикери на стоките (основно за домашна употреба) - на самата опаковка трябва да има текст НА БЪЛГАРСКИ , и ако има текстове и за други държави , в които се продава въпросната стока , да е написано , че ЗАДЪЛЖИТЕЛНО БЪЛГАРСКИЯТ ТЕКСТ , ОТПЕЧАТАН НА ОПАКОВКАТА (не на залепен стикер!)трябва да е с НЕ ПО-СИТЕН ШРИФТ ОТ НАЙ-ЕДРИЯ ТАКЪВ ЗА КОЯТО И ДА Е ДЪРЖАВА, В КОЯТО ТАЗИ СТОКА СЕ ПРОДАВА. А не да намираме стоки , на които гордо на "македонски" е написано с едър шрифт , и после , ако изобщо го има - някакъв миниатюрен текст на български. Щом Македония се е преборила( с около 2.5млн потенциални потребители) , да пише на "нейния" език , със същия като размер шрифт , както на други държави , това трябва да е постижимо и за България.Същото е положението с Албания , Босна , Хърватска , Сърбия и други държави , нито по-големи като население , нито много по-богати , като покупателна способност. Ако не - тази стока просто не влиза в България.Да си преценява производителя дали иска да ни продава.Ако не желае - винаги има негови конкуренти , готови да го заместят.Щом производителите на моторни масла могат да слагат етикети-сгъваеми листовки на над 20 езика , еднакво отпечатани като размер на шрифта , значи е възможно.

Няма търговец който да не иска (а то е и лесно) да преправи един етикет за съответния език. Даже с радост ще го направи, ако му се предложи да стъпи на тоя пазар. Така че си абсолютно прав!