Кабинетът ще вади пари от резерва в БНБ?

До 2 млрд. лв. може да се извадят от фискалния резерв в БНБ тази година, стана ясно от изказвания на премиера Бойко Борисов и заместника му Симеон Дянков.

Обратно в новината

Коментари - Кабинетът ще вади пари от резерва в БНБ? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Финансовите лилипудчета, дето спамят тук да ги светна в едно-паричните резерви са спящи пари, в случаи като сега другите теглят заеми, режат социални придобивки, девалвират национални валути...Да се случва това при нас?Дянков добре владее финансовата еквилибристика, направо е за Нобелов приз в тоя обран бостан, я си въобразете какво щеше да е с предишните при тая ситуация ...ФИНАНСОВ КРАХ! Радвайте се, че един от световните 100 икономисти е по нашите земи и култивира бостана!

Добре, че бяха предишните да натрупат резерв и да го оставят за харчене на гения Дянков и Пожарникаря.

Виждам, че одобряваш поведението на Дянков, да се крадат парите на здравната каса и сребърния фонд на НОИ. Разбирам, че намираш за нормално и естествено от 2,5 милиарда лева събрани за здравеопазване да се оползотворят за здраве само някакви си смешни 65 - 130 милиона лева. ЗА ТЕБ ДЯНКОВ Е ЛАУРЕАТ ЗА НОБЕЛОВА НАГРАДА, ЗА МЕН Е ПРЕСТЪПНИК КОЙТО РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ ПОЛУЧИ ВЪЗМЕЗДИЕ. "Спестените " над 2-ва милиарда лева от Здравната каса са отишли да запушват бюджетните дупки на правителството. КАКВА Е РАВНОСМЕТКАТА: Плащаме осигуровки за здраве и получаваме един среден пръст от паразитстващата администрация , която за да продължи да съществува обрече на смърт хиляди българи които нямаха възможност да си платят на останалите без пари болници, на аптекарска мафия за която кой знае защо никой не иска да говори. Жестока равносметка. СЪС ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО НА МИЛИОНИ БЪЛГАРИ ДА ПОДДЪРЖАШ СТАНДАРТА НА ЕДНА ОГРОМНА БЮРОКРАТИЧНА СИСТЕМА, КОЯТО НЕ АЗ, А БОРИСОВ И ДЯНКОВ ТРЯБВАШЕ ДА РЕФОРМИРАТ !!!!!! Направиха ли го ??? РАЗБИРА СЕ,ЧЕ НЕ !!! Завършвайки ще те попитам: КАКВО ЩЕШЕ ДА СЕ СЛУЧИ АКО ТИ БЕШЕ ИЗПАДНАЛ В СЪСТОЯНИЕТО НА ХИЛЯДИТЕ ЛЕКУВАЩИ СЕ И ТЕЖКО БОЛНИ БЪЛГАРИ, КОИТО УМАРАХА ЗАЩОТО НЯМАХА СРЕДСТВА ДА ПЛАТЯТ ЛЕКАРСТВАТА ИЛИ ЖИВОТОСПАСЯВАЩАТА ОПЕРАЦИЯ ???? Не ти го пожелавам но ти казвам, че може и да ти се случи. Тогава ще започнеш да мислиш по друг начин за нобеловия лаурият Дянков.

Г-Н ДЯНКОВ, Защо ще вадите пари за бюджета от средствата на фиска който се управлява от БНБ, а не от онези 2-ва милиарда лева от него които са предоставени за управление на частни небългарски банки ???? ТЕЗИ 2-ВА МИЛИАРДА ОТ ФИСКА КОИТО СЕ УПРАВЛЯВАТ ОТ ЧАСТНИТЕ БАНКИ СЪБРАНИ С ОСТАНАЛАТА ЧАСТ ОТ ФИСКА КОИТО СЕ НАМИРАТ В УПРАВЛЕНИЕ ЕМИСИОННО НА БНБ (6,012 млрд. лв.към 01.10.2010 год.) ДАВАТ СУМАТА ОТ 8.012 милиарда лева ФИСКАЛЕН РЕЗЕРВ , А НЕ СОЧЕНИТЕ ОТ ВАС 6,7 МЛРД. ЛВ. Къде са останалите 1,3 млрд. лв бе Дянков ???? Докога резервите на НЗОК (1,5 млрд. лв.) и тези на НОИ ( 1,7 млрд. лв) ще служат като патерица на бюджета на правителството. Според Борисов с тази порочна практика вече е свършено. КАК ЩЕ Е СВЪРШЕНО КОГАТО ПРОДЪЛЖАВА ДА СЪЩЕСТВУВА ПОНЯТИЕТО "КОНСОЛИДИРАН БЮДЖЕТ В КОЙТО КАТО В ЕДНА КАЦА ПОСТЪПВАТ ВНА ЕДНО МЕСТО ( СИБанк) И ПАРИТЕ ОТ БЮДЖЕТА И ПАРИТЕ ОТ ЗДРАВНОТО И ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ. Правото да бърка в тази каца ще имаш само ти и никой друг. И НОИ и НЗОК са се превърнали в част от Министерството на финансите. ТЕЗИ ДВЕ ИНСТИТУЦИИ НЕ СА НЕЗАВИСИМИ ЮРИДИЧЕСКИ СУБЕКТИ ИМАЩИ ПРАВОТО ДА СЕ РАЗПОРЕЖДАТ САМИ СЪС СРЕДСТВАТА СИ. С техните средства се разпорежда най големият им длъжник - държавата в лицето на Министерството на финансите.ТОВА ДЯНКОВ СИ Е ЧИСТА ПЕРЕВЕРЗИЯ. Да плащаш пари за звраве и пенсия, а те противно на изискването на закона да отиват за запушването на бюджетните дупки на правителството !!!!!!!!! АКО СИ МИСЛИТЕ, ЧЕ СТЕ УСПЕЛИ ДА ИЗЛЪЖИТЕ НЯКОИ ТО ДЪЛБОКО ГРЕШИТЕ. Скоро ще разберете, че не можеш да искаш от някого да ти плати за нещо, което не си му дал.

много точно

ВИСОКИТЕ ПЕНСИИ СА ВСЪЩНОСТ МИЗЕРНИ!!! НЕДОУМЕНИЕ БУДИ 1.7МЛРД ЛЕВА ВЪВ СРЕБЪРНИЯ ФОНД. А КЪДЕ СА ПАРИТЕ ОТ ПРИВАТИЗАЦИЯТА НА АКТИВИТЕ НА СТОЙНОСТ 90 МИЛИАРДА ДОЛАРА КЪМ 1998Г. ДОРИ ПРИ СЕГАШНИЯ НИСЪК КУРС НА ДОЛАРА, ТОВА СА ОКОЛО 120 МИЛИАРДА ЛЕВА. КЪДЕ СА????

Първо пенсиите не са високи. Премире ни отново показва, че не знае какво приказва. Мен не ме интересува кой какъв е и дали е комунист или гербав. Щом едните, макар и "крадливи" успяват да се справят с пенсиите, а другите "честни", но некадърни, но не успяват да си ходят. Застанал някакъв си, да ми разправя, че му е трудно да ни осигури достоен живот, защото този преди него е започнал да ни го осигурява. Това е пълна простотия. И на всичкото отгоре показва пълна безпомощност. Това ли е мъжкаря с реформите? Той не престана да се оплаква и да накисва всички около него и преди него. Нито веднъж не каза "АЗ сбърках, аз се надцених" много по достойно е, и има повече шанс да успее, ако признае грешките си, зощото това означава, че може би ще потърси помощ. Щом вече посегнаха на дълбоките резрви значи направо летим от пропастта.

Правилно. Парите трябва да се инвестират - задължително на малък риск и съответно малък доход, но поне ще е по-голям от инфлацията. Дясна осигурителна система. Индивидуални партиди на всеки осигурен. Процент от осигуровките да отива задължително у тези инвестиционни фондове, а не да влиза веднага в общия кюп на социалистическото ни осигуряване. Внасяш 40 години - да виждаш какво става. Как се движи индивидуалната ти сметка и като я напълниш да можеш да се пенсионираш - кой на 55, кой на 60, кой на 65 - колкото вноската позволява. ТАзи комунистическа уравниловка вноската от тоя месец плаща пенсиите другия е пагубна за осигуряването бе хора - не го ли проумявате.

Ще работиш 4о години,ама в друг живот.Като станеш на 50-60 ,ако ги дочакаш ,ще си изритан и никой няма да те вземе на работа.А като умреш,паричките ти държавата ще си ги прибере.Колко народ не дочаква пенсия,ама никой не говори какво става с вноските им. Една голяма лъжа е всичко това и една яка държавна далавера.

Рестрикции. Нова дупка на колана. Увеличаване на стажа за пенсия. Рязане на бюджета. Защо? Защото Симеон Дянков не умее да разговаря със Световната банка и с МВФ! Тия две Медузи Горгони ни смучат кръвта от 20 години! Съкращават ни живота, като ни орязват парите за пенсии и за здравеопазване! Добре! Ние имаме дългове. Да не би САЩ да нямат дългове? Дори банките им изгърмяха заради лоши кредити! Някой да е поискал САЩ да си ореже бюджета и да намали парите за пенсии, здравеопазване и социални нужди? Що така? Американците са потънали в кредити, но тях никой не ги кара да си режат от бюджета - за космически изследвания, за наука (при нас - вдигнаха мерника на БАН). Никой не кара САЩ да си съкращават армията, защото държавата е в кредити. Що така? Защо ние трябва да се отказваме да живеем, понеже сме в прегръдката на Световната банка и на МВФ? Я тия две Годзили да вървят да прегръщат така Америка!

Римляните имали една поговорка-Което подхожда на Юпитер,не подхожда на вола.Ето това е отговорът на въпроса ти.

Само внимавайте да не свършите някоя простотия с борда

А сега да видим...хубаво,ще похарчим 2 милиарда,ще закрепим бюджета...ами после?Големият въпрос е ...как от тук нататък ще се генерират приходи? Имат ли управляващите изобщо виждане за този въпрос?Защото аз лично нищо не съм чул. Едно време....преди 20 години,се събраха едни хора,икономисти и написаха един доклад в който се разгледа икономическата обстановка и се анализира коя страна в преход какво може да прави т.е. как да се развива....За БГ изводите бяха следните.... : 1.Тежка промишленост - забравете...много инвестиции трябват........ 2. Лека промишленост - не става , не сте дисциплинирани, качеството е трудно постижимо.....3.Туризъм.....мислите си че без пари става, ама не сте прави.... Единственото което и да искате не може да оплескате е ...геогравското ви положение. Що не станете една "свободна икономическа зона"....като Сингапур например.....Богати няма да станете,но които иска може да инвестира в страната, средна заплата ...около 700-800 евро. Да,ама не...как нашите политици ще дадат.Че нали като дойде Бай Милионер да инвестира (при ниски данаци и др.такива) после той ще диктува играта....А той подкупи не плаща!И може да си тръгне веднага ако се опитат да го работят...Но мнозинството от народа щеше да е добре: нахранено,с прилична здравна помощ,с що годе добро образование... Те политиците и сега ни предават, поне имаше алтернатива това да стане с регламент,с правила!Иначе...тежко ни...хем предадени,хем гладни!

"...за да се плащат високите пенсии." Интересно, къде са тези високи пенсии и богати пенсионери?

Е как къде, не ги ли виждаш "богатите" пенсионери как се нахвърлят върху млякото за 20 стотинки и найевтините бисквити ? Пълно е с такива.

НЕ Е НУЖНО ДА СИ ФИНАНСИСТ, ЗА ДА РАЗБЕРЕШ, ЧЕ ФИНАНСОВОТА ИГРА ИМА АРИТМЕТИЧЕН РЕЗУЛТАТ. ПРОБЛЕМА Е ТОЗИ,ЧЕ НАШИЯТ ПРИЯТЕЛ Б.Б. НЕ РАЗБИРА ОТ АРИТМЕТИКА НА ДЯНКОВ, КОЯТО ЩЕ ДОКАРА БЪЛГАРИЯ ДО ГЛАД ЗА ТРУДЕЩИТЕ СЕ И СМЪРТ ЗА ПЕНСИОНЕРА И БОЛНИЯ.

Съгласен съм с тебе!

Съгласен,само с една поправка-Бокича е наясно с играта.И той ближе лапи от далаверата,не го смятай за толкова прост.Не забравяй,че беше кмет на София.Сещаш се какво значи това,нали?

Ника много ти подхожда. Само малко още да се постараеш та да стане "та вдлъбнат" и ще си е съвсем на място

"На практика обаче резервът на касата в БНБ, събиран от целеви средства за здравни вноски, ще се влее в държавния бюджет и парите ще могат да се изразходват за най-различни неща, обяснили вчера депутати от ГЕРБ от бюджетната комисия на НС." Верно, не съм финансист и не разбирам тънкостите на тази материя, но защо горното не ми звучи "че парите за здраве ще се харчат само за здраве"?!

Паааак ли предишните бе? ЕЕЕ... Хубаво че сте вие да оправите кашата. Откакто Герб е на власт в страна е значително по-добре: инфлацията тръгна, заплатите и пенсииите се замразиха, няма пари за здраве, образование, фирмите продължават да фалират. Все по-добре става...След още 3 години ще сме екстра, най-вече ако не сме в БГ;)

Борисов, ти само на резерв ли ще караш? Сам пари няма ли да генерираш? Нищо ли няма да направите за да съживите икономиката? Осъзнаваш ли 4 години с такова управление колко зле ще е държавата след това? Хората не са опитни мишки!

разбрах само, че ще издухат резерва, а каквито пари останат ще ги турят на безлихвен влог в банката на цветелинка, тиквената половинка!

Добър ход. Дано да се използват целево, а не само за закрепяне на бюджета.

Aбе работа от пожарникар и акъл от милиционер (полицай) не търси!

Добре, че поне бързо харчат резерва. Съвсем скоро ще настъпи шоуто.

Шоуто вече почна, беше открито със недостига в здравната сфера. Щом там така удари, вълната която се задава ще е залее цялата икономика...

Герберчета, а като похарчите и този резерв после какво ... ще подавате оставки и ще се правите на обидени. От къде го изкопахте този Дянков, та го направихте финансов министър, зарзаватчийте от женския пазар са по-добри финансисти от него.

Финансист трябва да бъде само този,който е завършил ВИСША партийна школа-Бря,бря,бря.Така ли бре ,БЕСЕПАРЮДЕПЕСАРЮ ?

Финансист трябва да е този, който разбира от финанси и има такъв опит. Случаят с Дянков очевадно не е такъв - той няма практически опит и това струва скъпо на държавата

777777, финансов министър трябва да е човек не само завършл такова образование. Но и човек работил в България, познаващ и отвън и отвътре данъчната администрация и нейните механизми. И то поне да е работил 10 годинки. Партийните школи работа тук няма да свършат!!!

Дянков са го пратили на времето партиини пари да следва по чужбина така че да не се обажда много много. Кой какъв е в БГ е много неясно. Бели, червени, бембени, всички са един дол дренки. ТРЯБВА ДА СЕ ГЛЕДА КАКВО ПРАВЯТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ А НЕ КАКВО ГОВОРЯТ.

в тиквата ти бръмбари само.

Стига с тези здравни каси и лекари бре!Аман вече!Всички искат пари.Само на учителите и на никой друг!

Крайно време беше!Учителите сме с Бойко!

За да повиши УЧИТЕЛСКИТЕ МИЗЕРНИ ЗАПЛАТИ.

Има да чакаш...Заедно с Янка Такева.