Сирийски монах пренесъл мощите на Йоан Предтеча

Сирийски монаси, основатели на патриаршеския манастир “Св. Йоан Предтеча” на остров Свети Иван край Созопол, най-вероятно са двамата в гробницата на острова.

Обратно в новината

Коментари - Сирийски монах пренесъл мощите на Йоан Предтеча | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Рашките обявиха Сирия за свещена за тях, щот православието им било дошло оттам. И отидоха да я бомбардират. Май сега Сирия се оказва свещена и за нас, к'во следва ?! ;-)

Много тенденциозно и невярно звучи думата "сирийски" в наше време. Сирийски монах ако и да е пренесъл евентуално мощите на Йоан Предтеча, той съвсем НЕ Е арабин! Сирийците по това време не са семити, не са араби,а бели хора. Такива там са били до 7 век, когато арабите превземат тия места, след което под "сирийци" се разбират вече днешните заселници там. От 7 век насам на древните земи на белите хора арабите, освен "сирийци", стават и "египтяни", и "либийци", и "бербери", както и циганите днес са "българи" в чуждите медии! С други думи, подмяната на население тече от около 2000 години и след северна Африка, наред е вече Европа!!!

Много ги разбираш тези работи. За 2 рубли от всичко разбираш. Върви да работиш вместо да драскаш глупости тока

Единствената следа , че това са мощите на Йоан Кръстител е името Йоан на една кутийка и свидетелствата на две ченгета от 21век. Няма ни едно известие през тези 20 века разлика да свидетелства, че там е имало мощи на светеца, което пък е съвсем невъзможно с оглед на факта , такива мощи биха направили мястото обект на поклонение и би трябвало да има десетки литературни източници , които да го отразят. Нещата стават по -ясни, като се има предвид, че Б.Д. обяви месеци преди мероприятието в няколко медиии, че ще развива религиозен туризъм по морето и дори си навлече гнева на вярващите с изказването, че ще раздава мощи на всеки, който се хване с този бизнес, вижте и острата реакция на Пламен Сивов в нета. Естествено още същия месец излезе и списание за религиозен туризъм, а майстор на мощехранилници, които се работят 6 месеца изработи такава по чуда за дни, докато оригиналната се изследва. В бързането обаче "прекалили" с мощите и те не могат да се съберат всичките в кутийката с надпис Йоан, както констатира журналистка в предаването на Нешънъл Джеографик. Интересно, че после бяха намалени, чрез кражба на част от мощите в Сливен. Въобще не религия и история, а манипулация, бизнес и яка кримка от криминал, който е на позиция да раздава мощи.

а не в Банкя например.И сега тия идват да си приберат светеца ли? Образовайте ни де! Ами главата му при ББ ли е? За левия крак разбирам че го носи бежанец от Украйна.

Сега ми просветна защо бургазлии са по тъмнички и доста нагли копеленца.

пренесъл защото е бил некроман,ами кой от наште историци му е светил не е ясно още.Тия "професор"и ги хранихме сума ти време и сега пак още малко и ще докажат че ББ е от рода на Винету!

Ако не знаете - и Аспарух е бил сириец. Затова Кубрат го изгонил...

Са остава родните светила по история да докажат как рилския манастир е построен от йеменски камилари:)

Набутаха и археологията в политиката.

В Сирия, Египет, Ливан, Палестина идруги държави в Азия и Африка, имаше много араби християни, това беше унищожено със съвместните усилия на Израел, САЩ и Франция! Те работят с ИД против арабите християни! Не знам дали има шанс тези древни християни да оцелеят! Те се превърнаха в катарите/ абигойците страшният геноцид на Европа горени и бесени от католическата църква! Чакаме извинение от всички убийци на християни и да се сопрат, че да не стане, както викаше нашият герой "Со кротко, со благо и со малко кютек" ще се научат по другият начин! "Господ забавя, но не забравя!"

Хайде пак поредната тъпост.Християнството във въпросните земи се унищожаваше с активната потдръжка на СССР.Страната разрушила най-голям брой манастири и църкви и избила и репресирала най-голям брой монаси,попове и миряни вярващи.Какъв САЩ?Там имат проблем с многобройните секти.Или Израел.Там сепризнава само религиозен обред за сключване на брак. И накрая защо вашият царь и государь Нападна с огън и меч Украйна?Православна и братска за Русия страна?!

всичко е точно. от Сирия са колегите. така са записани и в хотелската книга на острова. има и отпечатъци от палците на краката.

Та затова цяла Странджа е в палатков лагер

Това част от хибридната война ли е? Тея хора нямат ли малко фантазия да ги изкарат поне монаси от Саудитска Арабия или Дубай?

Учуден си, защото много малко знаеш от историята. Сирия е една от териториите с най-стари християнски общности, че и самобитни такива, които са дали много учени мъже. Предполагам, че също толкова неясни са ти и сведенията за заселването на сирийци и арменци по нашите земи, благодарение на византийските императори поради най-различни опустошения на тукашните земи, като различни бедствия, болести и...нападения на авари, българи и славяни.

А Орфей еритреец ли е?

негър е -като че не си гледал филма.Орфей е негро и вер селям!

Татул и Гела не са в Еритрея. Все още са тук. И др. работи има, но няма да ти ги кажа.

ЕДИН НАЧИН ДА НИ ПРОМИВАТ МОЗАЦИТЕ. Просто да не очакваме по добро." Браво на министерския съвет и президентството."

Какво ли не правят днешните учени ,историци и политици за да се харесат на силните на деня. Тома ще да е най-разпространеното сирийско име, като не Осман пак добре. Направо е като през средните векове-вещици, иманяри, псевдоучени и пишман доктори със здравна каса-но дето се вика има и по-лошо!

ЕХ СОЗОПОЛ ,ЕХ БОЖИДАРЕ РАЗБИРАМЕ НАПЪНИТЕ ТИ ДА НИ СЕ ХАРЕСВАТ СИРИЙЦИТЕ ТА ПО- ЛЕСНО ДА ПРЕГЛЪТНЕМ КВОТИТЕ /КАТО ГО УДАРИМ НА ХРИСТИЯНСТВО/! ТОВА ИСТОРИЧЕСКИ МОЖЕ ДА Е ТАКА НО ТОГАВА НЕ Е ИМАЛО Д Ж И Х А Д БРАТОЧКА! АКО НЕ ДАЙ БОЖЕ ,ХИПОТЕТИЧНО НАДДЕЛЕЯТ НА ТЕБЕ ПЪРВО ЩЕ ТИ ПРЪСНАТ Х...............КАТА

За да четеш и разбираш науката история, трябва да ти идва "отвътре".

И тогава влстта ни е била във Втори или трети мандат, сиреч уяла се, и е допеснала незаконното на чужденц, под натискане със въшни хора- т.н.Еврогейци ! И наместо да им изследват разядените ченета, най- добре е, да разследват има ли симптоми за Каналджийство и Корупция във редиците на "Униформените" наши хора? проф. Газибар Тодороф

Този остров е уникално място трябва да се види!

И ще останеш разочарован. Не заради откритото - острова е наистина уникален, а заради отношението към него. Мястото на самия манастир е... потънало в кал, между отделните обекти можеха поне едни тесни пътечки от чакъл да направят, на интересни места се намират купища бутилки... Изобщо отношението към старините в Созопол е малко спорно. Уникалната пещ за керамика е закрита с изкорубен шперплат... Не се иска чак толкова много за да добият тези старини по-лицеприятен вид. Още повече, че Община Созопол не страда от липса на средства.

Кметът на Созопол се казва Рейзи. Всичко руско и турско винаги се е стремяло да унищожава националната ни история и култура. Бавно, неусетно, но системно и методично.

Това откритие е просто смешно.Защо не уточнят,че за времето, за което говорят челном-те градове са били под властта на Византия-напълно възможно е да е имало сирийско преселение,но те са били поданици на империята.И да има пренесени мощи-те са за възхвала на Визант.империя не на Б-я.

ПЪЛНА БОЗА ЗА ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪЦИ!!!ПО-ГОЛЯМА ГЛУПОСТ НЕ БЕШЕ ПИСАНА ДО МОМЕНТА!

Не се тревожете, щото при Вас няма нищо за промиване...

УМНИТЕ ХОРА НЕ СЕ ТРЕВОЖАТ,ЗАЩОТО ТРИКОВЕТЕ НЕ МИНАВАТ!

Бай Казимир е по-голям Остап Бендер и от ченгето Божо. Как може такива глупости да се публикуват в медиите? :( Баси говедата. Най-силните палеоземетресения в Европа се откриват след детайлни изследвания с пинсета и датировки в Бъркли, Калифорния. Двамата милиционери Божидар Димитров и Казимир Попедикакъвси още не са пратили Йоан Предтеча в Бъркли. Щото там работата е сериозна, там не е "24 часа", Бойко Борисов и на баба ми хвърчилото. Там става дума за Наука. Нещастници.

нерде ямбол нерде станбул ...500 години след Йоан Кръстител двама сириици го донесли в созопол

Но без нау4ни доказателства е само твърдение.

егати простотиите, станбул означава "стан" поселище на "бул", на българите.

Аз

Когато турците обсаждали Константинопол и при някоя битка извън стените гърците трябвало да се приберат, те викали "Към града!", което на гръцки звучи "Ис тин полин" или "Стин поли". Турците възприели този възглас като име на града.

Чалга ала алкохолни изпарения с меркантилен припев по идея на Б. Димитров. За справка - подобни находки със същите претенции има на 120 места по света.

псевдоисторията настъпва по бързо отджихадистите

Сега ми светна защо са изчезнали траките! Заради "нашествието" от Азия ще да е.

траките са изчезнали само в историческите материали преписвани от конкуренти (доказателствата не са изчезнали - продажниците са много еФтини)

Да, а също са открили и черепа на Йоан Кръстител, когато е бил малък.

Сирия е една от нашите южни провинции. да я защитим достойно!

Тоест преди 2000 години пак са ни били налазили гадовете, усещам.

ни взеха за канарчета... Вчера за африканския геном... днеска за сирийския монах.... абе всички в родината си ... Европа.

Сега ще открият, че Асад е наследник на Йоан!

откриха отдавна, че днешните евреи не са семити, а хазари, но това --- под сурдинка (проблема със семитите беше решен от хазарина хитлер - той изтреби всички семити които успя да открие)

Колко още малко известни факти за нашата история има .... Това че има преселения на сирийци в миналото е най малкото

Така е. Прав си. Има много неизвестни факти. Още по-тъжното е, че много известни факти се замитат "професионално" от професионални историци-професори само и само да са политкоректни към империята-ментор на България и ние не ги знаем. Не е случайно, че такива подлоги (като Дичев) правят подписки и искат да отстранят Божидар Димитров, който успешно популяризира неизвестни на обществеността факти от историята ни.

като статистика се обявявам, като 100% източно православен ортодоксален християнин но, като виждам как "нашите" попове се борят за изпедерастяване заявявам - верейските (амерички) педераси и изроди са "къде, къде по-яки" (по изпедерастени) от нашите

Аз

Аз на последното преброяване се писах китаец, джедай, образование основно-незавършено, неграмотен. И то само щото успяха да ме набарат.

честно казано, като статистика съм ортодоксален християнин (и дори няколко пъти съм ходил в църква) ... но за хазарските манипулации си имам по-специално становище

не си ги излъгал !

По глупостите които пишеш става съвсем ясно че нямаш нищо общо с християнството и си абсолютно тотално заблуден какво значи да си християнин! Което между другото е харапкетрно за източното псевдо христиняство!

Аз

Няма да се свърши религиозната простотия, ей... Единият намерен кокал, ако не се лъжа, беше част от скулата на Йоан Кръстител. Работата е там, че по света съществуват тъмън ТРИ ГЛАВИ на Йоан Кръстител, всичките доказано автентични. Та от коя точно глава е тая скула дали ще ни ощастливят да узнаем, а?! Ще остава на схоластите да уточняват разликите между вяра и религия, обаче трябва да си кьорав идиот, за да не видиш християнската простотия и мръсотия - да се продават трески от кръста, шишенца с последния дъх на Исус или мляко от майка му! Винаги ми е било интересно... КОЙ И КАК е издоил Марийка!

Атеистите вярват, че всичко се е пояивло от нищото без причина и цел, а порядъкът втв вселената със всики финно насторни физични закони, фундаментални сили и константи е следствие от хаоса. Мога да съчувствам на такива хора, защото те доброволно са избрали да живеят в тъмнина, заради своите страсти и слабости. атеизма е езултат н акомунистическото социалн инженерство с идеята да направи общество лесно манипулеруемо и съучастник на беззаконието им. Вярващите вярват в причинно следствената връзка и създаването на вселена от Бог с идея и цел, който има контрол над природните сили вътре и извън нашата физическа среда.

Аз

Не знам за кои атеисти си писал, щото и те са много видове. Вярно е само това, че атеистите вярват. Да - атеизмът е вяра. И толкоз... 1. Всъщност науката никъде не отхвърля наличието на причина, даже напротив. 2. Цел - няма. Цел може да има само разумът. Няма разумна причина за възникването на света, така че няма и цел. Но най-вероятно има причина. Разликите между цел и причина са възсложен философски въпрос, та не ви е по силите, както се вижда. 3. Не знаеш какво е хаос. В хаоса, всъщност, може да има много ред. 4. Според тебе атеизмът е създаден от комунистите. Не знам кога, според теб, се ражда комунизма, но какво да кажем за атеистите преди това... 5. Всъщност няма по-лесно манипулируем глупак от искрено вярващия. "Искрено" - с едно "н". Също като "фино". 6. Тъмнина и светлина, пишеш... Религията се появява преди около 10 000 години. Свръхестествени вярвания има сигурно от повече от 100 000 години. И през целия този период, светът почти не е осъществил прогрес. За пръв път такъв прогрес се забелязва преди около 2500 години, по гръцките острови, но е смазан от религиозните диваци - с огън, кланета и аутодафета - нормално. Втори път - в Европейския ренесанс, който този път религията не успява да загаси. Не, че не се опитва - кланета, клади, аутодафета... Инквизицията развива пълна програма. Резултатът - очевидната разлика между тогава и днес. Извод - религията е тъмнина. А религията се основава на една единствена сила - човешката глупост да вярва на простотии. Няма по-зловещо човешко изобретение от религията и религиозната вяра. 7. Последният абзац от кментара ти няма никакъв смисъл. Въобще. Не може даже и да се коментира. И аз вярвам в причинно-следствените връзки и имам контрол над някои природни сили - мога да си пускам и спирам тока, например. Или да ходя прав,без да падам, контролирайки гравитацията. И кво?! Значи съм господ...

Жалко за начина по които се решил да се израявш, искам само да ти кажа че за една реликвите, плащеницата с която е бил повит Исус се оказа че съдържа само женска ДНК и няма мъжка, а както знаем Дева Мария е заченала от Св. Дух, така че може има фалшиви реликви и една да се окаже решаваща. Може да прочетеш и за чудесата и явяването на Дева Мария от Фатима, тоест чудеса има - проблема е че толкова предубеден човек като теб е почти невъзможно да повярва или поне да се държи прилично.

Аз

Ъхъ. Същата плащеница, за която се доказа, че тревата, от която е изтъкана, е била окосена преди 600 години. От какъв пол е била тази трева, честно казано, не знам. Най-вероятно, както казвате, Мария е майка на Исус... или по-точно казано, майката на Исус, ако е съществувал изобщо (което ни най-малко не е доказано), най-вероятно се казва Мария. Ето, обаче нещо 100% сигурно - има само един начин жена да зачене - среща на яйцеклетка със сперматозоид, като и двете трябва да са човешки. С гълъб не става, със свети дух също, освен ако таткото не се казва Свети Дух Гълъбов. Не знам дали преди 2000 години е съществувало изкуствено оплождане и дали са го практикували при хората, но както и да е станало, с таквоз или с клечка, изкуствено или по закон божи, по каквито и да било дефиниции за "девственост", едно е сигурно - веднага след зачатието Марийка вече не е имала здрав химен. Та... Мария е правила секс, заченала е, родила е и е отгледала дете. Като всяка майка. Затова - моите уважения. Въобще не я укорявам в нищо, независимо с кого се е овъргаляла в сламата - с Йосиф, или с някой друг. В коментара ми действително има неуважение, но не към нея, нито към бог, в когото не вярвам, та няма как да богохулствам по принцип, нито към Исус - обикновен, прост психично болен идиот... кво да го правиш... Неуважението е към религиозните мошеници, които до днес промиват мозъците на идиотите. Неуважението е и към въпросните идиоти. Дори и според самите тях бог им е дал мозък и акъл, щото да мислят с тях, а те са предпочели да се изплюят на даровете му и да мислят с чуждите, попски мозъци.

Много просто! Това няма нищо общо нито с юхристос нито с това което е учил! Иначе казано не е християнство!

Къде пък ги откриха тия сирийци, всички гледат да са актуални, та да вземат някой лев отгоре. Може по линия на европейската интеграция на бежанците.

Божо откриваше вампири, а тези сирийци. Да ви пикая на науката.

Аз

Не е наука, а религия. Което значи - кенеф. Та правилно си се насочил.

Така де не християнство а секта! Нещо като еволюцията и много други срамни за науката "истини" които се преподават с много фантазия!

Ей, ще вземат да ни изкарат нас сирийци сега, само и само да приемем с отворени обятия братята "мигранти"! Ох, толкова прозрачна им е цялата пропаганда, ама и също гадна и подла!