6 метеорита са падали досега на територията на България

На територията на България досега са падали шест метеорита и никой от тях не се намира в България, заяви проф. Борислав Тошев пред БНР.

Обратно в новината

Коментари - 6 метеорита са падали досега на територията на България | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Според него е бил правен опит да се върне у нас, но е бил несполучлив, защото в Австро-Унгария са поискали твърде висока цена." И как нещо, паднало на наша територия се озовава в ръцете на Австро-унгарците?

Е свършиха ли астрономите в България, че пенсонираните пишман химици, като Борислав Тошев пак се изказват "компетентно". Или той пак ще съдейства на МОН за ограбване на парите от учените, и се пуска името му в медийното пространство?

Болида е от F 1 Макларън ли Ферари ли още не се знае, не са хванали пилота.

Б.Т. е "виден" химик. дето само в астрономията не си беше пъхал гагата. Той е от ония хора, които като излязат на пенсия стават все по-умни и енциклопедични. Жалко, че не е забелязан от международния нобелев комитет...

Тошев по какво е специалист? Или всеки, който е в опозиция на някой е важна личност?

по принцип се води химик, професор при това, ама след тази му "изява" явно ще е разбирач по всичко.

Teзи камъчета ги хвърля Господ от небето белким уцели някоя комунистическа кратуна и се пооправят малко нещата в България.

или е Перла 05, или кмета е на 5 ракии. Ако такова голямо нещо падне, Сопот ще го гледаме само на снимки в учебниците по история.

Хората помислили , че ИД напада ългария и военния завод. То добре ИД, ама ако вземе Путин да удари, както всичко у нас е от времето на соца смятай камук връз камък няма да остане. Малко майтап бе. Иначе серозно сяра и желязо е възможна комбинация за форма на живот доколкото знам.

хубава новина . и най вече нова новина . от 1874г.

тоя метеорит е паднал на територията на тогавашната отоманска империя

А в Банкя е паднал мутрит още преди повече от 50 години, но ужасните поражения за държавата едва сега излизат наяве!

Як лаф и коментар:)

Може пък вярно да е пералня и да се е изхлузила от някой самолет.

Паднало от самолет тяло не би светело, освен ако не е запалено преди това. Светят само тела, паднали от космоса, тъй като се движат с огромна скорост (десетки километри в секунда), и пред тях се образува ударна вълна, която нагрява въздуха до светене. От друга страна, това може да е част от някой стар нефункциониращ сателит, която е паднала на земята от околоземна орбита.

Научете се да си цените своето,ако искате да бъдете уважавани!И да го искат-не го давайте,а го поставете в музей и да идват да плащат,за да го гледат като експонат!Ясно и просто!!!

Според сопотския кмет е било пералня /автоматик/

Нищо чудно, аз също съм виждал метеор. Беше в Ахтопол, преди около 15 години. Доста големичък беше, разцепи на две парчета но не видях дали паднаха на земята. Към края на траекторията престанаха да светят, дали нещо е паднало, не знам.

A az puk vidjah edin bolid predi njakolko dena nad tramvainoto depo (v denja kogato e padnala peralnjata v Sopot )

"Делю Хайдутин" е пратил хабер от далечния космос..

Пожелавам на всички наши политици да им се случи да гледат стационарен метеорит!

Ако метеорита наистина е голям колкото пералня, при скорост от 500 километра в секунда, би направил кратер колкото футболно игрище. Затова не вярвам.

но когато стигне до земята, вече е голям, колкото тостер...

Е, тогава игрището ще е да речем колкото волейболно, а го няма ?

Няма как да е с 500км/сек, светлината се движи със 300 км/сек!Освен ако България е имала щастието да е ударена от метеорит със свръхсветлинна скорост!И ако имаше такъв, щеше да удари Македония, нямаше да имаме тоя късмет.

айнщаине, светлината се движи с 300 ХИЛЯДИ км в секунда!

300 000 km/s

Малко си се объркал, само около 1000 пъти :). Светлинната скорост е 300 000 километра в секунда.

Добре де, проверявам дали сте в час! Точното число е 296 000 км/сек!

Скоростта, с която метеоритите навлизат в земната атмосфера е между 11 и 80 километра в секунда. Ако е голям колкото пералня, значи обемът е 0.3 куб.м, а теглото около 1 тон. При скорост 500 км/ч (силно забавен при прехода през атмосферата) енергията му ще бъде 13 мегаджаула или 3 кг. тротилов еквивалент, при земята. Ще направи малка дупка, колкото артилерийски снаряд 122 мм калибър - 3 метра в диаметър и 0.5 м дълбока. Няма да е колкото игрище.

Знаех си аз, че онези от "Формула 1" са явления, а не тела, затова така и ги наричат! Пилотите им за 30 работни дни в годината със заплата по 10-15 милиона евра...

Доцента Семков никога няма да стане професор, ако не се доизучи! Метеор се нарича тялото, докато си хвърчи из Космоса.Ако падне на Земята, вече става метеорит. Ако изгори в атмосферата - няма метеор, няма метеорит! А иначе всяко движещо се из Космоса тяло се нарича болид! В този смисъл болиди са и метеорите (скали,минерали, желязо), и кометите (лед,прах,вода)!Има и разни други летящи из Космоса тела и облаци, които не са болиди!

България е известна като "Страната на Болидите" - явления като тъпаци, политици и заплати, които изгарят в атмосферата и не оставят никаква следа.

Простете ми невежеството, ама как така болида е паднал, като по принцип не достига до земята?

болид - от Формула 1 ли?

+++

Падат доста често; има колекционери, които търсят металните с метал-детектори. Има частни колекции от десетки и повече. Три-четири над България е смешка...

Да ,да, ти знаеш повече от професора.................

+++

Поинтересувай се бе, имаш комп пред себе си. По-лесно е да плямпаме на ангро, а?

Това ще да е на Шумахер болида ... ако е паднал във Филиповци, забравете да се намери, вече е предаден където трябва!

Кратуните са ви пълни с "болиди" на вас :)

боли ги "умния" болид

шест болида (ферарита) са паднали в църна гора?? новината я има по другите медии от няколко дена само...

Ей сопутчани сопутчанки и вие малки сопутчета беж по баирите да намерите метеоро.

сащ, англия , ватикана ... тия има ли нещо дето не го крадат ... инструмента си да покажеш и ще се нахвърлят

Журналята, оправете си мерника най-сетне! "На територията на България досега са падали шест метеорита" - шест, за които е известно. А колко такива, които никой не е забелязал, са паднали? И за какъв срок говорим - остава да кажете, че броите от периода Юра насам...пфу!

перхидролената сачма ежедневно циркулира с побърканата си глутница като заблуден елетрон да тормози евронатовска софия,ама на нея учените не и мерят траекторията!

Путин хвърлял камъчета за забавление и тук паднало едно

Комунистите, нестига, че задигнаха парите, ами и с камъни ни замерят

Че откога Байко стигна дотам да ни замеря с камъни? Обикновено за такива неща той използва едни малки заемчета...

Навъдиха се много неграмотници, които изобретяват думички. При това с напразни напъни да се извисят над жанра. Ето и този - "нестига". Е, няма такава дума в българския език.

Той, "човекОт-демократ-антикомунист" е научил стотина думички, а ти изкарваш сега, че едната не била съществувала!

странно защо кликам на "Над Средна гора е паднал болид? ", но попадам на "6 метеорита са падали досега на територията на България" ...

6 метеорита са падали досега на територията на България Абе как нито един метеорит не улучи НС.

Може ли преди да публикувате нещо да проверите информацията си. В музея по Минералогия на Геолого-географския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" има късове от няколко метеорита, които са паднали на територията на България.

Защо им е да проверяват? Нали няколко БАН-аджии с получени по "заслуги" титли са се произнесли по въпроса :)

БАН-аджии, или "феодални старчета", както ги нарече Симеон Дянков.

Доц. Евгени Семков, научен секретар в Института по астрономия допуска малка грешка. Това явление се нарича бокоболид, с много светлина, огън и шум, но след него не остава дори прашинка.

Камъните падаат, падат от небеето ! ... :)

това беше песен на хисарският поп

Да поясним на Доц. Семков - научния термин за небесно тяло, което навлиза и изгаря ИЗЦЯЛО в атмосферата на Земята се нарича "метеор" Размерите му са малки - средно колкото грахово зърно Небесно тяло, което навлиза в атмосферата на Земята, и от което падат малки отломки на Земята се нарича "мереорит" Среден по размер обект до метър Небесно тяло, с размери над няколко метра, което при падането си предизвиква както ярка светлина, така и ударна вълна, понякога с разушутелни последици (напр. счупени стукла на прозорците) и при падането си оставя кратер на повърхността на Земята (ако падне на твърда повърхност) или приливна вълна ако падне в океана се нарича Болид. Най-големите са цели астероиди или комети и могат да ни изтриятакато вид от лицето на Земята. Семков, коя партия ти дари доцентурата????

Не се чудете, вярно е. Изпаднал е от самолета на единия отбор.

Ако беше панал "малък" метеорит, колкото пералня, Средна гора щеше да се нарича вече Ниска гора.

ти да видиш :)

За да стане това, падналото тяло трябва да е с размери поне 10-на метра и нагоре, тогава освободената при падането енергия би била сравнима с тази от ядрена бомба. Някакво такова тяло се беше взривило преди година или две над Челябинск, за щастие на жителите там, високо в атмосферата.

ме интересува въобще ... :) 5 милиарда изчезнаха безследно ... :)

Как така нито един метеорит не се намира в България ?!!! Във въздуха ли ги гепят ?!!! Или това си е една от еврогейските ценности - Свий метеорита и бягай :)

МНОГО Е ТРУДНО ДА НАМЕРИШ МЕТЕОРИТ ... В НАШИТЕ ПУСТИНИ В АМЕРИКА И В САХАРА ГИ ТЪРСЯТ С МЕТАЛОТЪРСАЧИ ...

Най-вероятно руснаците са ги задигнали през соца. Те тогава идваха в България като господари и ни третираха като утрепки.

Глупости.

Берем жилезо.

да не е паднал болида на Ред Бул,с Даниел Рикардо бре-хъ хъ хъ.

ВЪВ ФРАНФУРТ ПАДНАХА 50 БОЛИДА - 70 РАНЕНИ ПОЛИЦАИ - 350 АРЕСТУВАНИ - ГОРЯТ КОЛИ - УЛИЧНИ БОЕВЕ ПРЕД СГРАДАТА НА ЕВРОПЕЙСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА ... ОБАЧЕ ТОВА НЕ Е НОВИНА .... ПУТИН Е ВИНОВЕН :)))

Сигурно Путин си е пробвал най-новия модел ядрени ракети... без бойните глави обаче.

ТОВА Е НОВИНА ЗА БИБИСИ , СИЕНЕН , НОВОСТИ, СИНГХУА , НО НЕ И ЗА МУТРА-МЕДИЯ :)))

Прави си. Току що прегледа всички "по-големи" български новинарски сайта и направо се облещих как може да не отразят тази новина, която е от преди най-малко 4 часа....да не чакат някой да им се обади...или сигурно цитираните от теб агенции са от "непроверени" медии...

като геолог се наложи да проучвам катастрофални събития във връзка с проучване сигурноста на площадки з а ядрени централи..та се натъкнах на две работни хипотези прибрани големи астероиди и "звезди " по време на жестоко нашествие с използване на мощни вражески оръжия или паднали астероиди трудно капсулирани в блата и влажни зони..

Ами то от тая държава кое ли не се изнася ?!

Няма ли кой да изнесе тиквата?6508