Времето постави шофьорите пред изпитание

В 12 области на страната за днес е в сила оранжев код за опасни метеорологични явления - обилни валежи, снежни виелици и силни ветрове. Най-силен вятър има по Черноморието, съобщи БНР. КАТ ще спира и глобява водачите, които карат с летни гуми.

Обратно в новината

Коментари - Времето постави шофьорите пред изпитание | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това със гумите е журналистическа добавка...тук половината от разбирачите не са виждали автомобилна гума отблизо, но мозък бол...

Най-големия проблем е , че всеки кара по-скъпа кола от колкото може да си позволи,камо ли да и купи гуми.И после философства има ли смисъл от зимни гуми,няма ли .

Мамка й на зимата, всеки път ни изненадва и то точно през зимата.

Направо не мога да повярвам, че се убеждавате един друг как да излъжете себе си и да си карате пет за четири, с каквито гуми ви е кеф. Не пишело нищо в Закона. Абе..... Абе хора толкова ли сте зле, че не ви пука, че може да умрете от собствената си глупост и мизерия. Вижте ежедневната статистика за ПТП-тата, тежко ранените и загиналите.

Който го е страх от мечки не ходи в гората.Не гумата държи колата на пътя ,а здкормолното устройство.Повярвай на човек с 32 години стаж на волана.Спускал съм Твърдица - Елена при зимни условия иснеговалеж.Минавал съм През Дюлинския проход началото на февруари и ред подобни.Всичко е до човека зад волана та ако ще и по джанти да кара.През лятото като карате с "летни" гуми да не би да няма катастрофи.Що народ се избива.Като нямаш разум в главата и домашно възпитание и с вериги да караш все тая.

Няма да те разбере, не се юркай. Тя кара със зимни гуми и когато не може да се справи със ситуация виновни са: другите шофьори, държавата, континента и целия свят. Но никога тя самата :)

Има гуми, с които може да се кара целогодишно. Тва че по телевизиите пускат разни платени от търговците на гуми тенденциозни репортажчета явно влияе на хората и сега всеки като види кола да буксува при потегляне веднага почва с квалификациите "цървул", камикадзе" "кат няма пари за гуми да не кара"....Закона не задължава шофьорите да карат с точно определен тип гуми. Има изискване само за дълбочината на грайфера, т.е. гумите трябва да не са износени. Зимната гума не може да те предпази от катастрофа ако не спазваш нужната дистанция или караш с несъобразена със зимните условия скорост. Само ако шофьора е достатъчно опитен и внимателен може предотврати злополука на сняг или лед. Тази сутрин се нагледах на селски изпълнения на мокър терен. То не бяха нервни изпреварвания с поднасяне, щото на 3-та скорост кат настъпиш рязко в кишата с каквито и гуми да си колата почва да танцува или бибиткания щото карам с 50км/ч па те селските бекове с 15-годишните тройки с газови уредби,с лампички, спойлери и кюнци кат на баба ми кюмбето отзад под 80км/ч градско не падат, щот си мислят че така никой няма ги разбере от къде са...Абе пълно е по улиците с донори на органи и резервни части за автомобили. Та мисълта ми беше, че ако шофьора е олигофрен зимните гуми не помагат. Миналата зима видях една кифла с Опел "Антара" да се върти като пумпал на улицата, хем нова кола, хем със зимни гуми, 4Х4, ама простотията е по-силна от техниката :)

Така е приятел,ама нали знаеш че простотията е безкрайна.Пък и не се знае дали търговците на гуми не са в списъка от сопнсори на МВР......

Щом човек ти осмисли мисълта, че летните и зимните гуми се държат еднакво на пътя при минусови температури и няма значение с какви караш, веднага разбира с какъв "капацитет" си има работа. А всесезонна гума, въпреки рекламите , новите материали и технологии на производство, в буквалният смисъл, няма.Те са мелези и стават за преходните сезони. "Упечи" ти нормалната лятна гума , цяло лято, на 35-40 градуса, и после върви разправяй на баба си, че през зимата гумитите ще се държат на пътя така, както една класическа зимна гума, карана само при температури не по-високи от 7-10 градуса.

ти някога карал ли си с качествени зимни гуми в сняг та се изказваш толкова компетентно??? разликата е от земята до небето и се вижда по баирите, тези дето се въртят там като пумпали са с летни гуми, тези дето се движат нормално в снега са със зимни (ама не китайски евтини боклуци, а качествени зимни гуми), хайде със здраве

Карал съм достатъчно дълго за да стигна до извода че вместо да дам 400лв за зимни гуми, моите са толква най-евтините, защото са '15 по-добре да карам внимателно, с по-умерена скорост, да спазвам повече дистанция и да спирам чрез смяна на предавките, въпреки че колата ми има "ABS". А колкото до баирите, дето колите буксували и се въртели на тях, за планината през зимата се слагат вериги мой човек, дори и да си със зимни гуми. Аз вериги си имам в багажника. Да не си някое гумаджийче дето му е паднал оборота а ? Че и агитираш от скъпите гуми да си слагаме :)))

Ех едно време, сняг до колене аз жъна с комбайна- план изпълнявам и какви виденки имаше,то сегашните гуми ли са?

Защо депутатите не премахнат понятието "самотна майка" . Никой от циганите и турците несключват бракове и неприпознават децата си , по този начин държавата ги издържа до 18 год. възраст и ползват много привелегии. През деня чакат да ги проверят социалните , а вечер си лягат при мъжете. Ще останът повече пари за увеличаване на детските и майчинството на работещите български майки , а размножаването няма да бъде професия на циганките и туркините.

Вижте, всяка зима в нашата държава гледаме един и същи сериал. Блокирани пътища заради закъсали в снега МПС. За пореден път прогнозата на синоптиците се оказа вярна. Какви действия предприе Държавата - КАТ за да се избегне това? НИКАКВИ. Имали забрана за движение в определени участъци НЕ. ЗАЩО? Да ме извиняват всички разбиращи на при обилен снеговалеж и рязка смяна на температурата и заледяване на пътната, полза от опесъчяване или пръскане с препарати - НЯМА. А при обилен снеговалеж и силен вятър каквото и да се прави е БЕЗСМИСЛЕНО. При нов и не улегнал сняг при положение, че се появи силен вятър положението е същото. При тези условия няма гуми, вериги, опитен шофьор и каквото и де си измисли един тръгнал на път. Има само едно ЛУДОСТ ако от пътуването му не зависи неговия живот или на някой друг. Между другото: Лиляна Павлова да помисли по въпроса за изграждането на подходящи паркинги където да биват отбивани МПС при такива условия, а това важи и за през лятото за камионите.

Да ама нашите фирми не спират да лапат парички. Важно е не да се чисти а да се правят даренията в партийната касичка

"КАТ ще спира и глобява водачите, които карат с летни гуми." Те такова животно, "зимни гуми", в правилника няма! Разбира се,че през зимата всички трябва да карат с такива гуми, ама няма как да бъдат санкционирани аджемиите , излезли на улицата с летните си "галоши". Имат ли нужният грайфер, значи са редовни, независимо колко са опасни, и засебе си, и за другите.

Верно е, че няма, ама катаджийте все ще измислят нещо.... В тоя случай напълно ги подкрепям! Щото тия дето карат с летни гуми и субуфери в целия багажник винаги са в нарушение! Когато и да ги глобиш все е късно!

Не е шега по пътищата сега. А и нека сме откровени - условията не са баш-обичайните за зимата. Платените от Всички-Нас Данъкоплатците - да си Вършат работата ! Снегопочистване, опесъчаване, препарати, осветление, контрол трафика, уведомления и т.н. Ние-Всички - по-кротки и по-умни ! Зимни гуми помагат (и добър грайфер също стига), скоростта, дистанцията, маневрите, возилото, самоконтрол на волана...и т.н. И малко пожелания : - Полека по Празниците ! Ако трябва да се кара - да има дежурен неконсумиращ шофьор(ка) .... Дали не бихме могли да въведем Взаимопомощ ? - Гореща линия телефон на който Безплатно се свързваш за да помолиш за шофьор (и има готови такива) - Повишена адекватност на органите по движението ! ... Горещи тлф линии за аварийни връзки/информация ? .... И разбира се - Взаимопомощ между Нас-Всички ! (Човекът е Човек, когато е на път.)

Пътна полиция ще спира и санкционира водачите, които карат с летни гуми ? На какво основание ще бъдат наказвани - на основание на закона ли или на НАРЕДЕНО от Цв. Цв.

При непочистени пътища няма значение с какви гуми си. Тировете кръстосват цяла ЕВРОПА с тези гуми и там няма проблеми а тук има и при 5-10см сняг- ЗАЩО???

В закона няма текст по който да се задължават водачите да карат с зимни летни есенни пролетни и други гуми. Има изисквания за външния вид и дълбочина на грайфер. Нека ме глобят да видим какво основание ще ми пишат. После това пада в съда на 100% че и обезщетение ще си търся за загубеното време. Ненормалници политици, намерете начин за производство износ и вдигане доходите на населението.

По-високите доходи ще ти помогнат ли като се треснеш с някое дърво заради неуправляема кола с летни гуми?! Как искаш по-високи доходи, като не можеш да проумееш нещо толкова елементарно - правилата трябва да се спазват! Сликовете - лятото, зимата - специалните зимни гуми! Не заради КАТ, а заради собственото ти здраве! Чета подобни коментари като твоя и се чудя как въобще са ни пуснали в Европа... жалка работа!

По високите доходи ще ми помогнат по ледно да си купя зимни гуми и да не ми е проблем на всеки 40 хил.км или 2-3години да си сменям зимните гуми с нови. Няма да ми е проблем да си купя и втора кола една градска и една 4х4 например. И тогава няма да имам никакъв проблем да спазвам правилата. А на 2см лед върху асфалта и 2 см няг отгоре ако ще и с вериги да си пак ще се пързаляш. Просто пътищата не се чистят.

Мунчо - разликата между летни и зимни не е толкова голяма, колкото ти се иска. Затова и в закона не е записано, че трябва да се кара задължително със зимни ! И не само в България е така ! Проблема е, че пътищата не се почистват, защото избраните за това фирми са близки до управляващите, вече са ги истискали за проценти, зада спечелят търга и сега хората се чудят как с останалите 50% да свършат цялата работа. Няма пясък, няма почистващи препарати, няма техника, няма организация на почистването, няма и контрол върху това ! Затова Мунчо няма и резултати ! А е типично за милиционерите да прехвърлят вината върху другите !

Не, няма да му помогне, но ще му помогне да си купи каквито трябва, а не да се налага да караме с втора употреба ,шото няма пари дори и за храна та кво да говорим за гуми.... със заплати по 300 евро няма как да има гуми....

напълно си прав за всичко, освен че "ще падне в съда 100 %" Мен ме спряха, казаха ми че не съм дал предимство на пеш. пътека, после дописаха и че съм бил без колан !?, наех адвокат, обжалвах... имах свидетел дори - НИЩО не пада. за съжаление, няма съд !

Съгласен съм,че има много аджамии и неподготвени шофьори, но тия тъпи милиционери кога ще спрат да използват клишета? Щели да глобяват за летни гуми. По кой параграф? Не одобрявам тия които карат сега с летни гуми, но ако гумата има грайфер над 1,6 мм е НЕЗАКОННО да глобяват. Да променят закона и тогава ще имат право да глобяват дори и за чисто нови летни гуми през зимата. Тия торбалани, наречени полицаи, знаят само да рекетират и да наказват, но не и да помагат на хората. Да сте видяли някога полицай да преведе някоя баба или майка с дете през улицата? Аз не съм.

да за съжаление сте много прав снощи попаднах на двама такива които искаха да сложа вериги за сняг ок сложих но баира стръмен не почистен пътя и нищо не става е сега какво прави попитах и те се изпариха уж да търсят помощ и още чакам

Господин полицай, по какво ще разберете, че автомобила е с летни, или всесезонни гуми?

Приятелю, това с всесезонните гуми не трябваше да го пишеш, сега един куп "разбирачи", ще заплюят производители като:DEBICA, BRIDGESTONE, CONTINENTAL, DUNLOP, GOODYEAR, HANKOOK, KUMHO, MICHELIN, MILESTONE, TOYO и много други, които произвеждат зимни, летни и всесезонни гуми :) И така здраво ще те "нахранят", че свят ще ти се завие ;)

Ако видиш всезнаещ селянин зад волана - то гарантирано е с летни гуми насред зима!

Ако гумите ти са в такова състояние, че не се разбира дали са зимни или летни, то 100% са толкова износени, че няма начин да те пуснат да продължиш.

По-скоро това с глобата за летни гуми е някоя "журналистическа" добавка. Все пак - знаем нивото на "журналистите" ни :)

Това, че е пълно с безотговорни шофьори, спор няма, например пестят от крушки дори и през зимата, за гуми да не говорим, но като ще променят закона заради зимните гуми, да приемат и точка за драстични глоби за непочистен път, причинил ПТП, защото не само неподходящите гуми са причина за ПТПта, а и безотговорното отношение на институциите по поддържането на пътната мрежа, като некачествено строителство, кърпене за отбиване на номера и имитация на почистване през зимата. Затова, заедно със точката за задължителни зимни гуми през зимния период, да има и задължителна глоба от десетки хиляди лева най-малко при първо нарушение, за фирмите отговорни, но непочистили път.

Как точно КАТ ще глобява за летни гуми? Някъде в закона пише ли че през зимата не може да караш с летни гуми с грайфер над допустимия? Егати смешниците!

portal

КАТ ще спира и глобява водачите, които карат с летни гуми. Искам да видя как някоя дебела корумпирана свиня ме глобява за летни гуми , а не за дълбочина на грайфер... ще му дам да изяде закона и правилника на пътя... нося си го с мен...

Това е нормално за прохода на републиката.От тук минава целия трафик от Азия към Европа и обратно.Всяка минута минава по един тир.

КАТ ще спира и глобява водачите, които карат с летни гуми. Това как точно ще стане не можах да разбера само?

Едва ли ще напишат "глобен си, защото си с летни гуми", но могат да измислят нещо от пордъка "неизправен автомобил", кой знае!? Ясно е, че законът в България не прави разлика м/у зимни и летни гуми, той гледа само дълбочината на грайфера - 1.6 мм;

Няма как да ти напишат неизправен автомобил без да посочат какво точно му е неизправно

Лесно е, на всеки закъсал в преспите се слага етикета неподготвен и готово. Ами то си е и вярно, някой е очаквал да пътува по път а се е отзовал в 20-30 см сняг или лед. Ми така де какво е виновно Ленчето че не е тръгнал с БТР

А все още драги сънародници зимата тепърва предстои. Честито на тези които отново са останали изненадани.

Точно в Румъния има действащ закон за зимните гуми. Как така се е оказал с неподходящи гуми в България ?

какви зимни гуми скъсах 4 чифта вериги и нищо не помага като не е почистено това е абсурд в бг ебати без отговорноста

И кви са били тия НЕПОДХОДЯЩИ гуми на ТИР-а ? Изтъркани ли? Сложил пилотки на предния мост ли ?