Конфискуват колата за превишена скорост със 70 км/час?

Колата да се конфискува при шофиране с повече от 70 км/час над ограничението, предлага държавна специализирана комисия.

Обратно в новината

Коментари - Конфискуват колата за превишена скорост със 70 км/час? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бре хора, при ограничение в населено място 50 км/ч, тоя като ме помете със 50 км отгоре т.е. със 100км/ч , както обикновено преминават през селата, и особено сега връщащите се от Европа турци, няма ли да ги глобите?

УБАВА РАБОТА , АМА БЪЛГАРСКААААА ПАРТИЙНИ СБЪРКАНЯЦИ ПИШАТ ЗАКОНИ , ЗАЩО НЕ Е 20 КМ НАД РАЗРЕШЕНАТА БЕ НАБЕДЕНИ И НАВЕДЕНИ УМНИЦИ . ОТДАВНА СЪМ КАЗАЛ , ЧЕ НЯКОЙ ИМА ИНТЕРЕС ОТ ТОВА БЕЗУМНО ШОФИРАНЕ

а на депутати и министри как ще конфискуват колате са първите нарушители иджигити на пътя,самозабравихте се на върха.....

Абе, к-во стана с въпроса за неграмотните индивиди с купени книжки? Те са по-опасни от високоскоростните мутри....

Това е не само у нас, но е регламент за цял ЕС. Приветствам европейското законодателство, както и това на всяка кола да се сложи дигитален тахограф. Само така ще можем да разберем, кой как е карал и колко време е бил на волана. Ще отпадне от държавата задължението да поставя камери за средна скорост. На дигиталната карта всичко личи.

Те повечето лъскави каручки са на лизинг! Предлагат нещо, което не води до нищо или иначе казано - популизъм.

Арест на шофьорът а не на колата...безумци. Над 50км/ч превишението на скоростта - арест. Трета степен на криминално престъпление. В Канада има огромни зелени табели по магистралите - над 50км/ч арест и глоба $10000.00. Лимита в Канада е 100 км/ч и всички го спазват. В САЩ полицаят има право да те арестува , ако караш с 30 мили/ч над лимита. Само услугата на адвоката да те изкара от ареста започва от $3000.00 и нагоре според социалният ти статус.

И какво е виновна колата?Защо не се гласуват законови промени щото "задкормилното устройство" да попадне за година в пандиз палас например.Явно в тези комисии дето предлагат подобно идиотии7997 подбират с конкурс от психиатричните клиники....

Подкупът за ченгетата колко ще стане в този случай? Ако няма камери, които да заснемат нарушението и проверката кво праим?

На наш'те хора не им пука къ'в е закона!

трябвя да канфискуват всички силни и хубави коли, а ние ще си караме трошките

ЩЕ КОНФИСКУВА БЕНТЛИТА С-КЛАСИ И ПОДОБНИ ИГРАЧКИ ? КАК СИ ГО ПРЕДСТАВЯТ, ИЛИ Е САМО ЗА БЕДНИТЕ ИДИОТИ ?!

като си беден, жизнено необходимо ли ти е да караш със 70 км над допустимото???

има ли луд да конфискува скъпите им играчки ?

Много лесно ! Само ще ти кажа , че в момента кмета на Видин на конфискувано Ауди А6.Вместо да се купуват коли за кметове , народни представители и т.н. джигитите ще ги осигуряват безплатно :)

loyola

Пак предизборно се симулира дейност. Всички знаем, че най-много закона се нарушава от хора със служенби и лизингови коли (да не говорим за НСО и т.н.). В този случай, разбира се, водача остава недокоснат от строгия закон. Прост пример - след поредните поправки се оказа, че при заснето с камера нарушение, плаща собственика. Всички кметове на райони в софия карат общински автомобили и съответно глобите се плащат от общината а в същото време те са с "златни" талони.

Сега вече депутати и министри ще ходят пеша. Да им се конфискуват и обувките та да ходят боси.

Sm3hurk0

За пияните - да. Но еи така да взимаш нещо на човек... не ме радва. Представи си, че искаш да се отървеш от твоята стара кола... нарушаваш правилника и познат полицай се засича.. и ти взимат колата... После, какво се случва ? чия собственост става колата и кой се разпорежда с нея ? Преди години си спомням, че пред 01 РПУ беше пълно със задържани коли и едвам се минаваше. Не се ли направи предварителна схема - алгоритъм с всички възможности ( не да се работи на парче ), то подобен закон или наредба ще доведе до неминуем хаос в други области. Да вярно, ще се реши проблема на пътя за високата скотост, но ако има много подобни случки, ще настъпи хаос и община - няма да знаят, че колата е конфискувана и ще съ търсят данък. Да не се окаже, че този който е конфискувал колата трябва да плати данък - т.е. държавата.

А мислиш ли, че в това има справедливост?! Какво значение има цената на колата?! Ако една лада и един мерцедес последен модел са превишили скоростта еднакво - справедливо ли ще е ако се конфискуват?! Нарушението е еднакво - наказанието е бая различно... Кой ги мисли тея глупости е ясно, но по-интересно е колко трябва да си ограничен, за да кажеш, че си съгласен... Ако убия някой с нож ще получа ли различно наказание от това, което бих получил ако го убия с пистолет?!

Остава и да се изпълнява закона. Защото в БГ само се приемат закони ама никой после не чува за тях.

А уж частната собственост беше неприкосновена...

Я па тея че ми причат как да си гьзим Голфу ?!! Алоооо 100лв сьм шарил за чипосване ще си го дупим на магистралата Голфу и че си слушам Галена колко ми е кеф

Най-правилното е катаджиите да събират глобите на пътя /издавайки фискален бон/ и да работят на процент, например 30% за катаджията 70% за бюджета. Може и на годишен патент. Да видим тогава кой ще кара над допустимата скорост. Няма да има никаква корупция защото всичко е легално. Няма да има ненаказани защото така джоба на катаджията не се пълни. Събираемостта на глобите е 100% и става веднага. Съдилищата се разтоварват от излишни дела. Убеден съм, че катаджиите сами ще си купят необходимите технически средства и най-редовно ще ги носят за калибриране в лабораторията по метрономия. Удобно ще бъде постът да се предава по наследство от баща на син.

Дайте шанс на смотаните водачи да се почувстват уважавани шофьори, заемайки по- престижно място в колоната по магистралата до морето и свалете скоростта до разумните 90 км/ч. Направете отделна пътна лента за тези водачи, защото те и тогава ще виждат престъпници по пътищата. Който не може да кара всички останали го застрашават и все вие срещу някого. По- любопитно ми е да покажете европеидните си муцунки във Ферари, Ламборджини или Мерцедес и да кажете, че България не иска да вижда от техните бързи коли, защото това е територия за бавноразвиващи се кравоподобни! По- голямата част от ПТП са по вина на некадърници, които не могат да предвидят скоростта си и се блъскат в някоя крава, която се движи по магистралата сякаш е в мол и безогледно се престроява, но тогава никой нищо не губи, даже печели. Да не говорим в градовете как единствените нарушители са с полицейски значки, които си пазят от бившата служба и заговорнически обясняват как са били в "системата". Няма да се учудя как повечето НПО-та в тази кампания са на бивши служители на системата, които цял живот са искали да карат спортна кола, но така и не са се разделили с любимото Волво. Само нещастници могат да искат чуждата кола и то при условие, че може да е взета на заем.

Цитат от статията: "В момента най-тежките санкции, които предвижда Наказателният кодекс по дела за катастрофи, са за причиняване на инцидент в пияно състояние или когато е причинена смъртта или нараняването на повече от двама души, или на пешеходна пътека. Законът приема това като деяния по непредпазливост и санкциите са от 5 до 15 години. Ако катастрофата обаче е умишлена, санкциите са от 10 до 20 години, а в особено тежки случаи - от 15 до 20 години или доживотен затвор." Сегашните наказания са малки, те няма да стресната никого, както се вижда от статистиката. А и какво означава, когато си пил, да нараниш или убие човек - за мен това означава УМИШЛЕНО деяние, но законът не го приема като такъв?! ЗА да се противодейства на днешната "война по пътищата" са необходими много строги мерки и малкоподкупни или най-добре неподкупни полицаи и съдии!!! Приветствам приемането на предложните по-строги мерки, но те не са толкова строги, колкото ми се иска! А и нека се слагат, колкото се може повече камери!

Селяк в коя видеоигра караш кола за 190 000 , че да си поиграя и аз? Виж сега, селчо, как сам се изложи. Ако разполагаш със сума от 190 000 евро, би прежалил колата и ще си пиеш узото на някой гръцки или малдивски остров. Но понеже си от селски обор, психиката ти е такава, че ще лежиш в панделата за да запазиш някакви 200 000 евро. Прав ли съм козарче?

А тази комисия вместо глупости да вземе да предложи например да се забрани употребата на радардетектори както в Гърция. Защото това с конфискацията не го виждам как ще стане. Как ще конфискуват фирмени или лизингови автомобили?

радар дететектора не може да бъде открит от устройство на пътя така,че не се пъни излишно да пишеш......най-голямата причина за многото катастрофи за мен е много слабата подготовка на шофьорите,некачествените технически прегледи и най вече контрола по пътищата...нямаме достатъчно камери а катаджиите се крият в храстите само на определи места за бакшиши.Когато карам в чужбина(Австрия или Швейцария)очите са ми на четири с каква скорост карам и къде са камерите и така по-лесно е на автопилот

А ти като си такъв знайко защо не пробваш да идеш с такъв неоткриваем радардетектор в Гърция? Даже ако искаш не го ползвай само си го дръж в багажника

Поредното доказателство за некадърността на нашето чиновничество. Не знам как е в Кралството Нидерландия, ама при нас тоя номер няма а мине. Частната собственост е неприкосновена - пише го в Конституцията. А и има проблем - ако колата не е собственост на шофьора? А да кажем е открадната или на фирма? А ако тази фирма е държавна? А ако е на държавна институция? Напр. на МВР или на НСО - но в нарушение на закона (карал, ама не е изпълнявал специална задача, а просто се прибирал от някъде)? За да се конфискува кола от дадено лице, тя трябва да е оръдие на престъпление, т.е. първо трябва да се криминализира карането с такова превишение...

Ще мине, ше мине! То и ипотекираният имот е "твой", а я не го изплати да видим колко е неприкосновен!

Сравнението е неправилно. Всъщност, има коли на лизинг (не съвсем точно но приблизително е все едно е ипотека). Ипотекираният имот е твой условно - т.е. при определени условия. Нарушаването им води до промяна в собствеността. Това е договор между лице и фирма. Банката прихваща имота и той става нейна собственост - обикновено частна или смесена собственост. Нещо не съм чувал, БНБ да раздава ипотеки.

Неприкосновена била, ама си има и други правила, които трябва да се спазват. Щом го пише в закона ще трябва да се спазва.. смао, че според мен няма да ги конфискуват.. ще се окаже, че ес-класата я е карала бабата на едикой си или някой пряител .. и няма да я конфискуват.. докато астричката ще замине към гаражите и направо ще ги направят полицейски :D

Неправилно сте разбрали "неприкосновеността" на частната собственост! В Конституцията така пише! Ама в законите и още повече в подзаконовите актове на МС се уточнява, че неприкосновена е само частната корпоративна собственост! Частната частна е обща и подлежи на свеждане до 0%!

Засичат служебна кола на някое министерство с 210 км на магистрала. И какво следва: конфискуват държавната кола в полза на държавата.

За "специалните" коли на "специалните" хора има "специални" алгоритми в обслужващите сървъри за съхранение на информацията, позволяващи на бай брадър да си затвори окото!

....Недоумявам, как може пътно-транспортно произшествие, причинено в следствие употреба на алкохол да се тълкува като "непредпазливост" ?!?! Според мен, всеки потенциален водач на МПС, който употреби алкохол/дрога и знае,че след това ще се качи в автомобила трябва да се третира като престъпник! Защото човекът знае, или допуска, че след употреба на алкохол, реакциите му ще са забавени и става опасен на пътя.Но въпреки това, лицето се качва и подкарва автомобила си. Това ако не е умисъл, не знам кое е! За отнемане на автомобила, добре - от 100 години съм настоявал за това. Но трябва да се разши кръга на случаите. Например - при тежко ПТП вследствие употреба на алкохол, автомобилът също да се отнема в полза на държавата!Хайде да направим проста сметка - пияна мутра - глобяват джигита с 1500 евро примерно....повечето арогантни типове са новобогаташчета и се чувстват недосегаеми. 1500 евро струва предната лява гума. Плаща си глобата и пак става убиец на пътя. Когато обаче му се отнеме лъскавата кола за 70-100 бона и нагоре примерно, следващия път ще кара като 80 годишен дядка у село. Иначе няма озаптяване.Българинът се стряска, само ако му засегнеш сериозно икономическия интерес. Лошото е обаче,че безнаказаните простаци на пътя си имат лоби в Парламента. Знаем защо.

Преди да употреби алкохол знае, след употребата вече е друг човек.

Вносителите на този проект имат сериозно закърняване на мозъците. Няма как да стане толкоз просто. България не е в Европа по много, много критерии. Нека видят как е примерно в Албания, Македония, Сърбия или Босна и Херцеговина този проблем. Дет се вика - НЕРДЕ ЯМБОЛ, НЕРДЕ СТАМБУЛ.

Не 70 ,а30км/ч да се конфискува!!!!

YES!

Тъпанара с минуса дано го прегазят с повичешена скорост...

Нека го направят. Но да важи за всички, а не на мой познат шуролинката бачка в КАТ и ще си карам както си искам. Освен това да въведат и същото за бавно движещи се коли в лявата лента на магистралата. Караш със 100 в лява лента, създаваш предпоставка за тежко ПТП на колите, които се движат отзад и си третиран по същия начин - като джигит. След като искаш да караш бавно, задължително в дясна лента.

На магистрала минималната позволена скорост е 60 км/час. Пише го в закона.

Тежкото ПТП е само в главата на точно такива оскотели комплексари като теб! При спазване на ограничението за макс. скорост 140 км/ч, разликата от 40 км/ч въобще не е предпоставка за ПТП, още повече, че ще го видиш отдалеч. Обаче не, Ганьо трябва да светка и да свири, за да му разметат пътя. Защото видиш ли е много важен и си е купил магистрала.

Има комплексари, които си карат и с 70 в най-лява лента, и си казват закона е на моя страна минимума е 60. Разлика от 70-80 вече е предпоставка за катастрофа.

Не! Напротив, предпоставка е за птп.Защото, когато караш с 140 и някой недовидял чичак изскочи да изпреварва сбавен камион, и не си права труда дори газ да подаде, и го пернеш отзад с140, като го завъртиш не се знае нито той къде ще одите, нито и твойта кола къде ще завърши. А това че има успяли хора с коли по 200-300 коня не ги прави комплксари. Поне не всички. Като не е предпоставка за тежко птп, ходи на магистралат, карай със 00, и излез пред някой със 140. Ако си мислиш че ще минеш само с счупена броня, явно като шофьор си много зле !

Преди две години един приятел го бяха глобили 150 евра в Гърция на магистрала - карал опасно бавно / 20 км под ограничението /. Видял полицейската кола зад него и леко намалил - нормално, и хоп - излязъл от парите.

Същата претоплена манджа от миналата година! А и от по-миналата! А май и преди това пак... всяка година "измислят" "нови" мерки в тази връзка... и все кълъч - незаконосъобразни! Ще да е голям този "мисловен клъстър"!

Който депутат или министър го хванат с имущество над декларираното да му се конфискува - първо това да приемат. За дупки по пътя по-дълбоки от 10 см и по-широки от 20 см да глобяват кмета и общинските съветници с 3 заплати.

10 см дълбока дупка? Че това си е опит за убийство - :D За такава затвор се полага не глоба. Глобите са за дупки до 5 см.

Айде да обърнем всичко в мм!?

само да попитам??? а за крадците които обраха ктб, какво ще се взема,.. и кои ще бъдат съдени?? това което публикуват добре,...само да го приемат и изпълняват, но,...другите,...големите крадци с тях какво ще се прави??

За милиони НЯМА закони, за кокошка няма прошка.....

Тия закончета са много приятни, щото ще ни направят още по - богати, а нарушителите много по - щедри!

За над 60 км/ч в града затвор. На всеки 10 км/ч отгоре удвояване на присъдата. Малко математика За 70 км/ч - 3 месеча За 80 км/ч - 6 месеца За 90 км/ч - 1 година За 100 км/ч - 2 години За 110 км/ч - 4 години За 120 км/ч - 8 години ЕФЕКТИВНО

Айде нарушителите чалгари с минусите :)

Популистко...Но като всичко популистко - неприложимо. Няма затвори достатъчни за всеки каращ с 60кмч в града, а в София дори и учебните коли карат с над50.

Не е нужно затвор. Всеки ден с метлата на улицата 8 години на минимална заплата и подписка всеки ден - ето ти вид затвор за селкото "гъзе".

В уравнението ти липсва една съществена част наречена пешеходци, редно е да имаме желание и за тях да се прилага наказанието с цялата си строгост. За пешеходците и родителите с деца когато присичат неправилно. за 5м от пътеката- 3 месеца За 10м от пътеката - 6 месеца за прескачане през мантинела - 1год. за всички които са с деца и пресичат неправилно наказанието да е двойно, защото действията може да се тълкуват като подбудителство към непредумишлено убийство на дете и шофьор.

за 3 бона си всеки джигит може да си вземе старо бмв 330, с което да си поддържа 250 км по магистралата... и да му го вземат, ще ди купи пак...

Който може да извади 3000лв ей така - си купува кола за 15-20хиляди. А на който 3000лв са върха на възможностите хич няма да иска да ги плати още веднъж.

ИСКАМ ДА ВИДЯ КАК ЩЕ КОНФИСКУВАТ КОЛИТЕ НА СУПЕРБОГАТАШИТЕ В БГ КОИТО СТРУВАТ НАД 150 000 ЕВРО?????

aтака ма да са безкомпромисни не само за някои да е тоя закон гледам едни такива се изкрастиха били те институция след като отидоха притях такива хора та питам аз останалите кво са парцали на тоя свят няма управия и няма и да има доде е така

Spirit

А какво правим, ако колата е на лизинг? Според мен е по-добре да стане както в Гърция- при по-сериозно нарушение се сваля веднага номера на колата, а жалбата срещу глобата да не спира изпълнението на административното наказание. Така ще има много по-добър превантивен афект. Но все пак си мисля какъв е смисълът от приемането на драконови санкции, които никой сериозно не възнамерява да изпълнява. Например оня ден на магистрала Тракия в участъка след Стара Загова в посока Бургас, покрай мен профуча едно Инфинити със скорост поне 180-200км. И то в участък, където има ограничения в скоростта за движение под 140км. След стотина метра го видях спряно от една полицейска кола. Но след не повече от пет минути Инфинито отново профуча край мен с приблизително същата скорост. Само не ми разправяйте, че ченгето от КАТ е успяло за отрицателното време от пет минути да състави акт на нарушителя.

А какво става когато със служебна кола убиеш човек? Понасяш си наказанието. Собственикът на автомобила ще ти търси обезщетение. Плащаш и това е последното ти превишение на скоростта с над 70 км/ч. Елементарно е, но българинът обича да хитрее и да не плаща когато е виновен.

Spirit

Най-добрата превенция е не толкова тежестта, колкото разбирането и усещането, че не може да избегнеш наказанието. Основен принцип в теорията на правото. Тя е в основата на добре уредените западни общества. Иначе аз също съм за прилагане на сериозни санкции срещу нарушителите по пътищата, но преди всичко от финансов характер. Защото на българина не му ли бръкнеш сериозно в джоба на ред няма да му се научи. А това за отнемането на колите са пълни глупости- полицейско-комуноидни брътвежи от 1001 нощ. Хем гръмки фрази, хем абсолютно неприложими на практика.

Чудно що са го спирали?! Нали само снимат.

Румънците, които карат с двеста кой и кога ще почне да ги глобява? И прочие чужденци?

Така, така... до тук добре! Но това да важи за всички, без значение дали е с гоУф, мерник или е кортеж на НСО.

Обществено полезен труд е единственото решение-според мен,които да е добре контролиран за постигнатите резултати.

Нека селтаците които се отварят по темата, да пояснят кое е по тежко наказание: да лежиш в затвора при убийство на пътя или да ти отнемат колата за превишена скорост? Така че, не ми се отваряйте за НЕсъразмерност или подобни чуждици, които не са ви ясни за тяхната употреба.

Несъразмерност - чуждица?! Кой сега е селтак?

Хъм...1500 евро глоба на запад за 50 км над ограничението за тамошните доходи не е ,кой знае,каква глоба! Все едно тук глобата да е 300 лв. спрямо нашите доходи.

Като не можеш да си платиш глобата имаш 2 вариянта: 1. Спазваш ограниченията и си свиркаш, като бонус получаваш по-сигурно пътуване. 2. Караш както си искаш и като те глобят оставаш без кола, праскат ти глоба и понеже нямаш пари отиваш да метеш улиците докато я изплатиш.

Взимайте ги. То освен управниците, псевдо бизнесмените(мутрафони), ченгета и децата на гореспоменатите друг не кара със 70км над лимита. Ако случайно има такъв, то той е психопат, бъдещ убиец. Да караш със 120, при ограничение от 50 е за затвор, не да ти вземат колата.

Явно не си ходил в Германия и не минавайте с номера, че техните магистрали са по-хубави. Да има и такива, но новия участък след стара загора до Бургас е като в Германия.

Само катил може да реши, че 120 км/ч в града се приравнява на 210 км/ч на магистрала. 120 км/ч в града е ужасно много.

goose

А всъщност хората по света отдавна са открили топлата вода, но при нас никой не иска да го направи ... Всяко подобно нарушение ти вдига цената на застраховките драстично за следващите 2-5 години :-) Колкото повече нарушения - толкова по-скъпа застраховка ...

Само че тук застрахователите се цакат един друг(което не е лошо за платците), камо ли да работят за държавата и да си изпуснат клиентите.

goose

Всъщност не е точно така ... защото статистиката показва, че точно тези "клиенти" на застрахователите с рисковото каране им струват доста повече, отколкото са приходите от тях :-)

наказателния паркинг най ми допада и на финансовото м-ство също-БРАВО ВЗИМАЙТЕ КОЛИТЕ -/НА БОСИЯ ЦЪРВУЛИТЕ/ плащайте иначе колата пак е тяхна-вашата майка как е?

Селчо, когато убиеш човек, ще лежиш в затвора и ще плащаш. А когато ти конфискуват колата, наказанието е многократно по - леко от това да търкаш наровете, нали така отворко?