Съдът забрани мобилните камери на КАТ

Върховният административен съд обяви, че камерите на КАТ по пътищата могат да бъдат само стационарни.

Обратно в новината

Коментари - Съдът забрани мобилните камери на КАТ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Боже.... Камерите не че, не могат да бъдат фалшифицирани, но може лесно да се установи от специалист... Това становище на ВАС е меко казано неадекватно и отвсякъде лъха на... политически интереси.

Сещам се за репортаж за собственик на вилен имот, който беше сложил камера, защото са го обирали периодично. На камерата ясно се виждаха крадците в цял ръст, в профил и анфас и докато сваляха камерата им се виждаха и порите на носа! Но в съда не признават заснетия материал за достатъчно доказателство за извършено престъпление! Пита се, как може да не се зачита заснет от камера крадец за престъпник, а заснета кола от разстояние, нарушила с 10 километра в повече разрешената скорост се признава за достоверно!? И шофьорът се глобява с най-малко 50 лв. Извинете, ако въпросът звучи наивно!

Всяко заснемане по пътищата е нарушаване на правата и свободите ни. Може да се допусне само при издирване на лица за тежко умишлено престъпление, за къс срок и с предварително обявен обхват на наблюдаваната зона.

Егаси глупаците. Или разрешават или не. Имам питане, ами ако заснемат кола която пресича на червено, защо да не се приема видеоматериалът? За скорост съм съгласен да не важат. Но има безброй други нарушения. Ама като всички са елементарно мислещи глупаци по високите етажи на властта ще е така. Тъпи и ограничени и временни решения се приемат.

Вчера получих един такъв фиш и сега трябва да го платя но въпросът не е това.Въпросът във това че наистина трябва колите да бъдат обозначени защото навсякъде е така бил съм във Англия,Германия,Италия колите които са спрели и са със такива камери да но нямам предвид за колите които следят по магистралите и карат след вас и нямат никакво обозначение.Както и камерите на фиша пише +- 3 километра и хоп за тези няколко километра глобата ми можеше да е със 50 лева по-малко.Казвам че със това ти казват че не са сигурни и може камерата да е дала някаква грешка.

Не може на трилентов път с мантинела да имаш ограничение 40-50 това е абсурд пълен. Не може нормалната скорост за движение да е около 70-80 км/ч в София а да има ограничение 40-50 това си отживелица за ладите и руските автомобили от преди 25 години, те дори серво на волана нямаха. Не е нормално хора над 70-80 години да шофират (мойте уважения за тях, но вече реакциите и преценките им са доста променени) Не може катаджия да ти се прави на итересен злоупотребяващ 98% от случайте със служебно положение. Без камери без ограничения , каране със съвест нека има камери на пешеходните пътеки и светофарите за там съм ок и да има глоби 10000 пъти повече пари ще изкарат от това. Не може да има и пешеходни пътеки тип "Спящ полицай" това пълен абсурд без индикация на платното неосветени са +50% предпоставка за ПТП или представете си линейка с болен вътре на който му поставят инжекция не знам докторите да са с вграден жироскоп... Уважение е майката на всичко на пътя има място за всеки едни ги кефи да карат с 20, други с 220 Просто трябва да има толерантност. Поздрави на всички и е крайно време този цирк по улиците да престане не сме биг брадър или друго шоу. А общината е време да оправи асфалта навсякъде защото е по-хлъзгав от лед лятно време.

кУЛТУРЕН МОТОРИСТ - НЯМА ТАКОВА ПОНЯТИЕ. ТОВА Е ВСЕ ЕДНО ДА ИМА ДЪРВЕНО ЖЕЛЯЗО.

:) Ми имам златен талон чаках си 6 години да ми изтече последния акт. Спазвам светофари предимства пешеходни пътеки и знаци. Не спазвам ограничения за изпреварване и скорост. Не засичам и не се заяжвам с никого. Доста автомобилисти дори и това не правят.

В никоя движеща се линейка не поставят инжекция, технически е невъзможно! При над 20 км/ч пациентът плува във въздуха, а докторът се държи с 2 ръце и 2 крака, за да не отплува и той.

Вярно е, че се кара с по-голяма скорост, отколкото е разрешена. И аз го правя. Обаче, пич, при 70 км/ч имаш 2 пъти по-дълъг спирачен път отколкото при 50 км/ч, заедно с 30% по-малко време за реакция, почто без значение каква ти е колата. Проста физика.

Имало едно време една абсурдна държава. Там живеели и най абсурдните индивиди, а съдът решавал всичики дела абсолютно абсурдно. Добре дошли в Абсурдсистан / България/. Така е при нас весело се живее, всички искаме да има правила , но да не въжат за НАС. Синя зона за всички, но за депутатите това е провокация. Когато убият детето ти на пътя, рониш сълзи и проклиняш абсурдния съд, който пуска с абсурдни мотиви убиеца под гаранция. Но когато ти си заснет и уличен за извършено нарушение на закона, установено от едно безпристрастно техническо средство, което няма роднини, приятели, и не взима кеш, тогава обръщаш гайдата и ревеш пред съда, че видите ли аз съм ощетен и всичко това е манипулация. В цял свят се работи с такива мобилни технически средства, а само нашите и само нашите технически инвалиди от ВАС решиха , че тези средства са незаконни. ДА ЖИВЕЕ НАЙ- ХУМАННИЯ БЪЛГАЛГАРСКИ СЪД . ДА ЖИВЕЕ ВЪРХОВНИЯ АБСУРДЕН СЪД.

Съдът е постановил своето решение напълно обективно,така както трябва да се отсъжда.Друг е въпроса, че некадърните "народни избранници" са написали така Закона за движение по пътищата.Като напишат всичко ясно и точно,и съда ще взема съответните решения.Анадънму?!

са неграмотници. Не могат да разделят едно сложно изречение на прости. Срам за тогите. Срам за цялата неграмотна пасмина.

Да а ти си писател а не читател

според мен всеки трябва да се сдобие с мобилни камери за кола и да снимат за всеки случай, защото в отделни ситуации може от потърпевш да ви изкарат виновен. относно камерите радарите е някакъв апсурд. За мен фиксирането А превишена скорост трябва да е както фиксирано с радар така и с видео, много често са случаите когато могат да ви припишат чужда скорост, не се страхувайте да обжалвате, знайтле си правата и след малко похарчени нерви да си запазите парите.

Сега трябва и лимитацията на скоростта да премахнат, да я оставят в междублоковите пространства да е 40 , навсякъде другаде да е без значение и ще има по-добра пътна обстановка. Много съм за премахването на всички камери стига толкова биг брадърщина.

Някой схвана ли в крайна сметка какво са решили? "Решението на ВАС не засяга обаче мобилните радари" - какви са тия мобилни радари без човешка намеса и без камери? Или отменят само камерите за неправилно изпреварване, а не и за скорост.

Така се бори корупция! Аман от тези катаджии- освен да взимат по храстите пари за друго не стават!

в цяла Европа това е начин по бедните общини да си помагат за бюджета само у нас е наобратно. едно прибързано и некомпетентно решение.

България е Номер едно по корупция в Европа, А сега ще ги дръпнем с една обиколка . Не могат да ни стигнат ! Навсякъде в нормалния свят намаляват човешкия фактор за да няма корупция , а у нас обратното !

Това е много справедливо решение.Камерите може и пет сертификата да имат ,но се разполагат в необозначени автомобили на така наречените места "хранилки".Това са участъци от пътната ни мрежа където има нелогични и ненужни ограничения на скоростта.Там където никой не очаква и не спазва абсурдни ограничения.Впрочем защото конкретното място не изисква такова ограничение.Преди от тези места пътните полицаи си хранеха семействата с рушвети,сега бяха започнали с електронни фишове да пълнят бюджета на МВР.А колегата,който преди мен ги защитава ,че имали сертификати и му липсват ,да превишава скоростта пред стационарните,но най-вероятно той е от горепосочената категория служители.

По време на целия мандат на ГЕРБ, жертвите на пътя намаляваха и от 1061 през 2008-ма стават 601 през 2012-та. Едно хубаво нещо да направят гърбавите и идват комунистите и ще върнат всичко както си беше. Единственото положително в новината е, че от гледна точка на Еволюцията наистина е добре този народ да се трепе повече по пътищата - така ще изчезне по-бързо :)

Дали пък не е заради факта че хората така обедняха че нямаха пари за гориво

Аз пък се чудя как все още има "дебили" които само се чудят как да не платят за нарушението което така или иначе са извършили, а в следващият момент само критикуват държавата че не е наред и ... Това е положението докато има толкова много "Андрешковци" няма да се оправим :(

Ето къде е заровено кучето! Такива като теб творят и глупавите закони - не мислят и не влагат усилия, а после се чудат защо не се изпълняват.

За такива "Граждани" като теб какъвто и закон да се въведе пак няма да работи, защо ли ? Ами защото ще дадеш 100 лева на някои циганин за да каже че той е карал и прочие глупости. Да точно "Андрешковци" сте и за жалост това е най-лекото с което мога да Ви нарека. Проблема а възпитанието - това което ти и доста от "модерните" смятате за срамно.

iura vigilantibus, non dormientibus prosunt

Съветвам те да бдиш за правата си и следващия път когато пресичаш неправилно, изхвърляш си боклуците по улиците и ... Но има и друго пропуските в закона не те правят невинен, ще се направиш на тарикат и ще се хвалиш в квартала колко си "Умен" но винаги ще си останеш "Андрешко".

Мобилните камери имат сертификат от производителя, че не могат да се манипулират. Но явно съдиите са по-компетентни.

Не ме разсмивай. Когато видиш документацията ми се обади. Всички устройства вървят със сертификат от производителя и от независим метрологичен контрол. Със сигурност съдиите са проверили всичко. Това го знам, защото познавам докладчика.

Тоя сертификат знаеш ли къде могат да си го заврат? То и на филмите дето теглиш от замунда, и на тях в началото пише че фбр ще дойде и ще те арестува ако ги гледаш нелегално. Но ей те на, пишеш във форума, та или са пуснали интернет в затвора, или както със сертификата на камерите...само плашат гаргите.

Ако автомобилът с камерата се движи с 20 км/ч и ти си спазваш 90, ще получиш честитка, че си карал със 110 и върви доказвай, че нямаш сестра.

да караш в обратната посока,иначе би отчела 70км/ч.

Аз много се чудя как има нормален гражданин, който да не е изхвърлил "електронния фиш" в коша, а да го е платил. Тази недомислица в закона е впротиворечие не само с други закони, но е и неизпълнима сама по себе си, при това не само заради спорното място на запетаята. Съвсем очевидно е, че където и да се намира запетаята, няма как да отсъстват едновременно и контролен орган и нарушител, както при регистриране на нарушението, така и пре издаването на електронния фиш. Терминът, с който се работи е "неизвестен", а не "отсъстващ" нарушител при извършването на нарушението. Единственото разумно нещо при получаване на електронен фиш, независимо от каква камера, е изхвърлянето му в кошчето за хартиен отпадък.

Доста от коментарите изчетох - едни се изказаха за некомпетентността на ВАС, други за малоумието на КАТ, имаше доплеров ефект и какво ли още не. Забавното е това че никой не се усети да оплюе парламента. Този парламент, който прие вече пословичния текст "чл.189 ал.(4) (Нова - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) При нарушение, установено и заснето с техническо средство, в отсъствието на контролен орган и на нарушител се издава електронен фиш за налагане на глоба в размер, определен за съответното нарушение..." Ето това "в отсъствието на контролен орган и на нарушител" е разковничето на цялата простотия. Никой не каза "абе тези некадърни законодатели кои са? Не им ли плащаме ние заплатите? Кой трябва да носи отговорност за грешките им?". Всичко останало е бошлаф работа...

Плюс горното, стационарните камери също лесно се оборват в съд. Само човек да има търпение и да му се занимава. Камерите са техническо средство, което си има техническа документация на производител. Това техн.средство има гарантиран от производителя температурен диапазон напр. -10 до +40 С, извън този диапазон "средството" не покрива параметрите заложени от производителя. В металните кафези, в които са камерите условията в повечето случаи са извън указания температурен диапазон, т.е. информацията регистрирана от тях в жега и студ не е валидна. Особено лятото, когато температурата в "клетката" надвижава 60-80*С. Всяка експертиза ще го докаже.

Как съдия ще коментира камери и скорост. Ужас! Та той е тотално некомпетентен. Юрист - математика и физика! На съдия и прокурор без техническо образование и съответния стаж - забрана да практикува в сферата на технологиите, камо ли да отсъжда! И да не се оправдават с полуграмотните вещи лица. Но това е друга тема.

Я, Първанката /агент Гоце / взе да коментира по форумите и компетентността на магистратите по отношение на техниката и технологиите!Тц,тц,тц........брех, мама му стара!!!

Чудесно предложение; катаджиите ще имат много по-малко работа а джигитите по пътищата ще се развихрят....

Решението на ВАС е неясно и пълно с предположения. Можели да се манипулират. Ами то и ВАС се манипулира с телефон - телефона на Черничкия.

Тия съдии не са в час. В САЩ всички полицейски коли имат камери и за длъжни да заснемат действията на полицайте и нарушителите и тези снимки са валидни доказателства пред съда. Нашите магистрати не искат обективно представяне на доказателства, а да получават подкупи.

В нашата правна система буквата на закона се издребнява. Прецедентната е по-добра. Там съдията може да вземе предвид високия обществен интерес и да прецени в полза на всички.

И каква ми е ползата за мен и останалите, ако някакво пешлеме кара с 200, изтрепе 10 човека на спирка и после осъди КАТ, че не можело да го снима?

Абе те не признаха видеозапис (направен по закон)на един бивш министър на МО в момент на даване на пари ,а после за по сигурно записа и изчезна...

Но в САЩ колите не са цивилни , а си личи от километри , че са на полицията.

По неясно написана статия - не бях чел !!! Вижте как се пише: link

Купуваш си антирадар, който шашва радара на КАТ и си караш без да се притесняваш.

Всеки, сниман от камерите на КАТ, независимо какви, ако подаде жалба в съда ще спечели делото! Достатъчно е да се назначи експертиза на камерата и метода на измерване. Заключението от екпертизата се приема от съда и глобата се отменя. Само глупаците бързат да си платят гловата на КАТ.

iq oosh

зависи колко плащаш на адвокат и колко време имаш за губене и колко държиш на правилата. повечето хора се обръщат към съда за оцтраняване на несправедливост.

Повечето снимки с камери са именно несправедливост. Иначе не е задължително да плащаш на адвокат (по 150лв на явяване в съда), можеш и сам да се представляваш, стига да знаеш за какво точно става дума (или женба ти да е адвокат и да ти напише какво точно да кажеш :-) Другия вариант е - има една организация, която само с това се занимава - да защитава правата на водачите пред съда. Плащаш си годишната такса (100лв) и имаш неограничена обработка на документи и безплатни явявания на техен адвокат пред съда. И не че им правя реклама, ама статистиката показва че печелят 98% от делата, които водят срещу КАТ.

iq oosh

първо ако има мобилни камери за заснемане и те са свързани с радар - скоростта на носещата кола би трябвало да се отчита. второ ако полицаите са намерили начин да порменят данните мисля, че е по-редно да се оцтранят такива възможности чрез технически и административни мерки - това не е работа на съда да дава експертно техическо мнение, а работа на полицията да спазва законите. много вероятно юрналистите да ен предават точно казуса.

Не го приемай грешно, но като не те пуска да се престроиш, защо трябва да натискаш газта. Намали и мини зад него, но не, ей сега ще мина пред голфа. Другите като са неколегиални, дайте ние да не сме на тяхното ниво.

Има ли някой по-знаещ да коментира поста на "некомпетентния", че ми стана любопитно?!

Ще се опитам да ти отговоря. Ефектът на доплер се състои в следното: Радарът излъчва вълни с постоянна честота.Те се отразяват от обектите и връщайки се обратно биват улавани от антената му.Когато се отразят от насрещно МПС честотата с която се връщат е по голяма.Ако те засичат в гръб-по малка.И в двата случая обаче разликата между опорната и отразена честота може да бъде калкулирана мигновено и конвертирана в скорост. Хем просто но всъщност доста точно . Извинявай ако въпроса не е към мен.

Глупости са това! Камерите не отчитат скорост. Отчита я радар като използва"ефект на доплер" Само че камерата снима наред. Не е като да те спре полицията и да вадиш съдебни,депутатски и други карти...! Така че сетете се защо ги забраняват. Комунизма братче се връща заедно с порядките си...

Говориш пълни глупости. Точно мобилните камери могат да се манипулират в първите минути след заснемането. А и така ще се прекрати практиката на катаджийските хранилки и криене в храстите при безумни ограничения. Веднага давам пример. Почти всяка сутрин висят на пусия пред Сомо на 4 лентов път понеже някой е "забравил" да махне знака 50 от времето когато там едвам се разминаваха два камиона

Повярвай знам точно за какво говоря и то е принципа за измерване на скоростта. Колкото до манипулациите на устройството те не са мой приоритет.Разбира се че са възможни но се искат много знания за да бъде манипулацията успешна. :-)

.....И СЕА КО ШЪ ЯМ.............

ШЪ МИ ИДЕШ.........СЛАДОЛЕДА.

ДА СИ ВИЖДАЛ ДА ВРЪЩАТ ?????????........който се минал , минал........следващият път ше лапнеш палката.....

точно по време на изпреварване ме снимаха и ми наложиха глоба.

...някой от приятелите ми ми беше обяснил,че стационарните камери заснемат автомобила за идентификация, а в същото време определят и скоростта на принципа на заснетите кадри в секунда/ мисля ,че бяха 24 но не съм сигурен/.За определено разстояние/от точка до точка/ колкото по-бързо мине автомобила,толкова по-малко кадри ще има заснети на превозното средство и съответно се изчислява скоростта.Друг е въпроса, че нашите полицаи-тарикати са намерили начин да манипулират мобилните камери и след това по някакъв начин осребряват това.

Не се манипулират показанията, а най-често позицията на мобилната камера - примерно преди знака за ограничение (хранилката), а не след него. Самите снимки се манипулират по друг начин. Всяка снимка преди да се изпрати се обработва (преглежда) от човек. И за да се намали натоварването в/у служителите софтуера за обработка на снимките има функция да се зададе списък с номерата на автомобили, които да не се преглеждат и глобяват. Идеята е да се вкара списък с номерата на пожарната, линейки, полицейски коли и т.н. които са със специализиран режим на движение. Нашите използват именно тази функция за да филтрират снимките на всички, които са си платили "предплатен план Фитипалди".

В случая Смехурко е прав - една от страните които ползват посочения от него метод е Швейцария. Две камери засичат точния час, в който си преминал през дадена отсечка и те глобяват на база превишение на средната допустима скорост. Този метод е много по-коректен, понеже отразява начина на шофиране и манталитета на джигита, докато при моментно засичане с радар може да си в маневра за изпреварване и да си превишил моментно скоростта, което си е малоумие да плащаш глоби за такова нещо :)

Не знам чия е некомпетентността. Само за сведение мобилните камери представляват система от камера и радар, които са свързани и са поставени най-вече в полицейски автомобил. И решението е, че след като има човешки фактор, то не се знае дали този фактор не влияе на техниката. Много е сложно технически да ти го обяснявам, защото като се прочете самата инструкция за ползване на това устройство се установява тази възможност.

Това имат в предвид и съдиите под "манипулиране". Като ти сече пътя, не те пуска да изпревариш или да се престроиш и какви ли още не цигански номера.

Лъсна умствения ти капацитет. Като камерите не са измервателни уреди, защо на определен период се калибрират и минават на преглед? Какво измерват ако не е скорост на движещ се обект? Нали не мислиш, че за да се вземе решение са седнали от ВАС и са гледали облаците да им дадат знак за вземане на решение или по-скоро са гледали техническа експертиза?

Устройствата са интегрирани в общ корпус! Не се изказвай неподготвен! Камерата прави една единствена снимка и то доста скъпичка заради високата резолюция.

Да е жив и здрав Бобето че е направил магистралата до кървите във Слънчев Бряг :)

Sm3hurk0

Мисля, че това е единственото правилно решение взимано някога. На колегата Ха ха, мога да му кажа, че малко некомпетентен. За да не си мисли, че имам лично отношение към него - веднага пример: Има камери, които засичат изминато разстояние. Минавате по магистралата и камера регистрира номера на автомобила. След 10 км. друга камера също го регистрира и изчислява скоростта, според разликата във времената при преминаването пред едната и съответно пред другата камера. Друг е въпроса, начина и средствата с които може да заблудиш софтуера на камерата, да не разчете регистрационния номер. това се постига с технически средства, но друг път ще ви кажа кое, как става.

Тук обаче Смехурко е прав, една от страните които прилагат описания от него метод е Швейцария - засичат час на преминаване през две сечения и те глобяват на база средна скорост по-висока от разрешената - което енлогично, а не за еднократно превишение при изпреварване например.

Ами между двете камери ако има пиш-пауза.

Ми че те и сега снимките с мобилните камери (включително и тези с радарите) са незаконни - до сега съм спечелил 12 дела срещу КАТ само за снимки. Разликата е че сега след като има решение на ВАС поне няма да си губя времето да ги съдя. Реално не се обжалва самата снимка, а това че никой не се е подписал под нея и никой не носи отговорност за наложената санкция. Примерно няма полицай срещи когото да подам жалба за времето и парите, които ми губят с глупости. Също така падат и по простата причина че КАТ няма как да докажат че реално са те снимали там където твърдят - че примерно не са те снимали ПРЕДИ знака за ограничение. Щото и такъв случай имах. Истината е че в момента това си е начин да си пълнят джобовете на наш гръб. Ако управляващите толкова им пукаше са безопасноста защо вдигнаха глобите за превишена скорост, но махнаха взимането на точки или направо книжка ? Излиза че ако имаш пари да си плащаш глобите (или ако ти се занимава да ги съдиш) можеш да си караш както си искаш.

Ех,български съдии ли сте или както казваше един мой приятел-мъдеи.Във всички нормални държави има подвижни камери(в микробуси,в леки автомобили ит.н.)Глобата ти до няколко дни пристига и в рамките на седмица или малко повече си я плащаш.Не е ваша работа да се намесвате в това.Малко ли ви се виждат-всеки ден по пътищата ни умират хора.Вие сте без мозък,нагли и корумпирани.Не ви е срам!Бива,бива наглост,но прехвърлихте всякакви граници.Кога ще дойде време да бъдете и вие изправени пред съд.Изчадия адамови.

Вместо да храниш съдиите погледни какви са ни полицаите. Лично според мен докато КАТ не си оправят кочинката трябва да им се отнеме правото да налагат каквито и да е санкции. И без друго в момента никаква работа не вършат. По добре да нямаме никаква полиция, отколкото такава като сегашната. Истината е че в момента полицаите (или групи под тяхна опека) извършват повече престъпления от която и да е друга организирана престъпна група.

Прав си!!! В началото на годината оказа ли се, че в КАТ има само един екип, който не е корумпиран?

Подобно решение не е ли конфликт на интереси, ако поне един съдия е шофьор? Явно някой съдия е отнесъл глоба...:-)

хихихи сега ще си искаме справки за глобите платени от мобилни камери и парите обратно:)

Да се разформирова КАТ. Паразити долни.кръвопиици народни. Кърлежи. От 60 проверени екипа 60 са корумпирани. За какво са ни тогава тези господин Йовчев. ЗА КАКВО СА ВИ И НА ВАС? Кому служат тези разбойници.

""""""""""на ВАС не засяга обаче мобилните радари""""""""" Да, тях по никакъв начин не можеш да ги манипулираш !!! Тъпи съдии!

Комунягите се чувстват най-добре в анархия, без контрол. Докато хората са загрижени за това да не ги прегази някоя мутра, те грабят с пълни шепи държавата.

мобилни камери има във всеки един полицейски автомобил в европа и америка и се води като част от инвентара на автомобилът! за манипулациите-е ми тя и стационарната камера може да бъде манипулирана! половината свят вече е с лични мобилни камери точно поради високият процент от птп-та, нашите гламави съдии искат за пореден път да спънат разправията с "булевардните хулигани"! и псувни не ми идват вече на ум

А, бе те и американските и европейските полицаи не са като нашите

Съдийте да се ограмотят и да започнат да приемат за реалност техниката. Мисля, че изостават с 20-30 години, сиреч мнението им е недостоверно. Не трябва да се зачита в съда. Как ли тези "Господа" ще се чувстват и какво ще отсъдят, ако някой джегит, заснет с мобилна камера, е претрепал детето им или някой друг блазък? Както съдите така ще ви отсъдят.

Юруш, джигити !!!