Мобилните камери на КАТ за заснемане на нарушения на пътя противоречат на Закона за движение по пътищата, е постановил Върховният административен съд (ВАС) с тълкувателно решение по искане на правосъдния министър Зинаида Златанова.

Делото беше заведено по питане на правосъдния министър за тълкуване на чл. 189 от Закона за движението по пътищата и дали посоченото в него устройство, заснемащо нарушенията по пътищата, може да бъде само стационарно или и мобилно.

Решението е било подкрепено с гласовете на всички съдии от ВАС, но мотивите ще бъдат публикувани в следващите дни, писа "Медиапул".

Основният аргумент на съдиите е, че законът допуска заснемането, но то трябва да се осъществява без човешка намеса.

Мобилните камери обаче могат да бъдат манипулирани и да бъдат подлагани на смущения дори и чрез мобилен телефон, смятат съдиите.

При заснемане с тях няма гаранция, че това не се прави от движещ се автомобил, което също би се отразило на данните от камерата.

До момента има противоречива съдебна практика при обжалването на наложените глоби, защото част от съдиите приемат заснемането с мобилни камери, а други го отхвърлят.

Тълкувателното решение означава, че занапред заснемането с тези камери няма да е годно доказателство и ползването им ще се премахне. Не е ясно засега, какво ще се случи и с наложените вече глоби.

"След обнародването на решението най-вероятно ще бъде дадено достатъчно основание за невалидност на всички наказателни постановляния, издадени на основата на записи от мобилни камери", коментира адвокат Явор Нотев, цитиран от dariknews.bg.

Решението на ВАС не засяга обаче мобилните радари и стационарните камери. Законът за движението по пътищата позволява на полицията да заснема с камера автомобилите и след това да издава електронен фиш за налагане на глоба в размер, съответстващ на засеченото нарушение.

Електронният фиш съдържа данни в коя област е нарушен законът, както и за мястото, датата, точния час на извършване на нарушението, регистрационния номер на моторното превозно средство, собственика на колата, описание на нарушението и размера на глобата.