Родителите на починалата в турски аквапарк Вивиан: Искаме да се разбере истината

Те търсят свидетели на инцидента от 7 юни, подозират, че записите от камерите са изтрити

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Учудвам се на някои от коментарите тук! Или може би вече всъщност не се учудвам. Някои пишат, че родителите търсели пари, други обвиняват (само) родителите са нещастния случай... Първо да заявя моите съболезнования към родителите, много тежко е за родител да надживее детето си, особено когато го изгуби толкова малко! Второ - повече от ясно е, че всеки родител има ангажимент и отговорност за малолетното си дете и дори и да няма вина, той няма да спре да се обвинява, дори само в и пред себе си, до края на дните си за фаталния изход и винаги ще мисли и премисля какво е могъл да направи, за да го предотврати... Трето - на онези чукундури, които обвиняват САМО родителите, че са оставили детето си на това място без пряк непосредствен надзор искам само да изтъкна, че АКО МЯСТОТО НАИСТИНА Е ПОТЕНЦИАЛНО ОПАСНО ЗА ДЕЦА НАПРИМЕР, то във всички цивилизовани страни СЕ ПОСТАВЯ ДОПЪЛНИТЕЛЕН ПЕРСОНАЛ И НАДПИСИ, каот например че не се допускат деца под определена възраст (да кажем 6 или 8, или 12 години...) БЕЗ ПРИДРУЖИТЕЛ! И една от основните задачи на НАЗНАЧЕНИТЕ ТОЧНО ТАМ СЛУЖИТЕЛИ Е ... ДА СЪБЛЮДАВАТ ДА СЕ СПАЗВАТ ПРАВИЛАТА! Четвърто - на тези, които цинично повтарят, че родителите само искали пари искам да им кажа и напомня, че ТЕ, РОДИТЕЛИТЕ ИМАТ ПРАВО ДА ТЪРСЯТ ПРАВАТА И ОТГОВОРНОСТТА СИ, и респективно обезщетение, КОЕТО Е СЪГЛАСНО ЗАКОНА! Елементарната логика и изисквания за безопасност изискват при такива съоръжения използвани И ОТ ДЕЦА да има назначен служител, който или да не допуска деца под определена възраст без придружител, или да осигурява неоходимия интервал между ползващите съоръжението! Между прочем само да напомня, че при престижни хотелски вериги например ДОРИ ЧОВЕК САМО ДА СЕ ПОДХЛЪЗНЕ НЯКЪДЕ, да кажем в коридора на хотела или около басейна, и се нарани, той спокойно може да осъди хотела и/или да получи обезщетение (дори като безплатен престой или други), и обикновено това става с пълна кооперативност на хотела, който търси максимална дискретност! И като казвам това се сещам за няколко такива случая... Това го напомням на онези, които обвиняват САМО родителите...Аз не се наемам да съдя кой е виновен и кой - не, ясна е огромната мъка на семейството, само посочвам ПРАКТИКАТА на най-добрите хотели (страни) и увлекателните им съоръжения!

Огромна трагедия, да не дава Господ никому. Чета и разбирам, че за да се ползва този атракцион, са необходими едва ли не познания по хидрология, механика, физика и физиология на човека, и че трябва да има около трима-четирима инструктори, които да следят за безопасното спускане. Това не е забавление, а опасна игра. Децата на близки и познати мечтаят за морето независимо в коя държава и бълнуват само за водни пързалки, а то си било жива руска рулетка. Детето трябва да прецени след като скочи от пързалката веднага да се махне оттам, за да не го блъсне следващият. Ами ако не успее? Това е дете, не трениран водолаз или космонавт. Да ги забранят тези пързалки.

Тъпо е да ти излезе курорта безплатен за сметка на детето....

Бог да прости детенцето.Никой родител не заслужава да преживее това.За всички останали родители с малки деца остава предупреждението че тези съоръжения колкото и да са желани от децата могат да бъдат и опасни ако не се спазват определени правила.Не бива да се разчита на това че тези които ги експлоатират трябва да гарантират и безопссноста им.Децата са си наши и наша ще бъде загубата ако пострадат.

Жалко за детенцето... съвкупност от зле стекли се събития.. не знам каква точно е била пързалката, но това са опасни съоражения и ако няма служители то най-вероятно има предупредителни табели да не се оставят децата без надзор. Бързата реакция на лекарите също е решаваща... Съболезнования на семейството...

Аз живея на морето.Знам какви са условията за безопадтност.С 2 деца е трудно, защото гледаш ту едното, ту другото.Отделно родители не ходят по детските пързалки.Ако отида в планина обаче- не съм подготвена, защото не съм всеки ден там.Жалко за детенцето- ако тук стане инцидент например в Сл.бряг със сигуеност пак ще има транспорт до Бургас, където има хирургия.

Това е нещастен инцидент,завършил фатално.По скоро действията на лекарите са били неадекватни или просто не са били добри специалисти. А може и късно да са разбрали родителите за инцидента, детето може да е търпяло болката примерно половин час преди да му стане много зле. Едва ли могат да търсят отговорност от хотела по скоро от лекарите. Нищо не може да им върне детето, няма смисъл от търсене на виновници в този случай.

не обвинявайте родителите кта нали навсякъде преди да се пусне съоръжение или сграда се подписват документи за безопастност за да с9ме спокойни а пък ако е писано нещо да стане,то става аз най много се ядосвам на лекарите,които са разкарвали детето щом са разбрали веднага трябваше да го оперират и да спрат кръвотечението мой познат си живее с изваден от спукване далак

От това, което прочетох по темата, оставам с убеждението, че детето е можело да бъде спасено при адекватна медицинска намеса. Трябвало е да го оперират и да проведат живото-спасяващи мероприятия (инфузии, инотропи, кръвопреливане, кислород и тн) веднага в първата болница, а не да губят ценно време в разтакаване и транспорт до Университетска клиника. Това не е особено сложна операция - спленектомия, всеки хирург с 3-4 год стаж може да я направи. Веднъж като спре кървенето, детето ще се възстанови. Лошо стечение на обстоятелствата - организация, решение за транспорт, липса на отговорност. Ориенталска работа.

И липса на родители ...

Хвърлят ви няколко реда и насочват коментарите в определена посока. Бащата е бил горе с детето, преди да се спусне. Майката е била с по-малкото. Има и други източници на информация, ама нали сте коне с капаци. Манипулират ви 75 години, ама щом се поддавате, хак да ви е.

Мисля, че родителите са прави. Били сме във воден парк в Канада и служители имаше горе, където се спускат децата и долу. Деца се пускаха на определени интервали, за да не стане инцидент и служителите на края на пързалката помагаха на децата да се изнесат. Имам далечен спомен да съм ползвала водна пързалка и в България, и със сигурност имаше контрол при спускането. Това, което тези родители правят е страхотно и трябва да сме им благодарни, защото сме свикнали да мислим, че щом е съоражение за деца, е обезопасено. Много съжалявам, че е трябвало да преживеят всичко това. Учудвам се, че има толкова много хора, които обвиняват родителите. Ако отидете на водните пързалки, ще видите, че основно деца се пускат и са предназначени за деца. Аз съм родител и е нормално да си помисля, че служителите, които упражняват контрол при спускането, са инструктирани как да си вършат работата.

тъжна история. Изглежда като нещастен случай, но родителите имат право да разберат със сигурност едно- кое е налагало да пренасят детето в три болници? Дали това не е било опасно? Колко хубаво завърши бащата. Нека мисълта, че момиченцето им е по-хубаво място и е едно прекрасно ангелче, ги упокои. Пожелавам и нови деца, нека да са още две, те са млади и добри родители.

Бог да прости детето и ако може да прости и на родителите,които не са си били на мястото та сега търсят свидетели.Вие майко трябваше да си следите детето и тогава нямаше да търсите свидетели, ама нали все някой друг трябва да е виновен та сега търсиме този другия, а то огледалото най добре ви показва ,колкото и да е тежка тази истина.

Майка съм, а вече и баба. Апелирам към всички млади родители - НЕ ОСТАВЯЙТЕ ДЕЦАТА СИ БЕЗ НАДЗОР! Никога, по никакъв повод не предпочитайте собственото си удоволствие или спокойствие за сметка на сигурността на детето си! Да си родител не е професия, никъде не се учим да бъдем родители, но родителският инстинкт за вроден у всеки нормален човек. Има хора, които не искат да се съгласят, че създадат ли дете, личният им живот е дотам. Нататък малкият човек е най-важен. Не го забравяйте никога, за да не си причините сами най-силното страдание - загуба на дете. Съболезнования на тези хора! Дано успеят да се съвземат от нелепата загуба.

Виновна е Смъртта. Ако не беше тя, детенцето щеше да е живо.

В мъката си тези родители могат да имат нелогични действия. Не бива да ги виним. Но какво ще стане като разберат, че момчето Иванчо или Хасанчо се е блъснало във Вивиан? Как ще му потърсят отговорност и доволни ли ще са като я получат? Инструктираха ли си дъщерята като свърши спускането веднага да отплува настрани и там да си чисти уши, очи и нос от водата? Влязоха ли в басейна да я посрещнат ако е по-бавна и несхватлива? За мен това е инцидент в следствие на родителски грешки.

Мисля, че родителите са прави. Били сме във воден парк в Канада и служители имаше горе, където се спускат децата и долу. Деца се пускаха на определени интервали, за да не стане инцидент и служителите на края на пързалката помагаха на децата да се изнесат. Имам далечен спомен да съм ползвала водна пързалка и в България, и със сигурност имаше контрол при спускането. Това, което тези родители правят е страхотно и трябва да сме им благодарни, защото сме свикнали да мислим, че щом е съоражение за деца, е обезопасено. Сега ще знаем на кое да обръщаме внимание. Много съжалявам, че е трябвало да преживеят всичко това.

И като са видели , че няма такива служители не е трябвало да оставят детето там !!! Родителите отговарят зя детето си !

Светла му памет на детенцето, съболезнования на родителите! Хайде, пак ходете в турски курорти и пускайте невръстните си деца сами по водните пързалки.

Гнусно и отвратително Мизерниците във всичко само парите виждат. Падението на един народ.

Точно така е, а пък после ми се пулят на развити държави като Норвегия, които отнемали принудително деца от некомпетентни родители...

В турция на курорт!!! Никога. Не че такова нещо не може да се случи навсякъдв по света, но в турция е по вероятно.

В Турция сигурно ще им платят. Но бедата е, че такива хора отглеждат деца у нас. Какво ли ще направят със спечелените пари - къща, кола, нова екскурзия. Със сигурност ще им намерят прилоежние, но явно е, че никога няма да се замислят какви родители са и каква грешка са допуснали.

Не знам, какви са правилата на такива пързалки. Може би детето трябва да е придружено от възрастен и да има човек, който следи да не се спускат прекалено бързо един след друг.

И аз не знам правилата на пързалката, но знам житейските и ценностните правила, а те са с приоритет, особено кагото става въпрос за родители и деца.

Да, инциденти могат да се случат и когато много внимаваш, Но тогава рискът е сведен до минимум и човек е готов да реагира.

че сте оставили детето без надзор. Можеше да се подхлъзне и да падне, да си удари главата и да се удави. Хубаво е , че се обръща внимание на случилото се, за да може други родители да обърнат внимание на инцидента.

Такива не биха обърнали внимание. На такива само ще нарушиш комфорта с такова изказване, а се съмнявам, че и това ще стане. Това не са просто млади хора, които грешат от неопитност, пък като гледам в конкретния случай са си доста възрастни, това са млади хора без ценности, те винаги ще си останат такива и е пълно за съжаление с подобни индивиди. На такива приоритет е личното спокойствие и изгода.

До колкото разбирам, те дори и лекарите не обвиняват, само аквапаркът им е виновен. Като гледам всичко, което са направили или не са направили до сега си мисля, че сигурно не са имали и здравни застраховки от немарливост и за да спестят пари.

И на мен най-логично ми звучи мнението на колегата Dhd nu. Тук става въпрос за крънкане на пари. Това са се сетили родителите толкова скоро след смъртта на дъщеричката им. Нормални хора биха се съсипали от скръб и нямаше да имат сили за такива масирани медийни и политически кампании. Освен това вината като родители е тяхна, нещо което явно не ги интересува и не им прави впечатление. А вината е тяхна, защото не са направили или предприели нищо като родители този инцидент да не се случи. Вината щеше да е в парка ако там имаше призраци и всеки ден ставаха злополуки. Това не са добри хора.

Анадола си е анадол. Разберете го добре, любители на безплатни 5 шопски салати, 20 кюфтета и 6 баклави, ол инклузив.

анадола,проблемаът е в алчните,самозбравили се от имане българи,дето се чудят къде по света да обикалят и да си харчат крадените пари,тия на снимката сигурно както всички българи твърдят как само те заслужават да живеят и как целия свят им е длъжен,но явно има и друг господ,който е над българския и този път е въздал капчица справедливост,но много работа му остава докато изчисти 7 млн.боклука,смучещи кръвта на тая планета

Винаги ще си останеш такъв и злобата бавно,но сигурно ще те разкапе. Вместо да помислиш как да стигнеш един горе-долу по-добър стандарт, ти злобееш и при подобни трагедии. Господ дава, но в кошара не вкарва. Е, сега щастлив ли си в мизерията си. Гледай там да има за ракийца и цигарки. И не спирай да търкаш билетчета

Нещастни случаи за съжаление стават навсякъде. И у нас що деца се удавиха и засмукаха по басейните из курортите... Детето е отишло на по-хубаво място.

Тъжна история, вероятно и Турската управа се смята за виновна. Преди много години бяхме на Дисни във Флорида. На много от атракциите не се допускаха деца под 12 години и под 38 килограма. Вероятно на тази пързалка не е имало подобни ограничения и сега трябва да плащат за злополука по небрежност. В нормална държава досега щяха да бъдат затворени и осъдени за липса на контрол и застраховки на бизнеса. В Турция, или в България, най-вероятно ще им се размине.

В Турция имат много добре развита медицина и здравеопазна система. Подозирам, че родителите не са дали точна анамнеза за случилото се, а пак са чакали лекарите да се сетят. Или пък на са поискали преводач. Въпреки това, не е трябвало да допуснат да се стигне до там А най-странното е, че сега са се активизирали да търсят под вола теле. По-лесно е друг да ти върши работата и да ти носи отговорността, но когато си родител нещата не стоят така и не става по този начин.

Парички търсят

от българин какво друго да очакваш,добър ден не ти казват гратис,камо ли в случаи като този,ще осребрят добре смъртта на детето и ще си направят друго,така върви бизнеса в българия,да проститураш не е само да отидеш на магистралата,много по-опасни са пр.тутки като тези“родители“,дето вече душата са си продали,но пари ще изкопчат

Всеки,който лекува деца,знае,че родителите са ненадежден източник по отношение на заболяването на детето,затова се разчита на данните от обективните изследвания-в случая и банална ехогреафия щеше да ориентира лекарите.

Мале, тия хора на инат ще намрят Путин. Че той е виновен, няма спор, но досега никой не беше го разобличавал.

При силен удар в корема при малко дете е възможно да се получи илеус, преплитане на червата. Това състояние е силно животозастрашаващо и в болшинството случаи води до смърт. Със сигурност води до смърт, ако не се направи спешна и сложна операция през първите часове. Защо след този удар, родителите не са завели детето веднага на лекар и скенер, а са чакали да му стане зле. Много безотговорна работа. В други европейски държави биха им отнели родителството. Много грешки са допуснали в случая. Всичките им действия говорят за неглижиране и липса на адекватна грижа. Не е достатъчно детето ти да те придружи в аквапарка, трябва да се грижиш за него, за здравето и за безопасността му. Липсата на ценностна система води до тук, а върхът е, когато обвиняваш други за небрежността си. Това трябва да се втълпи на днешните маминки, а не да са рекламно лице на чията, сьомгата и хранителната мафия.

Не са го завели веднага, защото явно не са разбрали какво се е случило, докато на детето не му е станало много зле. А и те съдят само от думите на детето какво се е случило. Много неприятен инцидент наистина завършил фатално.

то народа пощуря и вече такива новини са всекидневие; къде ли не се тряпат, колят и стрелят вече; войната, която никой не вижда е тук;

сега външната министерка виновна, щото се занимава с дела "на запад", аз пък мисля виновен е Бойко! Сега до всяко дете на което родителите са оставили детето без надзор - министерката или Бойко е трябвало да го пазят. То инцидент винаги може да се случи дори и да държиш детето за ръка, но в случая виновни са родителите. Да не търсят да се обезвиняват, щото така се успокояват. Най-вече могат да търсят вина в болниците, които са разкарвали детето. Ромня навремето един спортист беше прободен с копие точно в далака и веднага отстраниха далака. Лаик съм, но знам, че без далак се живее. Съблезнование за родителите дано го превъзмогнат.

Не можете да си представите колко голям е броят на децата, които не получават адекватни родителски грижи и внимание към днешна дата у нас. Пълно е с деца от всякакви прослойки, който са неглижирани от родителите си и се отглеждат от телевизора или телефона. На децата не се обръща внимание, не се говори с тях, не им се четат приказки. В следствие на всичко това те развиват най-различни заболявания и отклонения, като изоставане в развитието, агресия, хиперактивност и така нататък. Увеличава се броят на малките деца, които разбират и говорят английски, научен от гледачката-телевизор, а тези деца не знаят български. У нас не само се раждат малко деца, но и голяма част от родените не получават адекватни грижа.

Kalin

Бил съм в няколко турски аквапарка и е доста безотговорно да пуснеш 7 годишното си дете да се пързаля по поголямата част от атракциите там.колкото и да е обезопасено такъв риск е доста голям.Така че да не търсят вината при други -да тежко е да загубиш дете но детето си е и отговорност за един родител особенно на тази възраст.

Българи, не ходете на почивка в Турция ! Не стъпвайте в тази примитивна страна, където вилнее терорът, по никакъв повод ! Нищо хубаво не ви очаква там !

Браво! Едно абсолютно просташко, безотговорно мнение, изказано без да се използва горната част на тялото!!!! Над врата!

Бих бил склонен да ти повярвам, ако не посетих тази прекрасна страна през тази пролет. Турция е една прекрасна страна. Природота е прекрасна, има много интересни исторически забележителности, великолепни грасове и курорти. Всичко е направено с много старание, с вкус и е охолно. Слез като посетих тази страна, разбрах колко назад от Турция сме и никога не можем да ги достигнем.

Ами откажи се от българското, и стани турски гражданин!

Абе, то ако се търси настойчиво и виновен сигур може да се намери. Ама това си е нещастен случай.

Не виждам защо слагате минуси на човека. Каза самата истина. Нещастен случай е било на пързалката. Виж останалото, което се е случило в лечебните заведения вече няма общо с нещастния случай.

Моите съболезнования. Но ще го кажа, това което си го мислим предполагам много хора. Що се отнася до въпроса повдигнат от родителите за адекватността, смятам, че най-неадекватно в случая са действали те самите, а сега по някаква психологическа причина искат някой друг да е виновен за смъртта на детето. Не разбраха ли младите родители, че аквапарковете не са безопасни места за невръстни дечица. Сложно инженерно съоръжение, пълно с малки щуреещи на воля деца. Толкова малко дете не се пуска и в плиткия ви надуваем домашен басейн само, още повече ако около него има други деца. Спомням си, че на времето не ни пускаха сами на водните пързалки на тази възраст, спускахме се само с родител. Когато водех моето дете по паркове с атракции се внимаваше какво, кой и как се прави, никой не беше оставян на самотек. Какво има да издирват, другото дете не е виновно също. Виновни са родителите, че нямат родителски капацитет. И за какво са им камери и свидетели, за да видят какво се е случило, те къде са били. Сега вместо да измислят световни конспирации и да ангажират и без това неадекватните ни служби, да се поучат от грешките си и да си гледат другото дете.

Както и реките, за оставените без надзор циганета.

Пляснаха ти минус. Ми правилно, какво толкова има да завидят на едно цигане. Като казвам, че масово и българи пускат дребосъци по улици, където минават коли и тирове и стане белята, всички безотговорници скачат , че само шофьорът бил виновен. Сега нещо много се активираха да обвиняват родителите.

Българската държава (ако все още съществува такава) е толкова слаба, че да се разчита да защити гражданите си е някакъв мираж в пустинята. Наистина много жалко за гражданите който все още плащат данъци. Повечето българи имат фалшивото самочувствие, че са част от ЕС и като такива ще ги третират, но турците знаят с кого си имат работа и са доста коварни.

каква точно истина да се разбере … едно дете удря друго дете (очевидно не нарочно) просто колкото и да е гадно случват се такива инциденти не да не дава господ на родител да преживее подобно нещо .. но и не смятам че има някой виновен ..

Има виновни и това са собствениците на хотела. На такива пързалки трябва да има човек който да пуска децата защото те не знаят кога може и не може...

трябва, но нали трябва и да му плащат заплата; и турците веха да си правят сметката; цените им не са като от преди 8-9 години вече; не е това, което беше;

Никой нищо няма да е видял. В тази страна е така Ако ще атомна бомба да падне -пак никой нищо няма да видял

Нали в България е по-различно......

Тя външната менистърка сега е заета На Запад и вие я хвърляте на Изток!?

При това със ,,велики дела,,!