Рали пилотът Димитър Илиев с видео анализ на трагедията на "Струма" (видео)

Знакът, предупреждаващ, че следва отбивка за зона за почивка, е съборен и лежи край пътя

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да, коментарът е добър, но има едно понятие, което се нарича "безопасна скорост". Такова е заглавието и на една книга от полският състезател Собеслав Засада. Препоръчвам я на всеки шофьор, който не я е чел и има претенцията, че е добър. Не може по нощно време, при лоши атмосферни условия и може би на непознат път( това не е сигурно) да управляваш автобус пълен с хора така, че да не можеш да реагираш пре нужда, т.е. да караш с несъобразена скорост...Пропуски по маркировката несъмнено има, но основната причина за мен е във водача на автобуса...другото е търсене на причини, които при всяко произшествие могат да се намерят, но не са основни...

Не бе вижте кадрите от вечерта на изборите да видите Димитър Илиев как се чепи зад Кирчо и Кокорчо щастлив часа победители. Нема лошо... Той сега е от тяхната партия и трябва мощно да се включи в оплюването на предишните.

Точно ! И на мен това ми направи впечатление. Като го видях зад кои е застанал...падна ми много в очите. Човекът се натега на Макс и Мориц, то е ясно като бял ден. Големият съзтезател...

Тоз "експерт" знае ли изобщо, че шофьора трябва да кара така, че да може безопасно да спре, ДОРИ АКО НЯМА ПЪТ?!! БАХ ги в експертите измислени, не знаят правилника за движение! Хеле пък ако кара едно гробище народ зад себе си!

не е виновен пътят...според мен водачът може да е получил здравословен проблем/удар или нещо подобно/..........или другото за което предполагам...карал е доста бързо,казаха че е спирал на бензиностанцията,а другите коли са продължили..та-може да е искал да ги настигне....по голяма скорост...мокър асфалт...но това са само мой предположения.от там минават хиляди коли всеки ден,ако е проблемен пътят щеше да има много катастрофи там...та....

Жалко за загиналите, но ако няма техническа неизправност, виновен е водачът на автобуса. Или е заспал, или е някакъв здравословен проблем. Или си е отклонил вниманието. Пътищата не убиват. Хора загиват заради калпави шофьори.

Излиза, че в България да караш по правилник е смъртоносно. Ето защо, ВСЕКИ бг шофьор се е научил да не гледа знаците и да не спазва превилника за движение. Трябва да има държавна служба с интернет страница, на която всеки да качва видеа от неадекватни пътни участъци или неправилно поставени или липсващи знаци. Тази служба да има право да спешава необходимите отговорни институции, да извършва адекватен контрол над зададените задачи и проблемите да се разрешават в максимално кратък срок.

И защо така да излиза? Ако се спазва правилника и не сме джигити, как ще е това смъртоносно?

Хайде малко патриотизъм и по-малко оплюване на всичко българско , ако и този високоскоростен път изкараме виновен за катастрофата,не знам какъв път би бил идеален за степента на развитие на нашата икономика, това не е типичната магистрала в полето опъната като конец. Единствения знак в който виждам важен проблем е ограничението до 120км/ч, , терена е полупланински пътя го следва , не е вдигнат на виадукт и за мен лично по-удачното ограничение е 90км/ч. Ако временно го затворят и организират рали тогава и с 180км/ч да се кара , но автомобилите ща са пригодени за рали и няма да има по 50 човека в превозно средство.

Патриотизъм за мен не е да си заровим главата в пясъка, а да видим какво не е наред и да го оправяме. още от социализма ми е писнало от този стремеж всички проблеми да се замитат под килима.

Мечтая един ден всички пътища в България да са поне като този път, но това с летене из облаците няма да стане.

Абе какво ми говорите глупости, всичките ни пътища са трагедия, за свещи да ги дадат откраднатите пари. Казах.

Само шофьорите у нас са по-голяма трагедия.

НАСА каза, че космосът е виновен.

Цяло лято и през есента в този участък се укрепва ската в другата лента от пътя и там се осъществява контрол на тази дейност и грижи за безопасността на движението. Защо службата която го е упражнявала , не е забелязала липсата на пътния знак ,че следва зона за отдих , толкова ли е трудно ,да го забележи ? И въобще там ли е мястото на тази зона за отдих първо ,защото според мен то е избрано неудачно и в конфликт с движението и второ не е обозначено ясно ,особено нощно време ?И нещо друго, аз почти всяка седмица минавам от там и ми понякога правят впечатление събраните и не извозени отпадъци.

ужасен инцидент ,за да се види още, че там не е мястото на този боклукчарник ,наречен зона за отдих.Добре,че там не са се сетили, да изтипосат и продажба на кебапчета.

а зстрахувателя на макето ке плати ли ремонта на мантинелата или ше мине метър? на бас че ше е второто

македонски дупелизач; добре че няма загинали българи, а макетата кат са толку прости сега дано си научат урока по трудния начин... ама едва ли, тех нищо не мое ги стресне... ей луно, луно, земьо македонска..

не съм го чувал... язе съм участвал на състезания с Бончо Дунев и Илян Топлодолски.... на едно от тях те бяха първи и втори а аз осми... тоз ше да е некоф прос македонец щом само знае да плюва по нашто а не земе да каже що тъпата македонска тиква е карала автобус като на рали.... пишман ралиджия.... първото правило на ралито е бавно бързай ако искаш д стигнеш на финала... наичх го след като катастрофирах на състезание от прекалено бързане... а на макетата изобщо требе да им се забрани да карат и ръчна количка у нас, както и на мамалигите също... ама нема кой да чуе и така ше е докато парите са ви по мили от живота

Не отричам ни най-малко експертизата на Димитър но да се казва че шофьорът е нямал никакъв шанс е вече национален нихилизъм!!!! Та нали малко преди това са минали останалите автобуси на същата фирма !?!?! След като е имало дъжд,мъгла и други обстоятелства с каква скорост е трябвало да се движи водачът бе Митко?!?!?! Ако зад мен има над 50 човека аз лично бих намалил ако трябва и до 60 за да премина сигурно опасният участък!!!! Стига вече сме се самобичували!!!!!

А шофьорът как да зне, че има опасен участък? Може би с кристална топка? Затова има знаци, маркировка и т.н. ДОРИ И НОВИТЕ НИ ПЪТИЩА СА ТРГИЧНИ! И ДА НИЕ СЕ БИЧУВАМЕ УВАМЕ С ТЯХ ВСЕКИ ДЕН!!!

със здравия си разум, ако разбира се има такъв.... макето явно е нямало...

Май не ме разбра говора примерно......

некакво тъпо маке, я да си оди у североюжната македония

От спукана гума, автобуса не може да се запали

Митко е направил анализ на "трасето", който е абсолютно на място. НО, това, което не е споменал е, че един от най-важните фактори при шофирането е да се съобразявате с пътната обстановка и метеорологичните условия. Мой познат преди години караше като олигофрен по магистралата с над 200 и косур, с чисто нов мерцедес, минава през локва с 4те колела, аквапланинг, и айде в мантинелата, беше я обрал като топка прежда, съответно се отърва с 3 счупени ребра и още няколко контузии (благодарение на колата)...

Точно така Хмм. КАзват му несъобразена скороста за съответните условиа и обстановка. Ако беше сухо , посред бял ден най-вероятно нямяше да се случи нищо. Така ,че тъмно е вали .. ами понамали, овеличи дистанцията . Навремето който е бил достатучно голям да си спомня 90те години по Беровото, Виденоворто,Лукановотио време пътната мрежа не се поддържаше и беше армагедон по пътищата . нонстоп ставаха кастарофи но никой не го коментираше сега пътищата в в България са мнго по-добре. Всъщност има и маркировка и знаци .. и мантинели и банкет ,но ако шофъора не си е на мястото и ресли да сложиш ,ще излезе от коловоза. Жалко за хората които са абсолютно невинни в случея ... колко семейства ще страдат .. Така,че споко и в дясната лента по-толерантно. Ама то какъвто си в живота такъв и зад волана

Не знам къде ги виждаш тези добри пътища. Аз карам всеки ден... Няма маркировка, няма знаци и хората масово не спазят правилта. Новите се разпадат-северната тангента пак я кърпиха. Мостовете на Витиня нали ги ремонтираха-мини, виж отдолу по стария път как новата арматура е гола. Трагично е, няма контрол за нищо.

кат не ти аресва тука фащай некой от изходите... явно ще си по добре у северощжната македония, там сичко е убаво, най паче пътищата, а и си говорат на нашенски диалект та нема нужда да учиш езици...

Само веднъж съм ходил в Македония преди много години, но пътищата им бяха безупречни. Сега не знам. А тук у нас си е безумие. Трябва постоянно да си като някой каскадьор. Много по-добре е да си видим недостатъците и да работим по оправянето им, отколкото патриотарски да се удраме в гърдите - Булгар, булгар!

Пълни глупости. Аре осъзнайте се бе хора, просто трябва да гледаш къде караш. Като е 140 ограничението, обаче има мъгла, хлъзгаво е и виждаш на 60 метра ще караш с 60км/ч. Ако се появи аварирал ТИР и се набиеш в него със 150 какво ще кажете, държавата е виновна сигурно (това се случи преди месец, към Калотина, 5 жертви, включително бебе).

Д. Илиев казва и показва фактите каквито са, а което е предположение го казва именно като вероятност. Недейте да плюете и по него, защото ми е направило впечатление и от други негови изяви, че той не се изказва с обвинения, а с констатации и мнение какво може да се подобри или някой неща как и защо се правят. За мен винаги основната вина е на водача допуснал катастрофа, защото няма път където и да е по света, където повечето от преминалите да катастрофират, което ясно показва, че каквито и да са обстоятелствата, щом едни минават, а други не, значи е въпрос до умения, евентуално и късмет, но не и неща от вида "пътя е виновен" . Все пак ако пропадне мост и някой се движи по него и падне, естествено, че няма да обвиня шофьора.

явно го бива само по медийните изяви... ако можеше и да кара... пишман шафиор а за ралиджия да не говорим

Много локуми се разтегнаха, но има нещо на което в днешно време не се обръща внимание. До Старо село в миналото е станала голяма битка с десетки хиляди убити. С две думи всичко се случва. Мястото е опасно, целия участък е опасен, има и паметници от други катастрофи. Нощно време от там се минава бавно и внимателно.

Разгледах подробно мястото в гугал карти. Мантинелата се намира на 2 метра в дясно от маркировката тип зебра която показва къде трябва да се кара. Всичко е точно и ясно, направено както трябва. Македонеца яко се е отклонил от трасето, доказва го и това че другите преминали , а той в мантинелата. Има някаква причина шьофьора да се отклони толкова много в дясно от маркировката. Шьофьора ако не гледа през ноща маркировката има нещо нередно в тази работа. Автобусът да пламне, гръмне и изгори отпред за нула време най-вероятно, бензин контрабанда и пиратки от Турция. Отзад хората са имали малко време и не случайно има оживели точно от там.

Това е резултата от седем месечното управление на пРезидента Радев! Магистралите буренясват, а парите отделени за тях се откраднаха и се взеха още теи милиарда и двеста милиона нов дълг. В момента се краде като за последно. Това е промяната и рестарт на системата!

много искам да кажа ,че е виновен Радев ама тои и Кирето спряха всякакви строежи . Така,че като няма път нема къде да караш и да се блъскаш.. България в цялата си история не имала такъв дебил и предател на чело с иключение на по-русчения родоотстъпник и пръв другра на Сталин, Георги Димитров

Toя е тъп на гъз, спорта много дава, ама и много вЗима откъм акъл.. Фесовете карат като луди, вали дъжд, тъмно, не познава пътя, препуска с поне 100 км.ч. по завои и надолнище, типичен представител на породата 'тъпо мюсли кара в Европа'.. Който е карал зад турски тир, рейс, или автомобил с белгийски номера и новите белгийци вътре, знае за какво става дума.

И тоя си е намерил ниша

Жалко за загиналите, вечна им памет! С уважение към мнението на г-н Д.Илиев трябва да подчертая, че становището му не е съобразено със закона. Чл.20 от ЗДП казва следното: „ Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението“. Това дава отговор на всички въпроси, които поставя коментаторът. В случая, наличието до пътното платно на зона за отдих и липсата на знак на 500 м. преди нея, не е в причинна връзка с инцидента, тъй като водачът не е имал намерение да ползва такава зона. Ако не се касае за техническа неизправност на моторното превозно средство, значи то се е движело с несъобразена скорост според часа от денонощието, състоянието на пътя, конкретните атмосферни условия и видимостта. Освен това автобусът без нужда се е отклонил надясно от лентата, в която се е движел, поради което е връхлетял върху мантинелата, разделяща мястото за отдих от пътното платно. Това е най-вероятната причина за катастрофата. Съображенията на г-н Илиев, че било тъмно, че можело да е валяло, да е имало мъгла и т.н., са адресирани по-скоро към водача, но в никакъв случай нямат оневиняващо значение, ако се установи, че няма друга причина за произшествието. Иначе пътят е в много добро състояние (поне така се вижда от google-картите), по него ежедневно минават хиляди моторни превозни средства и в този район не е отбелязан повишен брой на пътните произшествия (ако въобще е имало някакви).

Пропуски в маркировката и знаците? На българска магистрала? Не може да бъде! Т.е. не може да има българска магистрала с нормална маркировка и знаци тъй като в такъв случай просто няма да е българска. Тпичен случай - колелото на магистралата в Люлин. При влизане в колелото има табела със схема на колелото - т.е. трябва да броиш всяко отклонение кое поред е, тъй като иначе няма как да се ориентирап - тъй като локалните табели за изход от магистралата са сложени на самите изходи. Т.е. караш примерно за някъде със 60 км в час и изведнъж виждаш табел, че току що си отминал отбивката, която ти трябва. Да не говороимк за такива идиотщини като обозначаването на околовръстното шосе като отбивка за Бояна. Т.е. един като влезеш в колелото ако вярваш на табелите яече не невъзможно да влезаш в София? Идиотите, които са правели табелие дали знаят за какво служи околовръстното шосе?

Мунчо и Трашков блокираха всички дейности за да чегъртат и вече има ВИДИМИ резултати! България ще плаща, това е сигурно! Отбивката след завой задължително трябва да е двойно и тройно подсигурена със знаци и маркировка!

Къде са табелите и маркировката??? Не само там, по цялата страна маркировката се нанася от идиоти; проверява се от идиоти, и някой още по голям идиот приема обекта за готов.

На калпавия х.й вълната му пречи.

Стига глупости, пилоте! Стига вини настилка,маркировка! Там карат с голяма скорост,повече от ограниченията! Това могат да потвърдят и алпинистите ,които работят от пролетта в целият участък! По-надолу започва отсечка с много загинали/сами можете да установите/ виждат се много кръстове!

Ако сложиш бол знаци за намалена скорост,за завои, и няма малоумни зони за почивка изникващи от нищото в завоя, ако се сложи осветление, щото не е кой знае каква философия, като имаш и населени места в района, нали 12г се биеше един в гърдите че му е топ приоритет пътното строителство, една катастрофа да се избегне, една само от наредени знаци един след друг и допълнителни предпазни средства е геройство. Тия хора си отидоха от смесица на куп фактори, ама нямаше да ина нацелена мантинела на отбивка дето не и е там мястото. Знака преди нея е 120км/ч

Много важно е да се установи какво е горяло! Хората са загинали не от това, че автобуса се е блъснал в нещо, а че нещо в него се е запалило и горяло!

Какво друго може да е горяло отсвен конрабанда за Коледа?

Нямал шанс да не се заблуди викаш. Е как никой друг не се заблуди бе? Какво, всеки друг, който е минал оттам го познава това място като дланта си ли?

Тиктакащ часовник бате. Сега звънна. Като двигател на Опел 1.6 е. Не дали ще пръсне блока а кога.

че другите 3 автобуса преди него са имали шанс да НЕ се заблудят, минавайки оттам по-рано. Или пък стотиците хиляди, дето минават оттам всяка година.

Аз съм от Кюстендил и този участък и предхождащите го 10 км и за мен са предизвикателство и в двете посоки.Няколко пъти ми се е случвало да натискам по рязко спирачки,даже и през деня за да минавам на безопастно отстояние от мантинелата. Автобуса е със задно предаване при по резко натискане на спирачката задницата тръгва в страни,дори и да не е заспал шофиора е бил унесен от умората и монотонноста на пътя,следва неадекватна реакция,автобус пълен догоре с пътници,багаж,и бог знае кво и резултата е трагедията. Да не говорим че по митниците за бутилка кока кола и 20 евро са готови на всекакви компромиси. Полиция, ДАЙ,граничен полицай,митничар, всеки си бзима рушвета и не му дреме. Никой не контролира тахографите и да има нарушение подадената банкнота оправя положението.Всеки професионален водач пътувал в или през България го знае.Така че това е плах опит в правилната посока.

Карай си по пътя за кюстендил

Каквото и да коментират всичките разбирачи в новините и във форумите в закона ясно е описано ,че максималната скорост упомената от пътните знаци зависи от пътната настилка и метеорологичните условия.Тоест, при мъгла и дъжд скоростта трябва да бъде поне 20% по-ниска....Същата нощ от 2 до 4 сутринта пътувах от Пловдив до София. Имаше мъгла след Вакарел посока София и шофирах с 80км/ч на магистралата.

С една дума за тоя Илиев -боклук

Еничарите-майкопродавци налазиха форума! Вече имам минус :)

Само да кажа, че знака при мантинелата е много високо. Може да го дублират на тази височина, но трябва да има и един на нивото на мантинелата.

Голяма смрад е в тази държава, който оцелее тук може да живее спокойно по целия свят.

Дано оправят поне главните пътища че ще измрем от недомислици.

Мечтите са безплатни, блажени са вярващите ! А и всяка година по една нова 400 км. магистрала, обеща Кирчо

Е как от милионите водачи преминали от там никой не се обърка и при факта че шофьора на автобуса е професионалист . Осевата прекъсната линия се вижда прекрасно . Хората загубиха живота си от пожара . Едно време Чавдарите имаха закачено “АВАРИЙНО ЧУКЧЕ” точно за такива ситуации да се чупят стъклата за да излязат хората.

На два пъти ми се налага да завия рязко там. Наистина е объркващо

И като си завил рязко не си се подпалил, нали? А както се вижда автобуса е изгорял без да се е проебърнал, добре че поне е спрял в разделителната мантинела.

Когато са загинали хора, пред съда не минават аргументи от вида на "Е как от милионите водачи преминали от там никой не се обърка". Уви, нямало го е онова, което според нормативните актове трябва да го има. И - уви, България ще плаща.

При проектирането на магистралата преди 20 години нормативните актове са били едни. От преди 2 години са малко по-други.

Е да де, ама за да изгори като въглен, вероятно нещо се е взривило. Какво може да се взриви в дизелов автобус? Нафтата? Или сме возили евтиничък бензинец и една камара пиратки,ракетки и прочее увеселителна пиротехника, купена на далавера от Истанбул. Иначе дори да изхвърчи от пътя и да се размаже просто няма какво да му се запали, та чак да лумне и да изгори като факла. Добави и вероятно превишената скорост и умора,тъмница, комбинирана с изненадата от лента, водеща в зона за отдих и загубата на контрол е на лице. Въпроса е от какво е бил взрива и без него може би щеше да има много повече оцелели.

Всичко в този автобус е на барут. Пластмаса, дунапрен и стиропор все петролни продукти.

А те как ще се запалят? Да не е пушил някой вътре седнал на туба с бензин?

Пътят не е построен по стандарти на ЕС. Мантинелата е ниска. Автобусът не отговаря на Регламент ЕСЕ-Р 118 на ООН за негорими материали в интериора и кабелите. Маркировката и знаците не са подържани от април 2021г. Водача на автобуса е карал с несъобразена скорост. Мантинелата в дясно е препятствие след завой. Имало е мъгла и дъжд. След завоя ход на чистачките и катастрофа. Много често след такъв удар се получават искри, палят се кабели, тече гориво, пукат се гуми - автобусът се запалва, а вътре всичко е пластмаса и дунапрен. Чупят се стъкла, след две минути всички са на въглен защото не се отваря вратата.

Бетнотията и простотията в тази държава убива. Всичко да е евтино и по нашенски!

След счупването на стъклата е дошъл приток на кислород и всички са пламнали

за чий са плеснали тази мантинела дето не ограничава пътя? За тази между отбивката и пътя говоря. Какво си е мислил че прави проектанта и въобще за какво изобщо си мисли че са мантинелите? То и е въпрос на време някой да се наниже на нея през нощта или по време на мъгла. Мантинели се слагат отстрани на пътя да удържат ППС със заспали водачи да не се цамбурнат в дерето отстрани и да ги предпазят от тежки травми и смърт, мантинела по средата на шосето между еднопосочните ланти е пълна дивотия(освен ако не разделя двете платна за срещуположно движение)

Ами вероятно за да опазят от някой бесен джигит тия , които биха спряли за отдих в отбивката. Друг е въпросът, че е трябвало да се поректира по по-друг начин и да се направи по-цивилизовано. И с допълнително осветление. Използували са мястото за отбивка, защото тази градена каменна чешма я е имало и преди. Вероятно е била на старото обикновено шосе , което е станало част от сегашната магистрала. Така хем да има достъп до чешмата, хем да има вода в отбивката. Иначе щеше да видиш една чешма нелепа - зад мантинелата като зарязана. Като на места в градът как седи дърво или стълб на средата на квартална улица.

Въпросът е защо автобуса минава границата в 22 часа като хората са напуснали хотела в 10 часа?

Пътят от хотела до капитан Андреево е 4 часа

6 часа са чакали на граница Рошков

Шофьора на автобуса не е видял мантинелата - това е истината, а причината е описана ясно във видеото

Пътят не е построен по стандарти на ЕС. Автобусът не отговаря на Регламент ЕСЕ-Р 118 на ООН за негорими материали в интериора и кабелите. Маркировката и знаците не са подържани от април 2021г. Рашков прави операция на турската граница и два пъти пропуска автобус без да е в електронния регистър. След ГЕРБ няма държава.

По принцип, ако поне веднъж си шофирал нощем у нас, трябва да си луд за да караш по маркировката. Маркировката НАВСЯКЪДЕ, повтарям НАВСЯКЪДЕ е трагична. Нанасянето на маркировка не е особенно сложна и скъпа за изпълнение задача. Не са нужни стотици, десетки или даже милиони. Нужни са вероятно просто някакви смешни пари за боя. И тук вече опираме до ИСТИНАТА... Нужно е просто някой да свърши малко работа: да се нанесе боята, да се провери нанесена ли е, да се следи трябва ли да се нанесе отново и НАЙ - ВЕЧЕ всичко това да се прави РЕДОВНО. Ето тук ни е генералния проблем в главите: да се свърши работата и утре да се свърши ОТНОВО. И не... Бойко не ни е крив за това. Бог да прости хората!

Приготви да те залеят с помия. При все ,че говориш истината

"Нужни са вероятно просто някакви смешни пари за боя. " - тц, не позна. Онази боя е специална, с едни зърнести перли вътре, по-устойчива. И тя е скъпичка. Явно у нас се спестява тая боя. На Корфу в една отбивка за село на брегът имаше пешеходна...фаровете като я осветиха и светна като LED- фенер. Възхитих се, викам си "а у нас кога такива пътеки ?!" и веднага си отговорих... никога :-(( Скъпа е тази боя. Както и течността срещу сняг вместо сол , която разяжда всяка зима асфалта в градовете ни. Били по-скъпи и каменните разделители, които ги има по всяка магистрала в цивилизованите държави. Явно у нас човешкият живот като цяло е евтин, затова ги няма тия неща. Мир на душите им.

Факт е, че 95% от ПТП се дължат на несъобразена / превишена скорост. Най-често в тези случаи се губи контрола над МПС. В този конкретен случай е очевадно, че е имало експлозия в предната част на автобуса, която е убила шофьора и предизвикала катастрофата. Само при експлозия е възможно да стане на въглен за 4-5 минути целия автобус. Моето мнение е, че експлозията е преизвикала катастрофата на автобуса. Възможно е да е изхвърлена незагасена цигара и някоя искра от нея, подета от вятъра, да е подпалила гориво... Всеки е виждал как незагасена цигара хвърлена през прозорец по време на движение, как разпръсква искри... няма какво друго да е според мен.

Ква цигара, ти На кантар ли си

а тези преди него, защо не са се заблудили? малко измислено ми звучи всичко отново.

Ааа, така ли се карала колата: следваш траекторията на пътя според пътните знаци, а не по маркировката. При мъгла сигурно Наталито е виновна. Всъщност за всичко е виновна.

Бих я наказвал редовно.

Браво, Митко! Трябва да се обърне внимание на знаците и маркировката в тази държава. По пътищата липсва. Друг е въпроса и да видите колко струва един знак. На колко го продава държавата или фирмите които ги оправят и поставят. Ум ще ви зайде....

Същата нощ, малко по-рано, от там са минали другите 3 автобуса на същата фирма, които са возели други хора от групата. Те не са се ударили, както и хилядите коли и автобуси, които са минали от там. Въпреки повредената маркировка. Може би, шофьорът не е внимавал достатъчно и е карал твърде бързо в лоши условия. Чудно, че така мощно е избухнал и изгорял този автобус. Колко ли гориво и др избухливи вещества е превозвал?

Абсолютно си прав. Тоя никому неизвестен "състезател" веднага на експерт се прави.