Ден на гнева: Протест в музеи, библиотеки и галерии

"Ден на гнева" в цялата страна. Служители в музеи, библиотеки и галерии излязоха на протест за по-високи заплати и повече пари в бюджета за култура.

Обратно в новината

Коментари - Ден на гнева: Протест в музеи, библиотеки и галерии | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

След настъпване на ерата на неолибералните ценности, то библиотеките и музейте се явяват излишни.Защото , ако чете човек може да започне да мисли и да получава информация извън тази , която му се поднася , а като започне да мисли ,може да започне да прави анализи и изводи , а това вече е опасно и вредно.Затова трябва все по-малко книги да се четат , а трябва да се гледат все повече предавания от типа:"Пей с мен", Х-фактор","Y-фактор","Z- фактор","милионер търси съпруга" ,мулти-милионер търси съпруга, разни ферми , обори, птичарници и ред други

По времето, когато комунистите откъсваха някои страници от книги, които ми трябваха, или за по-простичко - книгите ги имаше в каталога, но самите книги вечно ги нямаше в наличност, единствено библиотекарите помагаха да се измъкнем от миризливо блато на идеологическото промиване на мозъци. Боя се, че заплатите им не са мръднали оттогава. Ако все пак искам да знам нещо за някое селце или град с исторически музей - кой може да ми каже за какво съм отишла там? Де що е будител, накарай го да гледа в земята - от глад и унижение, това ли искаме ние?

Не знам кога си расъл и къде, но аз съм родена по комунистическо време и имам в библиотеката си 1042 книги. Купувала съм си ги от книжарници и не съм имала проблеми с това! Който е имал желание да чете е намирал начин да си подсигурява книги. Такива дето реват, че нямало кники по комунистическо време просто са били тъпи и не им се е чело. Та по комунистическо време нямахме проблем с книгите, сега имаме проблем с четенето и писането и с всичко свързано с граматиката изобщо. Тъпо е заплатите да са толкова ниски и затова подкрепям протеста!

ДОКАТО НЕ СЕ ПРЕМАХНЕ СОЦ. МИСЛЕНЕТО ПРИ ЗАПЛАЩАНЕТО ,БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! нЕ МОЖЕ РАБОТНИКЪТ В ДАДЕН БРАНШ ДА ВЗЕМА ПОВЕЧЕ ОТ ВИСШИСТА , това е социалистически анахронизъм !!!!затова младите и образованите -ИЗБЯГАХА ,ТЪПАЦИ и тук остана тъпия материал....

Като стане въпрос за култура - погледнете колко хора посещават библиотеките - обикновено са полу-празни.

Когато става въпрос за култура е редно да си зададем въпроса-КОЛКО ОБРАЗОВАН Е МИНИСТЪР- ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА РБ? КАК СЕ ИЗРАЗЯВА, КАК ОБЩУВА, ОБИЧА ЛИ ДА ПОСЕЩАВА БИБЛИОТЕКИ, ЧИТАЛИЩА ,ДА СЕ ПРОСВЕЩАВА!!! И отговорът можем да го видим без много усилия!!!

Няма мутра,която да уважава образованите хора!!!

да протестират всички в един ден. Ами то имаше избори - що ходи на риба и не гласува за комунетата. Защото комунетата само преди година имаха правителство на Орешарски - и тогава, ах тогава, то едни високи заплати на музейни работници, на библиотекари - ама дойде лошия ББ и ги смъкна. Много лош бе, искаше и на милиционерите да сваля привилегиите, да, ама ние библиотекарите казваме - не пипайте милиционерите - те ни пазят, т.е. пазят престъпниците.

Като се почне от образованието,културата,истинският патриотизъм и родолюбие и завърши със нищожната индустрия,енергетика,армия,полиция и разузнаване през последните 20 год сякаш някои Сили отвън и техните еничари у нас действат по план за унищожаването на вече територията наречена българия.Примери няма да дадам- от медии,политици и всякакви нехранимайковци.

да затварят наред. трябва да рестартираме държавата ми се струва...

Аз искам да попитам едно нещо: - Защо високо квалифицираните специалисти от НИМ, вместо цял ден да седят по столовете в залите не вземат да преведат етикетите под експонатите на Английски? За това не са необходими никакви допълнителни средства. Сигурен съм, че в музея има поне един принтер. Що за национален музей е този, в който всички надписи са на Български. Как ще привлечете чужденци, как ще ги убедите да оставят пари за билети? Първо помислете какво можете да направите, за да направите музеят по-атрактивен. Опитайте се да спечелите пари с ум и работа, вместо да чакате от държавата. Защо не се запитате аджеба как се самоиздържат музеите по света. Защо те не плачат на държавата?

Не знам защо се очаква, че чистачките трябва по дефиниция да бъдат бедни. Една добра и чистачка си докарва 1,500 лв. на месец, да не говорим за плочкаджиите например. Последният майстор за 2 дена ми взе колкото аз искарвам за 3 месеца. Така че тези сравнения са неуместни.

Долу гадните книжни мишоци, да превърнем библиотеките, галериите и музеите в банки, чейнч бюра и засрахователно лихварски фирми.

Уважаеми Другарю борисов ЗАЩО за тези АПОСТОЛИ на БЪЛГАРЩИНАТА вечно няма пари Знаете ли че още под турско иго Читалищата са били огнища на РОДОЛЮБИЕ ЗАЩО за вас и вашите министри депутати ихиляди ненужни партийни послушковци ПАРИ за УВЕЛИЧЕНИЕ на ЗАПЛАТИТЕ ИМА ЗАЩО за прескъпи бронирани коли за да се пазите от НАРОДНАТА ЛЮБОВ ПАРИ ИМА Знаем че четенето не е ваш приоритет Вашите любимци са драгана ивана и разни други силиконови кръчмарски звезди Но моля ви поне уважавайте хората които пазят духовността на РОДИНАТА ни

Има нареждане отгоре да се затрие българската култура. Пречела на глобализацията. Борисов само изпълнява, какво да прави - няма армия, с полицаите се скара, народът не го подкрепя, РБ само го дебне да го прекара. Какво да напрви ?

работя в бюджетно предприятие със заплата 500 лв длъжност главен експерт, чистачките в същото предприятие от Нова година ще са 420 лв. Имам питане трябва ли човек да следва 5 години, да похарчи на родителите си пари колкото струва един апартамент и после да взима заплата като чистачките, които са без образование.

Защо тогава не пробвате на частно?

Не приятелю, чистачките трябва да вземат по 1000 лв защото това е жизненият минимум за човек в момента. А ти трябва да се бориш за това, а не да ги презираш. Тогава и ти ще получиш много повече.

Като че ли някой по график ги командва да излизат, а те не се усещат. Не се застъпват нито ден. Полицаи, таксита, винетки, музейни работници. Контролирано, в пълен ред изпускане на парата. Я да излязат в един ден, правителството ще издухат. Ама така - мирно, кротко и безсмислено.

Ми, дяйто да си Божидар, дяйто да си даскал?

Божо да го пенсионират, половината от музейните работници да ги съкратят и ще им стигат парите.

В нормалния свят стачките са в частния сектор. Тук обаче е на опаки. 99% от протестите са на пиявици в държавния сектор искащи повече пари и повече привилегии.

Премятат се по цял ден на чист въздух в Бояна, но искат и много пари за това.

Много навременно и...актуално! Пазете реликвите - да има какво да продават ИД , като дойдат тука! А тооо- няма да е много далеч!

Няма вече култура, магистралите асфалтираха древните вили и историята, за да може да дадат път на америка.

Така е докато един пенсионер като божо шамана взима три огромни заплати и пенсия какво го вълнува,че останалите мизерстват.Дори имаше наглостта да каже по телевизията,която е другото му работно място,че взимал ниска заплата от около 1500-2000лв. като директор на НИМ.

Късно се сетихте за тези хора, един библиотекар му се признава професията даже в Америка, а нашите адвокати могат да си избършат нещото с техните дипломи в чужбина, направете си сметката в какво държава живеем!!!

Прави са хората ! Не може един неграмотен шапкар да взима 900-1000 лева заплата, добавки, компенсации и т.н., а човек с висше и научна степен да получава наполовина! Само в нашата милизионерска държавица, простите милизионери са в пъти по-добре платени и ухажвани от държата в сравнение със социалните работници, медиците и учителите.

Решението е просто.Съкращават половината, а на останалите вдигат двойно заплатата.Има предмет-икономика и организация на труда. Много лемури са на хранилката.

Още по просто решение е да се уволни божо шамана и другите директори и началници и заплатите и харчовете им да се дадат на останалите работещи служители.

DIDA

Бла, бла, бла..."Арестували" Божидар Димитров. Ако той се чувства с малка заплата, щеше ли да работи като директор и на 70 години?!

кой тук оцелява на едната заплата. и да може, не е невинен. освен ако е терорист.

поредните банкомати, ами като сте кадърни напуснете и си започнете някакъв бизнес да видите как се вади хляба - паразити

Учудващо е че неграмотник като теб може да напише мнение в нета, или може би поиска от някой твой подчинен да го напише?

Аз в едно съм се убедил в нашата мила родна държава : пари за заплати никога няма,ако можеш да заместваш 3-4 човека едновременно без да ти променят заплатата също често явление; единствения факт е че човек живее един път и всеки иска да живее достойно, а не всеки ден да мислиш дали да ядеш нещо в работата или да си запазиш пари за семейството : тук е страшно в тази държава нямаш ли някой близък роднина в чужбина да ти праща някой лев си загинал ровейки в кофите при мангалите!!!

у моята билитека сякой влиза. бизплато. само сензурката ни ще.

бизплатно. и да не е тварде бързо.

Кога гласувахте за оня простак от Банкя, не ривахте!Хак да ви е, и на вас, и на всички останали лумпени! Всъщност много скоро ще изреват и други негови гласоподаватели, тогава останалите нормални люде ще умрат от кеф!!!!!!!!!!!

А когато гласувахме за братушката Станишев живеехме охолно.Имаше всичко но само за него и жена му.7 милиона евро в КТБ изгоряха и още толкова в кипърски банки.

да дигат ми заплатата тук. с некав процент на нулата.. или да дават 50 лева за мезе, ако ма признавати за доктор. много са стискате , май за чревцата ви да не изпаднат ва е страх.

Докато има минимална работна заплата в България ще бъде така.Трябва КНСБ и КТ "Подкрепа", да седнат и да направят оценка на труда по отрасли в икономиката на държавата само тогава ще има справедливост за всички бюджетни работници и служители.

Ооооо, библиотекарино! И ти ли плачеш на държавната ясла. Ден на гнева. За какво си гневен? Кой влиза в твоята библиотека? В кое време живеееш? Ами аз данъкоплатеца, ако се разгнева на такива като тебе какво ще стане. Много гневен народ. И всички гневни, аз да им плащам. Времето ще покаже.

Такива като тебе в библиотеки не влизат - това е повече от ясно. Обаче ще плащаш, ако трябва и повече отколкото досега, за да не станат всички като тебе, че тогава ще е страшно!

хе хе ще плащам, смешник. Черната икономика ще ти се види бяла.

соросоид нещастен? На какво плащаш данъци, на грантовете от Фондация Америка за България или на даренията от Отворено общество? Гиди мискин лъжлив. Я кажи що не протестираш, "данъкоплатецо" като назничиха де що имаше протестър за министерски съветник лятото, та да виснат и те като кърлежи на държавната хазна а?

Тиквуне,Тиквуне,Кратуне,хората не са прости,не можеш да ги залъжеш и да теглиш милиард след милиарда,а те да потъват само в твоята гуша,ще ядеш скоро гегата ми се струва...за втори път:)))!!!

Предлагам г-н Борисов да свика едно заседание в МС, на което да покани видни олигарси. Те се знаят, а и никой няма да откаже на поканата. Та да им обясни, че е редно да отделят малко от парите си за тези хора. Това са хора с образование, с култура и да ги оставяш да оскотяват е грешно. Това, че не са пробивни, с търговски душици, с повече наглост в характера не означава, че са носители на духовност.

абе няма що да го ареестуват и какво да протестират.всичките са милионери защото всички музеи се обраха по няколко пъти от вътрешни хора .обаче нито прокуратура нито сметна палата нито финансово разузнаване,никой не си направи труда да ги провери до седмо коляно имуществото на законнити иманяри - пардом дипломирани археолози.лятото гледам на нос калиакра законни археолози ръчкат с металотърсачите.ръчкат ръчкат и хайде до частните си коли пият бира ядат сандвичи и на висок глас си говорят че нищо няма ама жобовите им надути и никой не ги следи проверява всичко е на доверие а те милионерчета а за пред будалите и пред телевизията разни начупени грънци и голямата работа колко са ценни тези боклучаци.

Вярно е, че част от музейните работници са част от иманярската мафия, но така е поради липсата на контрол... И все пак няма как да обвиниш библиотекарите и служителите в читалищата за същото...

деер

Ами, поканете японци да гледат трабанчето на ревльото ! 1 милион да дойдат и сте си вързали бюджета!

ВСИЧКО КОЕТО СЕ ПРАВИ Е ТОЧНА ОПЕРАЦИЯ -

И ДА ПРОДЪЛЖА -ТОВА МЕСТО Е ВРАТА ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА ВОИСКА (ТЕРОРИСТИ ) ПАРИ И ОРЪЖИЕ

Тъпаци,юнаци,простаци олигофрени и тем подобна гмеж,грабвайте кой,каквото намери и на улицата,та барем час по-скоро се привърши мъката на тази кочина,наречена...Бантустан:)))!!! Време му е,точно преди Коледа навремето се колеха...шопарите,доколкото си спомням,тъй че няма за кога да чакате:)))!!!

Едно време е било въпрос на чест всяко село да си има училище и читалище, хората са давали от залъка си, за да е така и никой не ги е карал насила, но е факт, че масовото посещаване на училище от страна на българчетата в 19 век е било напълно непознато за хората от Западна Европа, където са учели само заможните и аристократите. Читалищата и библиотеките трябва да се поддържат, та било то и никой да не влиза в тях, това е общественополезна дейност, трябва да се насърчава дейността им и това хората да ги посещават. Същото се отнася и за музейното дело.

ама музеите и Министерство на културата и Министерство на спорта веднага да ги закриват и тези вместо да протестират да отиват да произвеждат домати, краставици и сирене, че от това имат нужда българите!

И още: задавали ли сте си въпроса каква е заплатата напр. на медицинска сестра в детска градина, която отговаря за здравето на нашите деца? Отговорът е 300 лева. Знам какво ще отговори средностатистическият соросоид: "Като й е малко, да се изнася на Запад!" Защо не кажете същото и за музейните работници? Въобще тая простотия "Никой не може да ми плати толкова малко, колкото се правим, че работим", както е казал Вуте, не знам къде другаде по света я има.

Въпросът не е в сравняването на кой му е по-ниска заплатата, а докога ще търпим това положение. Всеки има право на достойно заплащане на труда си и политиците трябва да направят икономиката в страната да заработи, да се вдигнат заплатите, най-вече най-ниските по всички сектори.

450 лева са много пари, ако не произвеждаш като услуга/продукт нещо струващо и половината на тези пари, тоест на практика други те издържат. А и милион и нещо в България живеят с около 200 лв. на месец, тъй че 450 са пари. Иначе библиотекарството е професия, обречена на изчезване, заради технологичното развитие, тъй че е време за преквалификация на засегнатите, не за стачки.

По принцип музейните работници са си напълно прави. И те, и много други гилдии /напр. полицаите/ заслужават достойно заплащане за труда си. Но щом човек види флашмобове, пърформъвси и прочее изразни средства на соросоидната творческа интелигенция, трябва да си има едно наум. Защо точно Божидар Димитров? Той понякога се изцепва за някои неща и не е прав. Но да ви припомня, че преди време беше нарекъл едни определени хора "грантаджии, които рушат българската държавност" Ето така нещата си идват на мястото и става ясно защо същите тези хора преди време му искаха оставката, а сега го "арестуват". А ако например Волен реши да "арестува" някого, представете си как ще изпищи умната и красива художествено-творческа интелигенция. Умните и красивите също така изобщо не подкрепиха протеста на полицаите, напротив, обявиха се против него. Въобще, да живее евро-атлантизма и европейските ценности. Един път сме бедни и няма пари за нищо, друг път павим протести в защита на друга гилдия.

способн историк да виси на заплата в България. такава на чистачка. при тези еврофондове. нещо ни лажат. не им вервам. сащи са кат полисаи и сидеров..мъгла над бюджет- убиващ.

му се.ат в устата на тоя мизерник

"Заплатата за един висококвалифициран специалист в момента е между 450 и 550 лева." Това са обидно ниски заплати в България за който и да било сектор или служител. Заплатите от поне 3 години в България не са увеличавани. Това е позор за управляващите и нищета за българския народ.

Сега арестувайте и Митра Весникарката и да се приключи тая държава !

За какви пари, книги и заплати говорят тези хора. Те не разбраха ли, че приоритет на правителството е да храни една вредна и паразитна чест от населението на България. Ние сме единствена страна в света, която сама си отглежда хора, които със сигурност утре ще я унищожат. На тия хора книги и библиотеки не са нужни.

с добавки за доктори и евроджобене, место до зимат паре от тва де са станали докторе.. дапишат в дир поне, кат не могат да пишат книжки и да пичелят. или пичелят, докото им плащаме. даъкоплатеца им ли е борчлия или тууроператора им с бонус. как ша ода у музей, кат уредниците искт билета ми през бюджет. за мафията на иманяри и зносители.мълчим. не бюджета ви драги и мили е ви е адреса. а сметата за ваши постъпления в бюджета.