От 1 октомври в болница само с идентификационен код

Влизането в болница от 1 октомври ще става само идентификационен код. Ако пациентът откаже такъв, на болницата няма да бъде платено и може да бъде отказан прием

Обратно в новината

Коментари - От 1 октомври в болница само с идентификационен код | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И в заключение, за да не е всичко в черни краски - в становището на Комисията за защита на личните данни се сочи, че който не е съгласен да се идентифицира с УИН, ще се вписва в системата с ръчно въвеждане на ЕГН - то - имаме избор един вид! Отделен е въпросът това становище да намери нормативен израз ... Извинявам се за дългия коментар, но по-накратко не можах :)

И накрая, за десерт, най-важният въпрос - за какъв, по дяволите, контрол от страна на пациента иде реч? Как аз, като пациент, ще получа справка какви пари са платени от държавата за моето лечение - къде, кой и в какъв срок ще ми я дава (аааа, сетих се - вероятно още хрантутници към НЗОК ще си развъдим), аз как ще я оспорвам, пред кого и в какъв срок, той в какъв срок ще се произнася и на база на какво, какви ще са последиците при разминаване (хоп, и това го знам - пак като досега - никакви последици за болниците, пациентът лъже и уронва престижа и доброто има на гилдията). И най-сетне - то и сега масово в епикризите пишат неща (манипулации и изследвания), които не са извършени - как УИН ще предотврати това - то и сега можеш да не си подпишеш епикризата, защото не си съгласен, че си получил посочените в нея здравни услуги, ама що ли никой го не прави - та къде е разликата - НЯМА.

Отделно уж данните няма да се обменят виртуално, пък по веднъж само щели да ни правят УИН - ама като няма от 1вата болница/аптека да го пращат на всички други и като няма да има единна база данни, как точно във втората болница ще използват вече създадения УИН - нали няма да се обменят тези данни? И каква е разликата между чекирането с лична карта и прословутия вече УИН? Нали чекирането го въведоха преди година и ни увериха, че, видиш ли, вече край на злоупотребите, а то какво излезе - година по-късно краят им не само, че не е настъпил, ами и пореден чудотворен метод против тях е на хоризонта - малко ми заприлича на върволицата месии и спасители, дето от 1989 един след друг все ни спасяват, а ние все така се давим ли давим ...

Дали е код и или пръстов отпечатък не е ясно - от становището на Комисията за защита на личните данни по въпроса става ясно, че от НЗОК са им обяснили, че т.нар. Уникален Идентификационен Код (УИН) е съставен от ЕГН-то и образ, снет от произволно избрани точки от пръста (произволно как? утре като се идентифицирам повторно как пак същите произволни точки ще нацелят?), т.е. няма реално снет цял отпечатък и такъв от тези данни не би могъл да бъде възпроизведен. Дотук добре - НО никой не каза публично коя е фирмата, гарантираща, че нещата ще се случват точно така (откъм хардуеър и софтуеър), та, ако утре възникне проблемче някакво, да се знае кой ще носи отговорност (не че в България такава носи някой друг, освен редовия гражданин, който по презумция е престъпник според властимащите)!

Хехехех, във форумите протестираме всите, ама дотам :)

Щом като пръстовият идентификатор създава личен код,чрез който като банкова сметка да можеш да проверяваш on line и видиш всички направени прегледи и манипулации по дни и дати ще бъде идеално.Дано системата заработи!Успрх!

В момента, в САЩ полицията е поискала от един университет, да им направят фалшиви пръсти за да отключат телефон на мъртвец, на когото са взели на времето стандартни пръстови отпечатъци. Почти са готови. Щом е налице технологията - бързо ще се разпространи. Ама то не ти и трява - веднъж като влезе в базата данни един отпечатък е въпрос на малко технически (хакерски) умения...

Здравно-осигурителна карта с чип, на който са запаметени личните данни на пациента, и със снимка на притежателя е решението. Картата се използва при всяко посещение в болница или при лекар. Толкова е просто и се прилага в половината свят. Що за идиоти са тия в здравно министерство и с какво право ще третират пациентите като престъпници, като им снемат пръстови отпечатъци?

Лицето Х не желае да сложи пръст, вместо него това прави Иван Драганов Петканов /да се чете и като измама/. Какво правим в такъв случай?

Това няма как да стане-все едно да изпратиш лицето Х да даде пръстов отпечатък за задграничния ти паспорт.

московче,ела ме цуни по индентификационният куд между краката

Да видиш сега как сигането за нула време ще се научат да четат и пишат бар-кодове и QR-и! Още преди азбуката да са научили...

Познайте колко от циганите са с кожни проблеми (заради мръсотията в която живеят - физическа и морална)!

По тая логика да не влизаме в автобус, ресторант и т.н. щото някой може да е имал кожно заболяване. Като те е страх - има едни малки флакончета с препарат за дезинфекция.

съм веща по въпроса, но знам, че поне ДЖИпитата няма да могат да крадат. А сега си надписват поне по 10 пациенти ежедневно - по какво ще позцнаеш, че не е бил при тях. Пишат каквото им дойде на компютъра, чатата и после 20- лв.в джоба от касата.

се види, че не си веща - на баба Яга внучката, същинска малоумна вещица!

Точно така,много сте прав.Всичко това се прави някои хора да се нагушат с пари,например Москов.А дали ще ни гарантира защита на тези лични данни?Затова не се говори,както ги кодират,така и срещу пари могат да се разкодира този код и в един прекрасен момент да ви набедят за някое престъпление и хабер да си нямате затова.И възоснова на тези отпечатъцида ви обвинят.

Ще гарантира на едни хора лесен достъп до поредните лични данни. Както сега дори бебетата трябва да си дадат паспорта и 2-3 кожи за да имат телефонен номер на тяхно име, и всичко е описано и одрискано и пак възрастните хора постоянно ги лъжат разни, нали уж имате всички данни? Затвор? Няма. Личните данни са да се знае кои са възрастните хора и да бъдат тормозени, няма друга причина. Съответно сега това е за аптеките и болниците - да се знае кои са болните и да бъдат тормозени.

Лекарската лакомия докара пръстовия идентификатор.Стремят се към много пари,нови коли,висок стандарт и това за сметка на качеството на лекарските услуги.Затова сме първи в Европа по смъртност и лекарски грешки.

Аха, значи като ми взимат отпечатък от пръста, всъщност ми предоставят мощен инструмент за контрол върху моите пари. Нямаше да се сетя, признавам. Благодаря, че обяснихте.

EUROn

Според мен идеята е добра и наложителна! Пък и не вижда тези пръстови отпечатъци да внесат някъкво неудобство или проблеми... Ако това ще помогне да се спре източването по всевъзможни начини на НЗОК то аз съм за и няма да мрънкам за това че недай си Боже ако се наложи да отида в болница ще си допра пръста за 2сек за да бъда картотекиран при ТОВА КОРЕКТНО а НЕ ФИКТИВНО!

че си от тези, на които няма да се изискват отпечатъци. Аз не съм престъпник, за да ми вземат отпечатъци, но с отпечатъци могат да ме направят такъв... Е?

И аз не съм престъпник, ама като ми обраха апартамента и повиках полицаите, направих точно това - снеха моите отпечатъци и тези по входната врата!

Москов, дай информация къде мога да направя приживе отказ от донорство, защото от НЗОК на ул.Кричим нямат никаква идеа!

abasador

като, чета новината имам чуството, че човек може да влезне по-лесно в Пентагона, отколкото в Българска болница. Лек ден.

и какво - да не ви се изтърка пръста ли. Пътувам често до щатите - там всеки път на всички, които не са техни граждани вземат отпечатъци. Не съм чул някои да се е отказал да пътува до там или да се е разбунтувал.

Взимат ти, защото те считат за престъпник, бе, толкова ли не го разбираш?.....

те селянията бяха и против това Витошка да не е пешеходна зона, а сега хора като на митинг и по кафенетата няма празно място. Джипитата крадат от касата като луди. Щото могат да си пишат по десет души без да са им видяли очите.А за всеки вземат по 20 лв.

Абе ДИРаджии ГЕРБерски до кога сте на смяна????????????

Да намаже някои от автоматите по болниците - колко да намаже. А автоматите на всички превозни средства само в София колко са - хиляди. И те са съвсем излишни - да си допираме картите и защо? Перфорирането на билетите е друго. Аз съм стар човек, със старческа карта и никога не си отбелязвам картата - като влезна в трамвая и първо глредам да седна.

И как по-точно вземането на отпечатък ще спре лекуването на онези питекантропи и кроманьонци с брадвите и ножовете:)))??? Мисля си,че и сега,и впоследствие,тези олигофрени пак ще са с предимство,така че тук нещо тезата издиша,струва ми се?!? Защо сега те получават безплатна помощ без да са осигурени и как това ще бъде спряно с...отпечатъци:)))?!? Москов,някакви идеи???

А не можеше ли"регистрирането"да става с...вземането на секрет от...задния двор на всеки бъдещ пациент:)))??? Мисля си,че би било далеч..."по-практично"!!! Малоумници,т.е.,какво можем друго да очакваме като идеи от шепа...скопени по рождение амеби!!!

Аз съм на линия, не се бой!

МИЛИОНИ ОТ ПАРИТЕ НИ ЗА ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ БЯХА ПОХАРЧЕНИ НА ПРИБЛИЖЕНИ ФИРМИ ЗА СОФТУЕР И ХАРДТУЕР НА ВЛАСТ ИМАЩИТЕ,ПОД ПРЕДЛОГ ЗА ИКОНОМИИ В КАСАТА,КОЯТО БЕШИ И Е ИЗТОЧВАНА ПАК ОТ БЛИЗКИ НА ТЯХ СТРУКТУРИ...ДЕТО ГИ СТРОЯТ И ПРОТИВНО НА ЗАКОНА ,КАСАТА СКЛЮЧВА С ТЯХ ДОГОВОРИ...

ИДентификация = ИД = Ислямска Държава = Тероризъм = Фашизъм. Все творения на САЩ=ФАЩ. Правете му сметката. Кланетата на политици наближават. Сега в Босфора, скоро и в други градове и вилаети

Край Босфора предстои политиците да колят, не да бъдат клани!

нюанси... тука като почнем да се стреляме, първо ще стрелям политика, после ще се разбираме кой от коя партия (групировка) е. Махленските свади от Съни Бийч лесно ще дойдат на жлътите павета.

само за това престъпление с отпечатъците Москов трябва да бъде ЛИНЧУВАН. Костадин Ангелов трябва да бъде в Затвора за купуването на непотребен Циклотрон в Александровска болница

като копнееш за онази държава - ходи в Русия бе!

Каквото и да говорят и пишат, става дума за пари. Едни пари, които ще откраднат от нас гражданите. Не прочетох името на фирмата, която ще лапне парите и ще нагуши Боко Тиквата, гейберастите и другите дебелосерковци. Въвеждането на системата има две основни цели: 1.Кражбата на обществени средства. 2.Превръщането на гражданите в роби.

А защо всички дето пишете тук сега и коментирате не протестирахте когато това безумие се обсъждаше и по медиите се говореше за въвеждане на така наречения идентификационен код чрез отпечатъци в болници и аптеки? Демагози страхливи. Това се обсъждаше преди една година

Преди година в болниците бяха въведени четците за лични карти - около пет милиона лева разход, тоест приход за определена фирма. Сега се въвеждат четци за пръстови отпечатъци (не ми плямпайте за идентификационни кодове, щото разликата е в два клика на мишката). Очакват се още около 4 милиона лева разход, тоест приход за определена фирма. Освен това половин милион лева разход за изработване на софтуер. Тоест някоя фирма ще получи половин милион лева И ДОСТЪП ДО ПРЪСТОВИТЕ ОТПЕЧАТЪЦИ на милиони българи. И в заключение - От 2018 година личните карти на всички български граждани ще са с електронен чип, съдържащ биометричните данни на лицето. Тези лични карти ще бъдат УНИВЕРСАЛНО средство за идентификация. Така е според директивите на ЕС. Та, да очакваме след две години още 4-5 милиона разход, тоест приход за определена фирма. Москов е за разстрел!

Гледам, че има несъгласни с фактите. Можете ли да ги опровергаете или ви ли псват аргументи?

Как копнея за онази държава преди 27 години.

И аз!

От както не ходя на лекар и не пия лекарства от нищо не боледувам. Лекарите си правят опити и изпитват лекарство върху нас. Лекарствата лекуват едно, а разболяват няколко органа.

Струва ми се че голямото клане на политици наближава: ИДИЛИ ряпа да ядат в сравнение с това, което май ще им се случи на "нашите" политици и чиновници - това ще бъде края на политиката веднъж и завинаги, и началото на благороден и достоен живот в смисъла на веднъж и завинаги. Мислят си че плашат хората с идята за власт и закон, но когато физически се изправиш пред тях се огъват като върбови клонки. Язък за полицаите и войничетата дето ще погинат в гнева на народа, но вече от безмозъчни няма нужда.

Доколкото зная вече има заведено дело срещу Московите безумици от пациентски организации и от частните лекуващи.И дано българския съд отхвърли тези безобразия иначе има и съд в Европа, и нека това да стане по бързо преди да са съдили страната ни да плаща пак за кой ли път обезщетения.Бърза с прокарването на НСР така му е заповядано.

заради идиота бюрократ се харчат милиони за нещо, което може да се провери по лична карта или егн.

всички пророчества предупреждават за нищо на света не даваите да ви подпечатат...чипа ще е такъв че да оказва влияние чрез нервите и буквално ще ви командва какво да усещате и желаете а то ще е секс и ядене до невъздържаност ще стимулира всичко духовно разлагащо - вероятно със подпечатването ще бъдат вкарвани в тялото на човек наноботи -или мини роботчета със големина на клетка/водещия учен в тази област твърди че до 2029 г тези роботчета ще са в масово производство/ и това обяснява невъзвратимостта на процеса подпечатване - тъи като в човешкото тяла тези роботчета ще са стотици ако не и хиляди..... Храна ,почва,въздух, вода ще са отровени

Наноботите се ползват от 2004-та. Да, тепърва трябва да стане масово. Не те самите управляват - а както винаги ни лъжат. И за ГМО проблема не е тъпотиите, които едните слагат в устата на другите, и за ваксините. На наноботите проблема е, че се управляват дистанционно - с радиовълни. Т.е. Няма физически друга възможност да се управляват няколко хиляди микроскопични обекта в тялото, освен чрез радиолъчение. Естествено, то ще е нещо синхронно - няма да е хаотично, естествено лъчение. От това лъчение идват проблемите. Самите ботове и действията им са ок. А проблемите са че вселената е енергийна - независимо какво ни казват някви тлъсти тъпаци в последните стотици години. Човешкото тяло има безброй енергийни връзки и центрове, а също и сетива - отново независимо от мнението на свинете. Няма как да ме държат под водопад за 40-50 минути и това да не ми повлияе. С всеки енегиен поток е същото, не само с водата. От вятър се получават схващания. От Слънце се изгаря. И от други видове енергии знаем - шум, топло, студено, вибрации 6-9Hz. От скоро знаем и от едни други честоти. Обаче от тези дето ще се управляват с тях ботовете още не знаем. Ние не знаем, те си знаят - нали затова напират така устремно да ни го наложат.

Даваш ли даваш Балканджи Йово ,хубава Яна на индеинтификация ,море войводо глава си давам ,Яна не давам да бъде белязана със САТАНИНСКИ КОД

истина е истина ви казвам от всички народи българите първи ще слязат в ада !

Престанете с това отвратително лицемерие " касата дава в ръцете на всички пациенти за контрол върху собствените им пари за здраве ". Това е гнусна, долна лъжа. Какъв е гражданинът, че да контролира? Как ще го прави, бе, кой ще го удостоверява? Здравната ктаса ли ще ми се п одписва, че съм и осъществил контрола? НАПИШЕТЕ ГО В ЗАКОН, ДОЛНИ ЛИЦЕМЕРИ. НАПИШЕТЕ В ЗАКОН ТОЧНО ТОЗИ ТЕКСТ ЗА КОНТРОЛА!. Искате да откраднете парите внесени от честните към държавата хора! Ще ви съдим до дупка, ще алармираме всички международни институции за подготвяното отвратително посегателство върху парите на болните. Как така няма да ме допускате в болница, как ЩЕ МИ ОТКАЗВАТЕ ЛЕЧЕНИЕ, СЛЕД КАТО СТЕ МИ ВЗЕМАЛИ 40 ГОДИНИ ВНОСКИТЕ! Това е превърната форма на фашизъм. Ще ви съдим да ни върнете парите. С лихвите, такива, каквито ни вземат банките - по 15 % с натрупване. И без това от българската здравна система получаваме само каруцарска грубост, симулация и имитация на лечение, невероятна липса на квалификация и безотговорност. Страх ни е да идем на лекар, за да си спестим униженията, лъжите, усещането че ни пращат хладнокръвно в гроба. ТОВА КОЕТО СЕГА СЕ ОПИТВАТЕ С УЧУДВАЩА УПОРИТОСТ ДА НАЛОЖИТЕ Е РЕКЕТ, НАЙ-ДОЛЕН РЕКЕТ, ЗАЩОТО РЕКЕТИРАТЕ ХОРАТА С ЦЕНАТА НА ЖИВОТА ИМ. Съд за вас. Срам за правителството. От болните ли искате да грабите, бе?

регистрацията на отпечатъците е наи рядкото явление и самата измама, за да се купува тя съвсем на едро вече хора без осигуряване ще се блъскат в болницата като кучетата- по думите му - не се свежда до там кокто е определен да мре, ще мре на тази всяка цена

след като имат толкова много изисквания към нас,уж ползващите здравно каса,не може ли просто да се откажем от нея.тя и жената ми сложила GPS,но като разбрала,че съседката си лягала с другия комшия,цял месец ми се умилкваше.щеме извиняват много,но аз не съм престъпник,че да ми взимат пръстови отпечатъщи.не мога да разбера защо, в нашата,уж демократична държава да можеш да се разведеш със съпругата си ,а да не можеш да набиеш шута на вик,енерго здравна каса, топлофикация.нали който плашал сметката,той поръчвал музиката.да ви ебем и "демократичните" Ви празни кратуни,Господа политици

За топлофикация, енерго и вик си прав, но това със здравната каса, макар и малко наистина полицейско ако работи ще е добре. Тъй наречените роми( казвам роми иначе ще ме изтрият) точат пари като за световно. Ние доплащаме за да не плащат те. В Пирогов,а не само там, по преценка на лекаря случая е спешен или не. Ако не е спешен осигурен или не- плащаш. Та в Пирогов една вечер бяхме 3-ма българи и тумба роми. Е и тримата се оказахме не спешни случаи, а ромите до един спешен. Та ако тез отпечатъци изхвърлят ромите от болниците и не се налага да плащам допълнително заради тях-да за отпечатъците съм.

Ако ти искаш да те третират като престъпник - твоя работа. Но аз съм честен човек и моето достоинство няма да си го дам на хора, които искат да ме заблуждават по най-тъп и нахален начин. Не така ще се контролират разходите на болниците. Там са тези, които лъжат и не моите пръсти ще ги откажат от това. Има триста начина да се контролират болниците. А циганите пак ще ги лекуват с нашите пари, защото ако не ги лекуват, първо ще ги защити Хелзинкският комитет, и второ те ще се вдигнат с брадвите - достатъчно примери има за това. Така че пак ние ще им лащаме масрафа, с тая разлика, че любимото ни Гербителство, ще ни третира като престъпници. И, откъде накъде моите пръстови отпечатъци ще се съхраняват в някаква си аптека, "здравен център" с ранг на пазарджийска сергия, болнично отделение с мазен или просташки груб персонал, на който не му знаеш дори имената, нито произхода, нито статуса. Наситихме се на всякакъв вид измамници, на невероятни схеми за отнемане на имоти, стига държавата ни е отхранвала престъпници. Май с тази "реформа" се цели грандиозна несигурност за гражданите, пребиваването им в непрекъснат страх и напрежение, а това е най-верният начин да ги вкараш за кратко време в гроба.

симо

Божееее.Какви ведри асоциации с ОСВИЕНЦИМ и БУХЕНВАЛД идват в главата ми......Онези номера,татуирани на детските ръчички........Пък и защо този ЧЕТЕЦ/на отпечатъците/ и ПРЕОБРАЗУВАТЕЛ на индентификационния НОМЕР.....Не може ли направо да ни татуират БАРКОД и да ни ЧЕТАТ с касовите апарати на магазините и аптеките.Зер СИСТЕМАТА е разработена и са махнати досадните грешки.Или ФИРМАТА е на правилния обръч.Ех бизнес,бизнес-шибана работа си ти......За некви си 500 хилки--една държава-концлагер.

А-а, не си доразбрал. За 500 "хилки" тия не си мърдат пръста.Те не стигат дори и за една прилична вила. Хилките не са хилки, а "милки". Защото апарати за пръстови отпечатъци трябва да закупят всички, които работят със Здравна каса. А това практически са всички институции и заведения, свързани със здравеопазването - здравни центрове (рояк), болници с отделенията - стотици, аптеки, хиляди, зъболекари - хиляди и др. подобни. Това е някъде над 15 000 единици. Един апарат с ДДС е около 300 лева. А сметни сега, общо колко ще струват - "милки". И тези милки ще ги получи фирмата, спечелила търга, а тя е, дръж се за стола, ЕДИНСТВЕНИЯТ ПРОДАВАЧ НА ТЕЗИ АПАРАТЧЕТА - ТАКА Е ЗАПИСАНО КЪМ КРАЙЧЕТО НА НАРЕДБИЧКАТА. Та онези 450 хилки са смешни. Сети ли се къде е далаверичката. А ние сме само пешките в нея.

Номерът на Лудия мина. Дали е част от глобалистките психопати, които искат пълен контрол, унижение и тотален контрол чрез биометични данни или просто самият той си е ненормален, тепърва предстои да се установява. "Болниците ще могат да отказват прием, ако пациентът откаже идентификация" Това е чудесно, дано повече хора отказват идентификация, защитавайки достойнството си и да ги видим тогава какво ще правят, ама надали.

Този може да си е луд, негова работа. Проблемът е, че неговото предложение става решение на едно цяло Правителство, начело с един цял Премиер, чиято сестра е цял един лекар. Дали, когато вдигне кръвното Премиерът(чисто по човешки не дай Боже), и иде в болница, въпреки че той няма да иде в трета градска, където в полунощ, гледайки го как се влачи с 240 кръвно, да му крещят, защо е дошъл и, че "не си знае правата"?!) та, дали по правилата ще му вземат пръстови отпечатъци? Добре е да даде пример публично.

От къде накъде ще ме задължават да давам пръстови отпечатъци, които са уникални за всеки човек и кой ще ми гарантира, че няма да има злоупотреба. Абсолютно се противопоставям!

Ами тогава се самолекувай.

мълчи, а ромите не могат да ги идентифицират, нещо пак срещу българите е

Чувам че много от лекарите обичали да източват ЗК особено тия дето не са дали и стотинка от джобовите си за обучение от соц времето , а пък те сега най много обичат да източват!

държава в света с това доста нацистко унижение. Самият Москов ще се чипира ли?

Той трябва да даде светлия пример. След като сме първите в света с пръстови отпечатъци, защо той да не е първия здравен министър в света с чип. Много е полезно - ще знаят координатите му при отвличане и ще му следи сърдечния ритъм и други показатели в реално време, които да се предават към джи пи то му, ако има такова. Само че най-вероятно няма да е на кеф с идеята и пак униженията ще останат само за гоите, подчинени и пречупения от великия, единствен и неповторим капацитет - здравният министър с главно "М".