”Пирогов” не може да приема нормално пациенти заради лимити от НЗОК

Институтът за спешна помощ "Пирогов" е трябвало още вчера да спре приема и лечението на болни най-малко за следващите три месеца заради наложените лимити за извършване на основните медицински дейности. Това обявиха днес от болницата и се присъединиха към исканията за оставка на шефа на Здравната каса.

Обратно в новината

Коментари - ”Пирогов” не може да приема нормално пациенти заради лимити от НЗОК | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

личните ми здравни вноски да си ми седят в лична сметка, като си спукам тиквата отивам шият лепят плащам си... шмекерите от здравната каса и те вън

лесно ти е да го кажеш, ами, когато трябва да се запълват дупки в бюджета или да се строят пътища, от къде ще се вземат, като всеки си знае колко му е сметката

има решение ... опаковаме всички дупки и ги прибираме за после ... ще правим с тях кладенци

МЗ и НЗОК чрез недофинансирането на здравеопазването работят за развитието и разрастването на сивия сектор в него. Така пестят пари и насочват недоволството към потърпевшите: лекари и пациенти и ги конфронтират. На реформи в БЛС се противопоставят тези лекари, които печелят от работата в сянка и от сива лекарска практика. По закон на българския гражданин не му се предоставя право на избор дали да се осигурява здравно или не. Защо тогава НЗОК и МЗ имат право на избор дали да плащат или да неплащат за решаването на възникнал здравен проблем на същия този гражданин? Защо когато започна реформата на модела на здравеопазването идеята беше,че парите ще следват пациента? Защо на хората се отказва здравеопазване, чрез лимитиране на медицински дейности? Чул съм отговора, че целта е да се ограничи стремежа на всички страни за надлъгване. Такъв отговор не може да ни задоволява, защото най-потърпевш в случая е този, който има най-малката възможност да лъже. Тогава той трябва да се осъзнае и да упражни граждански натиск върху пациентските организации и лекарския съюз, а от своя страна те да упражнят натиск върху институциите в държавата. Ако механизмът не сработи остава улицата като форум на гражданската демокрация.

Ситуацията в здравеопазването в една държава се определя от взаимодействието на 4-те договорни субекта: 1) Държавата в лицето на министерството на здравеопазването (МЗ). 2) Финансова(-и) институция(-и) здравна каса (НЗОК). 3) Лекари в лицето на съсловната организация (БЛС). 4) Гражданство със своите пациентски организации. Ако някой си мисли, че проблемът е в липсата на конкуриращи се алтернативни заравни каси, то нека погледне какво става в енергетиката. Настоящите граждански вълнения не са ли предизвикани от действията на конкуриращите се ЕРП-та. Ами при мобилните конкуриращи се оператори не трябваше ли да се прибягва до административни мерки за ограничаване на цената на услугите им? НЗОК и МЗ са само формално разделени с едничката цел да си прехвърлят топката при възникването на негативи от недофинансирането на здравеопазването. БЛС играе роля на легитиматор в този процес и е по-скоро спирачка на гнева и недоволството на практикуващите лекари, от колкото негов координиращ фактор. Какво да кажем за пациентските организации? Вижте само кой ги финансира и каква е само гражданската култура у нас.

1.Между ЕРП няма конкуренция , а по-скоро разпределение на теритарии.Ти имаш ли право да черпиш ток от друг освен този които ти е определен за града от държавата -НЕ.НА ТОВА МУ СЕ ВИКА МОНОПОЛ 2.Лекарският съюз е една казионна организация, в която натикаха всички лекари като овце и нямаме право да не сме членове.Това е страшно демократично, почти като комсомола.А каква ДЕЙНОСТ ОСЪЩЕСТВЯВА лекарският съюз никой не е наясно. 1.НЗКО Е ЕДНА, БЕЗ АЛТЕРНАТИВА И БЕЗ КОНКУРЕНЦИЯ - АБСОЛЮТЕН ПРИМЕР ЗА МОНОПОЛ.

1) До колкото знам г-н Докторе, всяка страна по света,( не знам само как е в ДРК и ислямските републики), си има по една лекарска съсловна организация, която разрешава или не на лекаря да практикува професията си (нещо като гарант за качество), но и му защитава социалните интереси. Къде Вие виждате проблема, че второто не се случва?: в избраниците ви?, в избиращите ги? Или в устройството? Ако проблемът е в устройството на организацията нечакайте вече избраните да го променят. Инициативата е в ръцете на тези които искат промяна. 2) Относно ЕРП-тата си прав, почти напълно,почти. Цената на дадена стока пада само при възникваща конкуренция от нов играч на пазара. Това трае докато пазарните субекти си разпределят пазарните дялове след което цените се стабилизират и от монополни цени се превръщат в картелни.Но нечакай покачването броя на здравните каси да реши магически проблемите ви. В една Германия, доколкото знам има около 200 здравноосигурителни каси, но лекарите там също напускат страната. Ако неможете да решите сега принципни въпроси във взаимоотношението между БЛС, МЗ, НЗОК и пациентски организации, тогава нарояването на финансови фондове и каси може само да усложни нещата. И какво ви очаква?-0,5-1% лекарска олигархия, 5-6% лекарска аристокрация и всичко останало комплексирани цървули в бели престилки треперещи при прибирането на потребителската такса. Но така е и сега нали? Всеки си мисли, че причината е в неговата професионална (не)компетентност, но не е. Причината е в модела на некомпетентното социално поведение.

какво значи лимит на болница Този който е разпоредил това- звачи нарушил Хипократовата клетва и ако сме бяла правова държава нека веднага БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ да предложи на КОМПЕТЕНТНИЯ ОРГАН да му отнета Дипломата . Този човек олрича над 100 ЧОВЕКА на смърт. Тежко престъпление по Законите ?!?!

Лимитите в погребалните бюра не са надхвърлени ... така, че няма за какво да се притеснявате

Лимита си е направо отказ.Но той съществува от въвеждането на тази порочна система.Питам се, как не се намери начин за толкова време, това да се промени и на кого е изгодно.

моля лекарите от пирогов да не стачкуват--- краварите ,свинарите, и трактористите които са предатели на Haрода веднага ще блокират входа на пирогов.

Моята подкрепа я имате,а вярвам не съм единствена.

Браво на хората голям жест от тяхна страна !!!! Благородни хора !!!

за съжаление системата ги превърна в мутри с бели престилки, които източват безнаказано и касата и болните

С лимитите идва нова система - на директнен пазарен механизъм пациент/лекар. Като станат опашки от по 6 месеца за хоспитализация няма да се източва касата. Ама който иска да се лекува на време ще си плаща.

винаги съм изпитвала безпределно уважение към лекарите от "Пирогов" в моите представи това е най- елитната и квалитетна болница в България - моите уважения!

Да не поставят лимит на спешна болница в която попадат клошари , неосигурени и социално слаби..... това е контингента на Пирогов !!!!

"Випбрадърката" Ирен скоро се оплака от пирогов, явно и "ВИП" контингент има ;)

Бягай далече , не си наясно !!!!

То и оня мафиот дето го гърмяха с калашник и лежа в "клошарско-социално слабия" Пирогов. А коя е елитната болница която предлага СПЕШНА помощ за богопомазани, че не се сещам

Лимити за лечение! Лимити за изследвания и прегледи! Това е противоконституционно! Най-после да чуя, че лекари са недоволни от това! А не, само от ниски заплати. Е, подкрепям ги! Особено - пироговци! Но, моля ви! Една оставка, какво ще промени?!

Преди време (около 10 години) една дама( слава Богу, жива е и е добре), учителка по литература, с висше образование, ми каза: "Хитлер е постъпвал по-хуманно - няма болка, няма мъки - минута в газовата камера, и през комин - а нашите какво правят: няма пари за пенсии, няма за лекарства,УМИРАЙ БАВНО И С МЪКА ЗА ДА РАЗБЕРЕШ НАКРАЯ как те обича РОДНАТА ПАРТИЯ, било то ГЕРБЕРИ, БСПАРИ или други подобни. Все от едно котило излюпени. Та Господа - да върнем газовите камери - само направете списък кой кога да се яви,и къде, (за да не ни карате от провинцията, ще ви струва скъпо, направете и там подобни места) ще дойдем.

Както вчера исах днес си получих и аз лимитите. 80% от това което е работено миналата година . С една подробност - разпределено на 12 РАВНИ месечни части по ОТДЕЛНИ диагнози. А нали ви е ясно, че лятото няма пневмонии и малко хора искат в жегите да се оперират планово. Кожните болести пък ги няма зимата. С една дума има сезонност на болестите. И лимитите в доста от месеците няма да се изпълнят. Догодина пак 80% от това което остане и така до НУЛА.

Разбирам, че трудностите са за пироговци и за пациентите. "Пирогов" стана нарицателно за спешна болница, единствена в страната! Те са школа за спешна помощ! Но, кой още се заблуждава, че една оставка на шефа на касата ще промени здравната система?! За да не приличат на децата от площадите, които искат смяна на политическия модел, но не знаят как, ръководството на "Пирогов" и лекарският съюз трябва да кажат, какъв да бъде успешния модел на нова здравна система! И хората да ги подкрепят!

Покрай протестите всеки гледа да си прокара някакви си искания, ама такива едни егоистични.

Моля, уточнете, кое е егоистичното в исканията на пироговци!

Когато пристигне писмото от мъртвеца, знаеш къде да ме намериш... А нещо за източването на здравната каса от лекарите писа ли, ясно е че не си писал. И всъщност, от цялото ти словоблудство не стана ясно какви ПРЕДЛОЖЕНИЯ си дал в писмен вид. Ти най-важното си пропуснал да напишеш.

Зачждате се.Защо?

Все се обяснява и оправдава всяко плюене с прословутото "точене на здравната каса", само дето никой не показа и обясни как точно става това, та да разбера и аз най-после.

2 500 000 000 лв. на ""Здравната каса" бяха приватизирани и потънаха при управлението на Герб.Това е приноса на мистър Флик Вдянков.

От три дена са стачките,а от Пирогов вече искат още пари.Не се наядоха,но като им погледнете паркинга с какви коли ходят на работа биха им завидели и на запад.На който не му харесва да си ходи.Знаете ли колко кадърни лекари стоят в провинцията и получават нищожни заплати в сравнение с вас.

А ти с какви коли искаш да ходят ? С Жигули или с Гоуф ? Ааааа, по-добре с ролери, че ГоуФот за теб вероятно е скъпа кола

мани го тоя, аз има, познати ,дето работят в пирогов. Карат 10-15 годишни коли.

В представата на лумпените нови коли могат да имат само мутрите и мутресите. И за тях 20 годишно маце с неясно образование и професия в джип е най-нормално нещо.

Евала, машшаала, ашкубусн бе Бойко! Изправи страната пред гражданска война, като си прати платената агитка на паралелен протест, се затвори и болниците и те признах за най-"велик" българоубиец! Мутрата си е мутра, вари я, печи я, кмет я направи, Ген.сек я направи, премиер и цар даже я направи, все си остава нискочела мутра!

Така е, защото нито едно правителство не се нае да извърши истинска здравна реформа, както е в белите страни.

А какво правим с повече от милион цигани, два и повече милиона пенсионери/не са виновните/ и не знам колко още неосигурени? По конституция: Чл. 52. (2) Здравеопазването на гражданите се финансира от държавния бюджет, от работодателите, от лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон. Какво правим?

Да не забравяме, че в белите страни живеят и бели хора.

Явно някой се опитва да унищожи Пирогов за сметка на други частни болници.

Всички болници имат лимит на приема! Пък неха си говорят че няма лимит за направленията.

90% от хората в София ,когато имат проблем отиват в Пирогов. А болницата е със статус както всяка друга,тоест няма повече пари за спешна помощ,поставени са на колене.!!

Що така? 4 министри за 3.5 години. Непрекъснати отчети за това колко повече пари даваме за здравеопазване и как са цъфнали ... налъмите... Сега бързо да бъде заподозрян и Пирогов в обслужване на БСП!

Кога започваме? От форумната трибуна или?

даде парите на свиневъдите вместо за здравеопазване. А сега ревете за ББ.

То пари за здраве имаше ама попитайте Дянков къде са тези пари?

нали трябва да има пари за енергийната мафия, която Дянков финансира старателно, затова са орязани парите за болниците

Аз прочетох и чух много искания, но нито един план за изпълнение! Та, извини ме, но не звучиш сериозно.

Верно ли в България омгат да ти откажат Спешна помощ или някой пак "донастройва" общественото мнение. НЗОК е безсислен монопол. Бавно идва времето на браншовите ЗОК и конкуренцията коя от тях ще ти взима здравните осигуровки. Германеца го е измислил отдавна. Защо трябва да го изстрадаме по трудния път - не знам.

Стига монополи! Стига НЗОК!

единствен лекарски съюз!

Ако я нямаше НЗОК сега само щяха да ви лекуват шамани, защото за друго нямаше да има кинти!!! Кучето е заровено там където лекарите бяха задължени да се регистрират по търговския закон, което автоматично ги превърна в ТЪРГОВЦИ ! Изход има и той е във въвеждането на ел.карта за всеки пациент, но това не е изгодно на управляващите досега !

Всичко идва от подкупната природа на българина и безкрайната му алчност.Да кажат от НЗОК(пред прокурор) колко подкуп са взели от частните болници за да направят лимити на вече утвърдените и работещи болници с национално значение

Точно тука е заровено кучето. Частниците цакат яко и правят всичко възможно да докарат държавните болници до фалит и след това вече е ясно.

То в частните болници е само по желание! Ходи в държавните, че да не те цакат- ето имаш алтернатива

Най-наглото е, че за редица услуги, които се заплащат от каса, в болниците те карат да си плащаш допълнително под формата на дарения и т.н. Това си чисто и просто една от многото форми за източване на касата. Та, дали касата е виновна или кърлежите? Като махнете касата и на нейно място сложите ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН, ще вържете, та ще цъфнете...

Глупости! Шефовете на държавните болници са партийни назначения. На частните не им разрешават куп дейности чисто лобистки за да не ги конкурират, а на всичко отгоре се настройва обществото срещу по- добрите на които им стиска да напуснат и да разчитат на себе си. А гражданите трябва да имат правото на избор!

лельо доктор, Не си съвсем права. Като напуснат държавната болница и отидат в частна такава те пак са наемници и не могат да печелят само за себе си. Да навярно ще получават по-добри пари. Освен ако не са си сами чорбаджии. Но нали се сещаш, че това няма как да стане - просто е много скъпо да построиш и оборудваш болница. А иначе навсякъде е яко цакане на кинти от пациентите. Темата е много обширна.

Има само една възможност да се оправи положението ! Болници като "Пирогов "са уникални с много високо специализирана медицинска помощ ! За тези болници не трябва да има лимит . Трябва обаче да има и частни дарения ,които да допълват бюджета на малките болници . Това е въпрос на мениджмънт . Контролът върху бюджетните болници трябва да бъде много строг за разхода на средствата .Лимити могат д се определят само за болници с планова хирургия или такива без спешна работа . Там нека да си търсят допълнителни частни дарения . Но Пирогов е пълен абсурд да има лимити ! Хората които решават тези глупости явно нямат идея от спецификата на тази болница .Интересно ми е дали Военна болница има лимити ? А ИСУЛ ?

Да, разбира се, отдавна надхвърлени.

Ето заради подобни безумия трябва да излязат милиони по улиците!. Здравната каса е най-голямото блато. ЩЕ ПРОТЕСТНИРАМ ЗА: 1. ПРЕМАХВАНЕ НА ЗДРАВНАТА КАСА. 2. ВЪВЕЖДАНЕ НА ЗДРАВНА КАРТА - КАКТО ВЪВ ВСИЧКИ НОРМАЛНИ ДЪРЖАВИ. СЪОБРАЗНО, ВНЕСЕНИТЕ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ ЗАД ТЯХ. ВСЕКИ ДА ПОЛУЧАВА ПАКЕТ УСЛУГИ!

Яка и безмислена плеяда, просто си си разтоварил душицата, лошо няма. Ама това е ясно от има-няма десет години. Е, и, какво от това? Протъркаха ти се пръстите от писане. Е, и? Винаги се намира някои, който ще те оплюе и ще те нарече комунист. Това е, това е, и това е.

Тоя зализаният пе.ал от Лом не знам колко е нагушил за 1-2 години в НЗОК

Просто си нямате идея каква тесла ни готвят. Не са само болниците. Ами лекарствата? Някой да е чел или чул скоро нещо за Огнян Донев? Няма такъв човек. Нали? Покри се и ни лук ял, ни лук мирисал.

абе тия ГЕРБ забатачиха всчко

Оставка на шефа на НЗОК!!!

Не ми го побира акъла, кой гений на мисълта измисли да има лимит за извършване на медицински дейности!?....Как може да предвидят здравните заведения, колко средства ще са им нужни и за кого да ги отпуснат и изхарчат? Кого да лекуват и кого да оставят на съдбата, кой ще поеме отговорност за тази неразрешима дилема? Този, който го е измислил и го е внедрил, трябва да изпита последствията на собствен гръб, за да разбере каква огромна глупост е сътворил. Как може да намалиш парите за здраве, а също и парите за заплати на медицинския персонал!? Това е удар по сектор от национално значение!

Питайте ББ, той ще ви каже кой е виновен, и че той е направил всичко което се изсиква от него.

ЕИЕЕЕЕЕ ,НАЛИ ГЛАСУВАХТЕ ЗЦА ГЕРБ , ПРОСТИ ПЪПКАРИ- АЙТИ СПЕЦИАЛИСТЧЕТА И ЧАЛГАРИ- ОСНОВНИЯ КОНТИНГЕНТ НА ГЕРБ ....

Всичко това ме навежда на мисълта. че така наречената "пазарна икономика" просто няма как да работи и се чудя защо толкова настояваме на нея. не само в България, ами и в Европа и в Амерка и навсякъде ежедневно политици и икономисти се грижат да и правят рехабилитация м сакън да не умре ... Има области на живота, където не трябва да има "пазарни механизми" - това са здравето , манджата, топлото, светлото и просветното... за разни там от сорта на кой Таблет или Компютър да бъде може да си седи пазарно , не е фатално.

Е как става так, че бюджета на страната е с няколко милиарда повече в сравнение с 2008-а, а няма пари за нищо? Как тогава имаше, а сега няма? Къде изтичат тия пари???

ми да спре пирогов! нека спрат всички здр. заведения да приемат болни! в краина сметка здр. работници не са длажни да работят без пари-"в служба на народа". няма вече такива филни! когато лекарят отиде да си купи хляб никои не му го дава без пари, нали? всички протестират, докараха търактори и говеда и прасета, и какви ли не добитаци. а лекарите какво да докарат?!?! и те имат космически сметки за ток, парно и т.н..... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

И не се кахърете, за златко баретата и за останалите съдружници на "незаменимия" Боко пари за лечение ще има-нищо,че нито се осигуряват, нито плащат..Не ги мислете тях, мислете за обикновения човек!

А, колко струва на пирогов Златко Баретата и как има пари за него, а за другите пациенти няма ?

НЗОК ли? Това е другия цирей след НЕК(и др) от който цицат здраво партйни централи и каси а за нас остава само..................болката! Справка-изчезналите(откаднатите-буквално) от Дянков 3 милиарда!!!!! НЕПРИКОСНОВЕН!!! РЕЗЕРВ взети за уж "по-добро" управление" Някой да е чул къде отидоха?!

В нечии джобове.

януари

аха, даже ги знаем, поименно)

Къде са 2 000 000 000 лева от здравната каса? При идването на ББ толкова беше резерва. Сега колко е?

Умножи по -2 и ще разбереш.

Нищо няма Красенчоо, питай пъпчивеца Дянков къде са паричките ни...

Абе, момче, тук сериозни хора пишат серизоно неща. Ако нямаш какво да напишеш не се излагай

"Пирогов не може да приема нормално пациенти заради лимити от НЗОК" След подобни заглавия сами би трябвало да разбирате належащата нужда от радикална смяна на политическата система в страната. Иначе сме обречени не само да ги четем ежедневно, което се и случва, но и да ги изпитваме на собствен гръб.

Тоя Ломски гей от снимката пак Тиквата ли го назначи?