Връзват Перник със софийското метро

Подновени са разговорите за изграждането на железопътна спирка, която да свързва Перник със софийското метро.

Обратно в новината

Коментари - Връзват Перник със софийското метро | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Нямам нищо против,стига за всички да е удобно.Всички да можем да си паркираме колите на паркингите и да не се возим един върху друг в мотрисите.!!!Но за съжаление всички знам,че няма да е така!

Дайте първо да завършим метрото в София, че има работа поне за още 2 години напред, че тогава да мислим за Перник и селата. Става ли? А и за какъв бяс им е метро на перничани. Имат си влак, автобуси, маршерутки... достатъчно добър е транспорта и хората, които живеят там, а работят тук няма от какво да се оплакват! Е, сега какво! Искат да са квартал на София, ли? Че на всеки 3 мин. да имат връзка!

Ние пък ще ходим при тях на басейна в Рударци (минерален) и за минерална вода, кво ?!? :-))) Нема лошо, да не става дисбаланс :D :D :D

Ама пак ли за гарата в Гевгелийския става въпрос! НЯМА ДА СТАНЕ! Пак ще сме там!

Не разбирам как може да има такава съпротива срещу изграждане на удобни транспортни връзки на близките градове със София. Аз например бих се изнесла на 50 километра от София заради удоволствието да живея в собствена къща - спират ме именно транспортните разходи и неудобства. Друг е въпросът, ако връзката е лошо замислена или влаковете са на големи интервали. Всеки в тая страна трябва да има свободата да пътува когато му е удобно и закъдето му е удобно - нали затова има държава в края на краищата? Пък и така се стимулира икономиката - не са ли го чували пишещите тук възмутени съграждани?

Ако тисложат тази спирка под балкона сигурно друго ще говориш. Шще повече след време ще има връзка на метрото от централна гара така че всичко това е излишни пари

Проблема не е в изграждането на връзката. Проблема е в местожителството на хората които ще слизат на нея. Имам само един колега от Перник и не ми се мисли колко гадно ще е в метрото ако се напълни с тях.

Съпротивата е: 1.защото ще изсекат около 100-150 дървета от западен парк. 2.защото пред бл.2 има хубава детска площадка. ако има перон, то той ще е до самата площадка. 3.защото в момента разстоянието между линията и бл.3 в гевгелийски е 27 метра. На тези 27 м. трябва да се построй перон, и хората ще живеят вече на перона. 4.влаковете от и за перник са полупразни. на въпросната гара я слязат 10 човека на ден я не, защото трябва да ходят пеша по улици без тротоари около 600 метра до метрото. от гара захарна фабрика разстоянието е 800 м., но има автобуси и маршутки, а ако им се ходи пеша има добре осветени и равни тротоари. Просто едни хора искат да откраднат едни пари или да трупат предизборен дивидент. Или пък може би и двете. За това нещо заслужава ли си да се похарчат 600-700 хиляди лв. и да се изсекат маса дървета, които така или иначе са малко в София и да се развали детска площадка

какви европеиски фондове бе... ако имат чест а те я нямат от герб ще си каjaт че повечето проекти са финансирани от бг. смешници,

Днес един PK ми даде път на Цар Борис , не можах да повярвам - за първи път в живота. Метрото(влакчето) ще облекчи доста движението. Сутрин като тръгна от Княжево все едно съм в Перник!

Теренът на гара "Захарна фабрика"е продаден. Разчистиха пазара и след като изградят измислената гара на 500 метра от нея, ще видим какво ще стане със старата гара. В никакъв случай новият проект не обслужва интересите на Перник. Още по-малко на Западен парк. Нали Диков иска да прави там комплекси от затворен тип. Магаретата се ритаме, а какви са сметките на управляващите, никой не знае.

Щом софиянци не дават да се изгради спирка за облекчаване на трафика от Перник през работни дни, може би ще е добре да не преминават софийски коли през Пернишка област в събота и неделя. Щото като си тръгват кореняците софиянци по родните места задръстванията са по-големи. И на нас не ни се диша прах от софийски голфове.

АБЕ МАМА МУ СТАРА, ПОНЕ В ДЕНЯ НА СЪЕДИНЕНИЕТО НЯМА ЛИ ДА СПРЕТЕ ДА СЕ ДЕЛИТЕ ПО ГЛУПАВИ ПРИЗНАЦИ. ВСИЧКИ СМЕ БЪЛГАРИ!!!!!

А Голфовете шъ ми липсват с номера РК(петстин коня)

Изобщо не става въпрос за подноеени разговори, аз нестихнали пернишки БСП мераци. Строежа е преустановен защото бяха открити куп нередности ! Гара в Гевгелийски НЯМА ДА ИМА ! И глухите и лудите разбраха. Управляващите БПС-пари от Перник - не, но скоро ще им припомним , ако много ни помолят и този път ще им бъде по-интерсно дори !

Трябва да се търсят разумни решения. Едно такова е тази метровръзка. Най-добре за двата близки града е да се присъедини Перник към София. От това само ще спечелят двата града!!!

Ще спечелят майка ти, сестра ти, леля ти .... който сега работят на пернишката гара. Така ще им се открие още една месторабота. Я по-добре се скрий под нещата, някъде из пернишките мини, бутай някоя изгнила вагонетка и си мисли че си в метро. Там може да бръщолевиш всякакви глупости на плъховете и няма да дразниш хората.

В кой век живееш?

Вече ставате за посмешище с дискриминацията по признак Перничанин. :)) Я по-добре се огледайте в софия - ако не бяха белокожите от провинцията, щяхте да сте вече само циганин до циганина , мила моя майно льо. :)

Друго разумно решение може би е да си потърсите работа в Перник. Така няма да Ви се налага да пътувате дутрин и вечер.

Добре ще е за перничани да се направят директни влакове към Аушвиц....

Сигурно така изглеждаш много достоен и велик в своите очи? А инак си изплашен и безработен кореняк столичанин, защо ли :)

Я се научи първо да пишеш граматически правилно на родния си език, пък после давай акъл по всичко,- и колко струва изграждането на спирка, /и това ли знаеш/, и колко ще им е хубаво на живущите там от хиляди перничани на едно място...Та това си е жив тероризъм...

От къде на къде обласния на Перник ще дава акъл какво да се строй в София. Утре ще пойска и самолетна връзка с Париж или Лондон. Нима ще отиде при техните транспортни министри да иска персонално летище за перничаните. Не е ли по-добре да намери работа на перничаните в Перник, за да не им се налага да пътуват до София. Тук изобщо да не се връщат да строят. Това което стана мималата зима ще се повтори, но за разлика от тогава сега вече сме подготвени и знаем какво да правим. Европа пари за глупости не дава и защо си мислят, че някой ще им даде пари, за да си правят гара до гара. Пък и след година-две ще тръгне метрото на централна гара. До сега са чакали, ще почакат още малко. Иначе нямаме нищо против редовите перничани. Против сме да се съсипва парка и хубавия ни квартал заради шепа червени малоумници, които искат да откраднат едни пари. Тази гара определено няма да се ползва от пътниците защото не е удобна връзка с метрото. Далеч по-удобно е от захарна фабрика или централна гара.

В началото на 19 век, бежанци от Вардарска македония се настаняват около Захарна Фабрика привлечени от възможности за работа в града. Изграждат паянтови къщи за една нощ, защото тогавашния закон признава собственост на къщи с покрив. Смешно ми е как техните потомци плюят сега Перничани като последните дори не претендират да останат в града. А това, че спирката на Захарна фабрика била на същото разстояние, хайде да си прочетете уроците за хипотенуза и катети от основното образование.

Господине, тези хора са бягали от турските кланета след Илинденско-преображенското въстание. Там са настанени с решение на правитеството и дори са им дадени земи за обработка, където са днешният Западен Парк и Красна Поляна. Явно не си ходил в този квартал преди да се построят панелките за да видиш "паянтовите" сгради. Ж.п спирката наистина не е удачна защото има поне 10 минути ходене от мястото, където е проектирана до метрото. Представи си как ще е в студ и пек и в дъжд и сняг. А ще има и деца и възрастни. Може би по-удачно решение ще е спирка в района на Люлинския тунел, където района има нужда от облагородяване или никаква спирка ако до 2 години метрото ще стига до гарата.

Тия и под земята ли ще пъплят да ни досаждат?! Иман стари празни мини - защо не си направят метро, а все ги влече нещо насам, пустите му умни граовци.....Единственото положително ще е, че няма да им гледаме Голф-Тройките с пернишки номера и ще караме по-спокойно.

защо си мислиш, че това ще ги свали от гоуфовете. за тях това е религия. хич и не се заблуждавай

А влакчетата с РК регистрация ли ше бъдат :) ?

hahaha 100% и ще карат като бесни

Нека първо да имаме връзка с метростанциите ние които живеем и плащаме данъците си в София пък тогава да свързват Перник, Ихтиман или Куртово конаре например. С постоянните задръствания заради строежа на метрото ние жителите на София напрактика финансираме строителството на метрото чрез акцизи и ДДС които заплащаме в пъти повече от нормалното заради постоянните " тапи" през които сме принудени да минаваме по няколко пъти на ден. Да не говориме,че има столични квартали които нямат никаква връзка с метростанции и за тях метрото не съшествува. Пример Слатина която се намира почти в центъра на София.

Какъв е смисъла на тая спирка като спирката в Захарна фабрика е почти на същото разстояние от метростанция Вардар?

Слизат на Централна гара и от там на метрото.Може за тях да се помисли и за удобни влакове до Гара Искър или други направления за къде пътуват, това много лесно може да се установи. С тези пари може да се направи разширение на Черния кос, отсечката от Кат на Владая до бензиностанцията на Владая или на друди места които общинарите се изберат.А направата на тази спирка е само хвърляне на пари напразно.Впрачем тези пари, биха свършили по добра работа в изграждането на две подпорни стени на Факултета или за тези стени ще започне да се говори отново ако пак стане нещо и се затвори 5 и 6 линия които са и маждународни.

да се направи стена с 100000в ток и които мине 100000 години затвор

Драго ми става като чуя коментари като този, някакво чувство на превъзходство ме обзема :)

Подкрепяме гевгелийци против строителството на спирката! :)

Ще бъде разумно да се изгради тази спирка. Струва ми се че т.н. софиянци избиват собствените си комплекси като така глупаво се нахвърлят върху перничани. Преди 10-на години пътувах ежедневно на работа до София. Всички, с които съм контактувала по време на пътуването са били образовани, интелигентни и успяващи професионално. Решението на въпроса със спирката ще облекчи и натоварването по магистралата и т.н.

егатси по лошо от голф с пернишка регистрация е мотриса с пернишка регистрация!!! направо ше сасипат движението на мтрото!!!

Има и по лошо,например БМВ със софииска регистрация прегазващо хора по спирките които спокойно чакат автобуса,какво ще кажеш за това "умнико".

А паукинг за Гоуфовете им ше има ли ?

Нямамнищо против Перничани, но да пътувам по 30 минуто от Овча купел до Красно село , а те ца 30 мин. да дойдат от Перник до центъра на София просто не съм съгласна.

Не сакам на мен да ми е добре, сакам да Вуте да му е зле.. типично шопско тесногръдие

В Атина метрото отива до летището им, което е доста по-далече извън столицата от нашето, и по-далече като разстояние от Перник. Не е ли по-добре направо да се пусне едни лъч (въпрос на време и пари е обаче) под "Цар Борис " та чааак до Перник и там някъде да върти, а евентуално и депо с работилница за поправка на мотрисите като се наложи, метро. Така наистина ще се разтовари положението, оборот за метрото ще има стабилен и сигурен (така ще се изплати и бързо), пък и ще го ползуват и хората живеещи по протежението (кварталите) на самият "Цар Борис ". А пък ще "олекне" и движението отгоре, пък и пътя за Гърция през Владая ще се олекоти също. Или май това са само мечти за сега... в държава като нашата и с тия средства с които разполагаме...пък и темповете и способностите на наште да строят...

Това е наистина добра идея - Цар Борис Трети е много натоварен, в отвратително състояние, а има възможност и за изграждане на метро. Нека се дават конструктивни идеи, а не да се плюе по перничани, при положение, че в момента най-големите селяци са събрани в София, особено в бетонните джунгли по периферията.

Само пояснявам - аз съм от кореняк софиянците и цял живот съм живял в центъра - ул.Хан Аспарух , след Раковска. И точно затова познавам каква беше София преди (когато още имаше понятието "софийско жителство") и каква е сега, затова мисля, че би било удачно, ако държавата намери пари и сили, да изгради една отсечка под "Цар Борис " и отгоре да се санира булеварда с гладък и хубав стабилен асфалт, че тия павета са адски раздрънкани, вълнообразни и хлъзгави (когато вали дъжд и сняг) ... от тях друса и е невъобразим и шума в купето от плякането на гумите. Това, вярвам, е неприятно и за околно жевеещите на булеварда. Всичко хубаво...само ако имаше и кой да види идеите тука...ама едва ли от общината надзъртат тук във форума.

Кога ще построите паркинги на метроспирките, които да са безплатни за ползващите метрото или с някаква символична такса от1-2лв на ден?

Защо бе, управляващи селендури, /барабар с вашия кумир Желю Желев,/ не осигурите поминък на провинцията, а продължавате да правите от този чист и зелен град в миналото катун и клоака.Не виждате ли, малоумници, че вече се задушаваме и не се живее.Толкова ли е сложно да го разберат простите ви селски кратуни.Защо хората да не си живеят спокойно при роднините, на земята, където векове са живели прадедите им, ами ги тъпчите в град, планиран за 600000 души.Малко ли ни е, че издържаме катуните на цялата страна... А сега и перничани да мислим, дето са по-нежелани и от катуните...Защо трябва да плащаме данъците и на провинцията, а ние да не можем да пътуваме спокойно, децата си да запишем на детска градина и училище...Кажете ми защо, безмозъчни родни бай Ганьовци ...

въпросът ти може да изглежда и по следния начин-защо колите на Лукойл са със софийска регистрация?Точно защото ти столичанина храниш мен селянина!!! Лукойл е фирмено регистрирана в София и плаща данъци там за да се перят софиянци,а тровят въздуха на нас аборигените.А мога в движение да ти дам още 10-15 примера,така че спри да пишеш глупости!

Наистина сте аборигени. Стойте си на село!!!!!!!!!!!!

Е па оти им е спиука, они си имат Гофъуи и им нетребе вуак.

Спирката се предвиждаше да бъде изградена на територията на самия Западен парк. Нали знаете какво означава съвременна жп гара и какви удобства има около нея...клошари, роми геьове, проститутки, наркомани, бездомни кучета, миризма на орина и фекали, много боклуци. Страхотно подобрение за парка и за майките с деца, които се разхождат там. Не съм чул някой от Перник да протестира, че няма спирка там. Ако има, аз определено ще протестирам

За перничани да се пуанира самолуетна връзка с уетището - Терминау 2, а оттам те ще уовят метрото, когато стане готово.

ЗАЩО НЕ ОТ СИРИЩНИК ПРЕЗ ПЕРНИК ? ТА НА ГОЦЕ ДА МУ Е УДОБНО ,А КИНТИТЕ ТОЙ ДА ОСИГУРИ ОТ СПОНСОРИТЕ КОЙТО МУ ПОДАРИПА МЕЗОНЕТЧЕТО.

Вместо да оправят улиците и детските градини - те мислят само как да направят удобно за още повече селяндури да идват в София. Ужас! Това вече няма да е град за живеене. Нищо друго не ни остава освен софианци да се изнесат в Перник.

Софийските селяни отдавна са в Перник . Заповядай ! И за теб ще се намери място .

Е, вече няма нужда да мислим за София.Това е последният удар върху нея.

ficho666

Точно обратното, хората така или иначе ше си ходят в София, просто сега ще бъде по-лесно и безопасно, щото голфовете са си бая опасни!

Вместо това да помислят за алтернативно трасе успоредно на или Под Западен парк,което да свързва околовръстното с ул.Житница.

Ти сигурно не пътуваш по ул. Житница, та искаш да й налееш допълнително трафик? Тя и сега е безумно задръстена, защото просто не е направена за такъв трафик. Всяка сутрин търча 2 км. пеш, заради малоумието около Красно Село, а ако направят доп. трасе до Житница, сигурно ще трябва да се науча да летя.

Леле поредното безумие ,не само че не трябва да направят спирка ами трябва да затворят пътя .приканвам всички да се присъединат към каузата в феисбук "да направим перник язовир ".

А да ти направим главата дупка искаш ли? ти си толкова прост и засръстен, че не може да гледаш по-далеч от носа си!!! нещастник

Може да сме от Люлин ,но не сме от Перник-перничани са най-големите селяндури!Стойте си там и не идвайте изобщо!

Подкрепям!Перник не е място в което могат да живеят хора...а и колко дълго можеш да удържиш да си нормален човек,живеейки в Перник!

Много искам да опиташ да дойдеш да направиш Перник язовир, обаче едва ли ще си помислиш и да пробваш, защото това не е като да се присъединиш към група във Фейсбук. Също и да не си охлюв и да кажеш на някой от Перник какво мислиш за града. Сигурно си горд столиОчанин от мегаполиса Люлин с близо 500хил. жители.

Когато те боли кракът не си отрязваш главата, нали?! Тесногръдие е да разсъждаваш обобщенчески - това е като проблама мъжете ли са по-гадни или жените? - безумно е

От дискусията става ясно,че няма сериозни аргументи срещу спирката. Жалко е,че някои от нареклите себе си столичани са толкова ограничени и с интелектуален дефицит. Изграждането на спирката е евтино, а резултата ще бъде сериозен- удобство за пътуващите и намаляване на трафика...

Прощавай Тина, но ти сякаш не си прочела внимателно всички мнения. Някъде вече е споменато, че перничани могат да пътуват с влака до Централна гара и от там да хванат я подземен транспорт (метро) я надземен (трамвай или автобус).Вярно метрото при Централна гара се работи ама е въпрос на време да стане. Защо зорлем да се осира парка като в София и без това е кът откъм зеленина? Пък като толкова искате перничани като излезете от входната врата и да се качите в метрото, че напънете си задниците и се включете в третия метродиаметър и вместо Княжево го закарайте до Изгрев или Тева ако щете.

Идеята е хубава, но ще се получи едно друго неудобство и това е, че метрото сутрин от люлин до центъра пак си е препълнено, представете си какво ще е с допълнителното натоварване. Трябва да стане като на Запад - самият влак - мотриса от Перник да влиза вътре в метрото и да спира на определени спирки, като последната да му е в центъра, например. Не е нужно да се изграждат нито спирки, нито някой да слиза и да се прекачва. А връзката би могло елементарно да се изгради около централна гара, например. Но трябват пари, де..

Точно така:влака от перник да си пристига до Ц.гара,а след година -две ,метрото ще се върже с нея!! никакви спирки на влака в квартала ,А да решат проблема с циганите във Факултета!!!!! там е проблема че влака едвам крета из боклуците на ония аборигени!!!

Понякога не разбирам това негодувание към хората от Перник. То че модерни градски анекдоти по отношение на определени марки автомобили са свързани с тоя град - така си е. Но щом хората така или иначе имат възможност да работят тук и се налага да пътуват - защо това да не става без задрсътвания?

Ако си мислят,че ще направят тази спирка под прозорците на блок 3 в кв."Гевгелийски",много се лъжат. А и тя там на никого не е нужна. До спирка Вардар на метрото се върви 10 минути по тесни улички-алеи без тротоари, а влакчетата в пиковите часове са претъпкани

В Западна Европа всички столици са свързани чрез метро с най-близките сателитни градове. Ако се направи - направо ще бъде европейско постижение. А на тези, които не искат перничани в София, да им се забрани да пътуват в Югозападна България.

аз изобщо не си и помислям да мърдам от соифя.ако ходя някъде то е само в чужбина :):):)

Проектът за спирката беше замразен преди години, защото предвиждаше изграждане на малка "спирчица" дълга 400м с 3 коловоза на цифром и словом 400 (четиристотин) метра ог гара "Захарна фабрика" на отстояние под 50м от най-близките жилищни сгради (блокове). Отвратен съм, а ако не съм луд - вероятно има защо.

Дано да направят спирката по-скоро. Това ще е много удобна връзка между двата града. Също така ще се намали и трафика по софийските улици.

БОГ да пази правителството на Република България, бъдете живи и здрави.

Да си стоят в Перник, не ги искаме тук.

Така ли, мн си па интересен! Кой те пита теб какво искаш, смешко. Да не би ние да искаме да пътуваме всеки ден, като няма работа какво предлагаш??? Я погледни и от др страна...

това ще е края на софия:(