До 5 години преди пенсия избираме НОИ или частен фонд

Ако хората решат да се осигуряват само в НОИ, вноските им ще отиват в Сребърния фонд. Те ще имат право да ги прехвърлят в частен фонд веднъж годишно.

Обратно в новината

Коментари - До 5 години преди пенсия избираме НОИ или частен фонд | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако ги загубя тези пари , поне ще знам ,че съм си виновен аз. но НЕ ЖЕЛАЯ от моите пари да се плащат пенсиите на ДЕПУТАТИ, ДКЕВР,СЪДИИ, ПРОКУРОРИ,НАП и всички други държавни и общински, на който и бед това им пращаме заплатите, осигуровки и ще вземат и по- високи пенсии, че АКО им правят удръжки за осигуровки като нас, то трябвало да им вдигнат заплатите .ТОВА Е ПАК СЪЩОТО И ПАК ОТ НАС.АМАН!

си спомня само, как правителствата на "тройната ламя" и Сиргейчо Нещастника, това на г-н Тиквуня и "орешарската маймуна", как похарчваха незнайно къде, в края на годината и изобщо, накрая на правителстваните си мандати по милиад и двеста-триста милиона левове бюджетен остатък, в последните десетина дни от "управленията" им, Сребърния фонд и чакащите на него пенсионери са били умишлено лишени, от тези милиарди левове!

Pesh0

Жената е хубара , когато е здрава . Х.я е хубав , когато е голям. Пенсията е хубава , ако се взема .

...тия цинизми едва ли са подходящи за случая, коУега!

Отначало "всеки ще избира". След 3-4 години, когато поутихне патакламата и ще стане задължително (ЕС ще каже така)... Тея мурафети ги знаем вече!

Спорите глупаво. Не е проблема къде парите от вноските "ще са си мои" или няма "да са си мои". Щото те не са никъде ваши. Нито в НОИ нито във фалирал пенсионен фонд. А и в нефалирал, те не са пари докато не почнете да получавате пенсия от тях. До този момент те са едни числа! Това което трябва да ви вълнува е къде пенсията ви ще бъде по-голяма. А има доста основателни съмнения, че в пенсионен фонд пенсията ви ще е по-голяма. Който иска да се замисли над това, който не иска-негова си работа!

Да бе, да! ...защото в Сребърния фонд, където НЯМА да носят доходност, ще са по-големи пенсиите, а?! А утре, когато НЯКОЙ от името на държавата реши да тегли от Сребърня фонд съвсем "законово", какво става?!.... У нас поне едно стана ясно: няма нищо неприкосновено! Така че, каквото и да избереш, изобщо няма смисъл да мислиш и да се надяваш на пенсия

леле как сте се похарчат толко много парииииии.сега дават от едно място и неможем да ги похарчим !!!!!!!!!!!!!!!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

"Сребърният фонд Със Закона за държавния бюджет за 2007 г. се предвиди наличието на фонд, в който да влязат 25% от приходите от приватизация и 50% от бюджетния излишък. На 30 октомври 2008 г. Народното събрание прие Закона за държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, наречен още Сребърния фонд. Постъпленията му се формират по следния начин: 25% от бюджетния излишък, 90% от стойността по приватизационните сделки, всички концесионни такси и отчисления, както и други средства. Целта на създаването на фонда е да се подпомага и гарантира устойчивостта на държавната пенсионна система. Това се постига като се заделят определени, допълнителни или извънредни приходи от държавния бюджет за период не по-малко от 10 години. Натрупаните в Сребърния фонд средства ще служат само за покриване на недостиг във фонд "Пенсии". " ------------------------ И? Коя година е създаден? 2008-ма? Тогава, когато Станишев, Орешарски и дупедавеца "Павел" говореха, че КРИЗА НЯМА! А "Лемънд Брадърс" фалираха... Както видяхме на Станишев и Орешарски им е било ясно на 150%, че в този "СРЕБЪРЕН ФОНД", няма кой да влезе. 1. ПРИВАТИЗАЦИЯ? че то остана ли нещо? Освен Козлодуй... 2. Бюджетен излишък? Че те тогава още хълцукаха от преяждане, след като си го рабределиха и изпапаха. Поне малко водица да бяха пийнали, за да си го прекарат. А те ни я оставиха за 2014 - да пием наволя. Тоя СРЕБЪРЕН ФОНД е НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗАКОНОВО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ! ИЗГАВРИХА СЕ СЪС СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД: Сега е 2015 и няма 1лев постъпление. 1. Приватизация - няма 2. Бюджетен излишък? "Майтап бе, Уили!"

Дядо Йоцо... Не се занимавай с финанси бе, дядо. Написал си една голяма глупост плод на първично разсъждение на невеж в материята човек. Грубо казано един пенсионен фонд се развива чрез следните потоци: 1. Вноски на участниците които после ще ползват фонда. 2. Други вноски от постъпления на изграждащите го институции с цел стабилизация 3. Доход от опериране на фонда. Въпросните доходи от приватизация и бюджетен излишък влизат по т. 2 по горе. Те не са основен приток на средства за фонда и са много по безрисков приход от всичко което може да се прави по т.3 по горе. За сравнение на частния пенсионен фонд не му остава нищо друго освен т.3. По т.3 може да се правят в зависимост от законодателството инвестиционни сделки, финансови операции и т.н.

Извод: Не се осигурявай за пенсия никъде, защото ще ти откраднат парите. Купувай имоти и си осигури старините с приходи от тях.

А мълчаливите трети пенсии за особено умни държавни чиновници?

Аз пък си ги искам моите /малко - много/ в частна пенсионна сметка, както е в цивилизованите страни! Стига с тоя солидарен модел!

И аз си ги искам! Защото има една малка подробност: ТЕ СА СИ МОИ - независимо кой ги управлява. А в НОИ ще са... все едно да отворя прозореца и да ги хвърлям на улицата - който се докопа. И така всеки месец - до 25-то число.

Г-не, Имаше голяма вероятност КТБ да купи пенсионен фонд "Доверие" АД преди същата да фалира. И ако беше го купила вече штяхте да сте пили една студена вода.

КТБ я фалираха екип от добре известни политици, едни добри хорица от бнб и всичко под погледа на прокуратурата. Банката си работеше добре и щеше да си работи до ден днешен. Просто инфото дето се пуска в медиите е меко казано неточно.

много тъпа идея и ако това е капацитета на МФ, по -добре да си ходят воглаве с министъра

има ли опция да се откажеш от фонд пенсия и всякакви там знаини и незнаини такси? аз искам да си плащам (както до сега) за доктор и не искам да получавам пенсия (имам достатъчно стаж в друга държ ава)? защо трябва да се дават пари за нещо което не ползваш? ако плащам 10 години данък за пенсия шанса ми да вземам повече от 100 лева е никакъв,в същото време ще трябва да давам.

Отказваш се от българско гражданство и няма да те търсят за данъци, но и ще те смятат за чужденец в България.

Относно данъците не сте прав. Всички приходи в Р.Б. се облагат. Преди да се пишат "глупости" и да се дава "акъл" се справете с "материала.

И да си в България и то български гражданин - ти пак си считан за чужденец ... и това е най-лошото !

Мамицата ви крадлива,къде ми останаха парите от ППФ????Ще ви псувам докато съм жив.....2011-та,коя тиква беше на власт:)))

Г-н "неизвестен", Колко пари имахте в ППФ?

7 000

След като всеки сам трябва да изберекъде да си влага пенсионните вноски, то аз избирам да си ги влагама в мой собствен фонд в къщи!

Сребърният фонд бе разпарчетосан на ДЦК още през април 2012 чрез одобрените от кабинета Боко 1 промени в Закона за пенсионните резерви...

След като бе ОФИЦИАЛНО признато ,че в Бг има ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ И СРАСТВАНЕ НА ПРЕСТЪПНОСТТА СЪС ДЪРЖ.СТРУКТОРИ ,НА НАЙ-ВИСОКО НИВО .....,ТО ВСИЧКО ОТПАДА ,ЗАЩО ДА СЕ ЛЪЖЕМ ?

А от Съребърния фонд - в роднините по съребърна линия на управляващите...

Защо никой не смее да спомене колко пари има в момента този сребърен фонд? Колко е натрупал от 2007 год?

Аз първа пенсия няма да дочакам дори. Какви са тия ненормални изисквания за 40 години трудов стаж? При положение каква ужасна безработица е в страната. Аз съм на 28 г. с три висши образования и нямам никакъв трудов стаж. Без опит, без стаж, без приятелски връзки и каквито и да е приятели. Никой не те взима. Няма никъде работа. Никой не се обажда дори за интервю, нямаш ли някой да те уреди. Какво да се прави? Дори и да имам работа сега ,означава най-рано на 68г. възраст да се пенсионирам. А то е невъзможно да имам следващите 40г. работа без прекъсване. Аз първа не мога да намеря. Така че пенсия няма да имам. В други държави от ЕС се искат не умопомрачителните 40 години а минимум 15 години трудов стаж и ще може да се пенсионираш. Какъв е тоя геноцид при нас? Хем знаят колко са много безработните у нас. Тая оф. статистика е само регистрираните. Ами нерегистрираните?

Ами работи за себе си бре! Нали имаш три висши? Те за чеп за зеле ли са? Бачкай здраво за себе си!

Как? Аз нямам пари. Не мога да взема кредит защото нямам доходи. Няма и да ми дадат. Следователно не мога да направя собствен бизнес. Дори не мога да си го и помисля на този етап, тъй като при един фалит няма от къде да върна парите. А и не знам за какво по точно да бачкам за себе си. Те фирмите в България фалират постоянно и едва кретат. А и хората в България са бедни, пазара и потреблението е свито. Затова си търся работа но все още не мога да намеря, просто няма, никъде нищо не става.

Плюс това висшето никой не го признава за нищо. В джобса съм пуснал стотици св.та, сигурно вече целия град ме знае, той не е голям, а никой не се обади за интервю. За две години пускане само от 2 места се обадиха,но нищо не стана-гледат си интереса. Всичко ми е ОК в св.то. Защо така? Чеп за зеле ли са тия образования? Защо не се обаждат дори за интервю? И дали са реални тия обяви, тъй като често се повтарят едни и същи...през месец, два. И как да работиш за себе си, като на практика си все едно висшист-клошар. Адски беден и без шанс за перспектива.

Мамини гугутки,ами искайте да ви осигуряват бре....смотаняци.Сега ви е хубаво като работите без договор и всички парички под масата.....един хубав ден ще го духате.

Ти четеш ли бре? НИКОГА не съм работил! Нито под маса, нито над маса! Не съм изкарал и 1 лев през живота си! Откакто завърших последното, вече две години търся активно работа-но никъде нищо и вече се отчаях.

като върнете парите на здравната каса,както постанови съда,тогава ще коментираме подобни предложения...разбрахте ли гербаджиичета!

Къде са крадците ,на КТБ?

Януцек въвежда икономиката като във военно положение --димек вече няма икономика хахахахааа

Захарченко внася указ за конфискация на имуществото на дезертиорите от Украинската армия хахахахахааааа

В "оня" сребърен фонд, дето бил на загуба от кражби, корупция и малоумно управление последните 40 години ли? Или за друг фонд става въпрос? Да инвестираш в нещо "държавно" в България е равносилно на да си скъсаш парите или да ги хвърлиш на улицата. Кажете ми едно "нещо" държавно да е на печалба??? Аман от кражби и ненаяли се бивши и настояши комунета...

Нова ИЗМИШЛЬОТИНА . Има си фондове ,...друг е въпроса ,че в КОЙТО И ДА Е Бг-ФОНД ,...ЩЕ БЪДЕ ЗЛОУПОТРЕБЕНО ! И какво ще стане ? Ще бъдат раздути щатове ,закупени нови и най-скъпи лимузини,обикаляне на целия свят ,жени,коли,РАЗКОЛ....,с пенсионерски пари... Е това е БъГъ,....НЯМАМ ДОВЕРИЕ НА НИКОЙ ,ЗАЩОТО НЯМА И СЪД в Бг.

Някой да припомни това не беше ли онзи фонд, дето герберите от предишното правителство източиха или по скоро ограбиха.

не е съвсем така! Когато герберите сдадоха властта 2013-февруари, в Сребърничя фонд имаше 1милиард и 800 милиона.Монката Дянков прибра около 1милиард и 700 мил от Здравната каса и ги бутна при Сребърния.Всъщност това бяха парите, намиращи се във фискалния резерв общо около 3,5 милиарда.Останалото, което завариха 2009 год, около 8 милиарда, бяха опукани. ББ каза, че са ги изяли пенсионерите!?

Парите дали от "сребърния фонд" дали от частните все ще ги липсва като дойде време българина да ги получава. "Сребърния фонд" не се пипа до следващо решение на Парламента (смятай, докато на бюрократите не им потрябват свежи пари). Частните дружества пък ще я втасат като КТБ. Изобщо не ми харесва идеята заложена в пенсиите, че някой се грижи за моя интерес по-добре от мен самия, особено когато става дума за чиновник. Просто пенсионните вноски от всички стълбове са още един данък. Нищо повече, нито по-малко.

А има ли нещо в този фонд?

2.44 милиарда

И АЗ ТОВА СЕ ПИТАМ,щото като мазни думи е супер. Ама какво има там все пак?

могат да се променят по инициатива на Народното събрание. Така че, това е приспиване на съзнанието - никога не пипани, не означава НИКОГА. Естествено е, че при продъден държавен бюджет ще се посяга на парите в Сребърния фонд всеки път, когато мнозинството в НС пожелае. Освен това, уреден ли е финансовият надзор над Сребърния фонд?! така както това е в Универсалните пенсионни фондове

Българомразеца Горанов се мисли за много голям тарикат. Този "сребърен фонд" никой не знае колко пари е събрал, как се управлява, в него ще има ли лични партиди, защо до сега не се използва за покриване на дефицита в НОИ, въобще пълна мъгла. Там я има някави пари, я не. Важното е Горанов да го гепи! ОТГОВОРА на всичко това е никой никъде да не се осигурява, защото парите му ще бъдат окрадени.

Да му мислят децата, защото тях сигурно ще ги заставят да оформят трета пенсия.

Децата ни няма да му мислят, защото децата ни (българските деца) живеят и работят в чужбина и там си внасят всички данъци и осигуровки!

Идеята и добра, но не са казали какви са детайлите.

И при двата пенсионни фонда , няма гаранция , но при частните фондове положението е като при КТБ ,големи обещания , но парите ще липсват и виновни няма да има .

Въртим, сучем, все към комунизъм ни тегли. Пуст български народ!

Хората искат да работят, да могат да изхранват семейството си и когато дойде времето да се пенсионират, да карат спокойни старини. Вие на това му викате "въртене" и "сучене", даже и комунизъм. Т.Живков да се пържи в ада, дето ни показа, че можело да се живее и по-добре.

Като господин Борисов, взе парите от здравната каса, да не би да ги върна?! Ако може и този сребърен фонд да се пълни по-бързо, че политиците са много гладни, не остана откъде да се гребе вече!

Инфлация, девалвация, обмяна и накрая нищо.

това момче пак се опитва да ни баламосва!

Копи от световната търсачка: За трета поредна година Сребърният фонд не получава никаква доходност по натрупаните средства в него, показват официалните данни на финансовото министерство. За цялата 2014 г. във фонда, чиято цел е да "подпомага и гарантира устойчивостта на държавната пенсионна система", са постъпили едва 113.42 млн. лв., като най-вероятно са пари от концесии. От МФ посочват, че това са средства са под формата на трансфер от централния бюджет, но без да е посочено от какво са те. По закон във фонда трябва да се преведат целият доход от приватизация, 25% от бюджетния излишък, ако има такъв, приходи от концесии и други, които се определят допълнително. И макар че законът позволява средствата му да се инвестират в различни финансови инструменти, за да се осигурява допълнителна доходност, това не се прави. Нещо повече - парите са депозирани в БНБ, което дори не носи и никаква лихва - последно такава е получавана за 2011 г.

Пейст пак от търсачката: "Доходността на ЧПФ реално е под 1%, като се махнат всички удръжки и такси, които събират" Държавните са гарантирани, частните..

Какво точно гарантира държавния пенсионен фонд? Че след 20-30-40 години ще получаваш пенсия такава, каквато ще може да се осигури от постоянно намаляващото работоспособно население на България.

Този сребърен фонд не беше ли вече украден веднъж в зората на демокрацията?

След първия грабеж последваха още три , колега . Някакъв циганин обра даже държавния резерв , та какво остава за пенсионните фондове . И държавни и за частни такива гаранция няма !

Аз съм на 22, и докато дойде време да получавам пенсия > 70 , България няма да съществува.

Не сте първият, който си мисли така, о поредният.. От достоверен източник знам, че 40 години минават като миг. И ставате на възраст за пенсия и започвате да псувате държавата, че не дава хубави пенсии, защото не сте й плащали ;)

Държавата няма да ти дава пенсия с парите, които ти сега плащаш, а с парите, които ще плащат останалите работоспособни хора по време на пенсионирането ти. И да си плащал сега - гаранция няма!

Червейчето дето го окачихте на кукичката е доста апетитно да видим сега колко са шараните дето ще клъвнат?!

На кого 'в сребърния му фонд' да си вкарам втората пенсия ? В чий джоб ще отидат парите ми ?!

Щом се заиграха с втората пенсия, то просто я отпишете...