Нов начин за смятане на пенсиите от 2017 г.

От средата на 2017 г. пенсиите ще се увеличават по нов начин. Увеличението ще зависи от годините стаж на пенсионера. От 2019 г. отпадат 3-те най-доходни години.

Обратно в новината

Коментари - Нов начин за смятане на пенсиите от 2017 г. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

швейцарското правило остава за преизчисляване на депутатските заплати, а пенсийте ще се актуализират на тримесечие ........

Кви Швейцарски правила като смятат Средно месечния осигурителен доход на база Заплата на президента Ааа ТВОЯ МИНИМАЛЕН доход го делят на завишаваният средно месечен и умножават по 1.2. И Ква пенсия вземаш 300/800*1.2

Който работи и ДАВА на държавата той да получава по голяма пенсия и обратното!!!

Да ама Не, Тези които никога не са работили получават повече от тези с 45г трудов стаж. Не работила баба взема начална пенсия 200лв. Човек с 45г стаж в Меи 140лв!!!!!

Никой не зачеква проблема с вдовишките пенсии.Грехота е да се дават 26.5 % от пенсията на починалия съпруг. Другата сума за какво се използва? Никаква промяна няма от години.А това са заработени суми на хората.Този въпрос се подминава умишлено.

А РАЗВЕДЕНИТЕ И НЕОМЪЖВАНИТЕ НА ТЯХ ПО-МАЛКО ПАРИ ЛИ ИМ ТРЯВАТ,КАТО ЦЯЛ ЖИВОТ САМИ СЕ БОРЯТ И ТО С ЕДНА ЗАПЛАТА

Съгласна съм с коментара , че за тези които цял живот се борят сами с живота, за тях няма % вдовишка или % за самотно справяне...?

За какво увеличение на пенсиите става въпрос, след като се запазват преференциите за военни, работещи инвалиди / със заплати над 500лв/и т.н. Г-н Калфин да направи истинска реформа, а не само да увеличава годините за пенсия. При настоящето изтичане на пари от НОИ / едни само получават/ няма и не може да има доверие в системата на НОИ.за тези промени трябват точи разчети, а сега какво правят нашите политици- приемат закони само за увеличение на възстрастта. Никой не мисли колко хора ще доживеят тези години.....65, или ако остават живи ще се наредят в желаещите да станат с професия работещ инвалид./получаващ си заплата, пенсия, плащаш по - малко данък дод, а в същото време получаващ и др социални придобивки/ погледнете какво става в съсъдна нам страна Гърция и си вземете поука

Това с трите години един от НОИ навремето се изказа, че служи за намаляване на пенсията и е добре, че ще отпадне. Но затова сега искат да отпадне правилото пенсиите да се актуализират според инфлацията, с което се цели да се намали отново пенсията. С оглед на покачването на възрастта за пенсиониране обаче ние не трябва да се тревожим. Няма да се пенсионираме, а ще умираме на работните си места- така, както е било през тъмното средновековие.

Не им вярвай на тези от НОИ. Не искат да ни увеличат пенсиите като премахнат трите години до 1997 г., а напротив.

Като се изчислява размерът на пенсията само върху осигуряването след 1997 год. и не се отчитат трите най-добри за работещия години, се ощетява най-засегнатото от пенсионните експерименти поколение. Депутати, не приемайте този дискриминационен текст!!!

Начинът е да ти резнат пенсията. реално преди 1997 год. си си ги заработил тези пари и заслужаваш, но не. От 1997 г . до 2003 год. беше АД и затова пенсиите ще са ниски. Целта на тази рИформа е да ви окрадат от заработеното. А кога всички ще си заплащат осигуровките. Стига с ментета инвалидни пенсии.

Политиците би трябвало да защитават интереса на хората където са ги избрали, на на практика се получава точно обратното. Защо не направят всеки да има индивидуална партида и тя да се наследява. Защо има таван на осигуровките ??? Защо средната продължителност на живот на мъжете от трета категория труд е по малка от пенсионната възраст ???

абе, имаше един набеден финансов министър дето обещаваше на пенсионерите ни, че ще им даде коледни надбавки, стига да има пари за това. Защо и тази формулировка ми се вижда толкоз позната... нашата цел е сегашните пенсии да се вдигнат с 40%, но не се знае кога ще стане! Лек ден.

По новия начин за изчисляване на пенсиите според стажа най-ощетени и винаги ощетени ще са хората с висше образование, защото студентските 5 години не се считат за трудов стаж. Дали това е справедливо?

И ЗАЩО СТУДЕНТСКИТЕ ГОДИНИ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАЧИТАТ ЗА ТРУДОВ СТАЖ?!НЕ СТИГА,ЧЕ ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО ГИ Е ИЗДЪРЖАЛО,АМИ И СТАЖ!А НЕ ИСКАТ ЛИ БИВШИТЕ СТУДЕНТИ И ПЕНСИЯ НА АКТИВНИ БОРЦИ?!НЕКА ИДАТ В ЩАТИТЕ И ТАМ ДА ИСКАТ СТУДЕНТСТВОТО ДА Е ТРУДОВ СТАЖ,А МОЖЕ И В ГЕРМАНИЯ,ФРАЦИЯ...........

Издържали са ме родителите ми като студент.На военните се признава ученето ,а на нас не.Явно ти си завършил тротоарно право и си вещ по въпроса.

То не е и справедливо малоумници с дипломи да заемат ръководни постове, но това въобще не им пречи.

1997 година,беше най-бедна откъм доходи за народа-затова я вземат за изчисление

Прав си, от 97-ма до 2003 годините бяха кошмарни, това ще ощети всички въпреки по-високия процент.

Наборната служба в армията да се брои за осигурителен стаж 1-ва категория. Крадливата държава да не се прави на ударена! Това е най-тежкия вид труд който може да има, 24 часова служба в казармите далече от дом и близки! Това не е труд а практически робство.

За 1.50 лева на месец заплата.

Осигурителния дохода трябва да е според заплатите на тези които служеха на свръхсрочна служба в армията по това време, т.е. по дохода на професионалните шапкари.

Вчера написах 1 коментар "....ако една жена, има например 2 деца, и следва да се пенсионира, например през 2015, на 60г. и 8 мес, с 35 години трудов стаж, това реално няма как да стане, защото времето прекарано в майчинство - 6 г., ще и намали осигурителният стаж на 29 години... т.е. няма да и достигат 6 години осиг. стаж за да получи реалната си пенсия... Положението при жените родили 3 деца, е още по драматично --- те губят 9 години.... " С оглед на минусите, обидите, и факта, че разни хора незапознати с КСО, пишат глупости, обяснявам, като за малоумни: Времето прекарано в майчинство, се води за ТРУДОВ стаж при пенсиониране, но не и за ОСИГУРИТЕЛЕН за изчисляване на размера на пенсията, т.е. ако изискването е жената да има 35 г. трудов стаж за да се пенсионира, и тя има 35 г. трудов стаж, но е родила 3 деца, и е ползвала 9 години отпуск по-майчинство и за гледане на децата, тя ще има 26 години осигурителен стаж. В табличката за определяне на размера на пенсията срещу тези 9 години ще стоят цифри 0.00 лева, "демек" като данни ще се вземат само 26 години осигурителен стаж, както в Първи стълб - НОИ, така и във Втори стълб - ДЗПО в Осигурителен фонд.

извинявам се...малко уточнение,не че нещо по различно,просто пенсията става по малка щото стажа по който се изчислява пенсията е по малък в този случай... По КСО: Зачита се за осигурителен стаж, но не се взема предвид при определяне на осигурителния доход: времето на наборната или алтернативна служба; времето на отпуск за бременност и раждане, при осиновяване на дете от 2 - до 5-годишна възраст и за отглеждане на дете без право на парично обезщетение и на платения и неплатения отпуск за отглеждане на дете, както и неплатените отпуски за временна неработоспособност, за които не се изплаща парично обезщетение; времето на зачетения осигурителен стаж на неработещите майки;

ritna kambanata predi da se pensioniram kade 6te otidat pari4kite ot 4astnite fondove?

пари в лична партида във фонд, и ако се случи, че ритнеше камбаната тези пари се разпределят по Закона за наследството на наследниците ти. А ако имаш доброволно допълнително осигуряване във фонд можеш да посочиш кой да ги наследи.

То формулата хубаво и лесно се променя! Хайде сега да видим от къде ще се появят тези допълнителни пари да покрият повишения коефициент!?

Наглост е да се изчислява размерът на пенсията само върху осигуряването след 1997 г. и не се отчитат трите изгодни години. Ако има такава промяна, то тя да влезе в сила с достигането на 65 г. възраст за пенсиониране. Която партия гласува този текст, ще загуби доста гласове на каквито и избори да се яви! А синдикатите да се сетят, че имат най-много членове сред трета категория труд и да не защитават само интересите на "категорийните" работещи!

Напротив, най-малко членове имат среда 3-та категория!

И аз така викам! За всичко са виновни Руснаците, четирите посоки на компаса и четирите годишни времена! Та да им обявим война и да ги победим!!!

Скоро ще стане! Радан Кънев е готов веднага да обяви война на Русия, ако стане Премиер! А,министър на Войната ще е Мартин Димитров! По тази причина те са много харесвани от САШ и ги готвят за заместници на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, като екип!

БЕЗМИЛОСТНА РАЗПРАВА С ОЛИГАРХИЯТА И РУСКИТЕ ШПИОНИ В БЪЛГАРИЯ!!! КОНФИСКУВАНЕ НА ВСИЧКО, КОЕТО ТАЯ ИЗМЕТ ОТКРАДНА ПОД РЪКОВОДСТВОТО НА ДРУГАРЯ МАНГАЛ КОСТОВ!!!

Бяхя казали крайна цел 40 % за 10 години. То като сметнеш инфлацията, пак дори само повишението на тока и ще ти ги вземат обратно тия индексирани пенсии! Много интересно с едни мантри за повече пари някога, как се прецакват хората масово! Аз предлагам по яка уловка: Да се работи до 75 г., а който се пенсионира да му дават поне 1 млн.лв - така ще звучи още по яко реформата ( прецаквацията )!

говорят за години стаж - но какъв - трудов или осигурителен? Години или осигурителна сума - защото някой за една година може да е внесъл 5 пъти повече от друг за 5 години. като ти махат 3 те години преди 1997 г. - ще ти се намали пенсията най- малко наполовина. Поне да има възможност да се избира.

Мит е, че държавата ми плаща пенсоята. Я сметни коло е 5% сложна лихва след 40 години върху 40 лв. Излиза,че сържавата ме е окрала

Държавата вместо да бута циганските колиби, да използва тези пари за подобряване на състоянието на хората! Циганите така или иначе трябва да живя някъде защото не могат като едно време да тръгнат с катуните! Държавата го направи насила уседнали! Държавата трябва да им даде жилища! Щом държавата даваш образование на всички сега по време на 2 поколения трябва да дава и пенсии на всички!!! Всеки безработен с пенсия! Всеки, който е работил трябва да получава пенсия когато поиска да се позиционира! Напр. ако искат 40 години стаж а той е работил 1 година, то да му се даде 2,5% от песията, която би имал ако имаше 40 години! И махнете тези изисквания за възраст!!! Няма да ви търпя безумните Млади меринджей и нощните смени до 65 години!

Държавата трябва да дава това, държавата трябва да дава онова, да дава, да дава, да дава.... Чакай малко бе Горски, държавата нали тия пари ги взима от данъците и осигуровките на балъци като мен? Я направи сметка ти какво си дал като данъци и осигуровки в държавната хазна! Или викаш, балъците да плащат данъци, а после и търтеите дето не са допринесли един лев в НОИ, с тлъста пенсия а? Няма да стане! Не внасяш осигуровки и не плащаш данъци - взимаш минимална пенсия и обикаляш кофите! Искаш голяма пенсия - няма проблем, внасяш си за колкото изкарваш и си следиш партидите в пенсионните фондове. Така е справедливо!

Нямам думи...

АБЕ ЛАКОЛУ, Балък Знаеш ли колко висшисти са внесли огромни осигуровки имат 45 години. Те вземат по малка пенсия от неосигурените със социална пенсия!!!!! ЩО Откриваме топлата вода, Нали като на запад ще живеем. На запад всички пари от пенсонния си фонд можеш да вземеш на куп след пенсионирането и да се лекуваш или ако си здрае да си по живееш!!! Знаеш ли че при комунизма и дръжките са били много по високи а 1лев=1долар при 38% удръжки на 15 дни За 45г родителите ми са им удържани 100 000 лв!!!!!!!! Песия 140лв????

2017-65/възраст за оенсиониране+18=1970г /начало на трудова, а защо от 1997 има ли отговор- всичко това с липсващия минимален стаж са унищожение и грабеж от народа

Прекалено дълго търпим некадърното правителство и безумните му експерименти?? Ай сиктир бе нещастници!!! Отново ще хвърчат камъни и срещу мутрата и срещу чехъла!

humfry

И кой ще плаща пенсиите след 10-20 години с тази демографска криза и емиграция, с този дефицит, кражби и корупция?

"Крайната цел е сегашните суми да се вдигнат с 40%" през 3015 година или при достигане на официална инфлация до повече от 100% на месечна база

Трябва да се запази точковата система, но да се обърне формулата. Въпрос на регламент. Според мен най-удачно е за база да се ползва минималната работна заплата (но айде може и 1,5МРЗ) Оттук се умножава по натрупаните точки и дели на 100. Примерно някой с 80 точки получава МРЗх0.8, а минималната пенсия става МРЗх0.67. Разбира се работилите повече получават над 100 точки и тогава пенсията им минава МРЗ. Но при този начин на плащане на пенсиите от бюджета така трябва да бъде - приблизително равно за всички с разлика образувана само от трудовия стаж. Някой ще каже, ама аз плащах по-високи осигуровки. Ами плащал си защото си с по-висока заплата и си живял по-добре. На стари години ще живееш като другите. Ако искаш повече внасяй в частен пенсионен фонд или трупай спестявания. А равнението по минимална работна заплата е, защото не може някой който работи да получава много по-малко от някой който не работи, както примерно е сега - тип "болен здрав носи" (бедния работещ с МРЗ от 360 лева да издържа пенсионер с 960 лева пенсия) Като сме солидарни да сме солидарни наистина. Другият вариант е да се направят партиди на всеки работещ и той там да си трупа парите, като така не се занимаваме повече с пенсии.

Ами те партидите си ги има от много време приятелю, събират се в пенсионните фондове чрез така нареченото ДЗПО (допълнително задължително пенсионно осигуряване). Всеки може да си провери по всяко време каква сума му се е събрала по личната партида. Общо взето, ако работиш нещо различно от метач и се осигуряваш на реалните пари, които изкарваш, няма да имаш проблем с пенсията за в бъдеще. Лошото е че огромна маса от хората или нехаят за осигуровките си, или се мислят за големи Гяволи, и после реват, но това си е техен личен избор.

Има и още едно много важно нещо, което не отчиташ. Човек трябва да е стимулиран да се осигурява на реалните си доходи. Иначе винаги ще търси начин да крие заплатата си. При начина, който предлагаш, се хващам на бас, че целия частен сектор който досега е плащал някакви заплати, ще мине на минимална работна заплата. Което би било катастрофа. Не вижда ли човек смисъл от това да заделя тази значителна част от заплатата си, системата е обречена.

на "Дедо до ДИР-децата", но човекът е прав и задава съвсем смислени въпроси! Вярно е това, че нито вашата админ дружинка, нито управляващите могат да отговорят на въпросите му при такъв трудов стаж извън държавата на кого в нея да разчита. За това ще отговоря на последната част от поста му. И маш право да вземеш сопата и сам да си избереч по кой техен "член" да я стовариш. Изборът е твой, но си намери и сговорна дружина със сопи за подкрепа и за работа!

Баба Цецка е збабичосана? Сн.1: От, помена на ПП ГЕРБ, Банкянсото гробище 31. 6. 2020 , Цв.Цв. има още трийсе ишес месеца

Лилето още ремонтира магистали, а, Боряна, пали цигански колииби. И едната, и другата работа, както прогноСира в."СТРЕСА" край нямат

Тююу в тия жжеги няма КОЙ, КОЙ, и, малко :- да ти тури

На лошия матрял що са му пенсии? Депопулацията си върви чудесно. Кораба потъва стабилно, или май беше остров? Все тая, нали координатора ме уреди с кинти, ко ми пука.

Целта е да се окрадат хората. Ако всички бюдженти хрантутници си заплащат осигуровките пенсиооте ще са по-високи на всички. стига сме хранили хора с ранно пенсиониране биз да заплащат осигуровки и с 20 необлагаеми заплати при пенсиониране.

с 20-те заплати накуп при ранното пенсиониране и тогава няма да си против, нали. Ще станеш, на куково лято, защото нямаш нито умствените възможности, нито физическата издръжливост, нито волята на тези хора!!! За това само можеш да седиш като битолски просяк пред солунска джамия и да попържаш де що видиш и чуеш, но никога себе си за това че си на това си дередже.

И понеже няма пари разиграват ни с някакви формули,за да имитират уж реформи. Айде отивайте да бачкате на село-къщи дворове мноого!

Какви формули бе, формули има само в математиката. Тук ни пробутват схеми, които са добри само за търтеи, крадци и мошеници.

Тя формулата е ясна. Парите за пенсии ги приватизираха и изнесоха в чужбина, така, че следва реално намаление на пенсиите.

не си на ясно.След 09.09.44-та пенсионната система е от разходо-покривен тип....аз плащам на твоите родители ти плащаш на мен....капиш?? Не е имало пенсионни фондове,бърка се в чувала и кое за където е. Реалното намаление на пенсиите започна когато тарикатите осигуряват всички работещи на МРЗ.....в един момент всички съгласили се на тази уловка ще го духат.

Таман тъй

Дайте да обявим война на Гърция. За 24 часа ще ни превземат и ще ни направят пенсиите като техните. Пък и Европа ще им опрости дълговете. С един куршум, два заека!

Като позахладне довечера и тръгваме, щото сега на Танка му е клюмнало от жегата оръжието и не е достатъчно страховит!

Всичко е точно! Война е! По време на война жертвите са най-много сред мирното населени, старци, жени, деца! Затова и те получават малко, осакатявам, бягат, мрат ......! По време на война Армията и Полицията и подобните им са най-добре защитени! Затова и са добре платени! Така, че всичко е точно у Евро БГ-то! Война е ! ......................

Не става така 11111! Не може един да е работил 40 г., а друг- 20 и да получават еднаква пенсия!

Ми, да! Този който е работил 20 години и е получил пенсия, трябва пенсията да му е много по-голяма от този, който е работил 40 години! По-умен е, по-тарикат е! Еле па, ако е от ГЕРБ ...

За 20 и няколко години реформи, пенсионерите са намалели 40%. През същия тоя период, пенсиите на хората от силовия сектор са останали на едно равнище. След още 20 години хуманоидите, които още славят Т.Ж. ще са си заминали от този свят, а всеки 10 с пенсия ще е милиционер.

Да ви пикам на формулите. Всички пенсионери трябва да получават еднакви пенсии. Просто се дели сумата събрана за пенсии на броя на пенсионерите и готово, лесно и просто, без излишна бюрокрация.

така не става. един з0 години се е тровил в някоя мина и едвам диша сас силикоза а другия е варил кафенца на шефа и го е прехварлял от единия крачол в другия а сега и двамата по равно. няма как да стане. това не ти е соца от преди з0 години. а сега иди направи едно кафенце...

Ще стане и още как, само стой та гледай.

10.11.89 ме завари с 1 г. трудов стаж. Знаейки каква е коператорската пенсия на баба ми се надявах на индивидуална партида и повече пари на стари години. Да ама почнаха едни реформи. Сега махат и трите години и ще изчисляват след 97. А 10г.преди това. Така че никаква вяра на управляващи. Вече наближавам пенсия и ако не се бях усетил на време щях да разчитам само на кооперативна пенсия. Тъжна картинка нали?

имаш до пенсия.

Както и да го сучете този ,,нов начин" за изчисляване на пенсиите не става. Чакате да измрат хората от тежкия труд и да ,,вдигнете " на случайно останалите живи с .....2лв . А вие сте милионери и милиардери ,пенсия не ви трябва.Боите се някое куршумче да не ви изненада.

На всеки мъртъв и недочакал пенсията си - със стара дата и с лихвите поне по 44 пенсии накуп...... Чакайте вие!...... А иначе работете, ви казвам! И млък, че-е иначе - на улицата и дори без тези 123 лв. Честито на всинца.

Пиша ви от Габон. Правилата са прости. Пенсия на 55 годинни. Вдовишка пенсия - 35% от тази на починалия. Минимална пенсия, 85% от минималната заплата. На всичики с доход под посочения минимум, държавата доплаща докато достигне минимума. Така е в родния Габон, но в Габон не е имало скоро комунизъм от съветско -азиатски тип. При така посочените условия минималната пенсия е 202 лева. При вас мнималната пенсия трябва да бъде З23 лева, ако имахте габонски правила и нямахте комунисти и милицонери и производните им. И последно да уточня - Габон е в Африка.

Как може да сравняваш България с Габон??????? Та ние и след 100 години няма да ги стигнем!! Ако ни има след 100 години!!

Проблемът не е, че сме имали комуняги за управници, а това че сега ни управляват най-ниската им прослойка. Пожарникарите, бодигардовете им, рабфаковците и счетоводителите им. Проблемът е, че на 10.11.1989 г. имаше над един милион комунисти, като 60% от тях станаха демократи, седесари, депесари и прочие паплач.

Опровержението идва веднага и то е че където не са управлявали комунисти държавите са добре.Виж държавите на запад от нас че са на светлинни години напред.Сравни и Гърция пък и Росия.

За да е справедливо, трябва да 2017г, да вдигнат и старите пенсии с 18%.

Те още преди 2 години започнаха да вдигат...........но само тавана.И така тавана стигна 910 лева а минималната остана закована на 150 лв.И ако едно време минималната запалата беше пак колокото и мин.пенсия дали тези които сега получават тавана са се осигурявали на 910лв или са лъгали населението че заплатите им били малки.Визирам партийните членове работещи в окр.комитети или партсекретарите на предприятия.

...Нов начин за изчисляване на пенсиите от 2017 г.... --- Спрете да плащате най-после пенции и социални, че ми писна от Вас! ---

тази пенЦийка съм си я заработвал от много години когато си минавал прав под масата:))) А марш на работа че искам увеличение:))))))

Цялата пенсионна система и частните пенсионни фондове са едни огромни пирамиди! По-големи даже от Хеопсовите. А и как ще издържи която и да е осигурителна система, когато създава орки, които не работят, поне не официално, които не внасят и лев осигуровки и които произвеждат в геометрична прогресия други себеподобни, чиято цел е единствено да източват пари от тези фондове и от бюджета!

казваш : пълно с паразити и техните фамилии....ами , вярвам ти, това ни е наследството от комунисти и социалисти-уж мислят за народа, пък уреждат цялата си рода...

Не казвам точно това! Имам предвид ман-галите, които по бай Тошово време работеха, ходеха в кеча, където придобиваха трудови и дисциплини навици. Иначе имаше бой, глад и стригане. Бяха постигнали някакво ниво, доколкото първобитни хора могат да придобият такива умения и навици. Обаче с идването на т.нар. демокрация положението се сгов...ни и те бяха обучени в ролята си на паразити и на ходещи бюлетини. Като не малка роля за това имат както всички наши, родни партии, но и разни правозащитни соросоидни организации.

Нашата "стабилност" в публичните ни финанси е платена скъпо и прескъпо от гражданите. Загубите са трудно изчислими в пари, но е повече от ясно, че са много над 2-3-те милиарда резерв, които сме скътали и които може би ще бъдат изтърбушени отново. ПИТАМ: Кой садист ще си играе на стабилност , след като страната му е определена за най-бедната в ЕС, съвсем официално? Къде са инвестициите в икономиката? Къде са исканията ни за помощ? Къде е публичния разход за стимулиране на търсенето?