Коментари - Панелките не били изследвани, не се знае опасни ли са | dnes.dir.bg
назад

Панелките не били изследвани, не се знае опасни ли са

Николай Въжаров от Асоциацията за саниране на панелни жилища предупреди, че панелните блокове не са изследвани и няма как да се знае колко са опасни.

Обратно в новината

Коментари - Панелките не били изследвани, не се знае опасни ли са | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Панелните сгради са изчислявани с три пъти по-малко изчислително сеизмично натоварване от очакваното!!! Това се дължи на некоректност в методиката. Доказателство за това твърдение може да се види в "Основи на сеизмичното инженерство"

ЧУК

Много е скъпо анти-земетръсното строителство! Говоря за такова на -сто процента сигурно!Сегашните сгради се строят с минималните изисквания! При панелите единственния положителен ефект е че може да има някакво усукване при люлеенето и ако са здрави заварките все още може би ще издържат.Но веднъж подложени на стреса от земетресението едва ли ще са ефективни при следващото!Кой знае-изледвания НЯМА на книга!Казва ли ти някой?

ЧУК

Иначе в интерес на истината преди години присъствах на строежа на една супер вила в Варна-след ресторант Почивка. Що желязобетон се изля с триметрови основи що плочи що нещо!Изглеждаше ми абсолютно сигурно. Попитах архитекта -до колко по скалата на рихтер може да издържи това чудо? Отговорът му беше -само 5 и всичко е сринато?!

ЧУК

Обясни,че противоземетръсното строителство се прави по съвсем различен начин и местата на свързване на носещите колони с фундамента е на специални -антиземетръсни шайби. На практика позволяват на колоните да се приплъзват спрямо фундамента така се избягвалорезките колебания на желязобетона и не се троши!

ЧУК

Ако имате все още тапети в панелките -сигурността им е на 100 процента! Тапета държи много яко панела да не падне!

В момента никоя банка не отпуска ипотечен кредит за закупуване на жилище в панелна сграда! Защо ли?

Стига си лъгал.

Днес наистина си луднал. Даваше се право да избираш в блока който се строеше на твоя отчужден имот.Дори някои фиктивно се развеждаха,прехвърляха дялове на децата и ето ти 4 апартамента. Като каза Чародейка,да не са застроили и гробището?

абе говедо,това им беше извинението на шибаните соцялисти заради това че заграбваха на хората местатаи им субаряха кущите незконно,за могат да набутат такива галфони като теб в тези кафази.но ти гивееше в селска кошара,заради това кутииката която ти дадоха от кремиковци или градскя транпорт ти се стори супер луксозна.намястото на един парцел с куща от 4 или 6 човека,построиха 120 апртамента с колко селяндура вутре ти направи матаматиката.това им бехе тактиката,да завладеят стлицата с прости олигифрени,за могат да управлят по-лесно.за сугаление го постигнаха,времето го показа,лошото е че нищо не се вруста назат,господин яморлук опинков.

Аз няма да те обиждам на говедо но се научи да пишеш,на училище ходил ли си??? Прочети по-долу къде живея,може само да мечтаеш за такова жилище:))

Ни чул ни видял:) За това и питам. На скоро бях в Русе,панелката в която се нанесох под наем през 69-та още си беше на мястото:) За неподържани и обитаеми къщи и аз съм за закон. На скоро гледах репортаж от "Самоводенската чаршия" в Търново.....да ти се доплаче,сградите рухнали,наследници много но неоткриваеми...... Малко неизвестно говориш за отчуждени земи и имоти....не виждам сега как ще стане освен за строеж на път,ЖП-линия,газопровод....не може някой да ми каже вдигай си чукалата и се изнасяй че щя строя МОЛ.....може и да поразмисля но ще му излезе солено:)

Панела има срок на годност 50-60 години, след това живееш в нега на собствена отговорност. Големите земетресения в България са през 20-25 години. Следващото ще е пагубно за страната ни...

Аз

И какво значи срок на годност? Това да не е сирене? Щото ако строителите са си оставили ръцете и металните свръзки са изложени на стихиите, колко време им трябва да корозират? А колко време им трябва да корозират, ако са надеждно защитени? Пък и всички панелки еднакви ли са? Материал, арматура, покритие, поддръжка...

НароденСъд 2

...50-60 години. Написал съм го ясно! При тухлата е 100.

Ценaтa 41 хил. евро зa 70 кв. м. по-долу зa aпaртaмент в София ли е ?

г-н неизвестен, сумите от отчуждаването бяха във вид на жилищно-спестовен влог като този за лихвоточки , но без лихвите. На село може да отидеш ти, аз съм в София от как съм се pодила.

Ами всеки искаше да се навре в панелката,за това сумите отиваха в ДСК. Който не искаше парите по сметка и се спасява сам.

Съгласно изисквания на ЕК тези комунистически панелни страшилища, трябва да се изведат от експлоатация. НЕ Е РЕДНО ДА БЪДА САНКЦИОИРАН, ЗАТОВА ЧЕ НЯКОЙ СИ ПРАВЯТ ОГЛУШКИ И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ОБИТАВАТ ОПАСНИ ЗА ЦЯЛ НАРОД КУТИИ. В европейските държави преди 10 г. ги премахнаха. Бетона е канцерогенен. Никакво саниране и нищо подобно не ще спаси тези блокове. Изходът е един-ново строителство, съобразено с евронормите.

Аз

Това не е вярно. В Европа милиони живеят в панелки. Е... не знам дали са същите панелки, като нашите, но са панелки. Ако ще забраняват панелките щото бетонът бил канцерогенен, то трябва да забранят практически всяко строителство. Дори и дървените къщи се строят върху бетонни основи.

То пък един живот..... Я да пробваме без еврогейския, може и да се оправим.

Панелките ги определям като само разпадащи се. До преди пет години живеехме в панелка. Във всеки апартамент имаше течове в банята, които обхващаха и коридорите. По PVC тръбите в банята се стичаше вода от горните етажи. При дъжд водата от покрива в стълбищното пространство от осмия етаж достигаше до първия. На практика беше невъзможно да се събират пари за извършване на ремонти. Освен това голяма част от собствениците разбиха носещите външни панели и вкараха терасите към кухните си. Мазилката на външната фасада беше изпадала, при силен вятър част от ламарините на покрива се разместваха и падаха. Сега живеем в сграда ново строителство. За сега разликата е много голяма. Панелките при соца се строяха почти без никакъв контрол - фугите и дупките в панелите са запушвани с хартия от торби цимент, технологията на строителство е била много побългарена и сега се вижда резултата.

Аз

Хм... И това не е съвсем вярно. Вярното е, че наистина по соца довършителните работи бяха трагедия. Кво да прайш - манталитет - предварително се знаеше, че веднага след нанасянето трябваше да почнеш с ремонтите. Но по соца имаше контрол на важните неща, като устойчивостта на сградата. Другото кофти, пак заради същия манталитет, и Вие сте го споменал - всеки се мисли за голям майстор и почва да побългарява. Третото важно е поддръжката. Пак както сам споменавате - при вас тя почти е отсъствала. Понеже съм в период на търсене, та ми прави впечатление - най-лошото строителство е през периода 1995-2005. Така че и с новото строителство трябва да се внимава. Лошото е, че как да внимаваш, като не си специалист. Ново, лустросано... как да разбереш, че е боклук...

Много хора спорят за стойността на съвременното строителство. Аз в момента строя! лична къща, и да ви кажа... истина е че строителнити фирми яко надуват цените. Е да... тичане е доста, но пък съм на 100% сигурен в качеството на използваните материяли, а като цена... само за сравнение строителните фирми ми оферираха груб строеж в рамките на 100 000 лева.... а какво се оказа... вече съм почти накрая..... а разходите.... 40 000, естествено... без моя труд, тичане търсене разговори и т.н. и всичко е законно, навсякъде е с фактури. Та... колко е разликата според вас?

Аз

Хм... За каква къща става въпрос? Щото се чудя да купувам или да строя, ама малко ме фаща страх да строя.

Отчуждиха ми къщата през 76г. като я оцениха по държавни цени за 3000 лв., а ме задължиха да си купя построения панелен апартамент -по пазарни такива за 13000лв. Не разрешиха да живеем под наем. Голям процент от живеещите в панелни блокове са като мен. На всичко отгоре и земята под блока не е наша, но има глоби ако не поддържаш околоблоковото пространство.

Е тука излъга,някой го бил задължил.Собствениците на отчуждени имоти имаха право да избират етаж и вид апартамент.Дори беше практика като се разбере че имотът ще се отчуждава част от него да се прехвърля на деца и апартаментите ставаха няколко. Ако не искаш апартамент вземай парите от имота си и купувай нещо на село или живей под наем.

абе говедо,това им беше извинението на шибаните соцялисти заради това че заграбваха на хората местатаи им субаряха кущите незконно,за могат да набутат такива галфони като теб в тези кафази.но ти гивееше в селска кошара,заради това кутииката която ти дадоха от кремиковци или градскя транпорт ти се стори супер луксозна.намястото на един парцел с куща от 4 или 6 човека,построиха 120 апртамента с колко селяндура вутре ти направи матаматиката.това им бехе тактиката,да завладеят стлицата с прости олигифрени,за могат да управлят по-лесно.за сугаление го постигнаха,времето го показа,лошото е че нищо не се вруста назат,господин яморлук опинков.

Почти всичко прочетах,но никой не казва какво ще се прави с панелки над 50 г.Ако някой иска да ги събаря как ще изгони собствениците след като частната собственост е неприкосновена.Кой живеещ в панелка има пари да си купи ново жилище.....да,има банки но на баба Пена на 80 и е през фустата и не може да я мръднеш. Някой има ли идея как ще стане?

Да се набуташ със заем за да купиш соц панелка за 30-40 хил. Евро-ТРЯБВА или да си луд или да переш пари!! Годността на родните панелни сгради е на изтичане!!Бих дал тези пари за старо строителство! Новото особенно строеното м/ 1992- 2000г е ПОД ВСЯКАКВА критика!! Продажните цени ИЗКУСТВЕНО се поддържат високи , за това и %-та на реализираните сделки е малък!!Предсто НОВО падане на цените, както в Европа!! Не бързайте ,ако не сте на зор!!

ГЛУПОСТИ! ЦЕНИТЕ ОТДАВНА ПАДНАХА ДО СТРОИТЕЛНА СЕБЕСТОЙНОСТ. НЯМА НАКЪДЕ ПОВЕЧЕ. НЕ ЛЪЖИ ХОРАТА! В ЕВРОПА И В БЪЛГАРИЯ ЦЕНИТЕ ТРЪГНАХА НАГОРЕ. И НЯМА ДА СЕ ВЪРНАТ НАЗАД.

Брокерче ли си? Цените са с по минимум 50% надути!!! Банките с години бавят прибирането и обявяване за публична продан на ипотекирани имоти! Цените тръгват след всяко ново правителстово на горе - но само на лукс апартаменти! До година - две новопостроените коптори ще започнат да се рушат и ще си говорим пак! А, под панелките на места има повече стомана и бетон, отколкото над приземния етаж и на практика годността на строежа е N пъти над ново строителство, сигурността - също! Та, СКРИЙ СЕ НЯКЪДЕ и си възхвалявай Рапоня под полит новините!

Аз

Мдада... как ли пък не... От 2009-10 съм решил да купувам, ама понеже не съм притеснен, та не бързам и съм много капризен. Цените непрекъснато падат. От около година нямах възможност да се интересувам и преди седмица пак започнах да се заглеждам - цените продължават да падат. Между другото - панелките не ги гледам въобще, така че става въпрос за друг тип строителство - тухла и ЕПК. Себестойността си е себестойност, ама пазарът не се интересува от себестойност, а от търсене и предлагане. Само като пример - през 2010 ми предлагаха апартамент около 70 кв.м. плюс още около 70 кв.м. огромна тераса, приключване - 2010. Не помня каква цена му искаха, но след известен пазарлък строителят ми оферира различни цени на кв. м. за апартамента и балкона - доста добри за момента, при което общата цена беше около 41 000 евро. Не се съгласих. В момента обявата върви за 28 000 евро и нямам никакво намерение да я проверявам.

По правилно би било , да си зададем въпроса - какво ще правят тези 2 700 000 души след като трябва да напуснат панелките - цените на сегашните нови "килийки " са непоносими .

ЩЕ КУПУВАТ НОВИ ЖИЛИЩА. ЗА ПАНЕЛКИТЕ ПЕСТИХА ДЕСЕТКИ ГОДИНИ. ПАНЕЛЪТ СТРУВАШЕ 10-15-20 ХИЛЯДИ ЛЕВА ПРИ СРЕДНИ ЗАПЛАТИ ОКОЛО 250 ЛЕВА. И СЕГА ЦЕНИТЕ НЕ СА МНОГО РАЗЛИЧНИ, ОТНЕСЕНИ КЪМ ДОХОДИТЕ. НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА ХОРАТА ОТДЕЛЯТ СРЕДНО 1/3 ОТ ДОХОДИТЕ СИ ЗА ЖИЛИЩЕ.

По-горе питах как баба Пена на 80 ще си купи ново жилище? Не ми сравнявай заплати и цени на жилища от преди 30 г. и сегашните. Построих си къща с кредит, но 3% лихва .Кажи коя банка в момента работи на такава лихва:))) Няма да ти обяснявам другите облаги ако искаш да строиш преди 89-та.

С ПАНЕЛКАДЖИЯ Е НЕВЪЗМОЖНО ДА СЕ СПОРИ С РАЗУМНИ АРГУМЕНТИ. ТЕ ПОЧТИ ВСИЧКИ СИ ВЯРВАТ, ЧЕ ПАНЕЛКАТА Е НАЙ-ЗДРАВОТО, КРАСИВОТО, КОМФОРТНОТО И ВЕЧНОТО ЖИЛИЩЕ... И СА УБЕДЕНИ, ЧЕ ДЪРЖАВАТА И ОБЩИНАТА ТРЯБВА ДА ИМ ПОДДЪРЖА БЛОКА. ПОСЛЕ ДА ИМ ПОСТРОИ НОВ. АМА ДЪРЖАВАТА - СМЕ И ВСИЧКИ, КОИТО НЕ ЖИВЕЕМ В БЕТОННИ ГАРАЖИ НА 6-8 ЕТАЖА. НИЕ НЕ ЖЕЛАЕМ ДА ПЛАЩАМЕ ЗА МЪРЗЕЛА ВИ. БУХАТЕ ПО 300 ЛЕВА ПАРНО В БЕТОНА, ВМЕСТО 50. ПОСЛЕ НЕ ГО ПЛАЩАТЕ... ЖИВЕЙТЕ СИ СЪС ЗАБЛУДАТА, ЧЕ КОМУНИЗЪМЪТ ВИ Е ПОСТРОИЛ И ПОДАРИЛ НАЙ-ПРЕКРАСНОТО ЖИЛИЩЕ! ТО ВСИЧКО СЕ ВРЪЩА..

Панелките не са за саниране, панелките са за взривяване ! Най-малкото , защото са изчислени за 50 години. Всички знаем как ги правеха трудоваци и качеството им е повече от съмнително , а и както се работеше на юруш за петилетката, заварчикът къде заварил , къде пропуснал . Ние не сме Китай , едно земетресение като в Япония и всичко отива долу.

панелките имат годност 50 години.след това не се знае какво ще става с тях.така че горко на тези които живеят в тях.

Че Важаров е опасен, защото майка му не е изследвана за наследствен нахалитет и лакомия?

Да чакаме панелките да започнат да падат и да вземат първите жертви э Тогава да вземеме мерки за да не паднат и други и да загинат останалите живи българи.Не ни трябва РАН-ЪП.

Кой да вземе мерки. Държавата с мойте пари. Не съм съгласен.

Панелните блокове надхвърлиха 50 години. Колко от тях паднаха??? С голям зор събориха един цигански блок в Ямбол. Колко панелки паднаха в Перник преди 2 години от земетресението??? Не им се напука и боята даже.

Проектно-експлоатационния срок на конструкцията е 50г. Това не значи, че ще паднат на 50тата година. На дизеляка ми пише, че трябва да сменям маслото на 15000 км., но колото не спира като ги направя. Просто светва една лампа. Така и за някои стари сгради /не за всички/ просто свети лампата, пък ти си решаваш дали да и обръщаш внимание.

О-па, и този иска да напълни гушата.Глупост е да се говори, че санирането на панелките ще ги заздрави!

Няма да ги заздрави, защото това не е саниране, а топлоизолиране. Санирането е друго нещо, но не се предлага, защото не можем да си го позволим.

САНИРАНЕТО ВКЛЮЧВА КОНСТРУКТИВНО ОБСЛЕДВАНЕ, ЗАЗДРАВЯВАНЕ НА КОНСТРУКЦИЯТА (ДОКОЛКОТО ТРЯБВА И Е ВЪЗМОЖНО), ЗАПЕЧАТВАНЕ НА ФУГИТЕ И РЕМОНТА НА ПОКРИВА. КАТО НАМАЛИШ ВОДАТА ВЪРХУ ЗАВАРКИТЕ, НАМАЛЯВАШ КОРОЗИЯТА ИМ, УДЪЛЖАВАШ ЖИВОТА НА ПАНЕЛА. БЕТОНЪТ ИМА ЖИВОТ ОКОЛО 150 ГОДИНИ, ЗАВАРКИТЕ - 40-50. МОГАТА ДА ИЗКАРАТ И 80, АМА АКО СЕ ПОДДЪРЖАТ. А ТОВА ЗНАЧИ САНИРАНЕ НА ФУГИ И ПОКРИВ НА ВСЕКИ 10-20 ГОДИНИ.

В Шумен се е откъртило парче от терасата на ЦИГАНСКИ блок. Мнението ми за панелните блокове силно се промени в положителна посока след като гледах с какъв зор събориха циганския бл. 20 в Ямбол. При комунизма ако е била необходима една заварка са правели по три а при капитализма алчността влошава качеството, остава само добрия външен вид. След едно по голямо земетресение ще останат да стърчат само панелните блокове, виж Турция.

една трета от населението на бг живее в панелки.ужас!!! сега вече разбирам защо бсп имат толкова избиратели

Социализма поне направи жилище за всеки, макар и панелно. Не ни оставиха да живеем като в Бразилия на палатки от найлон. А капитализма какво направи???

Не забравяй - комунизмът национализира имуществото на всички. Това е огромен капитал!

80% от българите живеят в 100% панелни жилища. Това е поредното безумно предложение за създаване на пазарна ниша. Идеята е добра ако някой поеме масрафа. Някой дава ли си сметка колко струва обследването на един блок и как тез пари ще се съберат от собствениците. Ами изготвянето на проектни решения и мерки за реконструкция и саниране? Имаме най-тромавата бюрокрация, най-бедния народ в Европа заедно с несъвършен закон за етажната собственост в резултат на което имаме най-грозните и занемарени жилища било то панелни тухлени сламени и каквито щете други. Европа успя да си санира панелките но ние трябва да опоскаме българския гражданин с такси, проекти, идеи и какви ли още не документи. Има една сила която ще унищожи българското жилище тя е съвкупност от простотия, злоба липса на отговорност и морал и уважение, качества които все повече българи придобиват.

Аз съм съгласен с теб, но има и друга причина, освен изброените накрая. Никъде в европа няма толкова собственици на апартаменти. Там обикнавено блока има един собственик. Останалите живеят под наем. Собственика се грижи за собствеността си - цялата сграда. И може да бъде задължен. У нас хората се грижат от прага на вратата си навътре. И няма как да ги задължиш нещо, защото много и различни. Как да стане?

Да, жалък вой на прегладнели вълци! Не, господа, хората нямат пари нито за саниране нито за мечтата ви да бутнете панелните блокове и да ги строите отново! И аз искам да ползвам преференции за саниране на жилището, но ще стане на куково лято, защото дядо Петко от 3-тия етаж с 200 лева пенсия ще събере парите за това към 2114 година! Тъй, че господа строителни предприемачи сгрешили сте адреса!

Бдете! Истината е че искат да ви вземат и последното което имате.Как така България сред страните с най-висок процент на собственици-нищо че все ви дрънкат че сме най-бедни? Така не може, не допустимо е за новите ни кукловоди.Та, след като по друг начин не могат да ви ги вземат, ще ви принудят да вземете кредити-саниране, реконструкция и тем подобни.Няма по-лесен и законен начин да лишиш някой от собственост от това да го вкараш в заем - стара врътка.Та лека по лека просто ви подготвят 'експертите'.Като нищо прокарали закон за задължително саниране, реконструкция и тем подобни...а и дост техни фирми ще спечелят от това.Така че бдете

СПОКО БЕ, БДЯЩИЯТ! НИЩО НЯМА ДА ТИ ВЗЕМЕ НИКОЙ... ПАНЕЛКАТА ЩЕ ТИ СЕ КИЛНЕ НА ПРАЗНАТА ТИКВА СЛЕД НЯКОЯ ГОДИНКА.. ТОГАВА ЩЕ СЕ МОЛИШ НА ОБЩИНАТА ДА ТИ ПОЗВОЛИ КОЛИБКА В ГРАДИНКАТА ЗА НЯКОЛКО МЕСЕЦА ДА СИ НАПРАВИШ. ИЛИ ПАЛАТКА..

Ти май вече си готов с палатките под наем!

Ама като сме собственици трябва да сме и отговорни и да си ремонтираме собствеността. Иначе ще заприличаме на прословутия блок в Ямбол.

Истинските собственици си ги ремонтираме и не са по лоши от новото строителство. Нооо, тези тук умници не искат неизвестни майстори и фирмички да вършат това, а техните, останали без работа и без огромните печалби!

Панелните сгради принципно имат живот до 50 години, ако всички предписания по проивзодството им и монтажа са били изпълнени. До колкото знам от хора занимавали се с проектирането на такива сгради, това не е спазвано. Примерно след като заварките м/у отделните компоненти се направят, трябва задължително да се направи рентгенова снимка, за да се провери качеството на заварката. След приключване на строителството, пък започва да тече около 10 годишен срок, в края на който трябва да се разкъртят всички заварки и да се провери отново състоянието им. Това пък съм още повече сигурен, че никога не е било правено... В някои други държави съм чувал, че има забрана за вкопаване на канализацията и водопровода в стените на жилището, с цел да се изегне корозията на стоманобетона. В българските панелни жилища повечето тръбни инсталации минават в специални кухини, но това не пречи да има корозия. По-ужасно нещо от баня в панелка не съм виждал... Жалко за хората собственици на такива жилища, те ще платят цената на Народната Власт.

Това принципно е много отвлечено понятие.Минавам покрай такива и не виждам да са се килнали. И ако имат толкова кратък живот кой как ще се спасява с ново жилище.Купил си панелка на 20,на 70 купуваш друго жилище:))) Как ще се процедира с тия 50 годишни панелки,кой ще ги събаря,бившите собственици какво ще правят???? Или събарянето го оставяме на мангалите....доста желязо има там.

Не разбирам кое наричаш "отвлечено понятие"?! Това, което съм казал е по предписание. Както си избираш кола по дадени параметри и после я караш на годишен преглед, така трябва да се грижиш и за жилището си. Панелите са били "измислени" едно време след края на Втората Световна Война, за да се разреши проблемът с жилищата в Германия. Имайки предвид колко са далновидни германците, сигурно освен, че са им дали живот 50 години, са измислили и начин как след 50 години ще се санират тези жилища. Но това се отнася за тяхната технология, не за българските панели.

Подготви ли се вече за проверка на заварките, якостта на бетона, степента на корозия и още такива неща миличък?

А на теб ще ти взема най-скъпо. Познавам шефа на Дир.бг и ще го питам от кое място си се вързал в интернет и ще си запиша адреса ти!

Проблема на панелките е, че хора от селата взимат заеми, почват да махат подпорни стени за балкони. Банките променят лихвите. Селяните не могат да плащат и напускат блока. Идват други селяни и всичко почва от начало. Докато рухне някой апартамент върху гражданина които някога е имал къща и зорна му е била отчуждена. Така гражданина умрял а селянина чопли нечия друга къща.

ти от кое село си Надежда,Люлин,Младост,Сухата река да не изброявам всички села в София."Подпорна стена" има само в твоята глава ама не занам какво подпира там.

Малките села раждат големи хора, докато големите села, като София, раждат неспособни за собствената си самоиздръжка хора.

НЕ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ! СЪВРЕМЕННИТЕ СЕИЗМИЧНИ ИЗИСВАНИЯ В СТРОИТЕЛСТВОТО СА ОТ КРАЯ НА 90-ТЕ ГОДИНИ. ПАНЕЛКИТЕ ИЗОБЩО НЕ СА ПРОЕКТИРАНИ И СТРОЕНИ ПО ТЯХ. НАДЕЖДНОСТТА ИМ ПРИ СИЛНО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ Е СЪМНИТЕЛНА. ДА НЕ ДАВА ГОСПОД! НОВОТО СТРОИТЕЛСТВО Е МАСОВО НЕКЧЕСТВЕНО ДО ОКОЛО 2000 ГОДИНА. ПОСЛЕ Е ТОЧНО ОБРАТНОТО - ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ НОВИТЕ ЖИЛИЩА СА ПОСТРОЕНИ ЗДРАВИИ НАДЕЖДНИ. ПОНЕ ОТ КОНСТРУКТИВНА ГЛЕДНА ТОЧКА. ОСВЕН ТОВА СА ПРОЕКТИРАНИ И РАЗЧЕТЕНИ ЗА ОКОЛО 150 ГОДИНИ ЖИВОТ. А ПАНЕЛКИТЕ - ЗА ОКОЛО 40 ГОДИНИ.

Не ми е известно в сеизмичната скала да има промени преди и след 1990 :-)

ГЛУПАК! СКАЛАТА - НЕ. СЕИЗМИЧНТЕ НОРМИ НА СТРОИТЕЛСТВО ИМАТ ПРОМЯНА. ГОЛЯМА.

Малко инфо. Първия правилник за антисеизмично строителство в България е от 60те. Малко е ориентировъчен, но като един от първите в европа не е лош. "Норми за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони" е от 1987г и е много добър правилник. От тази година ползваме Еврокод 8, който с нищо не е по-добър. Панелните сгради, заради стенната си конструктивна система, имат добро сеизмично поведение. Качеството е друга тема. Не знам от къде ги вадите тези данни за 40/150г. живот. Проектния експлоатационен срок на конструкцията на жилищна сграда 50г. и преди и сега.

ГЛУПОСТИТЕ ГИ ГОВОРИШ ТИ... БЕТОНА ИМА 50-ГОДИШЕН СРОК НА ЗРЕЕНЕ И ЧАК ТОГАВА ЗАПОЧВА ДА СТАРЕЕ. ОЩЕ ПОВЕЧЕ ПРЕЗ ТАТОВО ВРЕМЕ ИМАШЕ МНОГО СТРОГ КОНТРОЛ НА СТРОИТЕЛСТВОТО, ЗА РАЗЛИКА ОТ НОВОТО СТРОИТЕЛСТВО. СЕГАШНОТО СТРОИТЕЛСТВО Е ПОД ВСЯКАКЪВ КРИТЕРИЙ...ПРИ ПАНЕЛНОТО СТРОИТЕЛСТВО ЕДИНСТВЕНО МЕТАЛНИТЕ СВРЪЗКИ КОРОЗИРАТ И СЪС САНИРАНЕ ПРОБЛЕМА СЕ РЕШАВА. И ВЯРВАЙ МИ ЗНАМ ГО ОТЛИЧНО. ОТ 25 ГОДИНИ СЕ ЗАНИМАВАМ С ИМОТИ.

КАКВО ИЗСЛЕДВАНЕ? ПРОЕКТАНТИТЕ МНОГО ДОБРЕ ЗНАЯТ ЧЕ ПАНЕЛНИТЕ БЛОКОВЕ ИМАТ ЖИВОТ ЧЕТИРДЕСЕТ ГОДИНИ.И ТО ПРИ ДОБРА ПОДРЪЖКА ВЪВ ВЪТРЕШНОСТА НА СГРАДИТЕ.САНИРАНЕТО Е ПАРАТИКА РАБОТА.

"Панелките не били изследвани, не се знае опасни ли са" Това ще струва пари, нали? Аз пък искам да знам тези, които ще съберат парите, т.е. ще изследват панелките, какви са, къде са учили, какъв опит имат в това което правят и т.н. и т.н.

Ами ако са завършили в България и са хора с опит и трудов стаж, може да им имаш доверие. Проблемите в строителството не идват от инженерите и проектантите (поне в повечето случаи :) ). Изпълнението е по-важно и ествествено проблематично ("да не ти идва майстор в къщата").

Благодаря :)

Абе квото и да си говорим къща с дворче си е най-добре. В двора кученце, барбекю и малко райграс да има къде да играят децата. И панлеките и новите кооперации не ми ги хвалете.

60 г. живея в къща,от това по-добро няма.....издръжката е височка,но дворът радва окото.Трева,цветя,малко ягоди...приятели на терасата и барбекюто да пуши:))

Типична селения бегай си на село. Нямаш работа в града.

ПАНЕЛКИТЕ СА МНОГОЕТАЖНИ БЕТОННИ ГАРАЖИ. НИКОЙ НИКЪДЕ ПО СВЕТА НЕ СТРОИ ПОДОБНИ "ЖИЛИЩА". Е, ТАКА СЕ Е СЛУЧИЛО, ЧЕ ПОЛОВИНАТА БЪЛГАРИ ЖИВЕЯТ В ПАНЕЛКИ. КАКВО МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ: ЗАДЪЛЖИТЕЛНО САНИРАНЕ С ЦЕЛ ПОДОБРЯВАНЕ КОМФОРТА НА ОБИТАВАНЕ И НАМАЛЯВАНЕ ЕКСПЛОАТАЦИОННИТЕ РАЗХОДИ. ЕНЕРГИЙНО И КОНСТРУКТИВНО ОБСЛЕДВАНЕ, САНИРАНЕ НА ФУГИ, ПОДМЯНА ДОГРАМА, ВЪНШНА ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ И МАЗИЛКА, ПОДМЯНА ИНСТАЛАЦИИ - ОТОПЛИТЕЛНА, ЕЛЕКТРИЧЕСКА, ВиК... САНИРАНЕТО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО И ЗАЩОТО БЕЗ НЕГО ПАНЕЛКИТЕ СКОРО ЩЕ ПОЧНАТ ДА ПАДАТ. ВРЪЗКИТЕ СА НА ЗАВАРКИ, ПРОЕКТИРАНИ ДА ИЗКАРАТ 30-40 ГОДИНИ... ГОЛЯМА ЧАСТ СА БЕЗНАДЕЖДНО РЪЖДЯСАЛИ . ДА НЕ СЕ УСЕТИТЕ ЧАК КАТО ОСТАНЕТЕ НА УЛИЦАТА! ПОМНЕТЕ - БЛОКЪТ СИ Е ВАШ! НИТО ДЪРЖАВАТА, НИТО ОБШИНАТА ИМАТ ЗАДЪЛЖЕНИЕ ДА ВИ ОПРАВЯТ БЛОКА. И КАТО ПАДНЕ, НИКОЙ НЯМА ДА ВИ ОБЕЗЩЕТИ. КАТО ВИ ИЗГНИЕ КОЛАТА - ДАВАТ ЛИ ВИ НОВА? НАМЕРЕТЕ ПАРИ И СИ ОПРАВЕТЕ ПАНЕЛКИТЕ!

А сега де. Ами защо плащаме данаци за него. Аз за всичките тези години ако не плащах данъци за апартамента щях с тез пари да си го обслужвам. Този данък за какво го даваме?

И ЗА КОЛАТА ПЛАЩАШ ДАНЪК. КАТО СЕ СКАПЕ, ДЪРЖАВАТА НОВА ЛИ ТИ КУПУВА? ЩО ЗА СТРАННА ЛОГИКА И ОЧАКВАНИЯ ИМАТ БЪЛГАРИТЕ..

Съгласна съм с теб. Панелките ги определям като само разпадащи се. До преди пет години живеехме в панелка. Във всеки апартамент имаше течове в банята, които обхващаха и коридорите. По PVC тръбите в банята се стичаше вода от горните етажи. При дъжд водата от покрива в стълбищното пространство от осмия етаж достигаше до първия. На практика беше невъзможно да се събират пари за извършване на ремонти. Освен това голяма част от собствениците разбиха носещите външни панели и вкараха терасите към кухните си. Мазилката на външната фасада беше изпадала, при силен вятър част от ламарините на покрива се разместаха и падаха. Сега живеем в сграда ново строителство. За сега разликата е много голяма. Панелките при соца се строяха почти без никакъв контрол - фугите и дупките в панелите са запушвани с хартия от торби цимент, технологията на строителство е била много побългарена и сега се вижда резултата.

Я обясни технологията на изследване:) Разбивате във всеки апартамент връзките и заварките да ги изследвате....ще минат години....после давате предписания,още години..... Що не кажеш за какви пари става въпрос:))

Именно. Това е технологията за истинско саниране. В източна германия се санираха по този начин след обединението. Дори се премахваха цели етажи от блок или цели блокове от квартал за да се оформят комплексите. Това става, като блока или комплекса има един собственик, той инвестира, прави го читав и после отдава под наем. Това у нас не може да стане поради структурата на собствеността. А това, което може да стане, е отбиване на номера. За съжаление задачата май няма решение.

Отново се започва облъчване за пореден рекет срещу опостелия български гражданин. Явно банките потриват ръце за да ни "санират"....

НЕ САНИРАЙ, БЕ! КУПИ СИ ПАЛАТКА И .. ХИЧ НЯМА ДА ТИ ДРЕМЕ КАТО ТИ ПАДНЕ БЛОКЪТ!

Скалъпи ли вече фабричка за палатки, защото аз смятам да живея в юрта- изпитана работа!

Тук бая хора се изказват, че новите кооперации били грозни, некачествени, не знам си кви...Абе да ви питам панелките красиви ли са ? Качествени ли са ? Ако да защо 90% от тях са с кръпки по фугите между панелите ? И защо гордите собственици на панелки създадоха и изхранват вече доста години изцяло нов тип строителни бригади - саниращите фирми, както и банките, които отпускат специални кредити за саниране ? Нещо не ми се връзва, защото аз като си купих жилището си беше с външна изолация и не ми се е налагало да правя каквито и да било ремонти по сградата. :)

И аз съм в нова сграда и виждам предимствата и. Но си има и недостатъци. Много е глупаво да се правят сравнения м/у панелно строителство и ново строителство. Кое е по-здраво - дано не се налага да разбираме! Вече всеки сам си решава кое да предпочете за живеене :)

Прав си, НО чакай да минат 20г. Имам приятели в строителния бизнес и казват: тук арматурка по малко тук разствор по малко. А и случай в който един работник се облегнал на стената и тя паднала. Аз съм живял цял живот в тухлен блок от по старите, а сега в панелка. Панела като цяло е много здрав и са спазени всички изисквания тогава. Бетона е вибриран стириопора в бетона е запазен и здрав. Арматурите са доста големи и определено не им се е свидило като са ги слагали патил съм се.

Е, тоя щом е от Асоциацията за саниране на панелни жилища, кво да говорим. Има ясна финансова изгода да говори простотии и да плаши хората. Всички сгради трябва да се подържат, панелките не са по-опасни от другите сгради само щото са панелки. Панелният бетон е много здрав и ако заварките са здрави, няма какво да се плашите.

Всяко обобщаване е погрешно. Тоя спор, дали новото строителство е по-добро или панелките - също. Ходил съм на прекрасни нови строежи, изпълнени с техонологии и материали, които преди това съм виждал само по учебниците или на стоителното изложени в Мюнхен. Ходил съм и на обекти, където никога не бих си купил жилище дори пари да ми дават. Моя съвет е, преди да си купите ново жилище, консултирайте се със строителен специалист за конкретната сграда. Дори и да се наложи да плащате, ако нямате приятел. Ако ще даваш 100хил евро за нещо, 50-100лв за една консултация няма да те съборят. Както, като си купувате кола на старо си я водите на майстор. Не слушайте какво казват банкери, брокери и т.н. Те не разбират нищо от строителство.

Напълно подкрепям мнението ти.

Тодар ЖивкУфф дето го вазхвалят с фразата - аз каквото съм построил вие неможете да го боядисате - аз бих казал - да беше ги довършил със саниренето ве другарю Живкуфф,сега и да ги боядисаме , йок

Шматка нямало е нужда от саниране, тъпанар. Имало е парно и то доста силоно глупак. Когато работеше патно и самите стени пареха и посред зима прозорци сме отваряли, а в банята не се стоеше малоумник такъ.

При наличие на толкова свободни нови жилища на пазара,ми е чудно,кой ги купува тези коптори.

Хората който работят за по 800лв на месец например ... ти в каква кочина живееш ? за 100хил евро ли ? Ако е така значи са те излъгали

Некачествено построените от комунистите панелни блокове са бетонни гробници, които трябва да бъдат съборени превантивно, за да не ставаме свидетели на чудовищни трагедии и гибел на хиляди хора под развалините им! Господ да пази България от комунисти и русофили!

Нека започнем от твоята панелка !!

Опазил ме Бог да живея в панелен коптор като плебеите!

Земетресението преди 2 години добре ги изследва.

Панелни блокове жилища - където-и-да погледне Човек у Нас. Да Не забравяме и пълзящия кофраж. Въпрос А към Всички-Ни : - има ли Дори-един/на от Нас-Всички да Е видял Реална поддръжка на същите ? Въпрос Б към Всички-Ни : - Е ли вярно че с Нонстоп въртележките на 'наште' 'управляващи' относно Междусъседските отношения - Е пълна лудница ? Въпрос В към Нас-Всички : - има ли Дори-един/на от Нас-Всички да Не иска да живее Семейството в дом/къща ?

т.е. казвам нещо ама не казвам нищо.

Като се има предвид къде работи този "експерт", мнението му е ясно и преди да го каже. Качествено построен панелен блок изкарва поне 70 години, а ако се поддържа, е вечен. Проблема е в поддръжката.

Санирането, за което говори т.нар. "експерт" е част от подръжката, за която ти говориш. А необходимостта и вида на санирането се определя с "изследване". Всъщност се нарича обследване и си е сериозна и висококвалифицирана дейност, която не е евтина. Така е защото много години никой нищо не е подържал, а държавата е затрила документацията. Сего проблемът е, че няма как баба Гюргя с 200лв. пенсия да плаща за обследването.

Санирането не е никаква поддръжка в техническия смисъл на думата... санирането не проверява и не подобрява структурата на блоковете ... Единствения проблем с този тип конструкции са заварките между панелите които с време оксидират може да подадат. Изследването става с най с ехограф ... Ако експертчето е целяло да всее страж за да се купуват нови жилища е друг върпос ... а доколко новото строителство е качествено ви оставям сами да си отговорите - погледнете фасадите на кооперации строени преди две години и ще разберете за качеството на вложените материали... А що се отнася до панелките има ги във всяка европейска страна и са строени по същото време като нашите - 70те и 80те ...

Хайде сега всички щастливи собственици на соц. панелки да се замислят на един въпрос. Каква част от земята под панелката притежават ? Аз например притежавам 10% от земята, на която е построена кооперацията, в която живея, 10 собственика сме общо. Това хич не са малко пари. Вие с панелките какво притежаватае ? Въздух може би ?

Еми супер! НАсади си картофи като притежаваш земя :D

Имай предвид, че при опустошителното земетресения в съседна Турция, именно новото строителство се срина. Новите кооперации в БГ бяха направени от аматьори строители, със занижен или изцяло отсъстващ строителен надзор и с най-евтините материяли и идиотски архитектурни решения (с цел макс печалба). Така, че...Вместо да се хвалиш и злорадстваш, помисли! Дали единственото ти преимущество е, че недай си Боже ако друсне в София (всеизвестно е, че софийското поле е сеизмична зона от 7ма степен) ще бъдеш погребан върху собствена земя...

Обаче ако случайно оживея след като описаното от теб се случи, все още ще имам собственост, която мога да продам, а ти няма да имаш нищо.

Точно така. Няма собственост върху земята-тя е общинска. Ива само идеални части въздух и право на строеж.

Освен душевен покой тези 10% нищо друго не ти носят! Плащай си данъка за земята и спи спокойно!

Я се замисли ти ... 5 етажа по 2 апартамента сте да кажем. по 150м2 на апартамент 20 м2 обща плошт .. като знам как се строи парцела да е 500м2 - ти като притежаваш 10% какво ще направиш с 50м2 ??? И това оптимистична сметка... калко пари си дал за апартмента ти ? 80000евро ? браво 1600евро на квадрат ... Голям келепир ...

Като гушнеш букета ще ти я заврем по джобовете на костюма да си я носиш с теб в по добрия свят. Това хич не са малко пари ще имаш да си плащаш масрафите там.

Ама се спуквате от завист :) Спуквайте се друго не ви остава, щото панелките ви ше грохнат още преди да сте ги изплатили на банката :)

...съм споделил, че най-големите проблеми за преодоляване пред държавата са циганите и жилищата, в които живеем. Особено ако са комбина, т.е., роми да ти ремонтират нещо, най-вече течащи покриви. Леле мале! Не само панелките, всички блокове се рушат, защото ни натикаха в тях без никакъв хабер как ще се поддържат. В много от тях живеят повечето стари хора. Нито събрание можеш да направиш с тях, едва ходят, или да ги убедиш да дадат 300лв. за ремонт. Соцархитектите настроиха жилища с плоски покриви, които събират вода. Тя пък тече по стените или върху техниката на асансьорите, мухъл и мизерия навсякъде. Тя си е тема за два романа, ама...Затова хората са го измислили, жилището има собственик и администрация, които полагат грижи за сградата. Живущите пък плащат наем. Ама като сме назад от тях с 1000г., ще теглим. Дано някой вземе вярно решение на огромния проблем.

+1 от мен. Демокрацията ни научи да имаме права, но още не сме осазнали, че те носят сас себесе задължения. Собствеността е колкото право, толкова и задължение. Щом се възползваш от правото си да имаж собствено жилище, ще си спазваш задължението да го подържаш.

Сградите, също както колите например, имат нужда от периодичен преглед и текущ ремонт. В България след приключване на строежа и въвеждане в експлоатация, сградата се приема за вечна даденост. Народа си сменя зимните гуми на колата на 4-5 години, но ако им кажеш че на същия период трябва да си подменя хидроизолацията например, ще отвори такава уста. В белите държави всичко се рехабилитира /санира/ през определен период. У нас не става защото сме твърде много собственици и не можем да се разберем. Какво общо има държавата с поддържането на нашата собственост. Да не би държавата да ни потдържа колите?

Когато са взели на дядо ми къщата с двор за да построят на нейно място блок, хич и не са го питали дали иска или не.

Ох, само чакам да видя сеира на българина дето го е най-страх да не настине и да не се мине и живее като скот в тези смърделници. Един блок ще падне и ела гледай какво става. Няма пазарна икономика няма частна собственост, всеки ще ревне, ама Държаааааааавата да помога. Ако не вярвате, че панелките ще почнат да падат, погледне е ютюб има снимки как се сриват панелки в Съюза. Пада един панел, след час-два втори, след което за 4-5 секунди всичко се срива като кула от карти за игра.

Няма сначение сатара или нова конструкция, сглобяем /панелен/ или монолитен стоманобетон. Ако се строи в съответствие с нормативи и стандарти, а в България ги има и не са никак лоши, ако се потдържа правилно, всичко може да е добро и дълготрайно. Много си прав обаче, че грижата за частната собственост е ангажимент на собственика.

Панелките, държавата ги строеше и продаваше? -А не пазарната икономика!

И защо чакате да гледате "сеир"? Доста неприятно звучи човек да се радва на нещастието на другия! Доста хора нямат голям избор и живеят в тези "смърделници"...Ако Вие имате възможност - поздрави, но не всички са в толкова добро финансово положение, че да си позволят закупуването на по-нов апартамент. Моля пазете си жлъчтта и злорадството и не го демонстрирайте на хората публично...за ваше добро е! Поздрави, Никола