Паметникът на Бузлуджа стана недвижима културна ценност от национално значение

Това осигурява по-добра защита, ангажира държавата в по-голяма степен да положи грижи за опазването му

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това е добро начинание. ГЕРБ са о рушаха

Потресен съм! Този паметник е от значение само за болшевишката култура, но не и за цялата българска нация. Много българи никога не сме имали нищо общо с комунистическата култура.

За мен пък това е може би единствения паметник от този стил и мащаб, който заслужава да бъде реставриран.

странно. Германия не си запзи паметниците на фашизма. БСП години 30 години 1 лев не дадоха, а ЕС продължава да налива пари в него. На рашките па дори не им пука.

То сега Минеков и паметника пред НДК да възстанови - като осмото чудо

прост си момче... пороооооооооооооооост...

Комунисти, разберете, ние уважаваме вашите вярвания, ценности, история, култура и бит, но те са си ваши, а не общи. Не бива вашата култура да се налага на всички българи, тя не може да е част от общата ни идентичност. Не може болшевизмът да се представя като българска култура.

то това бетон бе. Имитация на една друга сграда. Мозайките са гротески и грандомански. Няма нищо общо с древни римски или гръцки мозайки.

колко СВАСТИКИ се запазиха в Германия след фашизма. Колко от Берлинската стена остана???? Аре спрете се с опазването на един гнусен античовешки строй който никъде не е довел до нещо добро ЗА ХОРАТА В НЕГО (не говорим за управляващите).

най-лесно е да не се мисли и да се набиват минуси.

Разбирам, че ви харесва, то си е част от вашата история, на вашите родители, баби и дядовци, но много българи живеем в друга среда и нямаме нищо общо с вашата символика. Много е грешно "Бузлуджа" да бъда паметник с национално значение.

Малий колку джилязу стърчи за изчегърквани- да ма пуснат за два дни ши ги убера сичкуту

Голяма грешка е комунистическата символика да се приравнява към националнита.

Значи все пак културният министър е комунист като баща си.

Бастина Славчо не бил хранилка на Рублен... аре бе...

Е, пролича си, че правителството воглаве със съставителят му са ши##$&ни комундета.

Минеков в стихията си. Още живее в 80-те, черната волга и тати.

ни ми пречи, ни ми помага. не проявявам интерес а отида, както и да заведа децата си. предпочитам да ги заведа в Гърция на почивка. пък това - ми нека си го. щом някои така искат...

Най -накрая да се вземе правилно решение за паметника на връх Бузлоджа ! Това е едно великолепно Строително Съоражение и ще бъде едно от чудесата на строителството на такава височина ! Браво на Министъра , свалям му шапка ! Сега ИТН да направят Правителство и да се започне нов живот на България и Българите ! ДОЛУ ГЕРБ !!!

Няма страшно вече има няколко планове за възстановяване на сградата от социалистите, всеки един по скъп от другият за по голяма загуба на държавата! Защо ли просто не я премахнаха? Нямаше проблем да премахнат Мавзолея защото бил ужким опасен за хората пък накрая се озориха с взривяването. Или защото е на майната си и от дъжд на вятър ходят там хора няма нужда някой да се занимава с каквото и да било!?

Грантирано от ИТН... и.т.н.

Щом не си съгласен , заминавай в родната си Турция ! ДОЛУ ГЕРБ и ДПС !

Че каква културна ценност е този хмм... паметник? Увековечаващ най - черния, най -мракобесния, най-варварския строй в България, не случайно наречен тъмните години, защото всичко, което се опитаха да направят беше най-грубо насилие. Още помним времената когато бяхме принудени да се обличаме в парцалите на Рила, да се обуваме в пещерските цървули, да се движим по бай Тошовите жалки подобия на пътища и разбити влакове по още по-разбити железопътни линии в миришещи вагони, на неудобни седалки и с куп други маймуни в купето, да караме съветските каруци и ръждиви тенекии, във времена на глад, недоимък вечен дефицит и режим на тока и водата. Този паметник най-добре да се взриви, останките да се хвърлят в морето, а също и всички паметници на комунистическия режим, с паметниците на съветската армия. И да се заместят с паметници на Рейгън, който ни спаси от този ад.

На този мракобесен режим? Добре - сриваме всички панелки, всички пътища, всички язовири, всички заводи и предприятия и голяма част от елекртопреносната и водоснабдителна мрежа. За капак ще разтурим и АЕЦ Козлодуй. Да не ни напомня за тези времена.

Какви болшевики ти се меркат -бунак ! Като не ти харесва заминавай в Турция ! Твоя вожд ББ и ПКП на 3 март киснат в Турция , значи е ваша родина ! Остави паметника на мира ! Онзи който Рушеше отлетя в АДА ! Стига Рушене време за Строителство и История , това е БЪЛГАРИЯ ! ДОЛУ ГЕРБ и БМБ с ПКП !

Пак ще усвояват едни пари. Това не е национална култура.

Чак сега разбрах дълбоката идея на ИТН. Ще ремонтират летящата чиния на Бузлуджа и с нея ще пращаме космонавти в космоса - наши и северномакедонци.

Ама крайно време беше да ремонтираме и да възстановим комунистическите паметници.Още ли има съмнения какво е служебното правителство?Даже трябва да се построи наново мавзолея и да положим другаря пРезидент в него.

Добре че взривихме мавзолея на Георги Димитров, че и той щеше да стане "недвижима културна ценност от национално значение" (за комунистите-русофилистици)

Там не можеш да вдигнеш 7 етажна кооперация или офис сграда. Няма смисъл да се разрушава. Така мислят вашите спонсори.

Вместо да се стегнат всички подобни рушащи се сгради и да почнат да се изкарват пари от тях от туризъм, на много им дай само да рушат. Явно още тече в тях турска кръв. Защото точно това са правили турчалята 500 години - рушене на всичко, което не се вписва в ислямската доктрина. Така и с техните наследници явно.

и сега като е национална ценност, ша требе държавата сиреч ние да плашаме за опазването и въстановяването й.... що комунистите сами не си я пазат и поддържат? какво ценно има там за поколенията??

Комунистите от БКП (БСП) да не би да не разрушаваха църкви и забраниха изповядването на християнството? Еле па в СССР, където комунистите разрушиха хиляди църкви и катедрали, някой от тях са бяха превърнати в складове, обори и обществени къпални, други – в оръжейни фабрики и концлагери. Какво да ги правиш... и комунистите са исламисти

Г-да, не се притеснявайте! Всички сгради - паметници на културата в центъра на София, а и не само са раздадени на активни борци против фашизма и КАПИТАЛИЗМА за да правят бизнес в тях. Всички до една те превърнаха в кръчми, включително Военния клуб, Къщата с часовника, Царският дворец. Ако имат шанс борците против капитализма и църквите ще направят кръчми. Така, че това на бузлуджа ще го направят за електронни партита, сватби и кръщенета. Няма страшно!

И колко пари на българските данъкоплатци ще отидат за поддържането на паметника на другарите??? И това за какво? Да гледаме портрета на Нинова до тези на Ленин, Сталин и Путин, ли? Мръсна комунистическа плява!!!!

Представям си ало другаря пРезидент чете коментарите,как умно мърда с ушаците,

Следва връщането на Кремиковци, Стара Загора, Враца и другите индустриални гиганти от 1 време, стриотелството на АЕЦ Белене, връщане на наборната служба, бригадите (не от охраянители на шефа на итн), разпределението след завърване на образование, списъците за кола и жилище, банани само по Нова година! Само не знам като ни дават въжета да се бесим, ние ли ще си ги плащаме, или комсомолките от Магаданс ще ни прилагат асфикция? Да живей догаря Трифон-off, ура, ура, ура, на *ура си ни тура!

Те го правеха - сега го правят следващите. Открийте разликите. От цял свят идват хора да видят чинията, правят ни безплатна реклама, има видеа в Тубата с милиони гледания. Хората искат да го видят. И ще платят да влезнат. От това може да се печели и то много. Ама има някои, които искат само да се руши, нищо на де остане. Щото тая земя е цанена за друг народ, тоя трябва да изчезне. И това се вижда с просто око.

стари новини 05.12.2018 15:00:42 Припомняме, през 2011 г. първото правителство на ГЕРБ прехвърли безвъзмездно паметника на Бузлуджа на БСП. Години по-късно от левицата не бяха поели отговорност за монумента. През изминалата 2017 година червените обявиха, че имат готовност да ремонтират паметника, но до ремонтни дейности така и не се стигна. 26 април 2017, 11:31 В последното заседание на служебния кабинет Герджиков, което започва в 10 ч. днес е включено решение, с което Държавата ще си получи обратно собствеността над идеологическия паметник на връх Бузлуджа от БСП, която не пожела да го придобие. С Решение № 731 от 30 септември 2011 г. Министерския съвет, председателстван тогава от Бойко Борисов прехвърли безвъзмездно на Българската социалистическа партия правото на собственост върху следните двете части на сградата (чинията и пилона), обособени в два имота частна държавна собственост с обща площ от 2719 кв. м. Изпълнението на решението е връчено на областния управител на Стара Загора.

Те така трябва,със замах да се работи за тая държава.От възстановяването на комунделаските паметници по важно няма

Какво още да ви кажа комунета???????????? --- 17 септември 2020 Това е едно от най-големите мозаечни произведения на Европа, каза проф. Томас Данце, ръководител на катедра "Реставрация" в Техническия университет в Мюнхен и ръководител на проекта "Бузлуджа".Реставраторите са от България, Германия, Швейцария и Гърция. ---

А кога се очаква Съветската армия отново да мине Дунава?!

Ми кво цено има в главата ти НИЩО да е махнем и нея

В главните роли Дейвид Духовни и Джилиън Андерсън .. Искам да вярвам ;Д

Сега на мястото има дрогирани и пияници -

А "петокрилия шестох.й" при НДК кога?!

Холивуд как го преместиха от Бузлуджа на морето(край Варна)?

Комунистите винаги са били обирджии! Направиха така, че държавата (т.е. всички ние) да плаща всяка година милиони за поддръжката на това комунистическо недоразумение, за да имат комунистите от БСП/ БКП къде да правят съборите си и да плюят по опозицията, ЕС, НАТО, Меркел и Макрон.

градили майсторили социалистите Щерев там партиен билет с Костов после дрогирани земайнета седерасти рушиха

"Специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към Министерство на културата реши..." Обяснете! Министър Минеков има ли нещо общо с това набутване на държавата със стотици милиони за поддържката на чинията? Минеков, дето се оплаква, че милиарди откраднати, изчезнали и т.н.ч Обявете имената на членовете на този "специализиран експертен съвет"