Скопие издигна паметник и на цар Самуил

На централния площад в Скопие започна монтирането на огромен паметник на Цар Самуил. Паметникът се поставя в близост до този на Александър Македонски, който вече бе сложен в центъра на площада.

Обратно в новината

Коментари - Скопие издигна паметник и на цар Самуил | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А защо в столицата на България - София, нямаме НИТО ЕДИН паметник на някой от великите български владетели???? Но за сметка на това имаме огромен, грозен, сив, съветски ЧЕП - в центъра на града. В памет на????

Като се изкъпе един македонец остава мръсна вода и чист Българин!Дано да имат течаща топла вода в Скопие )))

Бе, мене пък все ме напушва смЕх, като се замисля за цар Самуил и падането под византийско владичество. Не за друго, а защото победителОТ му на макенскиОТ цар Самуил се казва Василий II Българоубиец. Защо не се казва Македоноубиец, а? СмЕх, Баце... СмЕх!!!

Заглавието на статията е малко погрешно. Според мен, а според науката става въпрос не просто за цар Самуил, а за БЪЛГАРСКИЯ ЦАР САМУИЛ. Така, че в тази връзка правилното заглавие на статията трябва да бъде: "Скопие издигна паметник на БЪЛГАРСКИЯ ЦАР САМУИЛ"

До: ятта "Стига с това ,,хан не сме тюрки не сме татари ... " А какви сме?

Ние не сме нито тюрки,нито татари,нито славяни!Ние сме Бълг-Ари,тоест Арийски народ!А владетелите ни в предхристиянските времена,в епохата на тангризма и зороастризма са се наричали "КАН"!!!

На колоната на Омуртаг пише -со биги канас Омуртаг.На съвременен български от бога княз Омуртаг.В древността някой от тракийските племена са наричани славяни а други арийци .Самите персийци твърдят че пра -родината им се намира на балканите.

Ако отида в Скопие ще се постарая да сложа цветя на паметника на цар Самуил.Така би трябвало да постъпва всеки истински българин.Дали отдолу ще пише македонски цар не го прави по-малко велик българин.

Да ще сложите цветя, но ако ескурзовода ви каже че Самуил е бил цар на македонците как бихте реагирали?... Защото това се случва.

А на мене, на мене нема ли да ми дигнете споменик? Аз нали сум я открил Америката па сам си чист македонец!

И на мен! и на мен!

Ами ще вдигат паментици - щом ние не вдигаме. Още много наши герои могат да почетат, защото ние така и няма да се сетим за собствения си дълг към предците.

незабавно в София да се издигне паметник на Александър Македонски. През древността той е минал през зами, които по-късно са били български :) Между другото, в Пловдив вече има паметник на Филип Македонски. Остава само да се сложи надпис, че е бил български владетел...

Братята македонци ме скъсаха от смях!Слагат паметници на царете на своите съседи.Сега остава да сложат и паметници на Скендербег и сръбския крал Милан и картината ще бъде пълна.Ако искат да сложат техен герой по-добре да бяха сложили на Киро Глигоров.От него започва тяхната история!

Братята МАКЕдонци станаха за посмешище на цял свят с напъните си да се идентифицират национално, издигайки паметници на всички, които са били по тези земи и крадейки от Историята. Очаквам и паметник на Буцефал!

Божидар Димитров какво се прави на велик и шегаджия - на всички е ясно че на паметника ще пише че Самуил е македонски цар.И на него му е ясно,ама го е страх да признае. Аз по слаба и безволева България никога досега не съм виждал - при една таква статуя - трябва да им се тропне на тия македонци по масата и да им се разяснят некои съобръжения! Скапани български управници и предатели са всичките!

По масата тропат и се карат само комплексарите които нямат нищо зад гърба си. Ти такъв ли си? :)

Забележителен е "факта", че една "велика" държава с "многохилядна" история е имала всичко на всичко трима царе - Филип, Александър и Самуил. Така по моя сметка се падат по около 1000 години царуване за всеки от тях. Това се казва дълголетие!!!

Перверзията да издигаме паметници на чужди герои е нормална по тия места. И все пак Съветската армия и Альоша са по-високи от Цар Самуил в Скопие. Нъцки-и-и...

Самуил (управлявал 976 1014 г.) е един от най-героичните български владетели. Въпреки че е коронован за цар през 997 г., той всъщност поема управлението на държавата още през 976 г., когато неговият предшественик Роман доброволно му предава властта. Макар че не произхождал от знатно семейство, Самуил имал вроден талант да управлява. Много скоро, границите България се разпрострели върху територията на почти целите Балкани, като само малки части от Гърция и Тракия останали под византийски контрол.

Иронията на Бижидар Димитров е неуместна и прикрива страха на управляващите да реагират адекватно на тази провокация и кражба на история. Всяяка друга държава би реагирала остро на това действие - само ние си траем, защото така ни е наредено, защото сме роби и безотечественици. Защото този паметник се издига от Република Скопие на "македонския" цар Самуил... Гърците могат да ни бъдат за пример.....

Юстиниан какъв е?Нещо да си чул от гръцка страна за неговия паметник?

Искам да изкажа големи благодарности на братята Българи от РМакедония за почитта към Цар Самуил!!! Ние в пиринско имаме паметник на нашия Цар, но друго си е да се издигне такъв голям паметник във втория по големина български град Скопие!!! Голямо БЛАГОДАРЯ!!!

...прекрасен коментар.....аплаузи..

С нетърпение очаквам и паметниците на Чингиз Хан, Бъфало Бил и Слона Моя Приятел !

Няма какво да очакваме.Миналата година македонското правителство покани и даде няколко декара "родна земя" на някакъв ирански принц , защото: бил пряк наследник на "нашио Сандо Велики".Големи обърканяци са тези наши сънародници , но това е сръбска работа и в Белград доволно потриват ръце.Скоро едните и другите ще разберат какво е албанска семка ,защото тъпо гледат към нас а голите им задници се белеят към Велика Албания...

слона даааа

как интересно са се допълват двата горни коментара... :-D

ТАКА ЩЕ Е ! КАТО НЕ МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ НАСТОЯЩЕТО СИ ВЕЛИКО - ЩЕ СЕ РАДВАМЕ И КАРАМЕ ЗА МИНАЛА СЛАВА И ВЕЛИЧИЕ.

Коментарите масови ми напомнят за това как Любо Пенев се смя на испанците докато излизаха от терена, въпреки че ни бяха размазали, защото въпреки това отпадаха с нас... ;)

Рядко комплексирана нация!!!

Няма ли някой, които да им обясни на тези наши "братя", че в Средновековието тема Македония е обхващала земите на Източна Тракия,Загоре и Беломорието.Тема Паристон е Западна, Източна и Североизточна България, а тема БЪЛГАРИЯ е обхващала териториите на днешен БЮРМ.И това според административното деление на Източната Римска Империя.

Абе не ги светкай, че ще почнат да имат и териториални претенции!!! :))))

СКОРО МАКЕДОНЦИТЕ И НА БОЙКО ОРИСОВ ЩЕ НАПРАВЯТ ПАМЕТНИК. ДА ГЛЕДАТ ТЯХНИТЕ ПОЛИТИЦИ КАКЪВ ПРИМИЕР ДА СИ ИЗБЕРАТ ДА ГИ ОПРАВЛЯВА. БЪЛГАРСКА МУТРА.

Тия пък са най-големите комплексари.

Няма лошо, нека знаят кой ги е управлявал, а именно: велик български владетел!!!!

Майтап бе УЙЛИ, каза АЛФ! Тия яко се надскочиха!

Майката на Самуил е арменка, баща му също арменец, според изричното свидетелство на Стефан Таронски. Самуил е ромейски велможа който се отцепва от ромейската държава и за легитимация на властта си ползва името на ликвидираната държава България. В средновековието всичко опира до легитимация на властта и това обикновенно става чрез религията и традиция и затова Самуил се легитимира като властник чрез една вече съществувала традиционна държава каквато е България. Намо нищо общо с Македония , но противно на някои националисти и с България, защото в Средновековието държавите не се определят от етническите територии- всеки владетел се стреми да владее повече , незисимо от никакъв етнически принцип и се легитимира чрез религята , произхода и някаква традиционна "държава", която никои в средните векове не е мислил , че трябва да съвпада с някакви етнически териториив. Тъй , че тези спорове са безмислени от историческа , гледна точка и обслужват само националната митология.

дрого, не знам как теорията ти обеснява факта , че армията на самуил е призната за българска. и императора на византия получава прозвището си - българоубиец? п.с. съякявам че нямам кирилица на компутъра. моля за извинение. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Тогава нека им последваме примера и ние да издигнем паметници на тези велики владетели и царе на България! Да последваме примера им.

тези са чисто откачени,и нищо не може да ги спре

коя е тази Българска държава в мала азия-

Намирала се е до планината булгар даг -българска планина.

Търсете книгата -Българи в Мала Азия

Само не ми е ясно защо дразнят македонците...

А за Василий 2ри няма ли паметник и той е македонче .

Чекаме паметник на првиот македонски космонавт Георги Ивановски от Омуртаг - добруджанска Македониа. :)

Александър Александров е от Омуртаг, втория бг космонавт, не Г Иванов.

Г Иванов пък е роден в ста-а-ария македонски град Ловеч ;) просто хорицата не са се сетили

ТЯ И МОМА КЛЕОПАТРА СИ Е БЕЛИЛА ПЛАТНОТО НА ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО .СКОРО И ЮЛИЙ ЦАЗАР ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ,ЧЕ Е РОДЕН ОТ ''МАКЕДОНКА'' ,КОЯТО ГО Е ПУСНАЛА ПО ВАРДАРА В КОШНИЦА ЗА ДА ГО СПАСИ ОТ ЗЛИЯ ВЛАДЕТЕЛ ,КОЙТО Е ЗАПОВЯДАЛ ДА ИЗТРЕБЯТ ВСИЧКИ МЪЖКИ РОЖБИ .И ТАКА КОШНИЦАТА С БОЖИЯТА СИЛА НЯКАКСИ Е ДОПЛУВАЛА ДО РИМ И СА ОТГЛЕДАЛИ ЮЛИЙ ЦЕЗАР/С МАКЕДОНСКОТО МУ ИМЕ ДАРКО-БЕЗДАРКО/ ...ОСТАВЯМ МАКЯТА ДА ДОВЪРШАТ ИСТОРИЯТА И ДА Я ВКЛЮЧАТ В УЧЕБНИЦИТЕ ПО ИСТОРИЯ!

Гледайте от веселата страна на нещата. Македонците са наши братя и трябва да им помагаме с каквото можем.

Да вземем да им подарим 30тина даймлера... Танкове им дадохме отдавна...

Тези скоро и на Тодор Живков ще вдигнат паметник , и той е бележит македонец

Според, проучване на Скопския университет - най-баш македонец е и сегашния премиер на България. Няма да говорим за по-стари бележити македонски патриотикато: В.Левски, Христо Ботев, Стамболов че дори и Иван Костов може би.

Utrnski vesnik-02.03 2011g. Македонското потекло на династиата Романови!? м-р Петар орданоски Пред неко ден ме извести мо приател, студент на докторски студии по модерна историа на Источна Европа, дека на македонски државен Универзитет се пишува книга со коа се докажува македонското потекло на руските цареви, т.е. на династиата Романови. Utrnski vesnik-15.04 2011g. Македонец а открил Америка со Колумбо Пиринска мома го води Бразил Татко и' на Дилма, Петар Стефанов Русев, е роден во Габрово, во Пиринска Македониа, а во 1929 година емигрирал поради прогонот на комунистите

България почти до края на 14-ти век дълги години е била управлявана от велики македонски царе. Разпокъсана по шишманово време България на Търновско, Видинско и Добротишко царства е обединена и защитена от османците и съхранена до наши дни. Ако събитията се развивали по друг сценарий сега за българите щеше да се говори като за тракийците - съществувал в дълбока древност народ.

Къде я прочети тази история?А да си чел случайно че до 16век в мала азия има Българска държава .Нея защо османците не съхраниха?А траките не са изчезнали , огледай се и ще ги видиш.

За ,,помакедончването" на българите ,най-голяма вина има комуниста Георги Димитров.много години все това се повтаря-не сте българи.Как тогава да ни обичат?Коя държава по света се е отказала от сънародниците си?Само комунистическа България.А на плюещите,един съвет,почетете повече исторически книги,но не тези писани от комунисти.

Положението е много сериозно, в БЮРМ расте едно поколение, което е тотално заблудено. В учебниците им по история пише, че по време на Първото българско царство, "македонската държава" и "народ", разбира се съществуват, но водят героична борба срещу "хегемонията на Преслав"/цитат!/.На проблема за фалшифицирането и кражбите на бълг. история и култура трябва да се даде международен отзвук и да се обвърже българската подкрепа с промяна на "македонските"становища.

Абсолютно вярно, отново пример с Гърците - не ги признават докато не си сменят името - и макетата ще клекнат щат не щат...Трябва и ние да блокираме в Европа някои важни за тях решения докато не признаят българския си произход.

Имам следното предложение към историците от "Македония", България и Гърция - да се направи телевизионен диспут, който да се излъчва пряко, в реално време и в трите държави, на който да се дискутират въпросните спорни теми. Да се почне от точка първа - примерно, какви са по прозиход древните македонци и имат ли нещо общо с днешните "македонци", после за Самуил, и т.н и т.н... точка по точка всички спорни въпроси да се дискотират, обсъдят, да се извадят всички факти, исторически источници, да се поканят общопризнати историци от най-реномираните учебни заведения (арбитри) - Харвард, Оксфорд и мн. др и да се види на края, кой прав, кой крив!!! Сигурен съм, че ще бъде АМА много интересно за всички, без изключение!!! Само не мога да разбера, защо още не се е случило подобно събитие и никой от въпросните историци не се е осмелил или "сетил" да предложи, покани и организира подобна среща?!

Абе, човек, научи се да пишеш грамотно и тогава искай преки предавания и т.н. Пише се "ДИСКУТИРАТ", а не "дискотират". Аман от неграмотници! После - някой ни бил крив!.....

Вместо да ми коментираш правописа, наблегни над самата идея за една такава среща!!! Или на теб ти е по интересно да се заяждаш по форумите, отколкото да напишеш нещо смислено по темата?!

Ние нямаме паметник на Смуил или Симеон примерно, обаче имаме друг по-важен руски, паметник на окупатора. Окупатора който се опитва да ни изличи.

Националистическите безумия продължават вече 50 години в БЮРМакедония! Там твърдят, че гърците са им откраднали Античността, а българите - Средновековието и подобни мегаломански кражби сега имат реално измерение- в паметници на откраднатите от съседите царе! Но освен всичко друго, царете наследяват титлата, царството, царските знаци от конкретна историческа държава, която може да има цар-признат от тогавашната международна общност!Чия корона и инсигнии наследява Самуил, може ли т.нар.. македонци да отговорят на този въпрос?Те са на принципа на нацистите-една лъжа като се повтори 100 пъти -става истина!

Можехте поне да кажете едно "Благодаря !", макар , че не ми публикувахте съобщението ....

македонците са убедени че самуил е македонски цар и затова са му издигнали паметник,а ние бързаме да ги презнаем за самостоятелна държава,въпреки че се опитват да ни крадат историята.

И аз съм чувал, че те си го имат за техен цар! Да не забравяме, че и Самуиловата крепост се намира в Скопие, така че като нищо ще извъртят дупе и история!

Като българи той е и техен цар.А като македонци-? Трябва да се пита Сталин той ги направи такива.

........ех Луно Луно! земьо македонска...............

,,,,и за тебе ли ке се биеме...

Той .... (?!) ......от сърдечен удар, който получава, когато вижда войниците си, ослепени

умира не сте ли учили история на България?

Можехте поне да кажете едно "Благодаря !", Аврорче ....

... Пардон - нагло Аврорче ....!

още веднъж пардон - Исках да кажа: нагло Аврорче от екипа на модераторите в Дир. бг (тези, които парвят писмени грешки) !

Защо Василий II е наречен Българоубиец, ако е ослепил войската на македонския цар Самуил?

Василий 2 българоубиец е известен и с още едно име - Василий 2 македонеца.Цирка е пълен.

Василий I Македонец. Василий II Българоубиец. Малка, но важна разлика. Проверете си източниците.

Трак е боен вик а не име на племе или народ.

Както някой вече писа, тема Македония в Източната Римска Империя /Византия по съвременно му/ обхваща Тракия, Загоре и източното Беломорие. Та оттам е този император и затова са го кръстили Василий I Македонец. Ще го кажа още по-ясно- няма нищо общо с БЮРМ